mozem byt casnicka/recepcna bez skoly zameranej na gastronomiu a hotelierstvo?? ak nemam nic podobne vystudovane? viem ze su nejake kurzy ale tie stacia? a ak viem jazyky jasne
@luc.ka Divila by si sa, ale niektorí moji kolegovia ma stále nevedia poriadne zastúpiť Už sa mi stalo, že som len odbehla na obed a zvonil mi telefón A to ešte dodám, že kolegyňa, ktorá mi vtedy volala, má doktorandský titul...
bola som recepčná vyše troch rokov počas výšky, a bolo to fajn, kd mi niekto platil po nociach za to, že som sedela na inou robotou alebo článkami a prácami.
@luc.ka Neštudovala, stačila mi angličtina zo strednej (aj keď nie je stredoškolská angličtina ako stredoškolská angličtina... Neverím, že majú niekde lepšiu angličtinárku, než je Kubánková ) Ale hlavne som tým chcela povedať, že aj keď to nie je nejaká náročná práca, niektorým to môže robiť problém
@luc.ka myslím, že mnoho mojich kolegov sú jasnými ukážkami toho, že cvičená opica prácu čašníka nezvládne. (síce my sme čašníci/baristi/barmani dohromady vlastne)
lebo tak osobne si myslím, že keď je niekto absolútny kretén v styku s ľuďmi, tak mu nijaká škola nepomôže. možno ho naučí ovládať sa - do istej miery - ale to jeho kreténske "ja" sa proste časom niekde prejaví.
fakt, niektoré osoby by sa mali vyhnúť práci s ľuďmi naozaj veľkým oblúkom.
možno preto, že som sa na to pozerala z vlastného uhlu, kedy by som sa ja osobne musela naučiť len tú technickú časť, lebo slušné správanie k ľuďom mi príde ako samozrejmé a úplne prirodzené... a ja žijem v takom naivnom svete v presvedčení, že ľudia majú dostatok sebareflexie, aby robili len to, na čo majú, resp. nerobili to, na čo vyslovene nemajú... zase raz facka od reality
no, myslela som si... hanbila by som sa asi aj zaňho
@luc.ka keby to bolo len o slušnosti k ľuďom, tak to je fajn. ale ono nie je
keď sa ti počas smeny vnútri vystriedajú návaly ľudí, ktorí chcú kávy, čokolády, sračky, hovná, keď prídeš k stolu s úsmevom a vetou:
"dobrý deň, vybrali ste si?"
tak sa na teba ani poriadne nepozrú a tvária sa, že ich tvoja prítomnosť a vykonávanie práce obťažuje...potom ti tam nabehnú ľudia, ktorí sa postupne opijú, sem tam v husom rade vyjdú na ulicu a zhulia sa a vrátia sa naspäť, do toho máš všade naokolo obrovské zástupy ľudí, ktorí sa zrovna hrnú niekam na divadlo a div na teba nezhučia, že ako to, že ti tak dlho trvá obslúžiť celú kaviareň a tú frontu ľudí, keď ste za barom až dvaja (pretože viac sa tam nezmestí ani) a samozrejme decká, ktoré ani po hodine od toho, čo si ich prinútila zaplatiť tú jednu kofolu, ktorú pili dve hodiny, nepochopili, že majú odísť, pretože zaberajú stôl, sem tam ti tam vlezie bezďák, ktorého musíš vyhodiť, hoci ti ho je ľúto a vonku je zima a samozrejme do toho ešte brať telefón a vybavovať rezervácie a vybavovať sa s ľuďmi, čo si tam deň predtým niečo zabudli (takých príde každý deň zopár), do toho riešiť organizačné veci, ktoré do teba hučí šéf a stále byť milá, aj keď ti nejaký kokot vrátil drink, pretože si objedná cuba libre, o ktorom je v nápojáku jasne napísané,že je s pepsi a on z teba urobí dementa, lebo nemá coca colu a že to platiť nebude a tebe sa už pomaly chce revať, lebo ťa fakt bolia nohy a chceš si na chvíľu sadnúť, ale to už si nejakí blbci zapálil iv nefajčiarskej časti, ktorá je o poschodie nižšie, tak sa tam ženieš ako drak a uvažuješ, ako im oznámiť, že sú dementní a neznieť pri tom hystericky... no, ani apriori slušný človek to nemusí dávať
proste to nie je o slušnosti, to je o schopnosti zvládať kokotnosť druhých v akomkoľvek stave ich mysle.
hehehehe, ja viem, čo je to znášať kokotnosť a fascinuje ma, čo všetko si ľudia dokážu povymýšľať, len aby ťa dali dole, lebo oni sú ZÁKAZNÍCI a ty kus hovna k ich službám
a viem, že ako to "hovno k ich službám" si nemôžem otvoriť hubu, ale využívam to aspoň v pozícii zákazníka pindajúceho na iného zákazníka ale to už nesúvisí.
