pri peroxo zluceninach sa pripocitava este jeden O ku vytvorenej normalnej kyseline .... napr. mas kys. sirovu H2SO4 a kyselinu peroxosirovu H2SO5 ... a ked mas diperoxo tak pripocitavas 2xO .. takze kys. diperoxosirova je H2SO6
pri disirovych kyselinas pripocitavas siru S takze sa nasobi oxidacne cislo x2- kys. disirova je H2S2O7 ( pretoze ova ma ox. cislo VI, ktore sa nasobi x2 to znamena ze 12+2(ox. cisla vodika)/2=7)
@cjubou nechápem,ako mám postupne od kys. sírovej odvodiť dalšie kyseliny...no hlavne ma zaujíma akým spôsobom utvorím vzorec....napr. pri tej kyseline peroxodisírovej ...tak si to rozpíšem na H2 S S (O2) a k tomu ešte O6. A nechápem, odkiaľ sa nabrala tá 6...prečo som to nemohla napísať H2 S S (O2)2 O4 napríklad...?
@harper dpc a co tam teda nechapes, ved podla toho strukturneho vzorca aj prakticky vidis ake su oxidacne cisla, taketo "vzorce" "H2 S (O2) O3" co si napisala nemaju zmysel
máš v tom riadny bordel...nauč sa oxidačné čísla skupín najprv máš ión oxidový ten je O 2-, ión peroxidový O2 2- a ión hyperoxidový ten je O2 - skús si to teraz dosadiť
si vypocitaj najprv ako keby si mala normalnu kyselinu a potom podla poctu peroxidov pridaj O, kedze napr. post @16 atd pri tio kyselinach vymen O za S. Neviem jak lahsie sa to da povedat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
@zamidari pochopil si....ako vidím, nejde mi absolútne o štruktúrne vzorce...tie dve,viem ,že som omylom prehodila...mudrlant!
a čomu presne nerozumieš?
pri disirovych kyselinas pripocitavas siru S takze sa nasobi oxidacne cislo x2- kys. disirova je H2S2O7 ( pretoze ova ma ox. cislo VI, ktore sa nasobi x2 to znamena ze 12+2(ox. cisla vodika)/2=7)
napísala si všetko, len nie to podstatné - totiž že peroxi skupina (02) má oxidačné číslo -2
a ešte @harper : @zamidari nie je mudrlant, myslel to asi tak, že keď si pozrieš štruktúrne vzorce tak to lepšie pochopíš
pretože nemôžeš le tak vymeniť dva kyslíky z oxidačným číslom -2 za skupinu (O2) s číslom -2