je to relativne...umenie nemusi byt ani jedno a zaroven oboje...zalezi na cloveku ktory "to" vytvara. Poznam cloveka ktory sa zivi malovanim grafitti a poznam aj taterov a neodvazim sa povedat ktory z nich je vacsi umelec.
Je to sposob vyjadrenia sa. Tater ma akurat tu vyhodu ze mu to asi nikto len tak lahko nezatrie
Obe veci môžu byť umením, takisto obe veci sa môžu stať len napodobneninou umenia. Záleží od konkrétneho writera/tatéra, či sa z toho stane umenie. Myslím, že objektívny pohľad, čo je viac neexistuje, záleží od konkrétnych výtvorov - ak porovnáš vytetovanú hviezdičku s nejakým grafittom čo sa robil celý deň asi vieš čo vyhrá... a naopak ak vezmeš niektoré "toy" grafity a porovnáš ich s tou vytetovanou hviezdičkou, bude tá hviezdička lepšia.
A malovať na stenu je proste zložitejšie, ako sedieť v štúdiu a pomaličky obkreslovať obrázok, a pri malovaní graffít pôsobí aj adrenalín že vás niekto môže chytiť..
Ja mám len jedno tetovanie a to mi obkresloval, proste vytlačil obrázok na papier a priložil mi ho na ruku a potom ho obtiahol. Ale možno krivdím tatterom a nie všetci to tak robia.
@jantebont no ak si si vybral obrázok z jeho katalógu tak jasné že ho iba obkresloval ale ak mu prinesieš obrázok ktorý treba upraviť alebo zmeniť tak s tým je roboty viac....a nemusím spomínať že obrázok musí prispôsobiť presne na človeka aby mu sedel a tak podobne
čo sa grafitti týka - ak tam rozoznám čo to vlastne je tak sa mi to páči ale ak to je iba nápis či meno tak to pre mňa nič neznamená
Tí čo robia grafiti majú k dispozícii veľkú plochu kde idú "kresliť" a človek čo tetuje má v ruke strojček s ihlou a telo človeka.
Tetovanie nie je ako kreslenie, že si vezmete ceruzku a papier a kreslíte.
Koža ja ohybná, hýbe sa, a tatter musí dávať pozor nato ako tetuje a do akej hlbky do kože ihlou zachádza (2mm ide pod kožu ihla)
a nie ako tu hovorí väčšina že si len odtlačí obrázok a obkresľuje (áno to je síce pravda, že si odtlačí obrázok) ale to že to tieňuje a vôbec že tetuje na kožu už nejako neberiete, nejde len o obkreslenie
samozrejme v ruke drží strojček čo je teiž dosť veľký rozdiel oproti ceruzke, keďže tá ihla kmitá
Takže som za to že tetovanie a vôbec tetovať je umenie oveľa viac
jasne ze tetovanie, toto len strasny amater sa spyta, grafity nie je az take tazke nacmarat na stenu ,aj ked jasne ze nie kazdemu to ide tak perfektne ,ale robit tetovanie to chce riadnu trpezlivost a kreslit na telo je teda dost tazke a este aby to aj vyzeralo dobre a este potom s tym strojcekom ,no je tam dost roboty
Pokial ide o mna, tak podla mna skor tater. Tetovanie nie je len o tom ze si obkreslite obrazok a potom ho pomalicky obtahujete. Vacsina ludi co chce tetovanie tak maju urcitu, vlastnu predstavu, ktoru opisu taterovi a tater to potom nakresli a nejde podla katalogu. Tak isto musi davat pozor pri tom tetovani ako ide s ihlou a musi ratat s tym ze ak tetuje nejaku cast tela tak zakaznikovi moze poskocit nerv. napriklad mne ked tetovali lopatku tak mi stale vyskakovala lava ruka. Takze preto tetuju aj tak pomaly a musia s tym pocitat. To nie je tak ako ked stena vam nehybne stoji. A ked sa nepodari, no tak sa to pretrie. U cloveka sa to neda pretriet, len pretetovat alebo odstranit laserom. A aj to nie vzdy a vsetko
@dieromantic Graffiti nie je az take tazke "nacmarat" na stenu? (Trochu ma zarazil vyraz nacmarat...) Skusala si to? Moja zlata kym sa to clovek aspon ako tak nauci tak je to sakramentsky tazke! Ani zdaleka to nemozes prirovnavat k sketchovaniu graffiti na papier...
A ano je to tak- ludia co tetuju len "obkresluju" hotovy obrazok, no writer si musi svoje dielo cele nadizajnovat sam.
