@outsider haha ani nemusím, Ja som z dediny ale v našej dedine to asi neplatí, tu sú celkom v pohode ľudia... síce majú nejaké názory zaostalé ale tak to ich prejde časom
Pokial viem, cestovanie casom do miulosti je a bude nemozne, jednoducho neexistuje nic co by nam toto umoznilo.. A co sa tyka cestovania casom do buducnosti, to je vpodstate aj teraz mozne, pomocou cestovania vo vesmire kedze vo vesmire prebieha cas pomalsie ako na zemi.. Napriklad keby si sa vratil z vesmiru po roku, tu by uplynuli uz 2 roky (napr) .. Takze teoreticky je to mozne....... A nehejtujte ma, kazdy ma pravo na vlastny nazor
Nevylučujem možnosť že sa bude dať, oboma smermi. Je to iba sto rokov dozadu, čo bola zverejnená teória relativity a keď vezmeme do úvahy, že veda/technológia sa posúva stále dopredu tak prečo nie.
uz len ked pojdes von na hodinovu prechadzku tak cestujes do buducnosti. Vratis sa domov o nieco mladsi ako keby si tu hodinu presedel doma na gauci, aj ked je to len 10 na -xx sekundy, ale je to cestovanie do buducnosti
je dost neskoro a nechce sa mi to rozpisovat, ale do minulosti je to nemozne a do buducnosti (rozumej ze cas plynie na jednom miesto voci inemu miestu pomalsie / rychlejsie) je holy fakt.
priklad: satelity na obeznej drahe Zeme maju atomove hodiny, ktore su o miliontinu sekundy pozadu od Zeme -> cize tam plynie cas o miliontinu sekundy inak ako dole na Zemi.
Ak by bolo velke teleso (cierna diera) a ludska posadka by letela v jej blizkosti, cas by im plynul inak ako ludom na Zemi, cize napriklad posadka letiaca okolo ciernej diery by lietala 1 rok, na Zemi by uplynuly 2 roky. Cas je premenlivy, natom nieje nic nezvycajne.
do minulosti sa (ne)mozes vratit, ale iba ako pozorovatel. vsetky udaje z bodu A (dajme tomu, ze bod A bude zem) sa od neho siria rychlostou svetla. po lopate povedane, je isty bod vo vesmire (cca 5,67x10^20 km daleko (ratal som to s tym, ze dinosaury vyhynuli pred 60 000 000 rokmi ). budeme ho volat bod B. ak by si bol teraz v bode B a pozeral sa na bod A, tak by si videl dinosaurov. problem je v tom, ze by si musel byt v bode B prave teraz. ak sa nad touto teoriou zamyslis, uvedomis si, ze vsetko co vidis je technicky vzate minulost. nedokazes vnimat realitu v realnom case, kedze informacie k tebe putuju rychlostou svetla, ktora nieje nekonecne velka. opat raz po lopate povedane, cim je od teba objekt dalej, tym viac "do minulosti" vidis. povedzme, ze je vo vesmire hviezda, ktora je vzdialena 10 000 000 km (to je velmi malo, ale povedzme....). rychlost svetla je 300 000km/s. z toho vyplyva ze ked sa tam nieco stane, svetlu bude trvat 33 sekund, kym pride k tebe...wuala, vidis 33 sekund do minulosti. do toho sa este zapocitava zakrivenie casopriestoru, dilataciu casu a xy dalsich veci, ale v principe to funguje takto.
