Big Bang, veľký tresk, základ všetkého čo dnes poznáme, ale i nepoznáme... Všade sa píšu samé veci o tom ako sa hneď po veľkom tresku začala formovať hmota, fotóny, prvé stavebné prvky atď. no nikde sa nepíše o tom čo bolo pred veľkým treskom. Čo myslíte
no je vážne otázka, odkiaľ sa nahromadila toľká energia aby vytvorila veľký tresk... možno to bolo z ničoho nič, alebo pred veľkým treskom sa tou ničotou pohybovala nejaká energia?
je nad hranice ľudského chápania si predstaviť nič... nebola to ani tma ani čierno, proste nič...
je pomerne dost blbost povedat ze "nic" nebolo .... pretoze bolo nieco, co nedokazeme opiisat fyzikaalnymi zaakonmi a velicinami, ktore pozname dnes ...
Nie je to jedno ? Ludska tuzba po novych objavoch je neukojitelna. Vzdy budeme riesit nove a nove otazky a cele generacie na ne budu hladat odpoved a potom pridu dalsie a dalsie. Mozno by bol svet lepsi keby sme sa uspokojili s tym co uz mame a nechali to proste pri tom...
Tak, ale veď ja nechcem aby ste tu dávali nejaké neskutočné odborné myšlienky, ja som len myslel, že skúste zapojiť fantáziu a vymyslieť čo tak mohlo pred ním byť, alebo čo bolo "iniciátorom" veľkého tresku... A prosím také kravinky ako, že "boh je zodpovedný za všetko čo jestvuje" to sem prosím pekne nepleťte, ak máte na to chuť také čosi sem dať tak sa prosím neunúvajte a rovno opusťte túto diskusiu, ďakujem. Ja chcem počuť názory vás a vašej fantázie a nie "katolíckej spoločnosti". Zároveň tiež chcem aby sa tu neprejednávalo moje obmedzenie vášho názoru na tému " stvorenie sveta bohom", ale len to čo je v mojej hlavičke tejto témy.
Prisli mimovesmircania z ineho vesmiru a vytvorili ten nas. Ten ich zas vytvorili ini mimovesmircania a takto stale dokola. Tato diskusia nikam nevedie, pretoze clovek nema natolko rozvinuty mozog aby si vedel predstavit nieco z nicoho. Aj to nic musi byt v niecom a takto to pojde donekonecna.
túto otázku by neodpovedali ani najväčší odborníci z NASA... aj keď je to zaujímavé a tiež by som to rád vedel, je zbytočné s našími vedomosťami o tom diskutovať
Veľmi zaujímavá diskusia, ale tiez si neviem predstavit co bolo pred treskom...mozno neidentifikovatelna masa, volne a nekontrolovane pohybujuca sa...alebo len tma s obcasnymi svietiacimi bodmi...neviem a rada by som vedela, snad na to astronomovia raz pridu...
@kurope , napísal si, čo si myslíš a čo si počul (žiadny problém), ja som sa obrátila na neprítomných matfyzákov, lebo si nie som istá, či vôbec podľa nejakej teórie mohol byť "počiatočný atóm" vytvorený čiernou dierou (žiadny problém), ty si nevedel, o čom hovorím (žiadny problém) a napísal si: ,,noo, keby viem čo je to singularita" (Tu už ja vidím problém.Taká reakcia je absolútne najmenej konštruktívna vec, akú môžeš v diskusii urobiť; a osobne mi VEĽMI prekáža, ak niekto použije takýto pseudoargument, takýmto spôsobom.)
Nedá sa hovoriť o tom, čo bolo pred začiatkom - tak ako nevieš povedať, kde si bol predtým, než ťa rodičia splodili, tak isto ťažko niekto odpovie na to, čo bolo pred Big Bangom. Našimi fyzikálnymi zákonmi to vysvetliť nepôjde, lebo neexistovali. Nejaká činnosť, nejaké zmeny alebo stabilita sa môžu diať iba za nejaký čas, ale čas vznikol až Big Bangom.
Povedala by som, že teoreticky je to niečo ako deliť nulou
@salora na zaklade vedeckych vyskumov je to najpravdepodobnejsia teoria vzniku vesmiru. S istotou nevies ani to ci zijes, alebo si len vyplod niekoho fantazie
toto je najtazsia otazka co som tu nasiel takze ti musim pogratulovat ja viem odpovedat na kazdu otazku takehoto typu skusim si nad tym lamat hlavu...ale ja by som takisto rad vedel ze ako vsetko vzniklo....pred big bangom to nevie dokazat co bolo totalne nikto....vobec to sa neda dokazat nedaju sa vytvorit ani teorie pretoze vie sa len ze sa hmota co nevieme odkial pochadza ani nic ze ako sa vlastne zacala zhlukavat a preco? ale ja neviem toto je proste totalne zlozita otazka...napriiklad minule som sa docital ze aj tma a vakum je urcity druh castic len niekolkonasobne mensi ako atomy takze ja si myslim ze sa nejakym sposobom zacali tieto vakuove castice naseba viazat a vytvorili hmotu ktora sa zacala zhlukovat okolo najtazsieho bodu naokolo (neco na system vzniku planet a hviezd) ale potom aj to vakum muselo nejako vzniknut no toto je nekonecna otazka je proste nezodpoveditelna ale nas nemusi zaujimat co bolo uuuuplne na zaciatku pretoze ako uz povedal niekto predomnou cas vznikol spolu s bigbangom a aj keby sme uz boli tak sprosty ze by sme sa vracali vcase aby sme zistili co bolo na zaciatku zastali by sme na bigbangu...nas by mala zaujimat buducnost...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
no je vážne otázka, odkiaľ sa nahromadila toľká energia aby vytvorila veľký tresk... možno to bolo z ničoho nič, alebo pred veľkým treskom sa tou ničotou pohybovala nejaká energia?
je nad hranice ľudského chápania si predstaviť nič... nebola to ani tma ani čierno, proste nič...
...ale inak ani ja si neviem predtsvaiť čo bolo pre bum bácom
Peace.
no dobre necham to tak, toto k ničomu nevedie
To co je singularita by si si mohol odvodit zo slovenskej gramatiky - singular/plural (jedinecny/mnohoraky).
A pseudo? Nikdy si v literature nepocul Pavol Braxatoris a jeho pseudonym Andrej Sladkovic? To su vsetko veci zo zakladnej skoly
jediny bod je prave ta singularita (jedinecnost) o ktorej si rozpraval.
A pseudoargument je analogicky k pseudonymu Andrej Sladkovic nepravdivy argument, ktory sa len tvari ako argument.
Netreba z toho robit ziadnu vedu, vsetko je to len hracka slov.
no neni som taky sekač jak som myslel ale však nevadi
Povedala by som, že teoreticky je to niečo ako deliť nulou