Čo hovoríte na billboard s potetovaným Rómom a nápisom "Nebudeme kŕmiť tých,čo nechcú pracovať"?
Prvý krát som uzrela tento veľadiskutovaný billboard asi pred polhodinou na obrázku,ale DOSLOVA A DO PÍSMENA mi vyrazilo dych,5minút som naň s úžasom a otvorenou hubou čumela.
Je síce pravda že pracovať nechcú a zanedbávajú základné veci ale...sú to ľudia a je to kruté. A dokonca aj róm vie byť rasista! Minule som pozerala jednu reláciu-konkrétne modré z neba a bol tam otec ktorého syn šiel do Ameriky a povedal mu: "chlapče, nieže si prinesieš domov čiernu..len čiernu nie" chápete? my že sme rasisti? im je to jedno! oni sa sťažujú len keď im "odopierami práva" a keď žijú v biede..okej skúste dať normálnu rómsku rodinu do nového domu a stane sa čo? platiť nebudú aj keby že im dáte prácu, a nový dom by bol čoskoro zdevastovaný. Je mi to ľúto ale je to tak, je to realita. Nie som rasistka preboha ani nič, nedávam všetkých rómov zase do jedného vreca ale..vo väčšine prípadov by to tak dopadlo. Ako sa hovorí, nedávajte levovi mačiatko s tým, že sa môže zmeniť (okej nehovorieva sa to, práve som si to vymyslela
Myslienka vobec nie je rasisticka ... je to v podstate len ukazka zo zivota slovakov je to vlastne na obrazku zobrazeny nepracujuci slovak ... co je na tom rasisticke .. A vies ty vobec co je to rasizmus ? ci ty si jedna s tych co vykrikuju na hodzovom smrt fasizmu a nevedia poriadne ani co to je
Nepotrebujem vedieť presnú definíciu toho čo je rasizmus ani fašizmus,pretože to žiadnu definíciu ani nepotrebuje.
Keď tak svetovo tvrdíš,že to nie je Róm ale Slovák,prečo tam vidíš muža tmavej pleti majúceho všetky znaky Róma a nie toho,kto by tam mal skutočne sedieť,Jána.S,alebo akéhokoľvek iného Slováka.
Ak ak to aj nie je Róm,ale Slovák,tak to si všetci tí,ktorí to tvrdia poriadne NASRALI do huby,pretože oni sú Slováci tiež.Ách,tá vaša logika.
@uglylaw nechápem čo sa ti nepáči zato že tam bol nejaký všivák.Bol by som zvedavý či by ťa iritovalo keby tam bol nejaký ožratý bezdomovec,keďže naňho sa to heslo hodí tiež.Nemám rád politické billboardy,všade samé kecy ale tento jediný mal pravdu.Dokedy sa blbá slovač bude hrať na ľudomílov.
Je to rasisticka urazka romov, ked niekto v podstate tvrdi (neni to tam takto napisane, ale takto to neje) ze: Vsetci romovia nepracuju. A to neni pravda. Je to falosne tvrdenie na konto jednej romov. A to sa da povazovat ako rasizmus. Som zasadne proti takymto billboardom.
Popravde sa mi ten billboard pozdava. A ludia chodte do prdele s tym vasim rasizmom. S ciganmi ( s tou verbezou co sa prizivuje na state) treba nieco robit. S tymto nic nevyriesili ale aspon upozornili na problem. To ze je slota zpita hanba republiky, co nerobi o nic menej nez ty cigani nepopieram, ale je rozdiel zivit jednoho chňupa a vsetkych ciganov. V dnesnej dobe je nastoleny jeden problem a to ten, že normalny mlady clovek si nemoze dovolit kupit ani 1- izbovy dom alebo garzonku, ale tym hnidam sa stavaju domy a dotuje sa ich byvanie
@19 presne.. je to voči tým ostatným slušným nefér, to je fakt, ale každý vieme o čom to je. Každý si obtiera hubu a nadáva, ak to niekto ukáže, je to už rasizmus. Každý vie, AKO to je myslené, a voči KTORÝM rómom..
No to že treba s Cigáňmi niečo robiť je fakt,ale tým že ich budeme rasiticky urážať,tomu dopomôžeme? Jedine dolejeme oheň do ohňa a v zahraničí sa na nás môžu opäť smiať...
@uglylaw ako to myslis rasisticky urazat? Nekrme tych ktory nechcu robit. Nie je tak? Netvoria vacsinu prave cigani? Co bolo natom rasisticke? To ze tomu ujovi dorobili zlatu retaz a jednu kerku? Potetovanu ruku mal uz aj aj predtym
uplny suhlas s autorom toho clanku, nie rasizmus, ale pokrytectvo... SNS nic neurobila pre zlepsenie situacie, ale reci typu "maly dvor, velky bic" budu stale
@uglylaw ako to myslis rasisticky urazat? Nekrme tych ktory nechcu robit. Nie je tak? Netvoria vacsinu prave cigani? Co bolo natom rasisticke? To ze tomu ujovi dorobili zlatu retaz a jednu kerku? Potetovanu ruku mal uz aj aj predtym. A este aj sam prikyvol nato, ze keby mu dali viac penazi tak kludne ostane na tom billboarde. Ten dotycny nebol moralne vobec dotknuty a to, ze si to zoberie k srdcu cela ciganska komunita je iba dobre. Co si myslis ze teraz nastane nejaka zbura? Cigani prekracuju hranice zakona uz peknu dobu
@24 presne tak...tiež som poznal, par slusnych...ale to mizerne percento nemoze zachranit, celu, dlhodobo tvarovanu, verejnu mienku...ja si myslim, ze je to otazka, ktoru treba riesit...a nie donekonecna schovavat hlavu do piesku, aby sahodou nas narod nevyzeral prilvelmi rasisticky
najlepšie je že sú to hlavne voliči súčasnej koalície kto má sklony k obviňovaniu bývalej vlády z nesociálnosti a z Kaníka urobili fakt že sociálneho netvora pritom to bol práve on kto z týmto problémom niečo začal robiť...lenže to robil kultivovane žiadne rasistické prejavy alebo billboardy proste prijal opatrenia a keď rómovia v osadách zistili ako im klepli po prstoch vzbúrili sa a začali rabovať. Zase bez akéhokoľvek náznaku rasizmu nepokoje potlačili armádou a bol pokoj. Naproti tomu dnešná "sociálna" vláda robí všetko pre to aby sa ľudia ktorý zneužívajú sociálny systém mali čo najlepšie...a potom prídu z takým billboardom. Ten najväčší debilný ožran a pseudoslovák je hanbou nášho hlúpeho slovenského národa a nemá v parlamente čo hľadať. Rovnako Kotleba a jeho banda náckov.
Nebude to uz taky stihomam a paranoja za vsetkym vidiet rasovu neznasanlivost a extremizmus. Ved je to uz smiesne.
Na jednej strane su nezamestnani a bezdomovci, odpad ktory sa nechcel prisposobyt po pade socializmu. A na druhej strane su chudaci cigani, ktorych nikto nema rad pretoze sa maju dokonca este lepsie nez za socializmu.
ja stale nechapem preco musite bojova s veternymi mlynmi. Etnika su vsade na svete su sucastou spolocnosti ako takej. Je samozrejme, ze by nemali byt zvyhodnovani ak nechcu pracovat, ale zijeme v demokracii, vraj. A stat sa musi starat o kohokolvek.
Nadavate tu, ze ja robit nebudem a dostanem to co rom? Nie, nedostanes. Pretoze nie, ze nie si rom. Tu nejde o to ci si rom, ale o schopnosti jednotlivca, inteligenciu a pod. Nebudem nikdy hovorit, ze nebudem pracovat a stat sa o mna postara, pretoze som inteligentny, nieco viem a chcem pracovat.
Praca ma uspokojuje, dava mojmu zivotu pridanu hodnotu a mozem vdaka nej nieco budovat, nieco vlastne co taky nepracujuci rom nemoze.
Ked sa tak o tom bavime, je X % bielych, ktory nepracuju a sedia v krcme. Takze nerieste prosim kto je akej farby, ale kto co robi. Lebo ako velmi dobre viete aj ten rom toho dokaze vela.
Vieš ty čo? Neviem odkiaľ si ty,ale ja som z mesta,kde je viac Cigáňov ako bielych a stále viac ich pribúda,stavím svoju obličku,že nenájdeš tu viac ako 3normálnych,sú to zabijaci,bojíš sa ísť večer vyniesť kôš,od malička až doteraz som nimi šikanovaná,no aj napriek tomu,ak sa zachádza do extrémov sa ich zastanem,pretože tí,ktorí to robia rasizmus nezažili na vlastnej koži,inak by to nerobili a poviem ti,neprajem to nikomu.
Ten billboard je primitívny,nech si každí tvrdí čo chce.
Nechápem len jedno,načo? Pre koho? Koho to má inšpirovať?
@aldaron2 Vieš čo je rasizmus? Keď idem vo vlaku z kamarátom a o pár sedadiel sedí rodinka cigánov...slušne oblečených žiaden smrad ani nič podobného. Dievčatko malo vo vlasoch peknú mašľu a keď som sa na neho pozrel usmialo sa. A on do toho zahlási "No som zvedavý či majú vôbec lístky cigáni smradľavý". Tá pani vybrala z kabelky lístky a podala ich sprievodcovi pričom napomenula normálnou spisovnou slovenčinou dievčatko aby nestálo na sedadle.
Ten billboard zneužíva a posilňuje presne tie stereotypy/predsudky ktoré predviedol môj kamarát. Ako môžeš vedieť že človek na billboarde nepracuje? Odpoveď je prostá pretože vieš že je cigán. A aby tento dojem umocnili primaľovali mu zlatú reťaz, nejaké tetovania, celého ho zretušovali aby vyzeral tmavšie a špinavšie ako v skutočnosti. Keď si pozrieš video na SME tak vidíš že to vlastne niesu žiadni osadový rómovia.
@uglylaw ja ti tvoj nazor neberiem . Ale ty si asi nepochopila ze nehovorim o Romoch ale o ciganoch. Nehovorim o slusnych ludoch ktory pracuju, nie som ziadny primitiv. Ja iba hovorim ze takto to nemoze zostat. Nebudem tu navrhovat riesenie romskeho problemu, pretoze nie je adekvatne aby som to riesil ja. Nato tu mame tych hore.
Hlavny problem asi je ze boli za komusakov velmi hyckany, no neviem. Billboard je mozno primitivny, ale myslim si ze ten slusny rom tam nevidi seba ale toho cigana.
je pred volbami , chcu volicov sokovat..no tak co sa divime..uz nemaju co vytiahnut tak sa uchyluju k tomu poslednemu...podla mna je to ubohe...
rom je rom a nik s tym nic nespravi...mne osobne je uplne fuk kto je akej narodnosti alebo rasy ,kludne nech je rom , mexican , japonec, bezdomovec alebo co ja viem co ..hlavne je aky je to clovek ..ostatne je mi fuk...
hajzel, ale počúvaj, vezmi si to percento, čo normálne chodí do roboty, a vezmi si len to mizivé percenty cigáňov, čo o robote vôbec niekedy počulo....s cigáňmi nechce nikto nič mať, tak každý radšej vycáluje peniaze a má s nimi pokoj, zafinancujeme im z daní(ja konkrétne nie:d)tie ich výdavky na chlast, vezmeme pár cigánčat do domovam ostatné výrastky vyčíňajú v škole, robia problémy učiteľom, zbíjajú deti, okrádajú o mobily, dievčatá idú v 15-tich na materskú, v 30-tke sú 3-násobné babičky, a v 60-tke praprababičky....je toto normálne???
@lucia199513 super nazor 14 rocneho dievcata vobec neberem za relevantny.
V prvom rade si treba uvedomit preco to cele je. Keby si sa pozrela trosku do historie zistila by si, ze komunisiti zacali tlacit ciganov do miest a zacali im branit v ich kocovnom zivote. Predstav si, ze teba niekto zoberie a drbne to zit do lesa.
