mno neviem, ale kedze to bude 1100 rokov, cize rok 908, to boli este Slovania, Velka Morava ale zomrela tusim skor 906???? Cize uz Moravania neboli, cize je asi logicke, ze oni uz nevladli, preco by po svojom zaniku vymysleli Bratislavu.
Pressburg podla mna vznikol ako nazov z madarskeho Pozsony, alebo len proste ze nejaky ten kopec, kde bol hrad a okolo toho mesto. Ale tipujem, ze Preslava je asi najpravdepodobnojsi, ale otazka - ak to bolo za vlady uhorskeho krala Stefana, preco by to pomenovali po Svatoplukovom synovi Preslavovy, ked Svatopluk bol stary rezim, a Velka Morava v tom case bola minulost?
Ale na druhej strane, ak zvazime, ze to bola prva pisomna zmienka o niecom, cize to nieco uz asi existovalo, cize vlastne to nieco mohlo vzniknut skor, ako o tom niekto napisal, cize hlasujem za Preslava
Ale veď prvá písomná zmienka pochádza z roku 907 zo Salburzských análov. Bratislava sa tam spomína ako Brezalauspurc, po latinsky Vratislavia. Čiže prameň názvu mesta "Bratislava" by som hľadala kdesi tam. Keďže už v roku 907 existoval základ slova názvu tohto mesta - môže byť odvodený od Predslava podľa teórie 1, ale prečo by ho preberali až počas Štefanovej vlády (ktorý bol korunovaný v roku 1000) tomu celkom nerozumiem.
Zhrnutie - pôvod môžeme hľadať podľa teórie číslo 1, ale pravdepodobne sa podobný názov začal používať skôr ako za Štefana - čo dokazuje samotná písomná zmienka.
Ale tejto téme som sa nikdy nevenovala, je to len krátke zamyslenie.
Shirley, ja si tiež mysím že to bude s tým Predslavom i ked som tomu moc neveril No so štefanom to suviselo len tak, že sa našli mince s tým nazvom na Gotlande vo švedsku... o tom si asi počula.. neviem.. je to dost zlozite.. či prave Gotland niekde na severe by to mohol cele rozluštit
Sakul nie, nie je Nechcela som menovať, ak sa chceš porozprávať o vyučujúcich na našich katedrách, tak do pošty. Etnogenézu v našich časoch učil niekto iný, tento rok je tuším prechodne preč.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Pressburg podla mna vznikol ako nazov z madarskeho Pozsony, alebo len proste ze nejaky ten kopec, kde bol hrad a okolo toho mesto. Ale tipujem, ze Preslava je asi najpravdepodobnojsi, ale otazka - ak to bolo za vlady uhorskeho krala Stefana, preco by to pomenovali po Svatoplukovom synovi Preslavovy, ked Svatopluk bol stary rezim, a Velka Morava v tom case bola minulost?
Zhrnutie - pôvod môžeme hľadať podľa teórie číslo 1, ale pravdepodobne sa podobný názov začal používať skôr ako za Štefana - čo dokazuje samotná písomná zmienka.
Ale tejto téme som sa nikdy nevenovala, je to len krátke zamyslenie.
Asi to bolo tak že oni, teda Madari kopírovali od nas skoro všetko.. nielen kulturu ale aj tie nazvy... jak zanechali Nitravu-Nitru tak aj tu našu BA