Ahojte, všimla som si, že vždy keď je na Birdzi fórum o životných cieľoch, tak každý druhý píše o tom, že chce cestovať a keď je téma o cestovaní kam chcete ísť, tak väčšina vypíše aj desať destinácií. Ja som tomuto záujmu veľmi nerozumela, veď čo tam po
@smajlo18 cestovanie a poznávanie ťa jednoducho musí baviť... ak študuješ, máš vlaky na SK bezpatné, začni poznávaním Slovenska, je tu toho dosť a dosť...
dajú sa kúpiť aj mega lacné letenky, ak vieš, ako na to... pri častom lietaní zbieraš napr. aj kilometre a sú ľudia, ktorí takto lietajú po celom svete a nestojí ich to ani vindru... ale hlavné je, aby ťa cestovanie a spoznávanie jednoducho bavilo...
reč je samozrejme o sólo cestovaní, nie CK...
ale keď sa ti zdá aj investícia do bicykla veľa, tak neviem neviem
nvm no, na tvojom mieste by som si radšej tích 3000 € určite nechala, a odložila nekde na nejaký dobré, výhodné konto,
sak to máš už takmer 100 tisíc, by som urco neprejbala na nejaké chvílkové ..pobláznneie, (navyše ak k tomu nemáš dlhodobý vztah..
na bežné cestovanie a poznávanie ti stačí ozaj mnimum, však vlaky máte študenti zadarmo, a tuším aj vôbec pracujúci, /mladí grátis,
to fakt nepotrebuješ takmer vôbec žiadne €
tie 3tis. si daj radšej jako základ nejakého šetrenia, abo investícií..
väčšinou cestujem cez CK a zatial som bola vždy spokojná
doteraz som cestovala len s ockom a jeho priateľkou, budúci rok idem prvýkrát sama s kamoškou, ale cez cestovku by mi nevadilo ísť ani samej
@lyterka@salora však ja to práveže nechcem minúť na cestovanie tak áno vlaky sú zadarmo, ale len na Slovensku a mňa láka nejaká exotika, niečo úplne iné, tu to už poznám , nebola som síce všade ale aj tak
Investícia do bicykla neviem nakoľko by sa mi vyplatila, keďže neviem nakoľko by som ho využívala, koľko vlastne stoja? okolo 500€?
I tak diky
@dreams155 tak stopovanie určite nie je nič pre mňa, to by som ja ani nedokázala, zastavovať cudzích ľudí , ja sa bojím len niekomu prihovoriť na ulici
@smajlo18 mno... otázka je, čo ty považuješ za exotické exotika nemusí byť len Thajsko, Srí Lanka alebo Msuritius pre niekoho je exotika aj Sicilia, Capri alebo Škandinávia...
a pýtaš sa na veci, ktoré by si mala sama vedieť - či chceš spoznávať alebo len kvasiť na pláži...
a otázka je, koľkko vlstne cheš utratiť... ale asi takto: napr. Maledivy ťa môžu vyjsť cez CK na 2 000 - 3 000 €, možno menej, možno viac - podľa dĺžky pobytu, služieb, ubytovania...
z Ruska lietajú chart. lety (lacné) napr. do SAE - Dubaj, Abu Dhabi... ubytko sa tam dá zohnať za veľmi rozumnú cenu...
India na 2 mesiace, komb. vlak a letecky ťa môže vyjsť cca na 900 - 1000 € a máš zážitok na celý život, samozrejme nepočítak s ubytovaním v Sheratone
takže si ujasni priority - koľko chceš investovať, čo tam chceš robiť a potom sadni a googluj, nie je to až taký problém...
"3000€ (ok, dá sa aj menej) je dosť na to, že z toho nie je žiadny úžitok, ale „len“ zážitky"
Ak cestujes s cestovkou tak mas samozrejme pravdu. Pretoze oni ta zvycajne povodia po turistickych hlupostiach, kde je milion japoncov s fotkami. Ale ak cestujes na vlastnu pest, tak spoznas milion najroznejsich ludi, od ktorych sa mozes kopu veci naucit. Mozes sa dostat k najroznejsim pracovnym prilezitostiam atd. Ak uz nic ine, tak si aspon zdokonalis anglictinu kedze budes nejako nutena komunikovat s okolim, lebo nemas sprievodcu, ktory ta vodi za ruku.
@smajlo18@10 záleží od toho, kam ideme
ked sme boli v grécku bol to poznávací zájazd, ked som bola v egypte dovolenkový
podla mňa je to cez CK výhodné, všetko ti vybavia, nemusíš sa starať o jedlo a podobné veci a navyše ked si kúpiš zájazd pred sezónou máš ja výhodnú cenu
@tommyhot tak to tiež, ale predsa len sprievodca sa tam lepšie vyzná a už vie čo je na tom mieste zaujímavé, kebyže sa ja ocitnem niekde sama, tak som si pred tým mohla maximálne niečo vygoogliť, cestovky už hádam vedia ako efektívne toho stihnúť čo najviac. To platí v prípade, že tam nejdem hladať pracovné príležitosti, a ešte nie všade sa dá dohovoriť anglicky
@smajlo18 vela si toho asi nenacestovala. Sprievodca ta povodi po veciach, ktore ti v brozurke strcia do ruky uz na letisku. Neukaze ti nic extra pokial cestovka nie je zamerana na take zajazdy (napriklad bubo.sk), takze sa budes hybat len medzi hotelom, turistickymi atrakciami a westernerskymi restikami, ktore sa chcu tvarit lokalne. Nehovoriac o tom, ze ak chces niekde stravit viac casu tak nemozes, lebo brzdis celu skupinu ktora s tebou cestuje. Marzu, ktoru si nechavaju je tiez celkom vysoka, takze ak ides sama vies v pohode usetrit aj 50%. Po anglicky sa dohovoris absolutne vsade, otazne je len ako efektivne.