Tieto tvoje argumenty nie su ani argumenty, su to len otrepane nazory, ktore vie vypotit kazdy.
tjo by som daktorym asi zamezil moznost pisat , pouvazujte . Povedala ze to je Slovak , ak dakto zatim vidi cigana a vidi zatim zamienku rasitmu , je to rasista . I ked stale vykrikuje rovnost ludi/ras je to pomrdany kokotko co si see do huby ...
neviem, či máš slovo cigáň na rovnakej vlnovej dĺžke ako ja a či sa s nimi či už dobrovoľne al. nedobrovľne dostal do potýčky....či si už od nich dostal cez hubu, či vidíš tie holé vyžierače behať po meste so šutrami v ruke, s tými výrastkami s bejzbalkami, tie vykradnuté chaty v tv...
@lucia199513 pozri si prosim moju webku a pozri odkial som. Petrzalka je plna romov a dokonca aj tych bielych romov. Velmi dobre viem co su zac. Takze sa mi nesznaz predstierat realitu o ktorej velmi dobre viem. Spomedzi tychto romov tu mame belochov, ktory robia to iste. Grazel jak grazel ci rom alebo beloch.
Ty si si pozorne nečítala všetky príspevky,pretože ja som vyššie spomínala,že som z mesta v ktorom sa robí to isté.Som nimi šikanovná,ale keďže som inteligentný jedinec nebudem ich odsudzovať po rasistickej stránke.
@pernik mas zo mna dojem, ze to ako neviem? Aky je problem? Ze cigani kocuju? To je problem? Myslim, ze problem je, ze im bol odpreny ich prirodzeny sposob zivota a nanuteny iny. To je problem. Ano cigani su kocovny, zobraju, kradnu. A? Beloch zas osidloval. Pozri na Ameriku. Prisli vykantrili indianov.
ja teraz zijem na juznom slovensku, v okrese levice....tu je ciganov na mindar....ach, blava....vy uz mate co hovorit, ked idete po ulici, nejde o proti vam len nejaka skupinka ciganov s nozikami po ruke, sak co, ta gadzovia na nas stale utocia, vy tam nemate ani na jednej ulici vzduprazdno, na namesti oproti cukrarni sidisko ciganov, vam nebehaju po parku ciganske psy, cigani sa nehadaju na plnu hubu na namesti a neocumuje ich kazdy, ze ake divadielko to zase hraju....nebyvaju oproti kostolu romovia, a mam este dalsich 100 prikladov, ako nas tu obmedzuju
hovorte, ze som rasista, este jedna vec....zo sucastnych politickych stran, aj napriek kauzam, ktore sa okolo nich tocili, podporujem SNS a Belousovovú....
@lucia199513 o com hovoris? V bratislave? Moja krasna by si srala. Chod sa prejst po kopcianskej alebo po pentagone oproti tomu je tvoja skupina romov s nozikmu nic.
Neviem preco zacinas o tomto. Bavime sa tu snad o niecom inom.
@mizoyka toto JE rasistické ? rasistické nie je len to kde to je priamo napísané .... či to je pravdivé alebo nie, je druhá vec, ale určite to je rasistické
@hajzelodkosti No logický to problém je keď pritom konajú trestnú činnosť, či nie? Nechajme cigánov kočovať, pritom kradnúť a obťažovať stále obyvateľstvo, páchať zločiny, je to predsa ich spôsob života a to je hlavné. Tak by to malo byť?
Lenže mne biely kolonizátor nikdy žiadnu ujmu nespravil, samozrejme, je mi to ľúto ale výsostne sa ma to nedotýka, zato romovia páchajú trestnú činnosť na mne a dotýka sa ma to.
Nemôžem za to, že už od malička mi spoločnosť rozdelila Slovákov na bielych a cigánov a keď na mne 90 percent zločinov páchajú cigáni tak ich nemám rád.
a neni to pravda? kto chce robiť na to aby tamtí čuráci ležali hore pupkom a robili deti..
úúúúúplne druhá vec potom je že Johny the Slota za štyri roky vo vláde nespravil ani ťuk na to aby vyriešil cigánsky problém na Slovensku..ale pred voľbami sa bude búchať do hrude aký je on cigánobijca
@lucia199513 ale nie,len mám pocit,že na Slovensku dospejeme k tomu,že keď poviem trebárs "Nemám rada hnedú čokoládu", takýto ľudia ako niektorí tu ma budú osočovať,že narážam na rómov...
@udy1 čo je an tom rasistické,napíš mi..alebo ukáž na tom obrázku...
@pernik tak toto je dost vipne co si napisal. Bohuzial o kocovani mozes len snivat. Pretoze teraz su usadeny a uz sa ich nezbavis. Vies, ked niekto kocuje presuva sa z miesta na miesto a vacsinou zije mimo obyvane oblasti.
Takze teraz ta otravuju este viac, este viac kradnu a este viac zlocinov pachaju. Tesis sa?
Nie tebe nie pravdaze, tebe kolonizator neublizil. Ale v ociach tych indianov bol beloch nieco ako pre zidov hitler.
Odkial beries tieto zavratne cisla? Chces povedat, ze 90% trestnej cinosti pachanej v SR robia romovia? Ty si super. Toto som necakal.
@hajzelodkosti Nepochopil si ma asi ani v jednom bode toho čo som napísal.
Nehovoril som o tom, že by začali kočovať znova, ale o tom, že im to kočovanie zakázali, samozrejme, že to urobili zle, mali ich už na začiatku integrovať do spoločnosti a neizolovať ich, s tým súhlasím.
Hovoril som o tom, že 90 percent zločinov, ktoré spáchali ľudia priamo na mne bolo v réžii cigánov.
Biely človek (alebo radšej necigán) ma napadol raz v živote na diskotéke, pričom sme boli obaja opití, cigáni ma raz okradli, raz sa o to pokúšali, raz ma napadli samého a raz keď sme boli v skupine, nehovoriac od primitívnych rečí cigánskej mládeže v MHD (áno aj na moju osobu), vražedných pohľadoch atd.
Nemôžem za to, že skoro všetky negatívne skúsenosti s ľudmi mám od romov a taktiež nemôžem za to, že ich za to odsudzujem.
@lucia199513 Píšeš nezmysli...Kočovanie rómov malo svoje pravidlá a bolo obmedzené listinami ktoré im udeľoval uhorský kráľ...až nakoniec prišla Mária Terézia a rozhodla sa ich civilizovať(v čom sa pokračovalo). každopádne je to irelevantné.
A to že podporuješ SNS to už fakt je mi ťa úprimne ľúto. Len tak btw sa zamysli čo spravila SNS(a vlastne celá vláda) za posledné 4 roky aby vyriešila Rómsky problém? Napríklad zaviedli príspevky pri narodení dieťaťa(čo je samozrejme super) len to jaksi zabudli okoreniť tým aby bol určený len pre tých ktorý pracujú(po vzore toho billboardu) a tých príkladov je milión...ja vážne nechcem nikoho názory posudzovať na základe veku(je to nezmysel lebo minimálne každý 10tý dospelý človek z tebou súhlasí) ale skús si všímať širšie súvislosti. Vždy existuje príčina následok a riešenie. Ja tam žiadne riešenie nevidím len nezmyselné zneužívanie a posilňovanie rasistických stereotypov.
@mizoyka keď toto potieš tak sa nedá hovoriť o ničom inom ako o rasizme .... malý cigán nie je iný od teba .. len výchovou a podmienkami v ktorých vyrastá sa z neho stáva dobrý alebo zlý človek a ty ak si si vytvorila predsudok voči tomuto etniku .. to sa nazýva rasizmus
@pernik to co si napisal za hlupost? Praveze ich NEMALI NIKDY zaradzovat do spolocnosti. V podstate nemam sil uz dalej vysvetlovat nieco niekomu, kto ma svoj nazor davno vytvoreny.
@udy1 bola som raz u doktorky,bola tam slušná rómka s malým dieťatkom,bolo krásne,zlatunké,čisté a ja som sa nad ním rozplývala,lebo mi bolo jedno akej je pleti....takže nie som rasistka..
len neviem pochopiť ľudí,ktorí z každého hovna urobia rasizmus... a ešte stále si mi nič k tomu obrázku nepovedal..
@james144 áno aj dve...lenže alkoholikom nedáva štát byty zadarmo!
@hajzelodkosti Dneska máš asi večer nechápavosti, alebo ja neviem.
Už v komente @83 , že izolovať ich do gét odsudzujem aj ja, mali ich už od začiatku postupne zaradiť medzi civilizované obyvateľstvo, integrovať do normálneho spoločenského života.
@mizoyka .... nechcem ťa uraziť ale ak vieš čo slovo rasizmus znamená a ešte chceš odomňa počuť že prečo by mal byť toto rasizmus ..tak pochybujem o tvojej inteligencii .... asi si fakt myslíš, že rasizmus sú iba vojny gangov v USA
@mizoyka choď bývať do osady dostaneš možno tiež Len mi vysvetli prečo si myslíš že im stavajú byty preto že sú cigáni? Na základe akého zákona alebo nariadenia. A btw keď sa vydáš možno sa z manželom budete uchádzať v žrebovaní o obecný byt. Takže máš tiež šancu niečo dostať "zadarmo". A prečítaj si @34 a skús sa zamyslieť či to čo v živote chceš je pracovať na sebe alebo utápať sa v tom prečo ti niekto niečo nedá zadarmo.
@udy1 ja pochybujem skôr o tvojej inteligencii,ak nie si slepý,tak vidíš aké je to na Slovensku a čo všetko robia a ako znepríjemňujú život normálnym občanom,dokonca aj slušným rómom...tak sorry ale ľudia,ktorí sa ich ešte zastávajú sa mi nezdajú NORMÁLNI!a tu nejde o rasizmus,ale o to čo robia...
@james144 nedostávajú?dostávajú!je to tak..a absolútne to nijak neriešim,len je to pravda,tak som to napísala,osobne sa mi celá táto téma zdá smiešna..a zdáte sa mi smiešni vy všetci,robíte zo seba najväčších znalcov do rasizmu...a pritom na tom billboarde nie je nič iné,len pravda...prečo by ľudia mali pracovať na tých,ktorí nič nerobia...to je celé..keby tam bol biely,každý by si myslel,že tým narážajú na rómov..tak fakt nechápem,čo chcete..
"On nie je cigán, on je neprispôsobivý Slovák" a k tomu bilboardu..tak je to rasistické to je fakt, ale je aj fakt, že vcelku je to pravda ale takisto je na druhej strane pravda, že politici robia tiež hov*o a dostávajú za to oveľa väčšie peniaze...tam dáva štát oveľa viac a oveľa zbytočnejšie peniaze ...ale zase je tiež odveci dávať nové byty Rómom, keď je jasné, že ich zničia.... a slušní tvrdo-pracujúci ľudia sa k takým bytom možno nikdy nedostanú...
@mizoyka Proste je to tak....koniec diskusie "Je to pravda" všetci to vedia. Rovnako to nieje tak dávno čo všetci vedeli že zem je placka. Dogmatizmus? Ale prečo? Zrejme ani nechceš vedieť a vystačíš si z predsudkami. A prečo je to rasizmus som napísal v @38 to je celé.
ved je demokracia, nech si cigani robia čo chcú, zato štrngali vaši tatkovia a mamky s klúčami, čo tu riešite chujoviny, kto ste? nič!!!!!!!!, nato je vláda!!!!
a ked nepôjdete hlasovať tak tu bude znova tá ista a môže vás aj poraziť!!!! a nič sa nevyrieši
kazdy na nich nadava, ze ake su to nepodarky, ale teraz kolko odrazu je tu ludi, ktori tvrdia ake je to krute a rasisticke .. prosim, prestante s tou pretvarkou, vsetci dobre vieme, ze 95% romov tu len parazituje..a okrem toho, ten bilboard sa nemusi tykat len romov, ale vsetkych takych...rasizmus v tom vidia len preto, lebo kazdemu hned podla toho hesla dopne na koho to asi moze byt mierene..a pritom to tak byt nemusi..
Nechapem co je na tom bilboarde zle. Vsetci nadavate na romov ale ked sa to niekto konecne rozhodne urobit verejne zrazu je to rasizmus a vsetci ste proti nemu. Takto sa romsky problem nikdy nevyriesi.
