Zdravím, potrebujem pomoc v podobe názora alebo rady čo by ste spravili vy na mojom mieste. Takže mám pred sebou prihlášky na vysoké školy a taktiež tabuľky prihlásených a plánovaných prijatých uchádzačov o štúdia čo ma nesmierne zarazilo a neviem čo mám
kokos ja som maturovala z bioly a som na jazykoch je mi to naprd a vsetko v pohode zvladam .. je jedno z coho maturujes mas neobmedzene moznosti si vyber hlavne co ta bavi a netrapos
Čo ja viem, ja som maturovala tiež nosky a dejáku a teraz som na VŠ v Olomouci a mám Japončinu pre hospodársku prax a Angličtinu. Ono tá maturita nie až taká záväzná, pamätám si, ako si v maturitnom ročníku robila matikárka srandu, že keď prišla na školu a na nejakej prednáške z fyziky sa prednášajúci opýtal, že kto maturoval s fyziky, tak sa ledva desať ľudí prihlásilo, takže si myslím, že máš kopu možností otvorených Hlavne si poriadne porozmýšľaj, čo ťa baví a čo ti ide. Aj keď buď pripravený na to, že nie vždy je to na VŠ také ako si to predstavuješ
@grietusha tak povedz kam inam by som mohol ísť? myslím to tak že za lekára asi ťažko pôjdem a zase filozofiu alebo napríklad sociálnu prácu si dávať nebudem keďže to je ešte horšie než psychológia alebo právo.
@orphanka a tam nepotrebuješ maturitu z dvoch jazykov?
@greyness aha, to je jeho? ja som ten avatar našiel na nemenovanom fóre a odvtedy ho všade používam, ups
@psychomanson ak je to tvoja fotka tak prepáč dám ju preč, strašne sa mi páči je skvelá, thumbs up
máš jedno z čoho maturuješ.
študuj, čo chceš.
ak si myslíš, že je nejaký odbor nahovno, tak naň nechoď, lebo v tom prípade je nahovno (nie všeobecne, ale pre teba nahovno isto bude - prípad sociálnej práce napr)
na svete nie je len 6 odborov, ktoré sa dajú študovať (lekár, IT, právo, psychológia, sociálna práca, filozofia). je toho VEĽA. prezri si poriadne ponuku, načítaj si, o čom ktorý odbor je, možno ťa niečo osloví a potom šaškuj.
Andragogika (pedagogika dospelých), muzeológia, sociológia, história, archívnictvo, marketingová komunikácia, archeológia, masmédialna komunikácia, žurnalistika... toto všetko ja zamerané na oblasti NOS a dejepis + kreativita, trošku matiky, ktorú zvládne i ten, čo z nej nematuruje. Na výber máš toho fakt veľa.
Sociálna práca mi príde na úrovni so psychológiou čo sa týka využitia v perspektívnom zamestnaní, čo sa týka uplatnenia, v mnohých psychologických poradenstvách pracujú i ľudia, čo vyštudovali sociálnu prácu.
ved musi existovat nejaky portal slovenskych vysokych skol preboha kde su vsetky programy vypisane...
ja som si tiez hentak nasla svoju skolu nejaky hybridny novy program co ma ani nenapadlo ze existuje
ide vikend cely vikend si mozes pozerat ponuku slovenskych a ceskych skol
Btw, ten tvoj prístup "je to na hovno škola, ja viem" a i tak si tam ideš študovať (lebo rodičia na teba tlačia/chceš si dať niečo ľahké/chceš titul/whatever, čo sa netýka osobného naplnenia), by som vraždila.
Tak tam nechoď a nechaj tam ísť ľudí, ktorých právo a psychológia fakt napĺňa a chcú ju robiť i v budúcnosti. Keď tam ideš, tak si tú školu aspoň trochu zastávaj a stoj si za ňou, inak to nemá zmysel.
Ak niekam chceš ísť, tak sa tam i dostaneš, nakoľko je to tvoj cieľ a neodradí ťa pomer študentov hlásiaci sa/prijatých. Resp. sa aspoň posnažíš.