@luc.ka mňa najviac serie to, že zákazník má furt potrebu bazírovať na slove obsluha. pričom to je viac o tom, že on príde do podniku, kde je hostený a síce je hosť, má dbať na pravidlá domu, nikto mu nohy lízať nebude, za to, že si to nakáže.
@grietusha inak ty vieš byť na zákaznikov aj milá a usmievať sa? Lebo keď ta náhodou niekde stretnem a vidím, tak si vždy taká odutá, a tváriš sa dosť namyslene a nepríjemne. Neviem si ťa predstaviť obsluhovať niekde v bare.
@gabika29 neviem, ako inak chceš nazvať výraz tváre, v ktorom nie sú emócie. ak ma sem tam zhliadneš v brne, tak predpokladám, že asi tak prechádzajúc po ulici a ak si ty človek, koho tvár prekypuje emóciami, keď prechádza cez prechod pre chodcov, tak potom okej, pre teba moje ovisnuté kútiky, spadnuté obočie a tlsté líca môžu vyzerať kokotne a oduto.
@gabika29 ta asi si tiež bola nesympatická a nechcelo sa mi s tebou baviť, čo ja viem? a vôbec, načo to vlastne rozoberám s nejakým zbabelcom z fake nicku, ktorý má na to,aby sa pýtal na chuť svojho výtoku, očividne., pekný zvyšok noci ti prajem.
z prechádzania cez ulicu vieš, že je človek arogantný? toto fórum mi dnes dalo toľko poznatkov o tom, z čoho všetkého je človeka možno "správne" odhadnúť...
to vieš, hviezdy nežiaria stále... občas je oblačno, a to všade
@grietusha noooo napľuť do drinku je drsné (z jeho strany) hlavne teda ak to ten kamarát vedel, a ešte to potom aj vypil inak sa ale občas tým ľuďom čudujem, že sa tak správajú... keď potom jedia a pijú to, čo im prinesie človek, ktorého ponížili...
Ja len hodnotím ako pôsobíš preto som sa spýtala, aká si na zákaznikov, lebo viem, že je blbosť hodnotiť všetko podľa výzou a dojmu. Sorry, že som sa ťa niečo opýtala bože . AKo vieš, že som sa nerozprávala s niekým kto ťa nepozná? Ked už nie ja s tebou priamo?
Tých diskusii nezmyselnych je tu dosť a aj tam kde sa zapájaš ty, tak neviem čo máš zasa za problém
@luc.ka to je mi jasné, preto som sa spýtala, že aká je na zákaznikov napr. lebo viem, že je blbosť hodnotiť všetko podľa výzou a dojmu.. ALe viem, ze na birdzi sa otazky moc nemusia
neviem ci som tu zalozila diskusiu s nazvom debatny kruzok, preco si nejdete pisat niekam inam? preco tu? clovek sa tesi, ze kolko odpovedi a otvorim a par sprostych ludi si tu dopisuje, vytvorte si forum a piste si tam a nie tu!!! niesom zvedava na vase sproste nazory na opice neviem ake hluposti!!
milá @karin28398 nepotrebuješ školu ani kurzy. potrebuješ trpezlivosť a príjemné vystupovanie. ja by som nikdy nepovedala,že budem barista alebo čašníčka a teraz to robím už tri roky. je to fyzicky aj psychicky náročná robota, priprav sa na to a neber všetky šťaznosti osobne, nepozastavuj sa nad hlupákmi. dalej musíš byť zorganizovaná a musíš vedieť dobre zvládať stres.
@karin28398 myslím, že tých pár sprostých ľudí ti tu dalo vyčerpávajúcu odpoveď na to, čo na tú prácu potrebuješ. pokiaľ nejdeš do Hiltonu, tak väčšinu ľudí nezaujíma, či máš someliérsky kurz.
@gabika29 neviem, či máš ako teraz potrebu ma z nejakého anonymného nicku osvietiť v tom, že som arogantný debil, ale ak chceš vyčerpávajúcu odpoveď na svoju otázku, tak ma pokojne prídi pozrieť do práce. v sobotu od druhej mám smenu v Trojke a vzhľadom na to, že tvoju hlavu nepoznám, tak sa k tebe budem správať tak, ako sa správam k všetkým hosťom.
