Prosim Vas je tu niekto co trpi celiakiou?...A mohol by mi povedat ake mal priznaky choroby a ako to potom dalej riesil?..myslim vysetrenia a tak...pretoze mam zlu predtuchu...na nete je toho furu ale prakticka rada/skusenost je nieco ine ako poucky...dak
Hlavné príznaky pri tejto chorobe sú: hnačka, chudnutie, celková slabosť, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu, zvýšená plynatosť čriev, zvýšené množstvo stolice (400 až 1 000 g), ktorá je riedka, svetlá s vysokým obsahom tukov, kyslého zápachu, pláva na vode. Deti sú podvýživené, s veľkým bruškom, je oneskorený rast, malé priberanie na váhe. Vzniká anémia (málokrvnosť), opuchy, výrazný deficit vitamínov (hlavne skupiny , železa, kyseliny listovej. Je oneskorený pohlavný vývoj.
V dospelosti vidíme okrem horeuvedených príznakov aj poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporózu, zlomeniny kostí, u žien amenoreu a neplodnosť. Je atrofia svalov, suchá koža, mäkké, lámavé nechty. Časté sú depresívne stavy.
Je porušená bariéra sliznice tenkého čreva, cez sliznicu sa do tela dostávajú škodlivé látky, ktoré sú zdrojom imunitných reakcií, oslabuje sa imunitný systém. U pacientov je zvýšený výskyt nádorov (aj z dôvodov zníženej imunity).
ma to moj bracha i moja mama. brat ked bol maly, vzdy vracal, nic z muky ci z mlieka v sebe neudrzal. Mama na to prisla pred 3 rokmi asi. u nej boli priznaky- problemy s travenim, neudrzanie nicoho v sebe, chudnutie a tak
noo, moja mama to tiez maa ...nikdy nevedela pribrat, ked nieco zjedla nafukovalo ju, prehnalo ju a taak ....povedali jej ze aby som sa dal vysetrit aj ja - ako jej dieta, lebo sa to moze dedit ...ale ti poviem, ja ani nechcem vediet ci to maam, dokial mi to nerobii velkee probleemy, pretoze to co musi jest..no nevim nvim..mozno to nekomu zachutí, ale z tej bezlepkovej muky ma pecivo aj zakusky taku divnu pachut, práši sa to, zadusit sa z toho je málo
ja som bol minule na vysetrenie(musel som prehltnut hadicku do zaludka-nic prijemne)...doktorka mala podozrenie lebo nepriberam,zrobila mi testy a na druhy tyzden maju byt vysledky..tak dufam, ze sa to nepotvrdi
no mne ju tiež zistili nedávno ..a veru to neni nič príjemne ..ale bolo mi dosť zle..chudla som ..dosť že som bola chudá..a ešte viac som schudla..no chodiaca troska ...síce občas mi príde ešte ne chuť ..nejaká tá Mila ...alebo iné dobrotky..ale dá sa to vydržať ...hadičku som prežila katastrofálne... ...
lebo ja som neskutocne chuda a nebiem pribrat, stale do seba pcham nejaky vitamin B a celkom mi to pomaha ale necitim sa takto dobre.. neviem co mam robit dufam ze nemam celiakiu ( mame to zistili nedavno a otac tiez ma na to nabeh..)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
V dospelosti vidíme okrem horeuvedených príznakov aj poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporózu, zlomeniny kostí, u žien amenoreu a neplodnosť. Je atrofia svalov, suchá koža, mäkké, lámavé nechty. Časté sú depresívne stavy.
Je porušená bariéra sliznice tenkého čreva, cez sliznicu sa do tela dostávajú škodlivé látky, ktoré sú zdrojom imunitných reakcií, oslabuje sa imunitný systém. U pacientov je zvýšený výskyt nádorov (aj z dôvodov zníženej imunity).
no mne ju tiež zistili nedávno ..a veru to neni nič príjemne ..ale bolo mi dosť zle..chudla som ..dosť že som bola chudá..a ešte viac som schudla..no chodiaca troska ...síce občas mi príde ešte ne chuť ..nejaká tá Mila ...alebo iné dobrotky..ale dá sa to vydržať ...hadičku som prežila katastrofálne... ...