Ja v poslednej dobe cestujem najviac cez Erasmus plus, precestovala som takto pár krajín v Európe a myslím, že pre študentov je to jedna z najlepších možností, preplatia ti cestu, stravu a ubytko a popritom sa naučíš veľa vecí, spoznáš krajiny z pohľadu miestnych ľudí, zlepšíš si angličtinu a o tom všetkom dostaneš aj certifikát. Do veľa krajín, kde som bola by som sa nikdy bez tohto nedostala. Ale ak chceš cestovať individuálne, ísť cez cestovku je podľa mňa veľmi nákladné, skús couchsurfing a podobné stránky, na Fb je veľa skupín, kde ti Slováci poradia nájsť najlacnejšie ubytko v krajine ktorú si vyberieš a poradia ti so všetkým, čo budeš chcieť. Stačí len hľadať a určite nájdeš niečo čo ťa zaujme, pretože financie nie sú až taká veľká prekážka v dnešnej dobe ak vieš kde a ako hľadať
@erika178 ak viem hľadať, tak možno nie sú, ale ja práveže v tomto nemám žiadne skúsenosti A koľko krát si cestovala cez Erasmus? však počas toho si na jednej univerzite, nie?
@smajlo18 Ja nehovorím o Erasme na ktorý ideš cez vysokú školu na polroka, alebo tak, s tým osobne ešte nemám skúsenosť, ale o tzv. Youth Exchange, kedy ideš na projekt do nejakej krajiny na cca 7-10 dní, je to určené pre ľudí od 18-30 r. a je jedno kde a čo študuješ
My s frajerom cestujeme vždy na vlastnú päsť a keď sa dá tak autom. Aj keď nás to sem tam stojí viac ( myslím hlavne peniaze minuté na pokuty za rýchlosť ), stále sa to oplatí, plus navyše z toho máme taký zážitok krajší. On vždy šoferuje, a ja navigujem cez túto appku v mobile, ktorá má aj zabudovanú službu, že ukazuje kde merajú rýchlosť, alebo je kolóna. Nie vždy na 100% ale väčšinou to funguje. Tu je link » www.sygic.com/speed-cameras/f...
@sisi789 autom asi len po Európe, nie? alebo blízke krajiny, predpokladám, že vlastným autom, ale čítala som aj, že v takých vyspelejších krajinách, napr severná amerika je výhodnejšie/lacnejšie požičať si auto (ak ste viacerí) ako cestovať vlakom či busom, s tým máte nejaké skúsenosti?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
dajú sa kúpiť aj mega lacné letenky, ak vieš, ako na to... pri častom lietaní zbieraš napr. aj kilometre a sú ľudia, ktorí takto lietajú po celom svete a nestojí ich to ani vindru... ale hlavné je, aby ťa cestovanie a spoznávanie jednoducho bavilo...
reč je samozrejme o sólo cestovaní, nie CK...
ale keď sa ti zdá aj investícia do bicykla veľa, tak neviem neviem
sak to máš už takmer 100 tisíc, by som urco neprejbala na nejaké chvílkové ..pobláznneie, (navyše ak k tomu nemáš dlhodobý vztah..
na bežné cestovanie a poznávanie ti stačí ozaj mnimum, však vlaky máte študenti zadarmo, a tuším aj vôbec pracujúci, /mladí grátis,
to fakt nepotrebuješ takmer vôbec žiadne €
tie 3tis. si daj radšej jako základ nejakého šetrenia, abo investícií..
nj, a +-presne jak píše@3 Salora
doteraz som cestovala len s ockom a jeho priateľkou, budúci rok idem prvýkrát sama s kamoškou, ale cez cestovku by mi nevadilo ísť ani samej
Investícia do bicykla neviem nakoľko by sa mi vyplatila, keďže neviem nakoľko by som ho využívala, koľko vlastne stoja? okolo 500€?
I tak diky
a pýtaš sa na veci, ktoré by si mala sama vedieť - či chceš spoznávať alebo len kvasiť na pláži...
a otázka je, koľkko vlstne cheš utratiť... ale asi takto: napr. Maledivy ťa môžu vyjsť cez CK na 2 000 - 3 000 €, možno menej, možno viac - podľa dĺžky pobytu, služieb, ubytovania...
z Ruska lietajú chart. lety (lacné) napr. do SAE - Dubaj, Abu Dhabi... ubytko sa tam dá zohnať za veľmi rozumnú cenu...
India na 2 mesiace, komb. vlak a letecky ťa môže vyjsť cca na 900 - 1000 € a máš zážitok na celý život, samozrejme nepočítak s ubytovaním v Sheratone
takže si ujasni priority - koľko chceš investovať, čo tam chceš robiť a potom sadni a googluj, nie je to až taký problém...
Ak cestujes s cestovkou tak mas samozrejme pravdu. Pretoze oni ta zvycajne povodia po turistickych hlupostiach, kde je milion japoncov s fotkami. Ale ak cestujes na vlastnu pest, tak spoznas milion najroznejsich ludi, od ktorych sa mozes kopu veci naucit. Mozes sa dostat k najroznejsim pracovnym prilezitostiam atd. Ak uz nic ine, tak si aspon zdokonalis anglictinu kedze budes nejako nutena komunikovat s okolim, lebo nemas sprievodcu, ktory ta vodi za ruku.
ked sme boli v grécku bol to poznávací zájazd, ked som bola v egypte dovolenkový
podla mňa je to cez CK výhodné, všetko ti vybavia, nemusíš sa starať o jedlo a podobné veci a navyše ked si kúpiš zájazd pred sezónou máš ja výhodnú cenu