@karin28398 S takouto reakciou sa prosím ťa na prácu s ľuďmi radšej nedávaj. Pretože z tých "sprostých názorov" si si mohla vziať dosť veľa informácii a neviem síce ako pri práci čašníčky, s tým skúsenosti nemám, ale pri práci recepčnej sa mi dosť často stáva, že to, čo potrebujem počuť, mi ľudia priamo nepovedia. A ak si chcela vyslovene len čisto odpoveď na svoju otázku, mohla si si pokojne otvoriť profesiu a pozrieť sa, aké bývajú požiadavky na tieto pozície.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Na penzióne máme ženskú čo má vyštudovanú EUBA takže tak ... Asi to aj záleží kde tú recepčnú chceš robiť...
A čašník v dobrom podniku tiež musí byť študovaný...
len asi bude rozdiel sheraton a penzión v hornej dolnej.
a ty si študovala za recepčnú? to podľa mňa neni vôbec o titule, ale o stupni retardácie...
ale už by som takú robotu na svk robiť nechcela.
nj, kubánková vs. lipková, to bol iný úder na nervy a celkovú duševno-fyzickú rovnováhu...
a veď áno, aj ja som tým chcela povedať, že to nie je náročné, a problém to robí iba takým, no... nie veľmi schopným
woow, z pár viet vieš jednoznačne posúdiť ľudské schopnosti
pracuješ s cvičenými opicami?
nemyslela som to tak, že to dokáže každý a okamžite, len, že schopný človek to zvládne po kurze/školení/zácviku aj bez toho, aby to roky študoval.
ale tie barmanské choreografie ma naozaj bavia a fascinujú to akože rešpekt (ale to je mimo toho, čo považujem za "čašníka")
seriózne, tie hlášky a ksichty, čo vedia hádzať na hostí, z nich nevytrepe žiaden kurz. špeciálne jedného by som najradšej zbila za jeho kokotizmus.
technicky to nie je náročná práca. ale je to práca s ľuďmi, takže si fakt nemyslím, že to dá každý
no veď celý čas hovorím o technickej stránke...
lebo tak osobne si myslím, že keď je niekto absolútny kretén v styku s ľuďmi, tak mu nijaká škola nepomôže. možno ho naučí ovládať sa - do istej miery - ale to jeho kreténske "ja" sa proste časom niekde prejaví.
fakt, niektoré osoby by sa mali vyhnúť práci s ľuďmi naozaj veľkým oblúkom.
a ten najšpeciálnejší prípad je Slovák. u nás sme traja Slováci a zvyšok Česi, ak by si sa chcela nejak orientovať
možno preto, že som sa na to pozerala z vlastného uhlu, kedy by som sa ja osobne musela naučiť len tú technickú časť, lebo slušné správanie k ľuďom mi príde ako samozrejmé a úplne prirodzené... a ja žijem v takom naivnom svete v presvedčení, že ľudia majú dostatok sebareflexie, aby robili len to, na čo majú, resp. nerobili to, na čo vyslovene nemajú... zase raz facka od reality
no, myslela som si... hanbila by som sa asi aj zaňho
neviem, ktoré z dvoch menovaných máš na mysli.
čašníčku by som určite neprijala. recepčnú hej
keď sa ti počas smeny vnútri vystriedajú návaly ľudí, ktorí chcú kávy, čokolády, sračky, hovná, keď prídeš k stolu s úsmevom a vetou:
"dobrý deň, vybrali ste si?"
tak sa na teba ani poriadne nepozrú a tvária sa, že ich tvoja prítomnosť a vykonávanie práce obťažuje...potom ti tam nabehnú ľudia, ktorí sa postupne opijú, sem tam v husom rade vyjdú na ulicu a zhulia sa a vrátia sa naspäť, do toho máš všade naokolo obrovské zástupy ľudí, ktorí sa zrovna hrnú niekam na divadlo a div na teba nezhučia, že ako to, že ti tak dlho trvá obslúžiť celú kaviareň a tú frontu ľudí, keď ste za barom až dvaja (pretože viac sa tam nezmestí ani) a samozrejme decká, ktoré ani po hodine od toho, čo si ich prinútila zaplatiť tú jednu kofolu, ktorú pili dve hodiny, nepochopili, že majú odísť, pretože zaberajú stôl, sem tam ti tam vlezie bezďák, ktorého musíš vyhodiť, hoci ti ho je ľúto a vonku je zima a samozrejme do toho ešte brať telefón a vybavovať rezervácie a vybavovať sa s ľuďmi, čo si tam deň predtým niečo zabudli (takých príde každý deň zopár), do toho riešiť organizačné veci, ktoré do teba hučí šéf a stále byť milá, aj keď ti nejaký kokot vrátil drink, pretože si objedná cuba libre, o ktorom je v nápojáku jasne napísané,že je s pepsi a on z teba urobí dementa, lebo nemá coca colu a že to platiť nebude a tebe sa už pomaly chce revať, lebo ťa fakt bolia nohy a chceš si na chvíľu sadnúť, ale to už si nejakí blbci zapálil iv nefajčiarskej časti, ktorá je o poschodie nižšie, tak sa tam ženieš ako drak a uvažuješ, ako im oznámiť, že sú dementní a neznieť pri tom hystericky... no, ani apriori slušný človek to nemusí dávať
proste to nie je o slušnosti, to je o schopnosti zvládať kokotnosť druhých v akomkoľvek stave ich mysle.