cestovanie do buducnosti je teoreticky realne mozne nielen z pozicie pozorovatela. poznam dve finty, ktorymi sa to da dosiahnut (mozno ich je viac, ale...). treba si uvedomit, ze cas je relativny (tazko povedat, co to vlastne ten cas je, ale aj tak je relativny!). na jeho plynutie ti vplyva za prve gravitacia a za druhe rychlost, ktorou sa pohybujes. interstellar pekne ukazal, ako na jeho plynutie vplyva gravitacia. ked mas sialene velke gravitacne pole, cas plynie pomalsie, ked z neho uniknes, tak u teba presla hodina a na zemi rok. teoreticky uz na mesiaci plynie cas rychlejsie nez na zemi, ale je to zanedbatelne. haluze sa deju az ked sa dostanes do singularity. to ti je miestecko, kde je nekonecne zakrivenie casopriestoru. ak to chapem spravne, za nekonecne kratky cas v singularite uplynie nekonecne dlhy cas mimo nej. je to tak trocha mindfuck, kedze singularita v takej ciernej diere udajne existuje. poviem si "fajn, takze to, co sa tam nachadza, by tu malo byt do nekonecna". ALE! cierne diery postupne zanikaju a tym zanikne aj singularita. a mame tu problem. teoreticky mal uplynut nekonecne dlhy cas. prakticky ale cierna diera vznikla a zanikla v konecnom case. logicky mi z toho vychadza jedine, ze nieje nekonecno ako nekonecno. ergo singularita ako z poucky bud to neexistuje, alebo sa nenachadza v ciernej diere. cize zakrivenie casopriestoru uprostred ciernej diery je sice kurva velke, ale nie nekonecne. dava to zmysel aj z ineho hladiska - na nekonecne zakrivenie casopriestoru potrebujem nekonecne velku gravitaciu -> nekonecne vela hmoty. a ja nemam nekonecne vela hmoty, mam len velmi velku hviezdu napchatu vo velmi malom priestore = stale konecne mnozstvo hmoty. finta #2. cim rychlejsie sa pohybujes, tym pomalsie plynie cas. pri rychlosti svetla cas stoji. ano, mozes argumentovat tym, ze mi tu nastava podobny paradoxny jav ako pri stojacom case v singularite. lenze nenastava. len treba pripustit existenciu nekonecne kratkeho casu. ak sa pohybujes rychlostou svetla, pozorovatel sice vnima cas, za ktory sa presunies z bodu A do bodu B, ale ty budes vnimat svoj presun ako nekonecne kratky casovy usek. ale aby to nebolo take jednoduche ( @midnight s tymto si neviem rady), aj tu je jedna vec, ktora mi nieje uplne jasna. respektive ked sa nad tym zamyslim, je to dokaz o konecnosti vesmiru (siel by som si po nobelovku, ale nedokazem to ani omylom matematicky podlozit . a tiez si niesom isty ci mam pravdu ). vieme, ze pohyb je taktiez relativny. ak chcem povedat, ze sa pohybujem, musim mat bod, voci ktoremu sa pohybujem. no...kedy teda mozem povedat "ano, teraz sa hybem rychlostou svetla"? no nemozem... ale casu je to jedno, ak sa touto rychlostou pohybovat budem, tak sa zastavi. aha..cize vesmiru ako takemu zjavne nieje jedno, kde presne sa nachadzam. vyplyva mi z toho jedine - pohyb musim vediet urcit aj vtedy, ked je bod voci ktoremu pohyb dokazujem samotny vesmir. a kedze neviem urcit pohyb vzhladom na nekonecno, ostava iba konecno...eh, napisal som to sice uplne strasne, ale hadam sa z toho niekto vysomari.
este ma napadlo...do minulosti cestovat nemozes v zasade preto, lebo nic ako minulost neexistuje. cely vesmir existuje vzdy len v jedinom okamihu. ale to uz sa dostavam k veciam, o ktorych mam pramalo informacii, takze ti k tomu viac nepoviem...
@lukaso121 takto to ale nefunguje. ked niekto ocakava, ze raz budeme mat masinu s budikom na dverach, do ktorej sa zavrieme, zapnu sa coolove svetla, vyleti oblak dymu, potom z nej vylezieme a ocitneme sa medzi ludmi, ktori v bielych kombinezach jazdia na levitujucich autach, tak bude sklamany.
@19 hah, no teoreticky to mozne je, kedze faktom ostava, ze higgsov bozon nam v tom celom stale robi sarapatu. cojaviem, ako to s nim dopadne. mozno sa dopracujeme k schopnosti vytvorit a tienit gravitaciu, vdaka comu by sa takato masina zostrojit dala. drobny hacik - slapove sily v nej by aj tak vsetko roztrhali na castice mensie ako elektrony...ALE! tie castice by boli v masine a presuvali by sa v case! to uz je ale skor spekulacia nez fyzika...kaslat na to, idem spat.
Ak sa bude dat niekedy cestovat v case (a teraz sa nebavme o dilataciu casu) tak najskor do buducnosti. Kazdopadne nevylucujem to ani opacnym smerom. Kto na 100% tvrdi, ze to nie je mozne, by si mal spomenut na cernoknaznikov, ktori tiez tvrdili rozne nezmysly a boli ochotni za ich presvedcenie aj zabijat a dnes vieme, ze realita je niekde uplne inde.
