ja by som povedala že medicína... síce je to len môj lajcký pohľad ale jednak mi príde , že človek má zložitejší organizmus (a možno nie), ale hlavne z toho hladiska mi to príde ťažšie, lebo .... ja neviem ako to napísať, ale proste niečo v zmysle že pre ľudí je ľudský život dôležitejší ako život zvieraťa a tak aj liečenie či operovanie človeka musí byť dokonalé (malo by byť) ale so zvieratami sa to až tak nerieši.
napríklad dieťa zakašle a mamička ho už bere k lekarovi, niekde sa buchne a už nech ide na MRI, CT, RTG... pri psoch napríklad nikto nechytá až takú paniku ked sa udrie alebo poškriabe-... proste ľudia musia byť typ-top a zvierata su akoby až na druhom mieste....
nevravím že veterinári nie su dobrí alebo čo... práveže sú aj veľmi dobrí niektorí, ale nerobí sa také haló pri psovi, mačke, škrečkovi ako pri človeku...
inak povedané je to asi psychicky náročnejšie byť lekár než veterinár. u lekára sa chyby moc netolerujú...
a toto je len môj osobný neodborný pohľad, predpokladám že nie je úplne správny, nevyznám sa v tom, ale z určitého hľadiska si myslím že je to tak...
U človeka je viac chorôb, ale na veterine sa učíš o všetkom možnom od včely po kravu a hlavne - zviera ti nepovie, čo mu je.
Ale samozrejme treba brať do úvagy aj, že kto nesie väčšiu zodpovednosť za pacienta.
Ale ešte by som aj dodala, že v akejkoľvek medicíne je dôležitý aj ten kontakt s pacientom - to, že sa dopodrobna všetko naučíš ešte z teba nerobí výborného doktora. Je nutná dávka empatie a zároveň byť voči tomu všetkému odolný.
A ľudia sú fakt rôzni, pes ťa prinajhoršom dohryzie.
Otazka sa tykala len studia jednotlivych odborov... ale kazdy kto ide studovat,chce vystudovat a venovat sa praci vo svojom odbore. Preto mi pride nezmyselne klast tuto otazku .A teraz. nech je studium akekolvek , kto ma v praxi vacsiu zodpovednost? Ludsky zivot sa neda porovnavat so zivotom zvierata .. takze nechapem ludi co zvolili moznost c.2
@laurikaaa choroby su sposobovane mikroorganizmami ktore sa na medicine dost hlbkovo studuju, rozdiel je uz len v prejave cize neviem ci je tvoja argumentacia na mieste.
toto akoze moc nechapem preco sa pytas lebo bud mas rad zvierata a chces sa im venovat alebo nie .... ked to beres iba tak ze doktori maju pekne love tak to je smutne no bohuzial tak to aj je a potom to tak vyzera v zdravotnictve ludia aj zvierata kapu ako na beziacom pase aj ked nemusia
študujem veterinu ale ajtak to nejde porovnať... osobne by som na humánnu medicínu nikdy nešla lebo k ľuďom vzťah nemám a čo sa týka iného, nepríde mi, žeby jeden život bol viac než druhý...štúdium oboch oborov je veľmi náročné, zvierací aj ľudský organismus je veľmi zložitý avšak tu zastanem názor, že veterina je o kus náročnejšia hlavne z toho hľadiska, že každé zviera má organizmus iný, nielen čo sa týka morfológie ale hlavne fyziológie a biochémie. Laicky povedané podáš liek psovi, nemu to pomože ale napríklad mačku to zabije, lebo je pre ňu tá látka toxická. A správny veterinár by sa mal vyznať v liečivách a hlave, ktoré je pre ktoré to konkrétne zviera a ako to poprípade ide kombinovať alebo inak liečiš hada než koňa
@badgrl a nenapadlo ti niekde, že pre zviera sú patogénne iné druhy mikroorganizmov než pre človeka, a pre každé zviera iné?
čiže ani tvoj argument nie je na mieste.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
napríklad dieťa zakašle a mamička ho už bere k lekarovi, niekde sa buchne a už nech ide na MRI, CT, RTG... pri psoch napríklad nikto nechytá až takú paniku ked sa udrie alebo poškriabe-... proste ľudia musia byť typ-top a zvierata su akoby až na druhom mieste....
nevravím že veterinári nie su dobrí alebo čo... práveže sú aj veľmi dobrí niektorí, ale nerobí sa také haló pri psovi, mačke, škrečkovi ako pri človeku...
inak povedané je to asi psychicky náročnejšie byť lekár než veterinár. u lekára sa chyby moc netolerujú...
a toto je len môj osobný neodborný pohľad, predpokladám že nie je úplne správny, nevyznám sa v tom, ale z určitého hľadiska si myslím že je to tak...
Ale samozrejme treba brať do úvagy aj, že kto nesie väčšiu zodpovednosť za pacienta.
ale to by clovek asi musel studovat obidve skoly, aby to mohol posudit.
A ľudia sú fakt rôzni, pes ťa prinajhoršom dohryzie.
aj keď ja to nemôžem veľmi súdiť lebo nejdem ani na medicinu ani na veterinu
čiže ani tvoj argument nie je na mieste.