chcela by som sa opýtať že či mi niekde chýba čiarka v tom to texte:
Prišli aj príbuzní, aj známi. Svet je oveľa zložitejší ako väčšina našich teórií o ňom. Keď sa veci vyvíjajú dobre, niečo sa pokazí. Bolo to pozvanie, ktoré sa nedalo odmietnuť. D
@poke a prečo by mala? pokiaľ viem, pred "aj" sa píše čiarka jedine, pokiaľ ide o "zdvojenú" spojku (aj keď a podobne), poprípade pokiaľ je veta príliš dlhá, tak sa jednoducho takýmto spôsobom rozdelí.
možno sa mýlim, ale neviem si spomenúť na žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo o tom, že by v takomto prípade mala byť čiarka. aj keď si to prečítaš nahlas s tou čiarkou, tak to znie hlúpo.
Prišli aj príbuzní, aj známi. Svet je oveľa zložitejší, ako väčšina našich teórií o ňom. Keď sa veci vyvíjajú dobre, niečo sa pokazí. Bolo to pozvanie, ktoré sa nedalo odmietnuť. Dáš si zemiaky alebo ryžu? Neviem, ako mu to vysvetlím.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
@grietusha keď sa už 2.x používa spojka pred ktorou sa nepíše čiarka tak sa potom už píše, či?
@poke a prečo by mala? pokiaľ viem, pred "aj" sa píše čiarka jedine, pokiaľ ide o "zdvojenú" spojku (aj keď a podobne), poprípade pokiaľ je veta príliš dlhá, tak sa jednoducho takýmto spôsobom rozdelí.
možno sa mýlim, ale neviem si spomenúť na žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo o tom, že by v takomto prípade mala byť čiarka. aj keď si to prečítaš nahlas s tou čiarkou, tak to znie hlúpo.
» www.slovencina.vselico.com/ciarky.html...
3. Čiarka sa musí písať v kombináciách aj-aj, i-i, ani-ani, alebo-alebo, buď-alebo, či-či
Vtedy sme im aj poradili, aj sme ich povzbudili.
Či sa vám chce, či na to nemáte chuť, pôjdete s nimi.
I izby upraceš, i jedlo pripravíš!
Bola alebo nepripravená, alebo sa tak iba tvárila.
Buď ma poslúchneš, alebo si to urob sám.
napr. my sme sa učili tak že: Marienka aj Janko. Aj Marienka, aj Janko.
-i keď netvrdím to 100%, musel by som sa na to pozrieť, ale zdá sa mi, že tam ide čiarka
Čiarku nepíšeme / nemusíme písať /
- pred priraďovacími spojkami a, i, aj , ani, alebo, či:
Ľúbil ju aj neznášal. Díval sa ani slova neprehovoril. Verte či neverte!
Ak sa však tieto spojky opakujú, pred každou ďalšou píšeme čiarku:
Aj ju ľúbil, aj ju občas neznášal, aj mu niekedy bola protivná. Nebolo to ani mastné, ani slané.
Alebo sa poponáhľaš, alebo zostaneš doma.
Čiže je to dobre
Nie som ale jazykovedec
ma tam byt ciarka