Napadlo mi to aj v súvislosti s filmom interstellar. Tam ale boli vo vesmíre krátky čas a na Zemi prešlo za ten čas 22 rokov. Takto to asi v skutočnosti nefunguje, alebo hej? Teda to som tým chcel povedať, nemôžeme cestovať na dlhšie vzdialenosti ale iba na tie kratšie.
Podľa mňa cestovanie v čase by sa dalo uskutočniť len do budúcnosti do minulosti by to asi nešlo pretože dajme tomu že by sme chceli ísť do roku 1922 ale ako by sme tam mohli ísť keď sme vtedy ešte neexistovali? A cestovanie v čase je vraj možné cez astralne cestovanie (keď sa duša oddelí od tela) čítal som o tom nejaké články dávnejšie
pri nasej rychlo rozvyjajucej technologii bude coskoro aj toto mozne. Len tomu dajme nejakych tych par stoviek rokov a mame to - samozrejme pokial sa nestaneme predtym obetou armaggedonu alebo tretej svetovej vojny.
Čo ja viem? nevie to nikto z fyzikov a ani nikto odtialto.
Vedci sa tvária múdro ale vedia holý kkt , nemyslím si že niekto má právo povedať či to je možné alebo nie.
Ale cestovanie v čase typu - umreš pri tom v momente je možné do budćnosti.
Choď do stredu galaxie k čiernej diere , neumri , stráv tam 5 rokov a na zemi bude viac o 10 odhliadnuc od dĺžky cesty späť.
Kto vie : ) ked si uvedomime, ze cas neexistuje... Keby existovala vyssia dimenzia, z ktorej by sme na udalosti vedeli nazerat ako na film na premietacom kotuci, kde minulost, sucasnost a buducnost sa odohravaju naraz a keby sme do toho kotuca vedeli nazriet, tak ano Myslim, ze aj keby sa nam to niekedy podarilo, najskor by to nebolo cestovanie v hmotnom tele, ale stale len nazeranie z inej dimenzie, iba forma vedomia. Ako nejaky duch, ktory by nemohol veci ovplyvnit a ktoreho by nikto nevnimal.
@jony1212 Ani nie tak do skoročia...skôr by som sa chcela vrátiť do čias keď som bola decko a bola som šťastná a boli tu ešte moji rodičia a celá rodina
@notme neviem prečo si ma tagol, neviem sa ti k tamtomu vyjadriť, každopádne ak berieš za referenčný bod vesmír ako celok, tak sa pohybujeme nadsvetelnou rýchlosťou odkedy táto planéta existuje, lebo pohyb našej galaxie + rotácia celej sústavy vrámci nej + rotácia zeme vo výsledku rýchlosť svetla prekračuje.
tieto referenčné body tiež fungujú relatívne, nepohybuješ sa rýchlosťou svetla, pohybuješ sa rýchlosťou svetla OPROTI niečomu, a rozdiel medzi behom časov tvojim a behom času toho OPROTI elementu existuje na základe tohto pohybu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
priklad: satelity na obeznej drahe Zeme maju atomove hodiny, ktore su o miliontinu sekundy pozadu od Zeme -> cize tam plynie cas o miliontinu sekundy inak ako dole na Zemi.
Ak by bolo velke teleso (cierna diera) a ludska posadka by letela v jej blizkosti, cas by im plynul inak ako ludom na Zemi, cize napriklad posadka letiaca okolo ciernej diery by lietala 1 rok, na Zemi by uplynuly 2 roky. Cas je premenlivy, natom nieje nic nezvycajne.
