Ahojte, chcel by som psa, ale rodičia mi ho nedovolia. No možno aj Oco hej ale matka ne. Potreboval by som od vás nejaké rady že ako ich mam presvedčiť.
Pes zije 15 rokov. Mas 13. Budes sa on schopny starat do 23? Ked pojdes na Vysku kto sa on bude starat? Alebo este skor niekde na strednu na intrak? Pes nie je len tak na par mesiacov. Nebude to navzdy male zlate. Najprv to bude vsade srat a stat. Budes to cistit? Budes mat na to nervy ze s nim bude hodinu von vsetko porobi a hned ako prides domov sa vysti? Ak mate dom tak ok. Ale aj tak to nie je len tak. Poznam to
Potom to chuda skonci v utulku, kde ho aj nakoniec utratia.
@amdeg ked som mal 13 ako ty tak som začal chovať včielky nikdy som to neolutoval... je to 1000 krát lepšie, prijemnejšie užitočnejšie a ukludnujucejšie ako daky smradlavy chlpty pes čo všade sere a ští, včielky krásne voňajú
akože naozaj, je to veľká zodpovednosť.
ja mám pred osemnástkou, brat má 11, spolu s mamkou sme sa rozhodli, že chceme psa (v rodine sú ešte 2 členovia, ktorí psa nechceli- už ju ľúbia ale nestarajú sa o ňu). brata už starostlivosť o psa prešla, zostávam teda ja a mamka. jediné šťastie, že mamka nechodí každý deň do roboty, tak je skoro stále s ňou. ja som celé leto brigádovala a nemala som vôbec čas sa jej venovať. teraz chcú ísť naši na týždeň na dovolenku ale mamka nevie, či pôjde, lebo nevieme, čo so psom-ja nemám problém sa o ňu starať, len školu mám inde ako bývam a tak by bola sama doma od pol siedmej minimálne do jednej druhej... ona to zvládne, ale má teraz zdravotné problémy, pocikáva sa a tak...
ďalej, tento rok maturujem, pravdepodobne pôjdem na výšku, ak nie, určite nechcem zostať doma- čo so psom? bude sa o neho samozrejme starať iba mama.
ver mi, pokiaľ by si bol jediný, ktorý sa o neho bude starať, bolo by toho na teba dosť. pes je úplne úžasné stvorenie, ale treba si to dobre premyslieť.
@10 je vidno že sa medzi tebou a psom nikdy nevytvorilo také to priateľské puto..
a čo sa teba týka, ak si naozaj naozaj zodpovedný tak nevidím problém v tom si ho zadovážiť ak presvedčíš mamu..a je úplne jasné že tá si ho po čase tiež obľúbi pretože to je vo väčšine prípadov tak..a čo sa tej výšky atď týka..keby už mám svojho psa a milujem ho nadovšetko tak by som išla niekam kde by mohol ísť aj on..
@AMDEG takych uz bolo co chceli psa.. budes sa on starat cca 15 rokov pokial bude zit? ak ho rodicia nechcu je to trochu problem.. nebude sa im chciet o neho starat.. druha vec je kde byvas.. v byte sa pes urcite neoplati.. jedine ak nejaky krpaty ale to je hlupe, hlucne a jedovate... takze radsej nieco vacsie alebo stredne velke.. dalsia vec: je najlepsie brat psov z utulku alebo od niekoho kto ma stenata a nevie co s nimi.. a tiez ide o vyber plemena.. nie je to len tak.. kazda rasa vyzaduje trochu inu starostlivost a podmienky.. to vacsinou ludia podcenuju.. a otazkou je ci ho budes vediet aj vycvicit, lebo nevychovany pes je k nicomu, akurat robi bordel a lezie na nervy... byt tebou si to este dobre premyslim... radsej si kup macku, ta je menej narocna a nemusis ju vencit
skús začať niečím menším, čo sa dožije menej rokov..alebo ako ti vyššie radia, vyskúšaj najprv chodiť do útulku venčiť...uvidíš koľkú pozornosť takému zvieraťu naozaj dokážeš venovať....predsa len ten pes na +/-15 rokov je riadny záväzok...to nie je len o tom chcieť niečo, ale vedieť sa o to aj postarať...kto tomu psovi bude kupovať žrádlo? čo urobíš, keď ti ten pes nedajbože niekoho napadne? čo urobíš, keď ti vážne ochorie a bude s ním treba chodiť k zverolekárovi? kto bude platiť všetky tie výdavky, ktoré s kúpou a chovom takého zvieraťa súvisia? mať psa nie je len o tom šupnúť mu raz do dňa nažrať a chvíľku sa s ním pohrať...je to hlavne zodpovednosť, ktorú keď nebudeš zvládať, tvoje veľké chcenie zrazu ostane na pleciach rodičov...nepodceňujem ťa, možno máš naozaj na to...zamysli sa však naozaj aj nad tým, že čochvíľa pôjdeš na strednú a svoj rebríček priorít a záľub naisto ešte párkrát prehodnotíš...čo bude potom?