hehehehe, ja viem, čo je to znášať kokotnosť a fascinuje ma, čo všetko si ľudia dokážu povymýšľať, len aby ťa dali dole, lebo oni sú ZÁKAZNÍCI a ty kus hovna k ich službám
a viem, že ako to "hovno k ich službám" si nemôžem otvoriť hubu, ale využívam to aspoň v pozícii zákazníka pindajúceho na iného zákazníka ale to už nesúvisí.
no nič, idem už písať blog...
jo ja viem, poznám, chápem, súcitím.
ale to nič nemení na tom, že na to treba mať hlavne povahu a nervy, a nie vyštudovať to
jedna z pamätných viet: "vy môžte byť rada, že som vás neopľul"
@gabika29 a kde ma to stretávaš, prosím ťa?
vracajúc sa k tvojej pôvodnej otázke: áno, viem, u zákazníkov som väčšinou obľúbená a už párkrát mi bolo povedané, že som na nich najmilšia.
to, že máš problém s mojím neutrálnym výrazom tváre a hodnotíš ho, ako ho hodnotíš, mi je asi dosť jedno.
zaujímavé...
Neutrálny? tak to nazývaš? aha, ok
videl a pocul som tu na birdzi uz vselico, vratane husenic v penise ale stazovat sa este aj na to, ze clovek na ulici vyzera naduto?
z prechádzania cez ulicu vieš, že je človek arogantný? toto fórum mi dnes dalo toľko poznatkov o tom, z čoho všetkého je človeka možno "správne" odhadnúť...
to vieš, hviezdy nežiaria stále... občas je oblačno, a to všade
@grietusha noooo napľuť do drinku je drsné (z jeho strany) hlavne teda ak to ten kamarát vedel, a ešte to potom aj vypil inak sa ale občas tým ľuďom čudujem, že sa tak správajú... keď potom jedia a pijú to, čo im prinesie človek, ktorého ponížili...
@grietusha pochyubujem, ze si si ma vsimla, ja som dost nenapadny clovek.
Z fake nicku? Stačí mi jeden, načo by som mala viac?
Chuť svojho výtoku? Keď už mudruješ, tak si aspoň prvý koment prečítaj poriadne nevidímj tam spomenutú chuť
zdanie môže (hoc aj nemusí) klamať
"fake to samozrejme je, lebo sa hanbim to pisat zo svojho nicku, ale problem je realny, tehotna nie som "
a btw, ak si sa s niekým nikdy nerozprávala, tak ho proste nehodnosť. vyzerá to smiešne a povrchne, ak to dokážeš roztiahnuť na nezmyselnú diskusiu.
Ja len hodnotím ako pôsobíš preto som sa spýtala, aká si na zákaznikov, lebo viem, že je blbosť hodnotiť všetko podľa výzou a dojmu. Sorry, že som sa ťa niečo opýtala bože . AKo vieš, že som sa nerozprávala s niekým kto ťa nepozná? Ked už nie ja s tebou priamo?
Tých diskusii nezmyselnych je tu dosť a aj tam kde sa zapájaš ty, tak neviem čo máš zasa za problém
neviem ci som tu zalozila diskusiu s nazvom debatny kruzok, preco si nejdete pisat niekam inam? preco tu? clovek sa tesi, ze kolko odpovedi a otvorim a par sprostych ludi si tu dopisuje, vytvorte si forum a piste si tam a nie tu!!! niesom zvedava na vase sproste nazory na opice neviem ake hluposti!!
Dakujem za normalne odpovede!!
@gabika29 neviem, či máš ako teraz potrebu ma z nejakého anonymného nicku osvietiť v tom, že som arogantný debil, ale ak chceš vyčerpávajúcu odpoveď na svoju otázku, tak ma pokojne prídi pozrieť do práce. v sobotu od druhej mám smenu v Trojke a vzhľadom na to, že tvoju hlavu nepoznám, tak sa k tebe budem správať tak, ako sa správam k všetkým hosťom.