nejakú tu gitaru mám, chcem sa naučiť hrať (nepočujem doby a rytmus) mám vôbec šancu? a kde najlepšie? dá sa niečo nájsť na nete? mám ísť do nejakej umeleckej školy? prosím poraďte tí čo viete
no.. pedall ja uz zopar tych rokov na gitare hram, tiez som zopar rokov chodil do hudbobnej skoly ale myslim ze z nikomu okrem,e tebe znamych dovodov odomna nebudes chciet radu
Ja už tiež hrajem dlho na gitare a naučil som sa sám doma. Pozri si len nejaké akordy a nauč sa najprv tie základné. Keď to budeš mať zvládneš jednoduché pesničky. A potom si len pozeraj akordy na iné piesne a ktorá nepoznáš tak sa doučíš. A za pol roka budeš skvele hrať.
no ja mam digitalnu ladicku a je super.. kupil som v muzikeri za zhruba liter.. ma to v sebe aj metronom a tak da sa zapojit do elektrickej gitary cez kabel takze to ladenie je fakt presne...
dalej aby ti niekto naladil gitaru na jeden krat je trochu blbost kedze gitara sa dost slusne rozladi uz po hodinke hry...
radim ti ucit sa aj teoriu, aby si vedel dat nejake tie tvoje nanananáá na noty a potom to mohol hrat.. zapisovat to do tabulatury nie je moc prakticke..
a samozrejme to co pisal fragile. je svata pravdaaa
no tak to ju mas skreslenu spravne po mesiaci budes tak mozno vedet zahrat kohutika jarabeho a aj to s mnozstvom technickych chybyciek
ja hra bez mala 4 roky takmer kazdy den a furt nehram tak dobre ze by som si dovolil pred niekym zahrat (myslim nejaky koncert alebo tak, s kamosmi si samozrejme brnkame ).
a pokial viem, nikto nikdy nepovedal ze hra na gitare je jednoducha
ale ide o to na akej urovni chces hrat, ci sa chces naozaj vazne venovat gitare, alebo si len tak obacas zahrat par akordovych piesni niekde na chate pri taboraku
cim viac trenujes, tym lepsie hras to je jedine pravidlo co tu plati je dobre naucit sa aj tu teoriu...hlavne stupnice a toniny ...to ti moze dost pomoct hlavne pri vymyslani uz vlastnych veci ...lebo povedzme si pravdu, hrat len cudzie pesnicky a nikdy nezlozit nic vlastne nie je uplny uspech
Chlapec co zalozil diskusiu poradim ti toto zacni jednoducho tak ako ja Gdur akord a potom Cdur a ide to ostatne same treba chut a veci, rytmus pride po case ak na zaciatku nemas len musis hrat hrat hrat... DOMA hovorim nie v nejakej skole hovorim o vlastnej skusenosti..... hrat hrat hrat... dalej sa budes dufam aj samchciet zdokonalit,,,, ja som si napriklad iba pred mesiacom kupil po styroch rokoch ladicku taku svetelnu dost husta je a dost presna z muzikeru ladicku ti ani netreba ani metronom nalad podla ucha pripadne podla niecoho co ti urci aspon E6 ton a potom nalado statne struny... stranok ako sa naucit na gitare hrat je velmi vela po case odporucam aj stupnice sa nauc a mas to vela stastia a hlavne vela trpezlivosti ! a vela stastnych kilometrov po hmatniiiiikuuu !!!
no ved zda sa ze mates sa asi uz taky genialny narodil ze vedel podla sluchu naladit struny hned ako zaciatocnik.
a matez fakt sa mi nelubi ze si nikdy do skoly nechodil a hovoris ze neni dobra, skola je omnoho lepsia nez obcas si hrat gdur potom cedur doma...
ja ti radim aby si si nasiel niekoho kto ti vysvetli ako vlastne gitara funguje, kde lezia tony, nazvy strun, nauci ta akordy (to vsetko sa da aj z netu ale osobne je to tisickrat lepsie)...
tak ist do ksoly je najlepsie riesenie ale ie jedine.
urcite niektory z tvojich kamosov hra na gitaru tak by ti to vysvetlil..
ale ucit sa sam.. neviem no.. su aj taki co sa dobre naucili hrat sami ale ved je to neprirodzene.. clovek je tvor spolocensky a ludia sa ucia jeden od druheho
nooo hej spolužiakov je pár čo hrajú, ochotný je jeden, ale neviem jak je na tom on, on my vysvetloval čo mám najprv robiť ale ja nemám brnkátko (mám krátke nechty) a hrať na gitaru občianskym alebo kreditkou nieje ono
no neviem čo by som sa sám naučil kebyže sa sám učím
omg pedall.. obcianskym? kreditkou? nad tym ani nerozmyslaj.... fakt by to chcelo nejaku skolu, aspon na techniku...