máš trinásť, tvoja matka to možno nechce pre to, lebo asi tuší, že sa ti o psa bude musieť starať sama... musí si po práci nájsť čas cvičiť ho a podobne... za ten čas, ako to bude prebiehať ty budeš rásť, stratíš záujem o psa, lebo už ťa omrzí, rovnako ako nový telefón alebo počítačová hra..... bude to pre teba už len pes..... tvoj pes síce, ale sám sa o neho nebudeš môcť starať (škola a pod.) a ešte, aby som nezabudla, ak ho bude matka cvičiť a bude sa o neho starať ona zatiaľ čo ty budeš napr v škole, buď pripravený na to, že ten pes si asi obľúbi najviac tvoju mamu........ a tento fakt ohľadne tvojho vlastného psa ťa možno sklame
Ja mám vlastného psa z útulku, starám sa o neho úplne sama, pretože bývam len s ním, mám 21, ale neviem si fakt niekedy s ním poradiť... hlavne teraz, keď je v puberte..
Starať sa o šteňa......no je to náročné a verím že keby nemám mladšiu sestru tak by som starostlivosť o toho psa asi nezvládol... keďže ako už písali nado mnou keď bol šteňa všade sral, šikal a potom rano sa zobudím unavený mam vstávať do školy a ešte v chodbe same šťanky a výkaly a to ešte pratať.. + koľko krát sa aj zbľuval jak sa prežral alebo mal hnačku a aj nepeknejšie veci..
Fakt radím ti ak tvoji rodičia k tomu nemajú cit aby ti pomohli sa oň starať tak kašli na to.. väčšinu času budeš preč a ten pes bude furt sám bude smutný.. vyrastie ty budeš behať po vonku s kamošmi a on bude furt sám.
@azodariana bez urážky, ale kto tvrdí že malé plemená sú hlúpe, hlučné a pod. o psoch asi veľa nevie... ak si predstavíš pod malým psom iba čivavu tak možno. ale záleží dosť od výchovy. problém je ale že malé psy ľudia riadne nevychovávajú. ale nie sú hlúpe. napríklad aj taký jorkšír je veľmi múdry pes. ja mám maltézáka a tiež nie je ani hlučná ani hlúpa, práve naopak. ale ja ju samozrejme cvičím, vychovávam k poslučšnosti. nemám ju len ako maznáčika do postele.
tak by si možno mohla prehodnotiť svoj postoj. samozrejme ťa ale do istej miery chápem, lebo keby mám psy súdiť len podľa toho čo vidím v okolí, tak tvrdím asi to isté. našťastie ale viem že chyba je v ľudoch a nie v (malých) psoch.
k téme: skús najprv menšie zviera, hlodavca alebo tak (ako niekto vyššie spomenul, že to žije kratšie) a zistíš či sa vieš o to starať. pes je veľká zodpovednosť.