Poďme si nejak pekne zadefinovať niektoré pojmy ...
Rasista - človek, ktorý odsudzuje nejakú rasu a všetkých ľudí, ktorí spadajú pod danú rasu ...
Antirasista - človek, ktorý poukazuje na to, že nie je správne apriórne súdiť ľudí na základe rasy, človek, ktorý medzi ľuďmi rôznych rás nerobí rozdiely ...
A mňa dosť zaujíma, prečo toľko ľudí, ktorým vraj vadí to rozdeľovanie na základe rás reaguje úplne inak na belocha na plagáte a róma na plagáte ...
Ten billboard je podľa mňa akurát tak debilný, takmer určite je za ním aj dosť rasistických myšlienok, ale samotný billboard žiadny rasizmus nehlása, čo vám tak vadí?
Typ politického zriadenia nepotrebuje definíciu? ...
Ehm
Inak, ak to nie je Róm, ale Slovák, nikto si do huby nenasral, lebo sa tam píše, aby sme neživili tých, ktorí nepracujú, nie aby sme neživili národ, či etnikum, ktoré je zobrazené na billboarde
Ty nepripúšťaš akékoľvek abstraktné stvárnenie človeka, ktorý nepracuje, ak, tak jedine konkrétnu osobu s konkrétnym dokumentom podkladajúcim fakt, že poberá sociálne dávky?
Ak neurobíš billboard zahŕňajúci všetky problémy Slovenska, tak si automaticky predpojatý voči ľuďom, ktorí spôsobujú problém, ktorý si na billboarde zobrazil?
SNS nemam rad, ale vsetci dobre vieme na co ten billboard poukazuje. To ze su cigani v drvivej vacsine neprisposobive hovada vyciciavajuce tento system je snad jasne kazdemu. Alebo sa ideme posrat z toho, ze niekto pomenuva veci pravymi menami?
Ten kto tvrdí, že na tom bilboarde je cigáň, prakticky je rasista. Môžem ojebať také tvrdenia, lebo by som ich poslal všetkých späť do Indie až na pár výnimiek, o ktorých viem, že nie sú takí ako všetci tí darmožráči... naše peniaze, pokiaľ idú rómom sú stratové... celý štát je stratový a keď o ňom diskutujeme, taktiež strácame aj čas...
Urobiť billboard zahŕňajúci všetky problémy Slovenska? A tým sa niečo vyrieši? Teda tým,že tam zabijú TMAVÉHO "SLOVÁKA" s tetovaniami a zlatou reťazou a nejaký nápis,ktorý má vystihovať nepracujúcich.?
Odpoviem Ti na otázku. Čo mi vadí? Že ten najväčší exot celej vlády prišiel s opäť kreatívnym nápadom.
Tí ludia ktorí majú radi Slotu a cítia sa nejak národnostne orientovaný bez rozdielu toho či sú normálni alebo nie budú billboard obdivovať, podľa mňa text a to čo chceli plagátom povedať "nie zlý nápad" Je to pravda. To či sa to hodí dávať do ulíc a či je to etické je druhá vec, konečnou pravdou je aj tak len to že cigáni žijú zo slušných ludí. Tým že treskli že to je "slovák" nič nevyriešili len sa za niečo museli schovať lebo je to rasistická "reklama". Slota nemá vyberané nástroje na vyjadrovanie a určite si aj on nahrabal slušný majetok, a aj ked mi je nepríjemný ako človek, sú tam aj väčší chujovia.
+ nemá zmysel sa tomu ďalej venovať. Vo svetovej politike a aj v našej sa dejú horšie veci o ktorých vy nemáte ani tušenie, jebať jeden sprostý plagát.
Keby ich nechali kočovať, tak si myslíš, že by odkočovali zo Slovenska preč a ich kriminalita a vydieranie stáleho obyvateľstva by prestala?
Mali ich už na začiatku zaradiť, civilizovať aby boli rovnakí ako všetci, aby sa zmenili ich kriminálne generácie a civilizovali sa. Keby sa to spravilo takto, dnes ani nevieš kto je cigán a kto nie a tak to malo byť.
Kôli tomu tvojmu "nechajme ich žiť ako chcú" tu máš teraz obrovský cigánsky problém, kriminalitu, ničenie nevinných ľudských životov, okrádanie štátu atd.
Nič na to nehovorím, vystihuje to skutočnosť tak prečo by som to mal odsudzovať. A už ma to serie že len sa prstom ukáže na cigánsku papuľu a hneď cigáni začnú kričať že sú diskriminovaný. V dnešnej dobe už aby ani cigánovi nikto nič nepovedal(ani len na neho nepozrel). Ja mám v piči aj celú cigánsku menšinu, nedal by som im nič(pokiaľ nechcú pracovať, tak by nič nedostali ani sociálne dávky) a oni by sa odtiaľto presunuli inde ako voľakedy, keď ešte kočovali. Lenže keď mi ich budeme podporovať tak oni tu zostanú a budú sa kotiť ako potkany naďalej a jedného dňa ich bude viac ako nás. A som zvedavý či aj my budeme mať takú ochranu ako oni majú dnes.
@narazuvzdornaa a @5 To račej nie! Vieš koľko ich je??? Keby sme ich všetkých mali nahádzať do Dunaja, tak vznikne ekologická katastrofa.
keby viac ludi podporovalo sns, ale lepsie povedane, nepodporovalo smk(tuto stranu povazujem za extremisiticke hnutie, poslucha budapest a doslova ohrozuje suverenitu slovenska)most-híd, tak by sme nemali také problémy, ako máme teraz...vsak orbán minule vyhlásil, ze pre lepsie vztahy sr a madarska je potrebná autonómia juhu(taký juh, ze az po bystricu)
ty tích cigáňov tak obhajuješ....myslíš, že oni by boli ichotní pracovať a prispievať na xy darmožráčov, ktorí sú neustále naliati v liehju(a sú, nehovor, že aj bieli, aj bieli, ale u bielych to aspoň nie je 99%populácie rátane detí od 14r.)...pozri sa, keď náhodou gadžo prejde cigáňovi decko na koľajnici, kde sa s fľašou od borovičky, už lamentujú v správach, že ho zabijú a tak ďalej...keď zrazí alebo nožom bodne bieleho, vykrúcajú sa, on bol vždt taký, my za to nemôžeme...keby toto tu čítali tie deti, tie tvoje bludy a obhajovanie tých príživníkov, ktorím cigáni zabili otca len preto, lebo mi cigáni kradli plynovú bombu a on si po ňu išiel, neviem čo by na toto povedali, alebo lepšie povedané povedať by nemali čo....neargumentuj tu o rasizme, pretože MY sme vystavení rasizmu zo stranu cigáňov!!!
@uglylaw Keď ti raz cigán alebo poprípadne 10cigánov napadne kamaráta alebo niekoho z rodiny, čo im nič nerobí, len ide okolo ich "civilizovanej" osady, tak rýchlo zmeníš názor, že to je rasizmus.
Tu nejde o rasizmus. Ja nie som rasista. Keby cigáni nerobili taký bordel aký robia, a keby pracovali, a boli úžitkom pre Slovenskú Republiku, nikto by na nich nepindal. Sa pozri na "luxusné byty" na Luniku IX. Úžasné
Kotlebu a jeho manipulačné rečí aby sa dostal do politiky a vymýva tým mozgy deťom nemusím. Ale cigánov tiež nemusím, a ak s tým dačo urobí, tak nech sa páči. Smelo do toho
Ale tak zas netreba zabúdať, že netreba všetkých hádzať do jedného vreca všakže.
@pernik uz musim naozaj povedat, ze si pridrbany. Komunisiti zacali resp. chceli zacat robit to co pises. Vyhanali ich z ich osad a zacali menit ich prirodzeny sposob zivota. Dali im byty, "pracu" a zacali ich ucit tomu comu ty hovoris civilizovat. A teraz tu mas vysledok tvojej civilizacie.
Hovoril si o tom, ze to mali spravit uz ked prisli do Europy. Vies kedy prisli do Europy? A preco by to niekto vtedy robil? Vsak vtedy samotna Europa nebola civilizovana.
Ja som nehovoril aby sme ich nechali zit ako chcu, len som povedal, neberem im ich prirodzeny sposob zivota. A nie nemyslim si, ze by odkocovali prec zo Slovenska. Samozrejme, ze by kocovali po nom. A? Aj medvede "kocuju" a zabiju len par domacich zvierat rocne. Alebo dajme medveda do klietky. Su dve moznosti.
@pernik este dodam, ze nie som proti ich civilizovani resp. zaradeni do spolocnosti, ale bohzial je uz dost neskoro alebo nazvyme to bude to velmi drahe a narocne a mozno az ba praim nemozne. Boh vie ci sa toho dozijeme.
@tunidlo ... táto predstavená asociácia vytvorená výrokom a fotkou róma ... vyjadruje presvedčenie určitej skupiny ľudí zvaných "Slovenská národná strana" že občania slovenskej republiky ktorý sú príslušníkmy rómskeho etnika sú darmožráči(človek ktoré málo pracuje a nadarmo žerie darmo-žráč) čo je RASIZMUS čo na tom do pekla nechápete ??!!
je jasné na koho tým narážajú... a je to nefér voči tým slušným rómom... vy tomu hovorte ako chcete ja to nazývam rasizmus... a dôkaz slotovho inteligenčného kvocientu...
@tunidlo Ked na plagate je odfoteny rom, a je tam napisane, ze nebudeme zivit tych, ktori nepracuju, tak z toho kazdy normalny clovek chape, ze v ich ociach romovia nepracuju. Alebo sa mylim?
@jaro1991 a preco by sme to nemohli chapat inak... preco toho cloveka na plagate neberiete ako slusneho roma ktory si povedal ze nebude zivit tych ostatnych preco to nebrat takto?
Môj osobný názor je, že za tým billboardom sú rasistické myšlienky predstaviteľov SNS, nedokážem to potvrdiť ...
Často je mojím osobným názorom napríklad aj to, že aj za niekoho vyholenou hlavou sa skrývajú rasistické myšlienky, čo ale zasa neviem potvrdiť a keďže vyholená hlava (účes) je len vyholená hlava, tak to nenazývam odporným a nesnažím sa to postaviť proti zákon ... Prečo by som mal? ... Prečo by niekto mal?
Akosi si neuvedomuješ, že SNS rómsky problém, ani "problém" s Maďarmi nikdy neriešila, naopak, len ho svojimi vyjadreniami podporovala
Neexistovať SNS, Maďari nemajú potrebu sa do nás obúvať, lenže takto sa Slota oprie do vyjadrení Maďarov, Maďari sa oprú do vyjadrení Slotu, obaja začnú kydať na druhú stranu a obom stúpajú preferencie
Hlúpejšia strana ako SNS asi nikdy v parlamente nebude ...
Toľko, že s heslom súhlasím, len vôbec netuším, či ten vyobrazený ujo chce alebo nechce pracovať. Keby bol namiesto neho predseda strany, ktorá sa týmto billboardom prezentuje, tak to by som mal vo veci už jasnejšie.
keď budeš bývať v oblasti ako ja, kde bude 75%či koľko maĎarská národnosť, ktorá ani neovláda slovenčinu, potom mudruj načo je sns...ak je sns hlúpa strana(aj je kvôli kauze emisií a nástenkovému tendri...), tak na smk ani neexistuje nejaké slovné pomenovanie, čo by ho vystihovalo...ja nesúhlasím s jánom slotom, ale s existenciou sns ako najstaršej politickej strany ako takej...a keď už nikdy nepovie csákymu pravdu do očí, tak aspoň oni...ani nereaguj, lebo slaváka žijúceho viacmenej v maďarsku nepochopíš....
@tunidlo milujem ľudí ktorý zo seba robia zámerne blbcov teba táto asociácia samozrejme nenapadla . ach jaj . to je super argument toto čo dávaš .. takouto logikou môžeš robiť právnika no.. tak sa to hodí .. .
S SMK síce vôbec nesympatizujem, naopak, ale skús menovať nejaké činy SMK, ktoré by sa blížili kauzám SNS, alebo nejaké výroky členov SMK, ktoré by boli porovnateľné s výrokmi Slotu, či Malíkovej ...