lebo pri gitare (hlavne akustickej) je rozdiel ked mas prst nejako natoceny a ked o mas o tri milimetre viacej natocneny.. to su strasne detaily.
a aby si mal kladivkovy efekt v ruke.. a naucit sa barove akordy.. a priklepy, slides, vibratto... to sam asi nepojde..
obrovsky rozdiel je v tom ci mas kovove alebo nylonove struny (NEI JE TO JEDNO, sakra dokrvi by som sa pobil s tym co tvrdi ze jednoducho kovove su lepsie len preto lebo nylonove su umele..) zalezi od hudby, techniky, a podla toho co hras..
k nylonovym sa s brnkatkom ani nepriblizuj.. a kup si tu ladicku radsej.. nwm co by si chcel este vedet..
k tej rozladenej gitare: podla lsuchu by som si na to zatial netrufol ani ja a basove ecko musis mat aj tak naladene...
takze ladicku ti odporucam.. nie je to sice najlacnejsia zalezitost ale inak to nejde asi.. a ako hovorim, pokial si len dve tr i minutky nebrnkas nejakeho kohutika jarabeho tak sa ti gitara rozladi rychlo, ja ju ladim aj trikrat za den takze to ze by ku tebe prisiel niekto kto by ti ju naladil to nic nevyriesi...
po dvoch dnoch (a aj to prehanam) by si ju musel ladit znova...
to je ta najhrubsia struna... ma rovnaky to ako piata struna na piatom prazci (druha bodka), piata prazdna struna A ma rovnaky ton ako stvrta struna na piatom prazci atd... podla otho sa da naladit gitara podla sluchu..
len na tretej strune je polton takze je to na 4tom prazci.. ale mylsim ze to sam naladit nedokazes
trba ladicku... a radim ti kupit si gitaru s nylonovymi strunami..
nikdy nenatahuj nylonove struny na gitaru na ktoru patria (ono by ti to aj tak neslo pretoze kovove potrebuju take ocko na konci a nylonove potrebuju uzlik, ale pre istotu to nikdy neskusaj , poserees si truny aj gitaru
a neskusaj to ladit podla sluchu, nahodou to prestrelis, prskne ti struna a ujebe ti prst...
fakt to chce ladicku, nepoznam nijakeho gitaristu co by nemal ladicku...
a hovorim ti, pokial sa chces naozaj dobre naucit hrat a nie len hrat akordy nejakych taborakovych piesni tak zabudni na to ze by si bol samouk sam.. to asi fakt nejde
dosť si pomohol, ľadičku mám fúkaciu, som to skúšal ale moc to nepočujem, akože kedy znejú tie dve struny rovnako môžem len typovať či som to dobre naladil
gitaru nejdem kupovať, mam predsa tu starú a nejdem do toho teraz dať také prachy
No imho je blbost jak mraky trenovat si len tak doma od ucha, ak chces vediet tak ja som tym od dvanastich rokov zabil asi 4 roky a nikam to neviedlo. Musis vediet ako cvicit...
Ahojte!Včera som dostala konečne elektrickú gitaru.Pomohli by ste mi niekto s tým ako ju naladiť a ako sa naučiť správne na nej hrať?Ak viete nejakú super stránku, kde je napísaný presný popis ako na to, prosím Vás pošlite mi to.Ďakujem!
Hmm gitara ujde ja hram 2 roky a ide mi to hoci zozaciatku nie ja som na to s hranim asi tak isto ako ty mam zlomenu ruku vela stastia za pokus nic nedas iba 4 € za hodine v MI
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
2) Metronom
3) Teoria - mozes vypustit, ale hodi sa
4) Lekcie - mozu byt aj virtualne, ale platene su lepsie
5) Snaha a cielavedome investovane usilie
6) Ucit sa licky a riffy
7) Vhodnejsie je dlhodobe, pravidelne a sustredene hranie ako obcasne vytrysky a potom tyzdne nic.!.
dalej aby ti niekto naladil gitaru na jeden krat je trochu blbost kedze gitara sa dost slusne rozladi uz po hodinke hry...
radim ti ucit sa aj teoriu, aby si vedel dat nejake tie tvoje nanananáá na noty a potom to mohol hrat.. zapisovat to do tabulatury nie je moc prakticke..
a samozrejme to co pisal fragile. je svata pravdaaa
ja hra bez mala 4 roky takmer kazdy den a furt nehram tak dobre ze by som si dovolil pred niekym zahrat (myslim nejaky koncert alebo tak, s kamosmi si samozrejme brnkame ).