@miaja je mi jasne ze zalezi od vychovy.. hovorim ale o tom ako to u vacsiny ludi dopadne... pre laika su najvhodnejsi psi s kludnejsou povahou, ktorych nie je tazke vycvicit,lebo predsa len su temperamentnejsie a tvrdohlavejsie plemena s ktorymi sa tazsie pracuje.. vo svojom okoli som skutocne nevidela priklad dobre vychovaneho maleho psa.. vsetko su to utocne a hlucne potvory.. ale ja celkovo psov nemam velmi rada takze som ovplyvnena aj tym
@matiseq aké odrádzanie? mám o trochu viac rokov ako on...tiež som chcela psa...spočítala som si investície do krmiva, na prípadnú zverolekársku starostlivosť a uvážila som, že nech toho psa akokoľvek chcem, na takéto položky nie som pripravená....treba sa aj nad tým zamyslieť, nie bezhlavo len niečo chcieť...boh chráň, ale keď sa stane niečo neočakávané, kto mu s tým pomôže? potom sa už automaticky bude počítať s pomocou rodičov, ktorí možno o ťakéto problémy navyše naozaj nestoja, pravda? ty máš možno šťastie na bezproblémového psa, ale prečítaj si príspevky vyššie, že nie s každým je to také jednoduché....pes nie je vec, ktorú keď sa ti nepáči, tak ju odložíš do kúta....pre mňa za mňa nech chalan má psa...koniec koncov posledné slovo o tom budú mať aj tak jeho rodičia...radšej ho však nachystať i na takéto prípadné problémy, ako keby sa mal pri prvom reálnom probléme vzdať a odhodiť psa niekam na ulicu....
@lintu aj ja mam psa a mam este viac rokov ako ty no napr. ja k zverolekarovi ani nemusim, mam zdravu fenku a okrem occkovania sa tam ani neukazeme.. strava daco stoji ale to je uz tak ..a zas nemysli na zle veci a necakane veci.. no ved hej ale my sme mali uz viac psov a so ziadnym neboli problemy nastastie tak inak to neni nic hrozne ale zalezi aj akeho mas psa a pod..kazdy moze byt iny
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Potom to chuda skonci v utulku, kde ho aj nakoniec utratia.
a inak @5
ja mám pred osemnástkou, brat má 11, spolu s mamkou sme sa rozhodli, že chceme psa (v rodine sú ešte 2 členovia, ktorí psa nechceli- už ju ľúbia ale nestarajú sa o ňu). brata už starostlivosť o psa prešla, zostávam teda ja a mamka. jediné šťastie, že mamka nechodí každý deň do roboty, tak je skoro stále s ňou. ja som celé leto brigádovala a nemala som vôbec čas sa jej venovať. teraz chcú ísť naši na týždeň na dovolenku ale mamka nevie, či pôjde, lebo nevieme, čo so psom-ja nemám problém sa o ňu starať, len školu mám inde ako bývam a tak by bola sama doma od pol siedmej minimálne do jednej druhej... ona to zvládne, ale má teraz zdravotné problémy, pocikáva sa a tak...
ďalej, tento rok maturujem, pravdepodobne pôjdem na výšku, ak nie, určite nechcem zostať doma- čo so psom? bude sa o neho samozrejme starať iba mama.
ver mi, pokiaľ by si bol jediný, ktorý sa o neho bude starať, bolo by toho na teba dosť. pes je úplne úžasné stvorenie, ale treba si to dobre premyslieť.
a čo sa teba týka, ak si naozaj naozaj zodpovedný tak nevidím problém v tom si ho zadovážiť ak presvedčíš mamu..a je úplne jasné že tá si ho po čase tiež obľúbi pretože to je vo väčšine prípadov tak..a čo sa tej výšky atď týka..keby už mám svojho psa a milujem ho nadovšetko tak by som išla niekam kde by mohol ísť aj on..
Ja mám vlastného psa z útulku, starám sa o neho úplne sama, pretože bývam len s ním, mám 21, ale neviem si fakt niekedy s ním poradiť... hlavne teraz, keď je v puberte..
Fakt radím ti ak tvoji rodičia k tomu nemajú cit aby ti pomohli sa oň starať tak kašli na to.. väčšinu času budeš preč a ten pes bude furt sám bude smutný.. vyrastie ty budeš behať po vonku s kamošmi a on bude furt sám.
Jedna * co ma uci sinusi cosinusi mocniny na niekolku kyore nevyuzijem.
tak by si možno mohla prehodnotiť svoj postoj. samozrejme ťa ale do istej miery chápem, lebo keby mám psy súdiť len podľa toho čo vidím v okolí, tak tvrdím asi to isté. našťastie ale viem že chyba je v ľudoch a nie v (malých) psoch.
k téme: skús najprv menšie zviera, hlodavca alebo tak (ako niekto vyššie spomenul, že to žije kratšie) a zistíš či sa vieš o to starať. pes je veľká zodpovednosť.