A ak by som žil tam, kde žije 75% Maďarov, tak? ... Tak čo?
Prestal by som si myslieť, že SNS je strana agresívnych dementov?
Tak to asi nie
A takými žvástami, ako, že iného nepochopím, ma tu kŕmiť nemusíš, ja zareagujem aj tak a vecne ... Ak máš veľkú túžbu, kľudne mi môžeš vysvetliť, čím tvoje bydlisko robí z SNS stranu, ktorá za niečo stojí
ja som len presvedčený o tom že netreba šíriť o žiadnej skupine obyvateľstva negatívne názory myšlienky ktoré vytvárajú takéto asociácie lebo tým sú poškodzovaný práve tí z nich o ktorých tento hanlivý výrok neplatí ..
@tunidlo@143 nie, pozeram sa na to presne tak ako som povedal, ze vo mne ten plagat evokuje pocit, ze podla SNS romovia nepracuju, a nechcu ich "zivit". Presne takto chapem tomu plagatu, a niak inac. Komentuj to co som povedal, a nie nieco, co si neakym sposobom domyslis...
@narazuvzdornaa ja nesympatizujem tiež z SNS, ale tak ten bilboard náhodou vystihuje skutočnosť, mimochodom asi sme sa nezhodli, pardon.
@james144 Máš pravdu a každý dobre vie že to je len predvolebná kampaň, nemusíš sa pýtať @lucia199513 na to čo každý vie.
Mimochodom ktorá vláda riešila cigánsky problém???? HZDS?, SDKÚ(veď mala na to 8 rokov), SMER? Žiadna lebo nikomu sa s tým nechce babrať a po vstupe do EÚ sa ani moc riešiť cigáni nemôžu, lebo okamžite je Slovensko napomínané zo strany západu že cigáni sú utlačovaný a obmedzovaný. Mimochodom každý človek aspoň so štipkou rozumu vie že prečo EÚ tak ochotne podporuje cigánov na Slovensku. No predsa aby sa mali u nás dobre a neliezli im na západ. Oni majú dosť svojich problémov.
(Ak budeš reagovať, tak poprosím slušne. Vopred ti ďakujem)
Mimochodom napíšem len toľko k utláčaniu a obmedzovaniu cigánov. V jednej nemenovanej obci na východnom Slovensku kde mám známu a je starostkou obce, tak bolo treba dotáciu od štátu na kanalizáciu obce. Štát nemal na to prostriedky rok a ak poprosila o dotáciu na podporu cigánov aby im mohli postaviť do osady nový most, tak behom 2 dní na účet obce prišlo 400 000Sk.
@jaro1991 a @154 Áno to je presne jeho štýl diskusie. Začne diskutovať a písať len to čo on chce a nakoniec ešte tebe napíše že píšeš od veci, to je jeho klasika. a ešte za každú vetu ti dá
@pa3cek to že z tým SDKÚ nič nerobila nieje pravda to som už napísal v @31
@Tunidlo ak ti ide len o to že je to komplikované z toho billboardu dokázať máš pravdu ale umýsel je jasný každému. A asociácia medzi tým billboardom a rasizmom je omnoho zrejmejšia ako to kto má prečo holú hlavu.
Čau, ak máš nejakú konkrétnu výčitku, kľudne hoď, ja si rád prečítam ...
Inak ti asi ostane len takéto vyplakávanie, lebo si v nejakej predchádzajúcej duskusii nevedel nájsť argument ... Prepáč, ale to ti za to akože ja môžem, alebo čo?
@tunidlo nech mi nikto nehovorí že tento bilboard nemal vyvolať tieto asociácie . toto bola jeho úloha ktorú hodnotím ako rasistickú ..
a k tomu sloganu keď sa pozrieš len na slogan tiež sa mi zdá byť chorí lebo vlastne podľa neho by sa mali zrušiť dávky v hmotnej núdzy pre všetkých ľudí . ďalej aj podpora , materská a to pre všetkých obyvaťeľov a navyše v ćase kedy ak už nie je finančná kríza tak pred nedávnom bola a množstvo ľudí si nevie nájsť prácu aj keby chceli ..
a ďalšia vec čo chcem poznamenať je , že som si istý že ak by si mal firmu a mohol zamestnať bu´d róma alebo neróma tak zamestnáš neróma . čiže rómovia takmer nemajú šancu nájsť si serióznu prácu . česť výnimkám
Lenže ten billboard sám o sebe nič také nehlása, preto by som ho ja osobne určite nechal na pokoji ...
Podľa mňa je úplná kravina napríklad ho stavať proti zákon, lebo vieme, že SNS je banda rasistických chumajov ... To im môžeme rovno zakázať všetky billboardy ...
A keďže rasizmus nehlása, podľa mňa je mimo nielen ho stavať proti zákon, ale aj ho kvôli rasizmu kritizovať, neviem, aký by to malo účel ...
Ale viem, aký by teoreticky mohol byť dôsledok, že SNS všetky takéto obvinenia obratne odrazí (čo nie je zložité, keďže ten billboard rasizmus ozaj nehlása) a pre kopu ľudí ohľadom tohoto potom budú SNS tí, čo mali pravdu ...
Čo tak sa radšej oprieť do nejakých ich vyjadrení, ktoré rasizmus naozaj propagujú?
SNS má kopu jednoznačných rasistických a hlúpych vyjadrení ...
Miesto toho všetci kritizujú billboard, lebo "nech mi nikto nehovorí, že ... " ...
Ale "nech mi nikto nehovorí, že ... " nie je moc dobrý argument ...
Ja sa ťa ešte raz spýtam ... Čo je zlé na billboarde s takým heslom a človekom s takou farbou pleti? ... Tá farba? ... Alebo niečo iné?
(inak, pod pojmom zlé v takomto kontexte mám vždy na mysli jeho rasistickú povahu, že je ten billboard bullshit nepopieram )
A podľa mňa to neznamená žiadne rušenie dávok, lebo to podľa mňa nemá prezentovať žiadne riešenie, len vykríknuť na plnú hubu niečo o probléme, proste populistický žvást a´la SNS
Podľa toho, čo máš na mysli pod serióznou prácou ...
Je pravda, že Rómovia to majú s hľadaním práce zrejme ťažšie ...
A je pravda aj to, že dnes si takmer každý hľadá prácu pomerne obtiažne ...
No aj preto heslo spomína "tých, ktorí nechcú pracovať"
keby tam bol odfotený aj niekto z minority, bolo by to ok...len toľko stačilo.
Myšlienka sa mi páči a nemusím tých , čo nepracujú a vyhovárajú sa. Uznávam, že je to ťažšie s prácou, ale takto to nemuselo vyzerať, keby len trošku chceli. Česť tým, čo pracujú, i tým, čo žijú slušne
@tunidlo bilboard podľa môjich informácii bol stiahnutý práve z toho dôvodu že bol rasistický čiže ty by si mne mal dokazovať že tam rasizmus nie je . podľa mňa stačí tento očividný rasistický zámer a nemusí byť doslova napísané že "do plynu s cigáňmi" aby to bolo rasistické ....
lebo z pohľadu aký máš ty mi to príde tak že za rasizmus pokladáš naozaj iba výroky vyššie uvedeného typu .
je nehovorím či je to zlé alebo nie ... to nie je moja náplň práce ja len vravím že toto je jednoznačne rasistický bilboard .. podľa mňa ..
Mne sa skôr zdá, že by organizácia, ktorý zodpovedá za jeho stiahnutie mala povedať, prečo ho stiahla (nejaké vyjadrenie určite je a mňa by dosť zaujímalo)
Vôbec neviem, ako nejaké rozhodnutie vyššej moci mení diskusiu medzi nami dvoma ...
A vôbec neviem, na základe čoho je dôkazné bremeno na strane "obhajcu", dôkazové bremeno je v civilizovaných krajinách vždy na strane "žalobcu"
(Ale to len na margo nejakej teórie, o ktorú teraz vôbec nejde, to, čo som doteraz napísal môžeš kľudne chápať ako snahu dokázať, že samotný billboard nie je rasistický - samotných predstaviteľov SNS a ich myšlienky vynímajúc, tam je rasistov až-až)
Neviem, aké presne výroky podľa teba považujem a nepovažujem za rasizmus, tak mi môžeš skúsiť napísať tvoju predstavu o tom, čo by človek mal považovať za rasizmus ...
OK, tak teda mením slovo "zlé" v otázke na "rasistické"
organizácia ktorá ho stiahla sa tak kôli niečomu rozhodla a kedže je na to určená tak to beriem za obiektívnu pravdu a ty by si mi mal dokázať pravdu ako odporca
myslím tým že padá prasumpcia neviny keď vina bola dokázaná
za rasizmus považujem akékoľvek negatívne vyjadrenie na adresu ľubovoľnej skupiny obyvateľstva alebo akékoľvek vyjadrenie ktoré vytvorí alebo rozšíri negatívny predsudok voči tejto skupine
My sa tu bavíme na základe prekladania nejakých logických argumentov ...
Zrazu vyťahuješ nejaký externý verdikt organizácie, o ktorej dôvodoch nevieme nič a ja ho mám nejakým spôsobom akceptovať?
Ak sa tu bavíme na základe logiky, (ktorú ja povyšujem nad akékoľvek rozhodnutie vyššej moci či inštutúcie) asi by sme mali uprednostňovať naozaj predkladanie argumentov a nie nezdôvodnených verdiktov
Samozrejme, ak uvedieš, prečo tak rozhodli, zvážim to, ale takto nemám čo, mne je totiž v rámci tejto debaty jedno, či sa niekto rozhodol tak, alebo tak, ja mám stále svoj postoj, ktorý si neodôvodneným rozhodnutím nenechám zmeniť ...
Ale to zasa skôr v rámci teórie diskusie (nazvime to mojím osobným názorom na ňu) ... Ešte raz opakujem, že moje doterajšie slová môžu byť kľudne brané ako pokus o "dôkaz" ...
Ale ak moc chceš, pokúsim sa ti to zosumarizovať -
plagát nič nevraví o Rómoch, ani inej skupine obyvateľstva ...
---Takže by si považoval za rasizmus aj vyhlásenie na základe štatistiky, (hypoteticky, nemyslím nič konkrétne) že členovia jednej skupiny obyvateľstva kradnú viac ako členovia inej skupiny obyvateľstva?
---Považoval by si za rasizmus aj prehlásenie, že voliči SNS či Kotlebovej strany sú predovšetkým banda zaslepených agresívnych rasistov, ktorým akurát chutia štipľavé a hlúpe reči ich predstaviteľov?
---Považoval by si za rasizmus aj môj názor, že miestni neonacisti sú predovšetkým kopa bitkychtivých vygumovaných hláv, ktorí hovno vedia o celom nacizme a ktorí si neuvedomujú, že Nacizmus by všetky Slovanské národy najradšej vyhubil, na čele s nimi, hlúpymi a neproduktívnymi jedincami?
Zdá sa mi, že všetky tieto prípady spadajú do definície, ktorú si uviedol - negatívne vyjadrenia na adresu ľubovoľnej skupiny obyvateľstva ...
A čo určuje, ktorý obrázok Róma pri ktorom hesle je rasistický?
Na základe čoho je rasistický samotný spomínaný billboard?
K tvojmu odkazu udymu - (chápem ho ako neodsúdenie označenia policajtov hlúpymi a odsúdenie rasizmu, ktorý si práve dodefinoval ... Možno chápem nesprávne, počkám si na reakciu)
Ak by som chápal správne, akú logiku by malo pripúšťať negatívne tvrdenia o rôznych skupinách obyvateľstva a nepripúšťať ich práve len u etnických a rasových skupín?
@tunidlo pochopil si to správne...väčšia blbosť ma večer nenapadla.
Ja som predsa nenapísal že iné formy predsudov sú správne a prípustné len že nieje možné všetky formy týchto predsudkov zahrnúť pod rasizmus..a nesnažil som sa nič definovať od toho sú tu múdrejší ľudia prezentoval som len svoj názor že jeho tvrdenie nieje korektné.
