prosím vás, nevedel by mi niekto poradiť , ako vypočítať tento príklad? Jodovodík pri zohrievaní sa rozkladá na jód a vodík. Pri určitej teplote je rovnovážna konštanta tejto reakcie 1/49. Vypočítajte, aká je koncentrácia HI, H2 a I2 (mol/l) v rovnovážnom
Tak uz sa mi to podarilo vypocitat aj s tym spravnym vysledkom:
Nech je rovnica reakcie: 2HI <---> H2 + I2
Rovnovazna konstanta bude potom definovana nasledovne: K = c(H2)*c(I2)/c^2(HI)
Kedze na zaciatku nebol v reakcnej zmesi ziaden vodik ani jod a reakciou vznika rovnake mnozstvo vodika aj jodu, tak c(H2) = c(I2).
V tom pripade bude ta konstanta rovna K = c^2(I2)/c^2(HI) . Konstanta je teda rovna 1/49; rovnicu odmocnime a ziskame, ze 1/7 = c(I2)/c(HI). Zistime, ze c(I2) = c(HI)/7 .
Sem sme sa dostali aj predtym, ale teraz treba pouzit logiku:
Cize na zaciatku sme mali koncentraciu 12 mol/l . Tuto koncentraciu si teraz rozdelia HI, H2 a I2. Zistili sme, ze v rovnovahe musi byt koncentracia I2 sedmina z koncentracie HI. Taktiez musi platit, ze koncentracia H2 je sedmina z koncentracie HI. Ak si oznacime konecnu koncentraciu HI ako "c", tak:
Tak teda mas pravdu, ale jednak sa na vyske pocitaju tieto veci cez rychlostne konstanty (univerzalnejsie) a ked uz, tak sa snazime nerozmyslat nad nejakym chabym vytazkom pri rovnovahe, ale tuto rovnovahu posunut k produktom, aby sme dostali ~100% vytazok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Tie vysledky sa mi zdaju nejake odveci. Uz som si odvykol pocitat take lahke veci
c(HIpo reakcii)=12-2*12/7=60/7
a ako hovoris, to zadanie je dost bizarne, skor na mechanicky vypocet
Nech je rovnica reakcie: 2HI <---> H2 + I2
Rovnovazna konstanta bude potom definovana nasledovne: K = c(H2)*c(I2)/c^2(HI)
Kedze na zaciatku nebol v reakcnej zmesi ziaden vodik ani jod a reakciou vznika rovnake mnozstvo vodika aj jodu, tak c(H2) = c(I2).
V tom pripade bude ta konstanta rovna K = c^2(I2)/c^2(HI) . Konstanta je teda rovna 1/49; rovnicu odmocnime a ziskame, ze 1/7 = c(I2)/c(HI). Zistime, ze c(I2) = c(HI)/7 .
Sem sme sa dostali aj predtym, ale teraz treba pouzit logiku:
Cize na zaciatku sme mali koncentraciu 12 mol/l . Tuto koncentraciu si teraz rozdelia HI, H2 a I2. Zistili sme, ze v rovnovahe musi byt koncentracia I2 sedmina z koncentracie HI. Taktiez musi platit, ze koncentracia H2 je sedmina z koncentracie HI. Ak si oznacime konecnu koncentraciu HI ako "c", tak:
c0 = 12 = c + c/7 + c/7
84/7 = 7c/7 + c/7 + c/7
84 = 7c + c + c
84 = 9c
c = 84/9 = 9.33333333 = c(HI)
c(H2) = c(I2) = c(HI)/7 = c/7 = 84/63 = 1.33333333
Tak teda mas pravdu, ale jednak sa na vyske pocitaju tieto veci cez rychlostne konstanty (univerzalnejsie) a ked uz, tak sa snazime nerozmyslat nad nejakym chabym vytazkom pri rovnovahe, ale tuto rovnovahu posunut k produktom, aby sme dostali ~100% vytazok