Viac sa mi to nechce rozpisovat, idem spat
cestovanie do buducnosti je teoreticky realne mozne nielen z pozicie pozorovatela. poznam dve finty, ktorymi sa to da dosiahnut (mozno ich je viac, ale...). treba si uvedomit, ze cas je relativny (tazko povedat, co to vlastne ten cas je, ale aj tak je relativny!). na jeho plynutie ti vplyva za prve gravitacia a za druhe rychlost, ktorou sa pohybujes. interstellar pekne ukazal, ako na jeho plynutie vplyva gravitacia. ked mas sialene velke gravitacne pole, cas plynie pomalsie, ked z neho uniknes, tak u teba presla hodina a na zemi rok. teoreticky uz na mesiaci plynie cas rychlejsie nez na zemi, ale je to zanedbatelne. haluze sa deju az ked sa dostanes do singularity. to ti je miestecko, kde je nekonecne zakrivenie casopriestoru. ak to chapem spravne, za nekonecne kratky cas v singularite uplynie nekonecne dlhy cas mimo nej. je to tak trocha mindfuck, kedze singularita v takej ciernej diere udajne existuje. poviem si "fajn, takze to, co sa tam nachadza, by tu malo byt do nekonecna". ALE! cierne diery postupne zanikaju a tym zanikne aj singularita. a mame tu problem. teoreticky mal uplynut nekonecne dlhy cas. prakticky ale cierna diera vznikla a zanikla v konecnom case. logicky mi z toho vychadza jedine, ze nieje nekonecno ako nekonecno. ergo singularita ako z poucky bud to neexistuje, alebo sa nenachadza v ciernej diere. cize zakrivenie casopriestoru uprostred ciernej diery je sice kurva velke, ale nie nekonecne. dava to zmysel aj z ineho hladiska - na nekonecne zakrivenie casopriestoru potrebujem nekonecne velku gravitaciu -> nekonecne vela hmoty. a ja nemam nekonecne vela hmoty, mam len velmi velku hviezdu napchatu vo velmi malom priestore = stale konecne mnozstvo hmoty. finta #2. cim rychlejsie sa pohybujes, tym pomalsie plynie cas. pri rychlosti svetla cas stoji. ano, mozes argumentovat tym, ze mi tu nastava podobny paradoxny jav ako pri stojacom case v singularite. lenze nenastava. len treba pripustit existenciu nekonecne kratkeho casu. ak sa pohybujes rychlostou svetla, pozorovatel sice vnima cas, za ktory sa presunies z bodu A do bodu B, ale ty budes vnimat svoj presun ako nekonecne kratky casovy usek. ale aby to nebolo take jednoduche ( @midnight s tymto si neviem rady), aj tu je jedna vec, ktora mi nieje uplne jasna. respektive ked sa nad tym zamyslim, je to dokaz o konecnosti vesmiru (siel by som si po nobelovku, ale nedokazem to ani omylom matematicky podlozit . a tiez si niesom isty ci mam pravdu ). vieme, ze pohyb je taktiez relativny. ak chcem povedat, ze sa pohybujem, musim mat bod, voci ktoremu sa pohybujem. no...kedy teda mozem povedat "ano, teraz sa hybem rychlostou svetla"? no nemozem... ale casu je to jedno, ak sa touto rychlostou pohybovat budem, tak sa zastavi. aha..cize vesmiru ako takemu zjavne nieje jedno, kde presne sa nachadzam. vyplyva mi z toho jedine - pohyb musim vediet urcit aj vtedy, ked je bod voci ktoremu pohyb dokazujem samotny vesmir. a kedze neviem urcit pohyb vzhladom na nekonecno, ostava iba konecno...eh, napisal som to sice uplne strasne, ale hadam sa z toho niekto vysomari.
este ma napadlo...do minulosti cestovat nemozes v zasade preto, lebo nic ako minulost neexistuje. cely vesmir existuje vzdy len v jedinom okamihu. ale to uz sa dostavam k veciam, o ktorych mam pramalo informacii, takze ti k tomu viac nepoviem...
tak co, je ti cestovanie casom jasnejsie?
Prva veta hotova koncentrovana hlupost , takto to vyzera ked sa hlupy snazi inteligentne odpovedat
Pomocou astralu myslis?
Vedci sa tvária múdro ale vedia holý kkt , nemyslím si že niekto má právo povedať či to je možné alebo nie.
Ale cestovanie v čase typu - umreš pri tom v momente je možné do budćnosti.
Choď do stredu galaxie k čiernej diere , neumri , stráv tam 5 rokov a na zemi bude viac o 10 odhliadnuc od dĺžky cesty späť.
» www.aufob.szm.com/MJ12SK.htm...
tieto referenčné body tiež fungujú relatívne, nepohybuješ sa rýchlosťou svetla, pohybuješ sa rýchlosťou svetla OPROTI niečomu, a rozdiel medzi behom časov tvojim a behom času toho OPROTI elementu existuje na základe tohto pohybu.