@tunidlo a snažiť sa racionálne preukázať niečo čo vyplýva z podvedomých prototypov a predsudkov ktoré sú iracionálne nikam nepovedie. Takže ak v tom chceme pokračovať a kľudne môžme len v tom veľmi nevidím zmysel.
a oprava chápeš to zle bol to len príklad toho že nie všetky iracionále predsudky sú rasizmus...alebo si myslíš že označenie niekoho za hlúpeho na základe povolania nejak súvisí z rasou?
Jasné, už rozumiem, teda tú otázku beriem späť, samozrejme
Ale prípadný fakt, že na Slovensku Rómov pracuje menšie percento ako bielych predsa nevyplýva z podvedomých stereotypov, to by predsa vyplývalo jednoducho z faktov ...
Denne sa hocikde dočítaš o tom, v čom sú šikovnejší ľaváci, alebo deti, ktoré počúvajú metal, alebo bársjakú inú kravinu, je to všetko spolu s prehlásením nejakého faktu napríklad o Rómoch zlé? ... Podľa mňa nie ...
(Aj keď toto už zachádza ďalej ako ten billboard, lebo ten nič také netvrdí, ale myslím, že aj toto má v diskusii svoju dôležitosť ... Podľa mňa by fakt nebolo dobré, keby mal byť napríklad niekto nútený zamlčať pravdu, len aby tým nehodil nejakú skupinu obyvateľstva do zlého svetla, načo?)
Videl som ho pri ceste... celkom som sa nasmial.. debilizmus niektorých ľudí už očividne prekročil istú medzu, ale obávam sa že to bude na Slovensku fungovať
(a len tak čisto btw.. majú pravdu, načo platiť na také živly (či už biele alebo čierne alebo fialové s tyrkysovými pásikmi.. ale toto nie je forma akou by sa to malo prezentovať.. stačí povedať že nechceme "sociálny" štát)
Ale škoda reči... za túto poondiatu krajinu (respektíve za jej vládu a majoritu obyvateľov) sa hanbím už dlhší čas A nemá to nič spoločné s tým že nemám ani lásku ani pochopenie pre našich tmavších spoluobčanov. (nie všetkých ofc)
@tunidlo samozrejme problém tu je dosť veľký a je ho treba riešiť to som nikdy nepopieral. Ten billboard ale nič nerieši. Tvrdenie že na niečo poukazuje nieje korektné ide len o zneužívanie predsudkov a stereotypov(je dúfam jasné že takéto postoje nieje možné aplikovať všeobecne v tom je to rasistické) v prospech volebnej kampane. Alebo sa budeme baviť o tom že je na tom billboarde obyčajný človek a o nič nešlo? O čo šlo je jasné snáď každému len je otázne ako to interpretujeme.
Ja som nikdy nenaznačoval, že by ten billboard niečo riešil ...
Nie, ten billboard je populistická kravina ...
A o čo presne šlo podľa mňa jasné nie je ...
Ten billboard mohol robiť niekto, kto by cigáňov najradšej skosil kombajnom a mohol ho robiť niekto, kto si proste myslí, že majú väčšie sklony k nepracovaniu ako bieli ... (a zároveň v samotnom billboarde nič také nevraví)
Je medzi týmito dvoma pôvodmi billboardu v konečnom dôsledku rozdiel?
Zasa sa musím spýtať, na základe čoho je ten billboard zlý(zlý: rasisticko-nekorektný)? ...
Na základe toho, že si myslíme, že bol vyprodukovaný ľuďmi, ktorí sú predpojatí voči menšinám?
A ten billboard nevravel nič, čo by mohlo byť aplikované všeobecne ...
A ešte, už v podstate iný problém, bolo by zlé, ak by tvrdil, že percentuálne poberá sociálne dávky omnoho viac cigáňov ako bielych?
@tunidlo Nejde o to kto ho vyprodukoval ale za akým účelom Účel je podľa mňa jasný využiť predsudky voči určitej etnickej skupine v prospech politickej strany. Neverím že existuje niekto kto to pochopil inak. .
"percentuálne poberá sociálne dávky omnoho viac cigáňov ako bielych?" bielych a čiernych a toto nieje rasizmus? Za 1. taká štatistika neexistuje a ani nemôže podľa slovenských zákonov existovať...môže existovať štatistika že ľudia povedzme žijúcich na hranici chudoby(konkrétne v osadách) poberajú percentuálne viac dávky ako ľudia ktorý nežijú na hranici chudoby To čo si napísal je už vyjadrené konkrétne slovami. Vidím v tom rovnaký problém z tým rozdielom že jedno je vyjadrené priamo a druhé nepriamo ale oboje vyjadruje to isté.
no celkom sa mi ten billboard paci ... ale ma pravdu len malo romov je ochotnych pracovat a keby sme prestali viplacat davky na deti tak sme bohaty národ takze si myslim ze neklamu ....
Skúsme si predstaviť situáciu ... SNS má nejaký názor, či chce poukázať na problém ... Ako to ale má urobiť, keď ak to urobí normálnym spôsobom, (mne to pripadá rovnako normálne, ako keby na tom plagáte bol biely, je mi to srdečne jedno) tak to každý okomentuje štýlom, že účel je jasný?
A zasa, aj ja si myslím, že za billboardom je asi aj nejaká rasistická myšlienka, ale neviem to dokázať a vlastne mi na tom až tak nezáleží, kým niekto tú rasistickú myšlienku ozaj nevyjadrí ...
Ak sa rasista na základe svojho dementného presvedčenia rozhodne vyholiť si hlavu, (alebo jesť iba biely chlieb, lebo čierny je pod jeho úroveň) podľa mňa to vôbec neznamená, že je samotné toto konanie rasistické a zlé, rovnako ako v prípade spravenia billboardu, ktorý rasizmus nehlása ...
Jasné, myslel som to na základe štatistiky, ako som to opisoval aj vyššie, teda som tam zabudol spomenúť, ak by taká štatistika existovala ...
Prečo by to mal byť rasizmus?
(druhej časti druhého odstavca nerozumiem ... To, čo som napísal ja, je priame a teda je tam problém a malo by to byť napísané radšej s použitím pojmov hranice chudoby atd.? ... Tak si to myslel?)
podla mna je na tom bilborde kus pravdy ktory róm v dnesnej dobe robí ? minule sla jedna relacia ktora chcela pomoct nejakemu bezdomvcovi ci co lebo bol na ulici a sa stazoval ze ho nikto nechce zamestnat ze on by do prace chodil keby mal kde tak mu pomohli dali mu byvanie pracu vsetko a ked mal prist uz robyt tak tie peniaze ktore mu dali na zaciatku tak sa ozral jak svina a neprisiel tam oni nesu schopny pracovat im to pekne krasne vyhovuje v tych osadach kde ziju v špine staci sa pozriet na lunik 9 .. niesom rasistka ale keby boli napr ako cernsoi v amrike sak kolko tam je plno uspesnych ludi cernochov dpc aj prezident a tiez to boli len zo zaciatku otroci .... a u nas je co ? som este v zivote nevidela cigana nieco robit to je kocovny narod nech sa pekne krasne vrati z kade prisiel alebo nech zacnu uz nieco robit a ne mi na nich platit mamae zato ze ona si sedia na riti a nesu schopny nic urobit
@uglylaw nedá mi nezareagovať na túto zbytočnú tému..žiaden človek sa nenarodí ako rasista...nieje to zakódované v génoch...rasizmus vznikne buď z výchovy alebo po zlej osobnej skúsenosti s daným etnikom...to že má väčšina ľudí predsudky k cigáňom má svoj opodstatnený dôvod...napríklad:nepracujú,kradnú,slušným ľuďom znepríjemňujú život,nezadržateľne sa množia...istotne si povieš veď to robia aj biely...áno lenže treba si povedať na rovinu...koľko % z cigánov a z bielych nepracuje a koľko % už malo dočinenia so zákonom???Dovolím si cigánov označiť za globálnu katastrofu
Tento bíllboard v skutku zaujal asi kazdeho Z jednej casti ma pravdu a z inej hadze vsetkych do jedneho vreca.. Nie som rom, ale asi by ma urazil takyto nazor..Rom doktor napriklad.. neosetri nejakeho nacistu? Toto su velmi diskutovane temy. Ale zial bohu sa asi nikdy nenajde to spravne vychodisko. Autor billboardu ale urcite zozal uspech oc sa pozornosti a vsimneho tyka Inak ak by ste vedeli o nevhodnej reklame, mozete to kludne nahlasit napr. tu: www.mediamenu.sk
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
187 komentov
staci si pozret co na to povedala hovorkyna ci co je SNS...
sere si do huby.. rom/cigan nie je narodnost ani rasa je to etnikum ako moze povedat "ma slovensku narodnost nie romsku" ked romska neexistuje...
ojebala media tod vso.. vykrutili sa z toho a media si nevedia rady..
Média ojebať môžu. Ale čím idú ojebávať mňa? Že nešlo o obyčajné orgcaniahodný prajav rasizmu?
Ja nie som jebnutná.
Snažia sa ma presvedčiť že som jebnutá.Ale nie som.
Nepotrebujem vedieť presnú definíciu toho čo je rasizmus ani fašizmus,pretože to žiadnu definíciu ani nepotrebuje.
Keď tak svetovo tvrdíš,že to nie je Róm ale Slovák,prečo tam vidíš muža tmavej pleti majúceho všetky znaky Róma a nie toho,kto by tam mal skutočne sedieť,Jána.S,alebo akéhokoľvek iného Slováka.
Ak ak to aj nie je Róm,ale Slovák,tak to si všetci tí,ktorí to tvrdia poriadne NASRALI do huby,pretože oni sú Slováci tiež.Ách,tá vaša logika.
*vidím
Ide o to,že tam nesedí ožratý bezodomovec ale Róm
Ja som ešte nevidela,aspoň na Slovensku nie pravdivý billboard.
Keby miesto tých serióznych nápisov pod ujom Ficom a Kaliňákom bola napísané "Nevoľte nás,lebo jediná všivavá banda ktorá tu je,sme my"
potom by sa taký ako ja radovali.
No to že treba s Cigáňmi niečo robiť je fakt,ale tým že ich budeme rasiticky urážať,tomu dopomôžeme? Jedine dolejeme oheň do ohňa a v zahraničí sa na nás môžu opäť smiať...
uplny suhlas s autorom toho clanku, nie rasizmus, ale pokrytectvo... SNS nic neurobila pre zlepsenie situacie, ale reci typu "maly dvor, velky bic" budu stale
áno, správanie Rómov problémom je, ale to čo urobil Slota je primitívnym znakom jeho i jeho strany a robí hanbu nášmu národu ...
najlepšie je že sú to hlavne voliči súčasnej koalície kto má sklony k obviňovaniu bývalej vlády z nesociálnosti a z Kaníka urobili fakt že sociálneho netvora pritom to bol práve on kto z týmto problémom niečo začal robiť...lenže to robil kultivovane žiadne rasistické prejavy alebo billboardy proste prijal opatrenia a keď rómovia v osadách zistili ako im klepli po prstoch vzbúrili sa a začali rabovať. Zase bez akéhokoľvek náznaku rasizmu nepokoje potlačili armádou a bol pokoj. Naproti tomu dnešná "sociálna" vláda robí všetko pre to aby sa ľudia ktorý zneužívajú sociálny systém mali čo najlepšie...a potom prídu z takým billboardom. Ten najväčší debilný ožran a pseudoslovák je hanbou nášho hlúpeho slovenského národa a nemá v parlamente čo hľadať. Rovnako Kotleba a jeho banda náckov.
Na jednej strane su nezamestnani a bezdomovci, odpad ktory sa nechcel prisposobyt po pade socializmu. A na druhej strane su chudaci cigani, ktorych nikto nema rad pretoze sa maju dokonca este lepsie nez za socializmu.
Nadavate tu, ze ja robit nebudem a dostanem to co rom? Nie, nedostanes. Pretoze nie, ze nie si rom. Tu nejde o to ci si rom, ale o schopnosti jednotlivca, inteligenciu a pod. Nebudem nikdy hovorit, ze nebudem pracovat a stat sa o mna postara, pretoze som inteligentny, nieco viem a chcem pracovat.
