zeby podla niejakeho cloveka..ktory sa podobne volal...a prisiel a j stymto "trikom" do porodnice....-asi mu dal taky nazov ----heh---typ 100percentny--- ...
V roku 1500 bol realizovaný prvý cisársky rez živej žene v Európe. Podľa literárneho zdroja z roku 1582 (Francois Roussete) ho uskutočnil Švajčiar Jacob Nufer. Od 16. do konca 19. storočia však bola operácia sťažená neprijateľnou mierou rizika a vysokou pravdepodobnosťou smrti rodičky.
História moderného cisárskeho rezu sa datuje od roku 1876, keď taliansky pôrodník Porro zaviedol novú operačnú techniku zahŕňajúcu odobratie maternice po vybratí plodu, ktorá revolučne znížila riziko smrti rodičky. Technika používaná dodnes je spätá s menom britského pôrodníka Johna Martina Munro-Kerra a s rokom 1926.
11- keď to tak čítam, no neboli teda rozdiely medzi pôrodom a cisárksym rezom, totiž rodičky často umierali aj pri klasickom pôrode, dokonca aj začiatkom 20.storočia tomu tak bolo... všetko to bola otázka sterilizácie, hygieny ako takej
vola sa to tak preto, ze vtedy, ked to robili prvykrat, este nevedeli uspat cloveka. tak rodicke rozrpaval doktor dokola pribeh Cisarove nove saty, co ju postupne tak unudilo, az zaspala a vtedy vykonali zakrok. preto cisarsky rez.
verzia b - doktor dostal za odmenu za zakrok citronove rezy a poplietli trochu nazov
cisársky rez, lebo ním prichádzali vraj na svet cisári...alebo teda jeden cisár určite nie som istá či čína či japonsko... a že europa jaka vyspela..zasrana dzura vychodne filozofie rulez..heh... a ja som tiez cisarskym, mama ma na mna pamiatku v podobe celkom sympatickej jazvy
@16 a nie skôr rímski cisári? " Plínius v knihe Historia naturalis píše, že slovo caesar (cisár) pochádza zo slova caedere, čo znamená rezať. Pôvod tohto onačenia najvyšších vládcov vysvetľuje tým, že práve prvý cisár, Scipius Africanus, sa narodil takýmto spôsobom" toto je zo stranky harm.sk (google to má v cachi).
tužidlo, si robíš teraz prču, či ako? som príliš unavená na tvoje maniere občas aj ty by si mohol sterilizovať svoje komentáre... sterilizácia materiálu používaného pri akomkoľvek operačnom zákroku... ľudia bežne umierali na operačnom stole... jednak, že sme nepoznali existenciu baktérií, vírusov, a potom na rad prišli spôsoby sterilizácie, pufff, to už je na dlhú reč, však podstatné je, že dnes už toto nie je obézny problém
@krutafunebracka jasné. bola strašná tma a potom taký pásik svetla nie, jasné, že si to nepamätám ale tak matne si pamätám jazvu na bruchu, ktorú mi maminka za mladi vyhadzovala na oči
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
História moderného cisárskeho rezu sa datuje od roku 1876, keď taliansky pôrodník Porro zaviedol novú operačnú techniku zahŕňajúcu odobratie maternice po vybratí plodu, ktorá revolučne znížila riziko smrti rodičky. Technika používaná dodnes je spätá s menom britského pôrodníka Johna Martina Munro-Kerra a s rokom 1926.
< thats all
verzia b - doktor dostal za odmenu za zakrok citronove rezy a poplietli trochu nazov
No samozrejme, že ide o sterilizáciu, ak by ženy boli sterilizované, tak by pri pôrode zaručene nezomreli