@grietusha ponuku som si pozrel veľa krát, naposledy dnes keď som zistil že mám veľmi malé šance sa tam dostať a okrem práva som nenašiel nič potencionálne. Keď som si dával maturitné predmety chcel som a myslel som že pôjdem na psychológiu pretože som si dokázal predstaviť pracovať v tom obore a mal som pocit že by ma to bavilo(mať vlastnú poradňu, ach pekný sen). Vzhľadom na to že som priemerný žiak, nemyslím si že ma vezmú na školu ktorú som si vybral keďže som si vybral očividne veľmi obľúbený odbor na ktorý je strašný nával.
Prepáč za "šaškovanie" ale potreboval som nezávislé názory ľudí čo študujú a orientujú sa vtom no a napadol ma birdz tak som tu, sľubujem že už nebudem
K tej fotke, napísal som mu správu a vymažem ju ak si to bude želať(viem je to trápne), fakt som vôbec netušil že ten na fotke je Slovák a že ho stretnem na birdzi.
@onlymasque malé nedorozumenie, tým "na hovno škola" som myslel postoj ľudí k týmto oborom, enormné množstvo študentov majú negatívny názor na psychológiu, právo etc. Mne sa všeobecne psychológia a právo veľmi páčia a myslím si že by ma bavili študovať, určite by som si nevybral odbor ktorý by ma nenapĺňal a nedokázal by som si predstaviť robiť ho v budúcnosti. No ja to vnímam tak že soc. práca a filozofia sú horšie z hľadiska uplatnenia než psychológia alebo právo, samozrejme každý to vníma inak a chápem ťa.
Ďakujem za tie odbory pomohla si mi aj keď len tá žurnalistika sa mi páči ale začínam o nej reálne uvažovať, idem si teda zistiť viac ohľadom toho.
(k fotke: nechcem mu robiť hovorkyňu, ale na fotke je naozaj on - je to kamarát - a čakať na jeho žiadosť, aby si to zmazal, mi príde smiešne. nejaká slušnosť by ti mala našepkať, že sa prezentovať profilovkou niekoho iného nie je kóšer - čo vieš aj sám predsa )
@onlymasque skúsil som tu andragogiku, ale neviem si predstaviť profesiu ktorú by som vykonával po vyštudovaní, asi jedine personalista, vlastne, ak by som chcel byť personalista, aký odbor je na to zameraný, tá andragogika? V minulosti som jedno obdobie uvažoval o tom že budem personalista, ale nejak som sa nedopracoval k tomu v akom odbore sa to študuje.
Prečo by si na ňu nešla? len z osobných dôvodov resp. z morálnych, teda mám na mysli ak by si pracovala v novinách kde zavádzajú nadpismi a špinia na celebrity alebo je v tom niečo iné?
To som nevedel, ďakujem za informácie, vedel som len že sa potom dajú doštudovať rôzne zamerania, mal som v pláne byť psychopatológ ale už sa to všetko pomaly rozplýva a smeruje k žurnalistike.
@grietusha Jasné, máme rovnaký názor na vec, ale ak na to nemám tak nebudem skúšať zbytočne keďže v stávke bude rok môjho života ak ma neprijmú ani na jednu psychológiu. Nie som ten typ čo by si povedal no nič, skúsim o rok, idem si za tým čo chcem. Som skôr realista ktorý berie do úvahy všetky možnosti a vyberie tú najlepšiu, ako sa vraví, čas je drahý a nemôžme si dovoliť ním plytvať. Vďaka, hneď si to pozriem.
K fotke, ja viem ale myslel som že keď tam nieje jeho tvár to nevadí a k tomu sa mi nesmierne páči, máš pravdu vymažem ju ihneď.
@ridiculous no netreba .. ja mam ale netreba to teda asi na akej vyske ale ja som robila prijimacky cize ja som nepotrebovala aj ked som mala tych statnic viac ako dost
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
neviem ako sa tu volá nejaký psycho....
aha, kámo, dakto sa prezentuje tvojou foto, si poctený?
@orphanka a tam nepotrebuješ maturitu z dvoch jazykov?
@greyness aha, to je jeho? ja som ten avatar našiel na nemenovanom fóre a odvtedy ho všade používam, ups
@psychomanson ak je to tvoja fotka tak prepáč dám ju preč, strašne sa mi páči je skvelá, thumbs up
máš jedno z čoho maturuješ.
študuj, čo chceš.
ak si myslíš, že je nejaký odbor nahovno, tak naň nechoď, lebo v tom prípade je nahovno (nie všeobecne, ale pre teba nahovno isto bude - prípad sociálnej práce napr)
na svete nie je len 6 odborov, ktoré sa dajú študovať (lekár, IT, právo, psychológia, sociálna práca, filozofia). je toho VEĽA. prezri si poriadne ponuku, načítaj si, o čom ktorý odbor je, možno ťa niečo osloví a potom šaškuj.