Praca ma uspokojuje, dava mojmu zivotu pridanu hodnotu a mozem vdaka nej nieco budovat, nieco vlastne co taky nepracujuci rom nemoze.
Ked sa tak o tom bavime, je X % bielych, ktory nepracuju a sedia v krcme. Takze nerieste prosim kto je akej farby, ale kto co robi. Lebo ako velmi dobre viete aj ten rom toho dokaze vela.
A kto za to môže? Vari my ľudia?
My sme ich sem napúštali?
Vieš ty čo? Neviem odkiaľ si ty,ale ja som z mesta,kde je viac Cigáňov ako bielych a stále viac ich pribúda,stavím svoju obličku,že nenájdeš tu viac ako 3normálnych,sú to zabijaci,bojíš sa ísť večer vyniesť kôš,od malička až doteraz som nimi šikanovaná,no aj napriek tomu,ak sa zachádza do extrémov sa ich zastanem,pretože tí,ktorí to robia rasizmus nezažili na vlastnej koži,inak by to nerobili a poviem ti,neprajem to nikomu.
Ten billboard je primitívny,nech si každí tvrdí čo chce.
Nechápem len jedno,načo? Pre koho? Koho to má inšpirovať?
Ten billboard zneužíva a posilňuje presne tie stereotypy/predsudky ktoré predviedol môj kamarát. Ako môžeš vedieť že človek na billboarde nepracuje? Odpoveď je prostá pretože vieš že je cigán. A aby tento dojem umocnili primaľovali mu zlatú reťaz, nejaké tetovania, celého ho zretušovali aby vyzeral tmavšie a špinavšie ako v skutočnosti. Keď si pozrieš video na SME tak vidíš že to vlastne niesu žiadni osadový rómovia.
Hlavny problem asi je ze boli za komusakov velmi hyckany, no neviem. Billboard je mozno primitivny, ale myslim si ze ten slusny rom tam nevidi seba ale toho cigana.
ďakujem Ti za najracionálnejší komentár ktorý tu,v tejto diskusiu padol a taktiež ďakujem aj za to video.Za takých ľudí by som sa udrela do hrudi.
rom je rom a nik s tym nic nespravi...mne osobne je uplne fuk kto je akej narodnosti alebo rasy ,kludne nech je rom , mexican , japonec, bezdomovec alebo co ja viem co ..hlavne je aky je to clovek ..ostatne je mi fuk...
hajzel, ale počúvaj, vezmi si to percento, čo normálne chodí do roboty, a vezmi si len to mizivé percenty cigáňov, čo o robote vôbec niekedy počulo....s cigáňmi nechce nikto nič mať, tak každý radšej vycáluje peniaze a má s nimi pokoj, zafinancujeme im z daní(ja konkrétne nie:d)tie ich výdavky na chlast, vezmeme pár cigánčat do domovam ostatné výrastky vyčíňajú v škole, robia problémy učiteľom, zbíjajú deti, okrádajú o mobily, dievčatá idú v 15-tich na materskú, v 30-tke sú 3-násobné babičky, a v 60-tke praprababičky....je toto normálne???
Keby tam bol biely človek, bol by ten billboard v poriadku? To by vás nepohoršovalo?
keby ti ten róm šibol cez uši, neviem, či by si tiež opakovala, je mi jedno, či to bol mongol, čiňan, rus, cigan...to je jedno
V prvom rade si treba uvedomit preco to cele je. Keby si sa pozrela trosku do historie zistila by si, ze komunisiti zacali tlacit ciganov do miest a zacali im branit v ich kocovnom zivote. Predstav si, ze teba niekto zoberie a drbne to zit do lesa.
Tieto tvoje argumenty nie su ani argumenty, su to len otrepane nazory, ktore vie vypotit kazdy.
prvý raz súhlasím...och, čo to trepem???...ešte nejaký protiargument nájdem:d
Ak sa Ti raz dostaneš do vlády,prisahám že JA dám facku každému,kto Tebe nebude voliť!
@hajzeldokosti
Veľmi pekný názor!
neviem, či máš slovo cigáň na rovnakej vlnovej dĺžke ako ja a či sa s nimi či už dobrovoľne al. nedobrovľne dostal do potýčky....či si už od nich dostal cez hubu, či vidíš tie holé vyžierače behať po meste so šutrami v ruke, s tými výrastkami s bejzbalkami, tie vykradnuté chaty v tv...
Opäť musím súhlasiť
a taktiež aj s
@50
Niekto mi tu dnes povedal,že si mám otvoriť oči.Ja ich mám otvorené,ty nie.
prečítaj si ešte raz pozorne oba príspevky @james144 a potom argumentuj.
V dnešnej dobre sú tie % vyvážené.Čudovala by si sa,ale je to tak.
To bolo adresované Tebe.
Ty si si pozorne nečítala všetky príspevky,pretože ja som vyššie spomínala,že som z mesta v ktorom sa robí to isté.Som nimi šikanovná,ale keďže som inteligentný jedinec nebudem ich odsudzovať po rasistickej stránke.
...A je to škoda pretože takýmto prístupom sa nikdy rómska problematika nevyrieši,..
ja teraz zijem na juznom slovensku, v okrese levice....tu je ciganov na mindar....ach, blava....vy uz mate co hovorit, ked idete po ulici, nejde o proti vam len nejaka skupinka ciganov s nozikami po ruke, sak co, ta gadzovia na nas stale utocia, vy tam nemate ani na jednej ulici vzduprazdno, na namesti oproti cukrarni sidisko ciganov, vam nebehaju po parku ciganske psy, cigani sa nehadaju na plnu hubu na namesti a neocumuje ich kazdy, ze ake divadielko to zase hraju....nebyvaju oproti kostolu romovia, a mam este dalsich 100 prikladov, ako nas tu obmedzuju
nie je tam nič rasistické,to len vy "antirasisty" všade vidíte rasizmus...
je tam Slovák?
je...
či je bielej pleti alebo hnedej..Slovák to je.myšlienka je taktiež správna..tak sa nevzrušuj nad blbosťami..
hovorte, ze som rasista, este jedna vec....zo sucastnych politickych stran, aj napriek kauzam, ktore sa okolo nich tocili, podporujem SNS a Belousovovú....
konečne normálny človek sem došiel
Neviem preco zacinas o tomto. Bavime sa tu snad o niecom inom.
Lenže mne biely kolonizátor nikdy žiadnu ujmu nespravil, samozrejme, je mi to ľúto ale výsostne sa ma to nedotýka, zato romovia páchajú trestnú činnosť na mne a dotýka sa ma to.
Nemôžem za to, že už od malička mi spoločnosť rozdelila Slovákov na bielych a cigánov a keď na mne 90 percent zločinov páchajú cigáni tak ich nemám rád.
úúúúúplne druhá vec potom je že Johny the Slota za štyri roky vo vláde nespravil ani ťuk na to aby vyriešil cigánsky problém na Slovensku..ale pred voľbami sa bude búchať do hrude aký je on cigánobijca
@udy1 čo je an tom rasistické,napíš mi..alebo ukáž na tom obrázku...
Takze teraz ta otravuju este viac, este viac kradnu a este viac zlocinov pachaju. Tesis sa?
Nie tebe nie pravdaze, tebe kolonizator neublizil. Ale v ociach tych indianov bol beloch nieco ako pre zidov hitler.
Odkial beries tieto zavratne cisla? Chces povedat, ze 90% trestnej cinosti pachanej v SR robia romovia? Ty si super. Toto som necakal.
Nehovoril som o tom, že by začali kočovať znova, ale o tom, že im to kočovanie zakázali, samozrejme, že to urobili zle, mali ich už na začiatku integrovať do spoločnosti a neizolovať ich, s tým súhlasím.
Hovoril som o tom, že 90 percent zločinov, ktoré spáchali ľudia priamo na mne bolo v réžii cigánov.
Biely človek (alebo radšej necigán) ma napadol raz v živote na diskotéke, pričom sme boli obaja opití, cigáni ma raz okradli, raz sa o to pokúšali, raz ma napadli samého a raz keď sme boli v skupine, nehovoriac od primitívnych rečí cigánskej mládeže v MHD (áno aj na moju osobu), vražedných pohľadoch atd.
Nemôžem za to, že skoro všetky negatívne skúsenosti s ľudmi mám od romov a taktiež nemôžem za to, že ich za to odsudzujem.
A to že podporuješ SNS to už fakt je mi ťa úprimne ľúto. Len tak btw sa zamysli čo spravila SNS(a vlastne celá vláda) za posledné 4 roky aby vyriešila Rómsky problém? Napríklad zaviedli príspevky pri narodení dieťaťa(čo je samozrejme super) len to jaksi zabudli okoreniť tým aby bol určený len pre tých ktorý pracujú(po vzore toho billboardu) a tých príkladov je milión...ja vážne nechcem nikoho názory posudzovať na základe veku(je to nezmysel lebo minimálne každý 10tý dospelý človek z tebou súhlasí) ale skús si všímať širšie súvislosti. Vždy existuje príčina následok a riešenie. Ja tam žiadne riešenie nevidím len nezmyselné zneužívanie a posilňovanie rasistických stereotypov.
Ako inak chceš vyriešiť romsky problém bez toho aby si ich nezaradil do spoločnosti a necivilizoval?
len neviem pochopiť ľudí,ktorí z každého hovna urobia rasizmus... a ešte stále si mi nič k tomu obrázku nepovedal..
@james144 áno aj dve...lenže alkoholikom nedáva štát byty zadarmo!
Už v komente @83 , že izolovať ich do gét odsudzujem aj ja, mali ich už od začiatku postupne zaradiť medzi civilizované obyvateľstvo, integrovať do normálneho spoločenského života.
@james144 nedostávajú?dostávajú!je to tak..a absolútne to nijak neriešim,len je to pravda,tak som to napísala,osobne sa mi celá táto téma zdá smiešna..a zdáte sa mi smiešni vy všetci,robíte zo seba najväčších znalcov do rasizmu...a pritom na tom billboarde nie je nič iné,len pravda...prečo by ľudia mali pracovať na tých,ktorí nič nerobia...to je celé..keby tam bol biely,každý by si myslel,že tým narážajú na rómov..tak fakt nechápem,čo chcete..
a ked nepôjdete hlasovať tak tu bude znova tá ista a môže vás aj poraziť!!!! a nič sa nevyrieši
filip
Rasista - človek, ktorý odsudzuje nejakú rasu a všetkých ľudí, ktorí spadajú pod danú rasu ...
Antirasista - človek, ktorý poukazuje na to, že nie je správne apriórne súdiť ľudí na základe rasy, človek, ktorý medzi ľuďmi rôznych rás nerobí rozdiely ...
A mňa dosť zaujíma, prečo toľko ľudí, ktorým vraj vadí to rozdeľovanie na základe rás reaguje úplne inak na belocha na plagáte a róma na plagáte ...
Ten billboard je podľa mňa akurát tak debilný, takmer určite je za ním aj dosť rasistických myšlienok, ale samotný billboard žiadny rasizmus nehlása, čo vám tak vadí?
@16
Nepotrebuje definíciu? ...
Typ politického zriadenia nepotrebuje definíciu? ...
Ehm
Inak, ak to nie je Róm, ale Slovák, nikto si do huby nenasral, lebo sa tam píše, aby sme neživili tých, ktorí nepracujú, nie aby sme neživili národ, či etnikum, ktoré je zobrazené na billboarde
To ani tá krepá Malíková nepovedala, že všetci rómovia nepracujú ... Odkiaľ to máš?
@38
Ty nepripúšťaš akékoľvek abstraktné stvárnenie človeka, ktorý nepracuje, ak, tak jedine konkrétnu osobu s konkrétnym dokumentom podkladajúcim fakt, že poberá sociálne dávky?
A s prístupom SNS sa rómsky problém niekedy vyrieši?
Dúfam, že si robíš srandu
@86
Ak neurobíš billboard zahŕňajúci všetky problémy Slovenska, tak si automaticky predpojatý voči ľuďom, ktorí spôsobujú problém, ktorý si na billboarde zobrazil?