@frez - ja si to mozem dovolit povedat, nie som grafitacka, ale asi keby neviem malovat a nerozumiem sa tomu tak toto nenapisem a neporovnavala som to s niecim na papier ,ide len o to ze na stenu sa lahsie maluje jak na telo ,vies moj zlaty
a nevrav mi ze nie, stena je plocha a nehybe sa ti
a nemyslim si, ze len obkresluju , vytvaraju aj svoje, no len zas nie je tater jak tater
@dieromantic Lebo clovek ktory je tetovany pritom svici aerobik vsak? No nechajme to je to proste vec nazoru, co sa komu paci . Ja na tetovani nie som nejak zatazeny, nepovazujem to za nieco svetoborne, no podarene graffiti ma uplne fascinuje... Bavi ma to kreslit na papier, no nedovolil by som si nikdy tvrdit ze z fleku namalujem nieco take iste aj na stenu, v tomto pripade nevies o com hovoris, vobec to nie je take lahke malovat na stenu so sprejom jak sa zda.
ak myslíš, ako "umenie /kumšt/ niečo vytvoriť - je to tak 50/50, myslím, že každá technika tvorby má svoje úskalia, je v niečom výnimočná a obtiažna...
ak myslíš, ako "umenie - umelecké dielo", tak za umenie nepovažujem ani graffiti ani tattoo...
milujem graffs , malujem ich uz dlhsiu dobu ale dnes sa uz umenim nedaju nazvat .... mnohi writaz dosahuju formalneho maximalizmu , dokonaleho vytvarneho vyrazu ale vzdy to ostava iba gycom ... v graffiti sa dosiahlo uz to co 99% writerov nikdy nedosiahne .... preto suhlasim s minimalistickym hnutim v graffiti ,ktore zacali spanieli .. a napr. existuje aj v Prahe ... zanedbava sa forma ale zdoraznuje sa prava podstata... ze graffs nikdy neboli o slave ani dokonalosti ale o cistej zabave , radikalnom prejave a o neohranicenosti ...
tito pani robia umenie ... a som si isty a aj rad ,ze so mnou vacsina nebude suhlasit
@frez - jaj lebno ako keby ty si na stenu niekedy maloval, zase si ma nepochopil nevadi, ved vravim ze nie je tetovanie ako tetovanie, take tie trapne lacne obrazky ako su cinske znaky co ma kazdy druhy debil na sebe to nie je nic svetoborne, ale tateri co robia fakt velke tetovanie a vymyslaju ho oni sami a trva im to teda dost hodin aj dni ,tak to je dost teda umelecky kusok a v tomto som to myslela ze je to tazsie,lebo vacsina grafitakov sprejuje napisy ,mena a podobne a spravit napis aj ked vo velkom rozmere a farbach nie je az take tazke, a sprejom to ide rychlejsie a je rozdiel zas spravit grafity kde je napr. portret alebo nejaky konkretny obraz ktory si tiez ten sprejer vytvoril , ale naozaj sa na telo maluje lahsie ako na stenu na plochu
(a este taka poznamka to ze pouzijem vyraz nacmarat ,nemyslim to doslovne, ja tiez makam na portrete alebo niecom dlho a poviem ze som to len tak nacmarala a nebolo to len tak nacmarane )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Je to sposob vyjadrenia sa. Tater ma akurat tu vyhodu ze mu to asi nikto len tak lahko nezatrie
čo sa grafitti týka - ak tam rozoznám čo to vlastne je tak sa mi to páči ale ak to je iba nápis či meno tak to pre mňa nič neznamená
zabúdate na jednu vec
Tí čo robia grafiti majú k dispozícii veľkú plochu kde idú "kresliť" a človek čo tetuje má v ruke strojček s ihlou a telo človeka.
Tetovanie nie je ako kreslenie, že si vezmete ceruzku a papier a kreslíte.
Koža ja ohybná, hýbe sa, a tatter musí dávať pozor nato ako tetuje a do akej hlbky do kože ihlou zachádza (2mm ide pod kožu ihla)
a nie ako tu hovorí väčšina že si len odtlačí obrázok a obkresľuje (áno to je síce pravda, že si odtlačí obrázok) ale to že to tieňuje a vôbec že tetuje na kožu už nejako neberiete, nejde len o obkreslenie
samozrejme v ruke drží strojček čo je teiž dosť veľký rozdiel oproti ceruzke, keďže tá ihla kmitá
Takže som za to že tetovanie a vôbec tetovať je umenie oveľa viac
A ano je to tak- ludia co tetuju len "obkresluju" hotovy obrazok, no writer si musi svoje dielo cele nadizajnovat sam.
a nevrav mi ze nie, stena je plocha a nehybe sa ti
a nemyslim si, ze len obkresluju , vytvaraju aj svoje, no len zas nie je tater jak tater
ak myslíš, ako "umenie /kumšt/ niečo vytvoriť - je to tak 50/50, myslím, že každá technika tvorby má svoje úskalia, je v niečom výnimočná a obtiažna...
ak myslíš, ako "umenie - umelecké dielo", tak za umenie nepovažujem ani graffiti ani tattoo...
tito pani robia umenie ... a som si isty a aj rad ,ze so mnou vacsina nebude suhlasit
(a este taka poznamka to ze pouzijem vyraz nacmarat ,nemyslim to doslovne, ja tiez makam na portrete alebo niecom dlho a poviem ze som to len tak nacmarala a nebolo to len tak nacmarane )