Chystá sa niekto autostopom cez leto do zahraničia?
Rád by som trošku popísal aj o cestovaní keďže vôbec niesom domased ... mojou obľúbenou činnosťou je cestovanie stopom výlučne sa riadim zhodou náhod nič extra do detailu neplánujem - tento rok mi to nevyšlo podla mojich predstáv v takej miere ako som chc
aj ja to chcem skusit, ale neviem ci budem mat dost penazi, lebo jedlo a noclah bude asi stat dost na mesiac (viac ako mesiac neuvazujem)...aj ked spacak to isti
@mayo911 najlepšie je to so ženskou vtedy ti zastaví aj S-kový mercedes samozrejme niekde v západnejšie položenej krajine ... vlastne to nieje skoro vôbec o peniazoch mne sa stalo že mi niekto zaplatil aj obed alebo dal na ďaľšiu cestu jedlo a asi 7x ma nechali aj prenocovať z toho raz v takom dome že som si pripadal ako princ... poliaci si robia aj take akcie ako preteky z varšavy do paríža celkom by sa mi páčilo zúčastniť sa
@soreljulien ja stopujem každý rok niekam preč. bohužiaľ sa vždy môžem uvoľniť len max na 3 týždne, takže mimo Európy som ešte nikdy nebola, ale dúfam, že sa mi raz podarí. chcela by som najmä nejaké ázijské krajiny.
takže áno, chystám sa. chcem Pobaltie a Poľsko tento rok, tak snáď mi to vyjde. a ešte do Portugalska sa chystáme s frajerom. ale ten nechce stopom celé, tak pôjdeme asi len do Nemecka a odtiaľ letecky, aby sme urobili kompromis
@grietusha Ja som v septembri prestopoval Polsko, Litvu. Lotyssko, Estonsko a este sme boli na vylete lodou z Tallinu do Helsink. V Polsku je to niekedy totalne naprd ale v ostatných statoch sa stopovalo super. Takze vela stastia
@jeddy jj, o Poľsku som veľakrát čítala, že sa tam nahovno stopuje, aj kamarátka Poľka mi to vravela. a Litovčania mi zas hovorili, že aj Litva je dosť marná na stopovanie, ale tak uvidím.
v každom prípade ja som zas stopovala po Fínsku v apríli a bolo to super
@grietusha Ale tak dalo sa to v pohode. Vzdy sme prisli za jeden den z jedneho hlavneho mesta do dalsieho. A ludia su tam fakt mili. Ja som zase pocul o skandinavskych krajinách ze tam je stopovanie nanic
@jeddy hej, čo poznám ľudí z Pobaltia, tak sú naozaj veľmi milí. je fajn počuť, že sa to odráža aj keď tam človek stopuje
Škandinávia? preliezla som Švédsko aj Nórsko stopom, za jeden deň sme bez problémov dali aj 600km (z Oslo do Bergenu napr) a žijú tam tí najúžasnejší ľudia na svete. veľmi nápomocní, skvelo sa s nimi rozpráva a tak.
ono tam kultúru stopovania veľmi nemajú, takže potom to môže vyzerať, že to tam je nanič. ale skôr je to tak, že ako na to nie sú zvyknutí, tak keď vidia na krajnici niekoho stáť a držať ruku v divnej polohe, nuž radšej zastavia a spýtajú sa, čo sa deje. potom sa ani nenazdajú a už ťa niekam vezú
@17 nie, to je zdieľanie. keď mám u seba couchsurferov, ktorých už pravdepodobne nikdy v živote neuvidím, tiež im navarím, zaplatím im pivo. niekedy to zas urobia oni. to je o delení sa a o tom, že raz máš ty a raz má niekto iný. toť všetko.
@jeddy tak v Nórsku som najsevernejšie bola v Trondheime. ale stopovala som z Rovaniemi (FIN, polárny kruh) na juh do Tampere a nebol problém. za jeden deň sme prišli do Jyväskylä, čo je asi tak 600km. a keď sa pozrieš na mapu, tak zistíš, že sme šli cez minimum obcí. alebo cez úplne maličké. najväčšie na trase boli Kemi a Oulu.
okrem toho aj keď stopuješ napr z Oslo do Bergenu, tak ideš cez hory a okolo jazier a cez minimum dediniek a osád. rovnako aj keď stopuješ na západe pri fjordoch. malé cesty, žiadne diaľnice, auto raz za 5 min
@grietusha paráda..tak to raz určite podniknem...teraz bola v nórsku kamoška a mesiac žili z toho ze zbierali plechovky a odovzdávali...tak cely mesačný výlet aj s letenkami ju stál 2.5 eura
Ináč je to tak že čím menej aut chodí tak tým skôr auto zastane
@11 lebo pravidelne beriem stoparov ked niekde vidim, zial vzdy to bol nejaky zufalec.. tiez rad cestujem ale stopom by som sa nevybral nikde, radsej si nasetrim par € a idem niekde autom alebo motorkou, zastanem kde chcem, uvidim co chcem a nemusim sa nikomu prisposobovat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
takže áno, chystám sa. chcem Pobaltie a Poľsko tento rok, tak snáď mi to vyjde. a ešte do Portugalska sa chystáme s frajerom. ale ten nechce stopom celé, tak pôjdeme asi len do Nemecka a odtiaľ letecky, aby sme urobili kompromis
v každom prípade ja som zas stopovala po Fínsku v apríli a bolo to super
Škandinávia? preliezla som Švédsko aj Nórsko stopom, za jeden deň sme bez problémov dali aj 600km (z Oslo do Bergenu napr) a žijú tam tí najúžasnejší ľudia na svete. veľmi nápomocní, skvelo sa s nimi rozpráva a tak.
ono tam kultúru stopovania veľmi nemajú, takže potom to môže vyzerať, že to tam je nanič. ale skôr je to tak, že ako na to nie sú zvyknutí, tak keď vidia na krajnici niekoho stáť a držať ruku v divnej polohe, nuž radšej zastavia a spýtajú sa, čo sa deje. potom sa ani nenazdajú a už ťa niekam vezú
@jeddy tak v Nórsku som najsevernejšie bola v Trondheime. ale stopovala som z Rovaniemi (FIN, polárny kruh) na juh do Tampere a nebol problém. za jeden deň sme prišli do Jyväskylä, čo je asi tak 600km. a keď sa pozrieš na mapu, tak zistíš, že sme šli cez minimum obcí. alebo cez úplne maličké. najväčšie na trase boli Kemi a Oulu.
okrem toho aj keď stopuješ napr z Oslo do Bergenu, tak ideš cez hory a okolo jazier a cez minimum dediniek a osád. rovnako aj keď stopuješ na západe pri fjordoch. malé cesty, žiadne diaľnice, auto raz za 5 min
Ináč je to tak že čím menej aut chodí tak tým skôr auto zastane