Teraz mne vysvetli, kde tam je rasizmus a kde tam je povedané, že všetci cigáni sú darmožráči?
Urobiť billboard zahŕňajúci všetky problémy Slovenska? A tým sa niečo vyrieši? Teda tým,že tam zabijú TMAVÉHO "SLOVÁKA" s tetovaniami a zlatou reťazou a nejaký nápis,ktorý má vystihovať nepracujúcich.?
Odpoviem Ti na otázku. Čo mi vadí? Že ten najväčší exot celej vlády prišiel s opäť kreatívnym nápadom.
"takmer určite je za ním aj dosť rasistických myšlienok"
Nechceš si v tom urobiť jasno? To máš ako keď sa hajlujúci Kotleba ubránil pred súdom tým že je to pozdrav pionierov.
+ nemá zmysel sa tomu ďalej venovať. Vo svetovej politike a aj v našej sa dejú horšie veci o ktorých vy nemáte ani tušenie, jebať jeden sprostý plagát.
Keby ich nechali kočovať, tak si myslíš, že by odkočovali zo Slovenska preč a ich kriminalita a vydieranie stáleho obyvateľstva by prestala?
Mali ich už na začiatku zaradiť, civilizovať aby boli rovnakí ako všetci, aby sa zmenili ich kriminálne generácie a civilizovali sa. Keby sa to spravilo takto, dnes ani nevieš kto je cigán a kto nie a tak to malo byť.
Kôli tomu tvojmu "nechajme ich žiť ako chcú" tu máš teraz obrovský cigánsky problém, kriminalitu, ničenie nevinných ľudských životov, okrádanie štátu atd.
@narazuvzdornaa a @5 To račej nie! Vieš koľko ich je??? Keby sme ich všetkých mali nahádzať do Dunaja, tak vznikne ekologická katastrofa.
keby viac ludi podporovalo sns, ale lepsie povedane, nepodporovalo smk(tuto stranu povazujem za extremisiticke hnutie, poslucha budapest a doslova ohrozuje suverenitu slovenska)most-híd, tak by sme nemali také problémy, ako máme teraz...vsak orbán minule vyhlásil, ze pre lepsie vztahy sr a madarska je potrebná autonómia juhu(taký juh, ze az po bystricu)
ty tích cigáňov tak obhajuješ....myslíš, že oni by boli ichotní pracovať a prispievať na xy darmožráčov, ktorí sú neustále naliati v liehju(a sú, nehovor, že aj bieli, aj bieli, ale u bielych to aspoň nie je 99%populácie rátane detí od 14r.)...pozri sa, keď náhodou gadžo prejde cigáňovi decko na koľajnici, kde sa s fľašou od borovičky, už lamentujú v správach, že ho zabijú a tak ďalej...keď zrazí alebo nožom bodne bieleho, vykrúcajú sa, on bol vždt taký, my za to nemôžeme...keby toto tu čítali tie deti, tie tvoje bludy a obhajovanie tých príživníkov, ktorím cigáni zabili otca len preto, lebo mi cigáni kradli plynovú bombu a on si po ňu išiel, neviem čo by na toto povedali, alebo lepšie povedané povedať by nemali čo....neargumentuj tu o rasizme, pretože MY sme vystavení rasizmu zo stranu cigáňov!!!
Tu nejde o rasizmus. Ja nie som rasista. Keby cigáni nerobili taký bordel aký robia, a keby pracovali, a boli úžitkom pre Slovenskú Republiku, nikto by na nich nepindal. Sa pozri na "luxusné byty" na Luniku IX. Úžasné
Kotlebu a jeho manipulačné rečí aby sa dostal do politiky a vymýva tým mozgy deťom nemusím. Ale cigánov tiež nemusím, a ak s tým dačo urobí, tak nech sa páči. Smelo do toho
Ale tak zas netreba zabúdať, že netreba všetkých hádzať do jedného vreca všakže.
Hovoril si o tom, ze to mali spravit uz ked prisli do Europy. Vies kedy prisli do Europy? A preco by to niekto vtedy robil? Vsak vtedy samotna Europa nebola civilizovana.
Ja som nehovoril aby sme ich nechali zit ako chcu, len som povedal, neberem im ich prirodzeny sposob zivota. A nie nemyslim si, ze by odkocovali prec zo Slovenska. Samozrejme, ze by kocovali po nom. A? Aj medvede "kocuju" a zabiju len par domacich zvierat rocne. Alebo dajme medveda do klietky. Su dve moznosti.
Nehovoril som, že to niečo vyrieši ...
Rovnako ako tvoje predchádzajúce slová nehovorili o tom, že by ten billboard jednoducho niečo neriešil ... Nazývala si to rasistickým a odporným ...
Ja sa ešte spýtam ... Čo to robí tak rasistickým a odporným?
Môj osobný názor je, že za tým billboardom sú rasistické myšlienky predstaviteľov SNS, nedokážem to potvrdiť ...
Často je mojím osobným názorom napríklad aj to, že aj za niekoho vyholenou hlavou sa skrývajú rasistické myšlienky, čo ale zasa neviem potvrdiť a keďže vyholená hlava (účes) je len vyholená hlava, tak to nenazývam odporným a nesnažím sa to postaviť proti zákon ... Prečo by som mal? ... Prečo by niekto mal?
Keby viac ľudí volilo SNS?
Akosi si neuvedomuješ, že SNS rómsky problém, ani "problém" s Maďarmi nikdy neriešila, naopak, len ho svojimi vyjadreniami podporovala
Neexistovať SNS, Maďari nemajú potrebu sa do nás obúvať, lenže takto sa Slota oprie do vyjadrení Maďarov, Maďari sa oprú do vyjadrení Slotu, obaja začnú kydať na druhú stranu a obom stúpajú preferencie
Hlúpejšia strana ako SNS asi nikdy v parlamente nebude ...
V tejto téme ale nebolo zmieňované žiadne také opatrenie, ktoré by takto bolo označené ...
Naopak tu niekto spomínal Kaníkove zmierlivé riešenia, ktoré niečo riešili a všeobecne populáciou označované ako rasizmus neboli ...
Pozor, to nie je len Róm, to je aj obézny človek ...
Preto vyjadrujem sťažnosť, že SNS označuje obéznych ľudí za darmožráčov ...
A nie len ich ...
Označili za darmožráčov ešte aj čiernovlasých ľudí, krátkovlasých, čiernookých, potetovaných ... Tak nejak sa na to pozeráš?
Keď to v tebe vyvolá takúto asociáciu, tak to naozaj môže byť aj rasizmus ...
Len neviem, prečo sa potom sťažuješ na billboard a nie na rasistickú asociáciu, ktorú si si sám vytvoril
keď budeš bývať v oblasti ako ja, kde bude 75%či koľko maĎarská národnosť, ktorá ani neovláda slovenčinu, potom mudruj načo je sns...ak je sns hlúpa strana(aj je kvôli kauze emisií a nástenkovému tendri...), tak na smk ani neexistuje nejaké slovné pomenovanie, čo by ho vystihovalo...ja nesúhlasím s jánom slotom, ale s existenciou sns ako najstaršej politickej strany ako takej...a keď už nikdy nepovie csákymu pravdu do očí, tak aspoň oni...ani nereaguj, lebo slaváka žijúceho viacmenej v maďarsku nepochopíš....
Ja to len trocha ženiem do extrému, aby bolo jasné, že tento spôsob rozmýšľania vo všeobecnosti hlúpy ...
Ospravedlňujem sa, že sa budem opakovať, ale keď som o tom písal prvý raz, neadresoval som to tebe, takže:
Niekedy ma napadne asociácia medzi tým, ak má niekto vyholenú hlavu a medzi rasistickými myšlienkami ... Je preto zlé mať vyholenú hlavu?
S SMK síce vôbec nesympatizujem, naopak, ale skús menovať nejaké činy SMK, ktoré by sa blížili kauzám SNS, alebo nejaké výroky členov SMK, ktoré by boli porovnateľné s výrokmi Slotu, či Malíkovej ...
A ak by som žil tam, kde žije 75% Maďarov, tak? ... Tak čo?
Prestal by som si myslieť, že SNS je strana agresívnych dementov?
Tak to asi nie
A takými žvástami, ako, že iného nepochopím, ma tu kŕmiť nemusíš, ja zareagujem aj tak a vecne ... Ak máš veľkú túžbu, kľudne mi môžeš vysvetliť, čím tvoje bydlisko robí z SNS stranu, ktorá za niečo stojí
ja som len presvedčený o tom že netreba šíriť o žiadnej skupine obyvateľstva negatívne názory myšlienky ktoré vytvárajú takéto asociácie lebo tým sú poškodzovaný práve tí z nich o ktorých tento hanlivý výrok neplatí ..
@james144 Máš pravdu a každý dobre vie že to je len predvolebná kampaň, nemusíš sa pýtať @lucia199513 na to čo každý vie.
Mimochodom ktorá vláda riešila cigánsky problém???? HZDS?, SDKÚ(veď mala na to 8 rokov), SMER? Žiadna lebo nikomu sa s tým nechce babrať a po vstupe do EÚ sa ani moc riešiť cigáni nemôžu, lebo okamžite je Slovensko napomínané zo strany západu že cigáni sú utlačovaný a obmedzovaný. Mimochodom každý človek aspoň so štipkou rozumu vie že prečo EÚ tak ochotne podporuje cigánov na Slovensku. No predsa aby sa mali u nás dobre a neliezli im na západ. Oni majú dosť svojich problémov.
(Ak budeš reagovať, tak poprosím slušne. Vopred ti ďakujem)
Mimochodom napíšem len toľko k utláčaniu a obmedzovaniu cigánov. V jednej nemenovanej obci na východnom Slovensku kde mám známu a je starostkou obce, tak bolo treba dotáciu od štátu na kanalizáciu obce. Štát nemal na to prostriedky rok a ak poprosila o dotáciu na podporu cigánov aby im mohli postaviť do osady nový most, tak behom 2 dní na účet obce prišlo 400 000Sk.
@Tunidlo ak ti ide len o to že je to komplikované z toho billboardu dokázať máš pravdu ale umýsel je jasný každému. A asociácia medzi tým billboardom a rasizmom je omnoho zrejmejšia ako to kto má prečo holú hlavu.
Už som sa nepriamo spýtal, teraz sa skúsim ešte raz ...
Odsudzuješ billboard ako zlý, podľa asociácií, ktoré v tebe vytvára?
Podľa mňa samotný billboard nešíri nič negatívne o žiadnej skupine obyvateľstva, len vraví "aby sme neživili tých, ktorí nepracujú" ...
A k nemu je tam nejaké "abstraktné" stvárnenie človeka, ktorý podľa všetkého patrí medzi tých nepracujúcich ...
Podľa teba tam nemôže byť žiadny človek, lebo to o ňom môže vysielať negatívne vlny? ...
Alebo biely tam môže byť a Róm nie? ... Alebo ako?
Kde vidíš problém?
Len som aplikoval tvoj spôsob posudzovania na iné charakteristiky človeka ako rasa, sám vidíš aká absurdita z toho vznikla
@pa3cek
Čau, ak máš nejakú konkrétnu výčitku, kľudne hoď, ja si rád prečítam ...
Inak ti asi ostane len takéto vyplakávanie, lebo si v nejakej predchádzajúcej duskusii nevedel nájsť argument ... Prepáč, ale to ti za to akože ja môžem, alebo čo?
a k tomu sloganu keď sa pozrieš len na slogan tiež sa mi zdá byť chorí lebo vlastne podľa neho by sa mali zrušiť dávky v hmotnej núdzy pre všetkých ľudí . ďalej aj podpora , materská a to pre všetkých obyvaťeľov a navyše v ćase kedy ak už nie je finančná kríza tak pred nedávnom bola a množstvo ľudí si nevie nájsť prácu aj keby chceli ..
a ďalšia vec čo chcem poznamenať je , že som si istý že ak by si mal firmu a mohol zamestnať bu´d róma alebo neróma tak zamestnáš neróma . čiže rómovia takmer nemajú šancu nájsť si serióznu prácu . česť výnimkám
Lenže ten billboard sám o sebe nič také nehlása, preto by som ho ja osobne určite nechal na pokoji ...