a pokial viem, nikto nikdy nepovedal ze hra na gitare je jednoducha
ale ide o to na akej urovni chces hrat, ci sa chces naozaj vazne venovat gitare, alebo si len tak obacas zahrat par akordovych piesni niekde na chate pri taboraku
wewo neofftopicuj
Chlapec co zalozil diskusiu poradim ti toto zacni jednoducho tak ako ja Gdur akord a potom Cdur a ide to ostatne same treba chut a veci, rytmus pride po case ak na zaciatku nemas len musis hrat hrat hrat... DOMA hovorim nie v nejakej skole hovorim o vlastnej skusenosti..... hrat hrat hrat... dalej sa budes dufam aj samchciet zdokonalit,,,, ja som si napriklad iba pred mesiacom kupil po styroch rokoch ladicku taku svetelnu dost husta je a dost presna z muzikeru ladicku ti ani netreba ani metronom nalad podla ucha pripadne podla niecoho co ti urci aspon E6 ton a potom nalado statne struny... stranok ako sa naucit na gitare hrat je velmi vela po case odporucam aj stupnice sa nauc a mas to vela stastia a hlavne vela trpezlivosti ! a vela stastnych kilometrov po hmatniiiiikuuu !!!
a matez fakt sa mi nelubi ze si nikdy do skoly nechodil a hovoris ze neni dobra, skola je omnoho lepsia nez obcas si hrat gdur potom cedur doma...
ja ti radim aby si si nasiel niekoho kto ti vysvetli ako vlastne gitara funguje, kde lezia tony, nazvy strun, nauci ta akordy (to vsetko sa da aj z netu ale osobne je to tisickrat lepsie)...
naco sa strapit sam ako samouk? nchpm..
urcite niektory z tvojich kamosov hra na gitaru tak by ti to vysvetlil..
ale ucit sa sam.. neviem no.. su aj taki co sa dobre naucili hrat sami ale ved je to neprirodzene.. clovek je tvor spolocensky a ludia sa ucia jeden od druheho
no neviem čo by som sa sám naučil kebyže sa sám učím
lebo pri gitare (hlavne akustickej) je rozdiel ked mas prst nejako natoceny a ked o mas o tri milimetre viacej natocneny.. to su strasne detaily.
a aby si mal kladivkovy efekt v ruke.. a naucit sa barove akordy.. a priklepy, slides, vibratto... to sam asi nepojde..
obrovsky rozdiel je v tom ci mas kovove alebo nylonove struny (NEI JE TO JEDNO, sakra dokrvi by som sa pobil s tym co tvrdi ze jednoducho kovove su lepsie len preto lebo nylonove su umele..) zalezi od hudby, techniky, a podla toho co hras..
k nylonovym sa s brnkatkom ani nepriblizuj.. a kup si tu ladicku radsej.. nwm co by si chcel este vedet..
takze ladicku ti odporucam.. nie je to sice najlacnejsia zalezitost ale inak to nejde asi.. a ako hovorim, pokial si len dve tr i minutky nebrnkas nejakeho kohutika jarabeho tak sa ti gitara rozladi rychlo, ja ju ladim aj trikrat za den takze to ze by ku tebe prisiel niekto kto by ti ju naladil to nic nevyriesi...
po dvoch dnoch (a aj to prehanam) by si ju musel ladit znova...
a mne bolo jasné že by sa hneď rozladila, netuším čo je basové éčko a kde ho mám hladať
len na tretej strune je polton takze je to na 4tom prazci.. ale mylsim ze to sam naladit nedokazes
nikdy nenatahuj nylonove struny na gitaru na ktoru patria (ono by ti to aj tak neslo pretoze kovove potrebuju take ocko na konci a nylonove potrebuju uzlik, ale pre istotu to nikdy neskusaj , poserees si truny aj gitaru
a neskusaj to ladit podla sluchu, nahodou to prestrelis, prskne ti struna a ujebe ti prst...
fakt to chce ladicku, nepoznam nijakeho gitaristu co by nemal ladicku...
a hovorim ti, pokial sa chces naozaj dobre naucit hrat a nie len hrat akordy nejakych taborakovych piesni tak zabudni na to ze by si bol samouk sam.. to asi fakt nejde
podla tonov na prazdnej srune (to je ked nedrzis hmatnik len brnkas na struny)
*B sa pouziva skor v anglicku..
no ja neviem.. nedokazem ti to vsetko vysvetlit cez net.. treba skolu
gitaru nejdem kupovať, mam predsa tu starú a nejdem do toho teraz dať také prachy
A ako inak ti mam pocmoct?
Kupit novu gitaru a ladicku ci co? Ved si chcel len rady..