Sociálna práca mi príde na úrovni so psychológiou čo sa týka využitia v perspektívnom zamestnaní, čo sa týka uplatnenia, v mnohých psychologických poradenstvách pracujú i ľudia, čo vyštudovali sociálnu prácu.
ja som si tiez hentak nasla svoju skolu nejaky hybridny novy program co ma ani nenapadlo ze existuje
ide vikend cely vikend si mozes pozerat ponuku slovenskych a ceskych skol
Tak tam nechoď a nechaj tam ísť ľudí, ktorých právo a psychológia fakt napĺňa a chcú ju robiť i v budúcnosti. Keď tam ideš, tak si tú školu aspoň trochu zastávaj a stoj si za ňou, inak to nemá zmysel.
Ak niekam chceš ísť, tak sa tam i dostaneš, nakoľko je to tvoj cieľ a neodradí ťa pomer študentov hlásiaci sa/prijatých. Resp. sa aspoň posnažíš.
Prepáč za "šaškovanie" ale potreboval som nezávislé názory ľudí čo študujú a orientujú sa vtom no a napadol ma birdz tak som tu, sľubujem že už nebudem
K tej fotke, napísal som mu správu a vymažem ju ak si to bude želať(viem je to trápne), fakt som vôbec netušil že ten na fotke je Slovák a že ho stretnem na birdzi.
@onlymasque malé nedorozumenie, tým "na hovno škola" som myslel postoj ľudí k týmto oborom, enormné množstvo študentov majú negatívny názor na psychológiu, právo etc. Mne sa všeobecne psychológia a právo veľmi páčia a myslím si že by ma bavili študovať, určite by som si nevybral odbor ktorý by ma nenapĺňal a nedokázal by som si predstaviť robiť ho v budúcnosti. No ja to vnímam tak že soc. práca a filozofia sú horšie z hľadiska uplatnenia než psychológia alebo právo, samozrejme každý to vníma inak a chápem ťa.
Ďakujem za tie odbory pomohla si mi aj keď len tá žurnalistika sa mi páči ale začínam o nej reálne uvažovať, idem si teda zistiť viac ohľadom toho.
Žurnalistika je fajn, i keď ja osobne by som na ňu nešla
Psychológia je finančne náročná, i keď to vyštuduješ, musíš si robiť rôzne kurzy, diplomy, atestácie, ktoré stoja nemálo :/
viem, že ČR ťa nezaujíma, ale to len na nahliadnutie, na aké odbory môžeš naraziť:
» is.muni.cz/prihlaska/info....
(k fotke: nechcem mu robiť hovorkyňu, ale na fotke je naozaj on - je to kamarát - a čakať na jeho žiadosť, aby si to zmazal, mi príde smiešne. nejaká slušnosť by ti mala našepkať, že sa prezentovať profilovkou niekoho iného nie je kóšer - čo vieš aj sám predsa )
Prečo by si na ňu nešla? len z osobných dôvodov resp. z morálnych, teda mám na mysli ak by si pracovala v novinách kde zavádzajú nadpismi a špinia na celebrity alebo je v tom niečo iné?
To som nevedel, ďakujem za informácie, vedel som len že sa potom dajú doštudovať rôzne zamerania, mal som v pláne byť psychopatológ ale už sa to všetko pomaly rozplýva a smeruje k žurnalistike.
@grietusha Jasné, máme rovnaký názor na vec, ale ak na to nemám tak nebudem skúšať zbytočne keďže v stávke bude rok môjho života ak ma neprijmú ani na jednu psychológiu. Nie som ten typ čo by si povedal no nič, skúsim o rok, idem si za tým čo chcem. Som skôr realista ktorý berie do úvahy všetky možnosti a vyberie tú najlepšiu, ako sa vraví, čas je drahý a nemôžme si dovoliť ním plytvať. Vďaka, hneď si to pozriem.
K fotke, ja viem ale myslel som že keď tam nieje jeho tvár to nevadí a k tomu sa mi nesmierne páči, máš pravdu vymažem ju ihneď.
hej som pocteny strasne ale aspon ze je normalny a dal ju prec