Podľa mňa je úplná kravina napríklad ho stavať proti zákon, lebo vieme, že SNS je banda rasistických chumajov ... To im môžeme rovno zakázať všetky billboardy ...
A keďže rasizmus nehlása, podľa mňa je mimo nielen ho stavať proti zákon, ale aj ho kvôli rasizmu kritizovať, neviem, aký by to malo účel ...
Ale viem, aký by teoreticky mohol byť dôsledok, že SNS všetky takéto obvinenia obratne odrazí (čo nie je zložité, keďže ten billboard rasizmus ozaj nehlása) a pre kopu ľudí ohľadom tohoto potom budú SNS tí, čo mali pravdu ...
Čo tak sa radšej oprieť do nejakých ich vyjadrení, ktoré rasizmus naozaj propagujú?
SNS má kopu jednoznačných rasistických a hlúpych vyjadrení ...
Miesto toho všetci kritizujú billboard, lebo "nech mi nikto nehovorí, že ... " ...
Ale "nech mi nikto nehovorí, že ... " nie je moc dobrý argument ...
Ja sa ťa ešte raz spýtam ... Čo je zlé na billboarde s takým heslom a človekom s takou farbou pleti? ... Tá farba? ... Alebo niečo iné?
(inak, pod pojmom zlé v takomto kontexte mám vždy na mysli jeho rasistickú povahu, že je ten billboard bullshit nepopieram )
A podľa mňa to neznamená žiadne rušenie dávok, lebo to podľa mňa nemá prezentovať žiadne riešenie, len vykríknuť na plnú hubu niečo o probléme, proste populistický žvást a´la SNS
Podľa toho, čo máš na mysli pod serióznou prácou ...
Je pravda, že Rómovia to majú s hľadaním práce zrejme ťažšie ...
A je pravda aj to, že dnes si takmer každý hľadá prácu pomerne obtiažne ...
No aj preto heslo spomína "tých, ktorí nechcú pracovať"
Myšlienka sa mi páči a nemusím tých , čo nepracujú a vyhovárajú sa. Uznávam, že je to ťažšie s prácou, ale takto to nemuselo vyzerať, keby len trošku chceli. Česť tým, čo pracujú, i tým, čo žijú slušne
lebo z pohľadu aký máš ty mi to príde tak že za rasizmus pokladáš naozaj iba výroky vyššie uvedeného typu .
je nehovorím či je to zlé alebo nie ... to nie je moja náplň práce ja len vravím že toto je jednoznačne rasistický bilboard .. podľa mňa ..
Nerozumiem vôbec tomu, čo chceš povedať ...
Mne sa skôr zdá, že by organizácia, ktorý zodpovedá za jeho stiahnutie mala povedať, prečo ho stiahla (nejaké vyjadrenie určite je a mňa by dosť zaujímalo)
Vôbec neviem, ako nejaké rozhodnutie vyššej moci mení diskusiu medzi nami dvoma ...
A vôbec neviem, na základe čoho je dôkazné bremeno na strane "obhajcu", dôkazové bremeno je v civilizovaných krajinách vždy na strane "žalobcu"
(Ale to len na margo nejakej teórie, o ktorú teraz vôbec nejde, to, čo som doteraz napísal môžeš kľudne chápať ako snahu dokázať, že samotný billboard nie je rasistický - samotných predstaviteľov SNS a ich myšlienky vynímajúc, tam je rasistov až-až)
Neviem, aké presne výroky podľa teba považujem a nepovažujem za rasizmus, tak mi môžeš skúsiť napísať tvoju predstavu o tom, čo by človek mal považovať za rasizmus ...
OK, tak teda mením slovo "zlé" v otázke na "rasistické"
organizácia ktorá ho stiahla sa tak kôli niečomu rozhodla a kedže je na to určená tak to beriem za obiektívnu pravdu a ty by si mi mal dokázať pravdu ako odporca
myslím tým že padá prasumpcia neviny keď vina bola dokázaná
za rasizmus považujem akékoľvek negatívne vyjadrenie na adresu ľubovoľnej skupiny obyvateľstva alebo akékoľvek vyjadrenie ktoré vytvorí alebo rozšíri negatívny predsudok voči tejto skupine
To je super dogma, nemyslíš?
My sa tu bavíme na základe prekladania nejakých logických argumentov ...
Zrazu vyťahuješ nejaký externý verdikt organizácie, o ktorej dôvodoch nevieme nič a ja ho mám nejakým spôsobom akceptovať?
Ak sa tu bavíme na základe logiky, (ktorú ja povyšujem nad akékoľvek rozhodnutie vyššej moci či inštutúcie) asi by sme mali uprednostňovať naozaj predkladanie argumentov a nie nezdôvodnených verdiktov
Samozrejme, ak uvedieš, prečo tak rozhodli, zvážim to, ale takto nemám čo, mne je totiž v rámci tejto debaty jedno, či sa niekto rozhodol tak, alebo tak, ja mám stále svoj postoj, ktorý si neodôvodneným rozhodnutím nenechám zmeniť ...
Ale to zasa skôr v rámci teórie diskusie (nazvime to mojím osobným názorom na ňu) ... Ešte raz opakujem, že moje doterajšie slová môžu byť kľudne brané ako pokus o "dôkaz" ...
Ale ak moc chceš, pokúsim sa ti to zosumarizovať -
plagát nič nevraví o Rómoch, ani inej skupine obyvateľstva ...
---Takže by si považoval za rasizmus aj vyhlásenie na základe štatistiky, (hypoteticky, nemyslím nič konkrétne) že členovia jednej skupiny obyvateľstva kradnú viac ako členovia inej skupiny obyvateľstva?
---Považoval by si za rasizmus aj prehlásenie, že voliči SNS či Kotlebovej strany sú predovšetkým banda zaslepených agresívnych rasistov, ktorým akurát chutia štipľavé a hlúpe reči ich predstaviteľov?
---Považoval by si za rasizmus aj môj názor, že miestni neonacisti sú predovšetkým kopa bitkychtivých vygumovaných hláv, ktorí hovno vedia o celom nacizme a ktorí si neuvedomujú, že Nacizmus by všetky Slovanské národy najradšej vyhubil, na čele s nimi, hlúpymi a neproduktívnymi jedincami?
Zdá sa mi, že všetky tieto prípady spadajú do definície, ktorú si uviedol - negatívne vyjadrenia na adresu ľubovoľnej skupiny obyvateľstva ...
@udy1 z toho čo si napísal aj tvrdenie že policajti sú hlúpy je rasizmus By som tam doplnil aspoň k etnickej alebo rasovej skupine.
A čo určuje, ktorý obrázok Róma pri ktorom hesle je rasistický?
Na základe čoho je rasistický samotný spomínaný billboard?
K tvojmu odkazu udymu - (chápem ho ako neodsúdenie označenia policajtov hlúpymi a odsúdenie rasizmu, ktorý si práve dodefinoval ... Možno chápem nesprávne, počkám si na reakciu)
Ak by som chápal správne, akú logiku by malo pripúšťať negatívne tvrdenia o rôznych skupinách obyvateľstva a nepripúšťať ich práve len u etnických a rasových skupín?
Ja som predsa nenapísal že iné formy predsudov sú správne a prípustné len že nieje možné všetky formy týchto predsudkov zahrnúť pod rasizmus..a nesnažil som sa nič definovať od toho sú tu múdrejší ľudia prezentoval som len svoj názor že jeho tvrdenie nieje korektné.
Jasné, už rozumiem, teda tú otázku beriem späť, samozrejme
Ale prípadný fakt, že na Slovensku Rómov pracuje menšie percento ako bielych predsa nevyplýva z podvedomých stereotypov, to by predsa vyplývalo jednoducho z faktov ...
Denne sa hocikde dočítaš o tom, v čom sú šikovnejší ľaváci, alebo deti, ktoré počúvajú metal, alebo bársjakú inú kravinu, je to všetko spolu s prehlásením nejakého faktu napríklad o Rómoch zlé? ... Podľa mňa nie ...
(Aj keď toto už zachádza ďalej ako ten billboard, lebo ten nič také netvrdí, ale myslím, že aj toto má v diskusii svoju dôležitosť ... Podľa mňa by fakt nebolo dobré, keby mal byť napríklad niekto nútený zamlčať pravdu, len aby tým nehodil nejakú skupinu obyvateľstva do zlého svetla, načo?)
(a len tak čisto btw.. majú pravdu, načo platiť na také živly (či už biele alebo čierne alebo fialové s tyrkysovými pásikmi.. ale toto nie je forma akou by sa to malo prezentovať.. stačí povedať že nechceme "sociálny" štát)
Ale škoda reči... za túto poondiatu krajinu (respektíve za jej vládu a majoritu obyvateľov) sa hanbím už dlhší čas A nemá to nič spoločné s tým že nemám ani lásku ani pochopenie pre našich tmavších spoluobčanov. (nie všetkých ofc)
Ja som nikdy nenaznačoval, že by ten billboard niečo riešil ...
Nie, ten billboard je populistická kravina ...
A o čo presne šlo podľa mňa jasné nie je ...
Ten billboard mohol robiť niekto, kto by cigáňov najradšej skosil kombajnom a mohol ho robiť niekto, kto si proste myslí, že majú väčšie sklony k nepracovaniu ako bieli ... (a zároveň v samotnom billboarde nič také nevraví)
Je medzi týmito dvoma pôvodmi billboardu v konečnom dôsledku rozdiel?
Zasa sa musím spýtať, na základe čoho je ten billboard zlý(zlý: rasisticko-nekorektný)? ...
Na základe toho, že si myslíme, že bol vyprodukovaný ľuďmi, ktorí sú predpojatí voči menšinám?
A ten billboard nevravel nič, čo by mohlo byť aplikované všeobecne ...
A ešte, už v podstate iný problém, bolo by zlé, ak by tvrdil, že percentuálne poberá sociálne dávky omnoho viac cigáňov ako bielych?
"percentuálne poberá sociálne dávky omnoho viac cigáňov ako bielych?" bielych a čiernych a toto nieje rasizmus? Za 1. taká štatistika neexistuje a ani nemôže podľa slovenských zákonov existovať...môže existovať štatistika že ľudia povedzme žijúcich na hranici chudoby(konkrétne v osadách) poberajú percentuálne viac dávky ako ľudia ktorý nežijú na hranici chudoby To čo si napísal je už vyjadrené konkrétne slovami. Vidím v tom rovnaký problém z tým rozdielom že jedno je vyjadrené priamo a druhé nepriamo ale oboje vyjadruje to isté.
Skúsme si predstaviť situáciu ... SNS má nejaký názor, či chce poukázať na problém ... Ako to ale má urobiť, keď ak to urobí normálnym spôsobom, (mne to pripadá rovnako normálne, ako keby na tom plagáte bol biely, je mi to srdečne jedno) tak to každý okomentuje štýlom, že účel je jasný?
A zasa, aj ja si myslím, že za billboardom je asi aj nejaká rasistická myšlienka, ale neviem to dokázať a vlastne mi na tom až tak nezáleží, kým niekto tú rasistickú myšlienku ozaj nevyjadrí ...
Ak sa rasista na základe svojho dementného presvedčenia rozhodne vyholiť si hlavu, (alebo jesť iba biely chlieb, lebo čierny je pod jeho úroveň) podľa mňa to vôbec neznamená, že je samotné toto konanie rasistické a zlé, rovnako ako v prípade spravenia billboardu, ktorý rasizmus nehlása ...
Jasné, myslel som to na základe štatistiky, ako som to opisoval aj vyššie, teda som tam zabudol spomenúť, ak by taká štatistika existovala ...
Prečo by to mal byť rasizmus?
(druhej časti druhého odstavca nerozumiem ... To, čo som napísal ja, je priame a teda je tam problém a malo by to byť napísané radšej s použitím pojmov hranice chudoby atd.? ... Tak si to myslel?)
a bilbodom sa aj tak nic neziska, ten kto to vymyslel je debilny rasistra nic menej nic viac