@chevro od teraz budem birdzácky coffee závislák ja, ja mám ešte aj kurz celý o tom a mimochodom cofeee latte a coffe latte machiatto je skoro úplne rovnaké
@sajuri007 si na veľkom omyle dvojité esspresso v taliančine je espresso dopio, pretože v talianskej terminológii sa s pojmom piccolo ani nestretneš a mimochodom dve s-ká dávaš opačne
a ešte som zabudla @sajuri007 viedenská káva nie je poriadna káva, ale skôr zákusok pri tej tone šľahačky ... a keby sem dám všetky druhy kávy, tak by som potrebovala minimálne tridsať políčok
@enos no ehm, to čo majú niektoré slovenské podniky v nápojových lístkoch sú totálne p*čoviny keď berieš do ohľadu klasifikáciu káv robených pod tlakom/ v pressostroji/ podľa svetových požiadaviek
ono mimochodom v málo krajinách poznajú naše "slovenské" espresso, lebo to je vlastne čistý humus :p takmer nikde inde to ani len nepoznajú..
@marttina a keď už hovoríš že capuccino ani coffee latte nemáš rada, teda vlastne kávy s našľahaným mliekom, tak do tých espress si dávaš mlieko/smotanu? stavím sa že minimálne do nášho slovenského si dávaš, aby si prekryla chuť toho odpadu a toxických látok...
obyčajne kávu nepijem, ale raz za čas si doprajem moje najobľúbenejšie karamelové latté v Coffe&co. v tescu - najlepšia káva na svete, vlastne jediná, akú znesiem
zalievaná káva je taká, že si dáš mletú kávu do pohára a zaleješ vriacou vodou.. tak ako to poznáš..
turecká káva sa pripravuje tzv. džezve do nej dáš studenú vodu a na tú povrch vody nasypeš úplne až na prach zomletú kávu zmiešanú aj s cukrom /pokiaľ ho tam chceš/ a s nejakou koreninou- takmer vždy je to kardamón/ ty tú kávu sa nesnažíš ponoriť, nemiešaš to len to nasypeš na tú vodu a dáš na varič. keď ti to prvý krát zovrie, doleješ studenú vodu a necháš znovu zavrieť a to spravíš tri krát a až potom piješ tú kávu
@wera55555 ked uz davam tak stipku tepleho mlieka alebo stipku smotany. nie taku nosu, ze vlastne ta kava sa strati v mlieku. a u nas na svk mam rada smotanu do kavy ked uz tu si mozes dat tiez cream, ale nemaju taky ako u nas ze do kavy, tu je to len smotana.
a k tvojmu dotazu, ze nepoznaju nase klasicke slovenske presso je, aj nie je pravda, treba si uvedomit ze vlastne slovenske presso mozes nazvat double espresso s jednym shotom kavy cize ono to existuje, mas to vlastne slabsiu kavu len.
a u nas existuje tiez dobra kava, aj preso masiny su fajn, ide o to ze bud ludsky zdroj zlyhava, ze nevie urobit normalnu kavu, alebo kava je na picu. a este aj zalezi na zomleti kavy, ale tak vacsina podnikov kupuje uz pomletu kavu
napriklad tu vo vacsine podnikov najdes fakt odpornu kavu, az ta to odnauci pit kavu ale niektore su fajn
@marttina no tak slabá káva.. pokiaľ to berieš že podľa obsahu kofeínu, tak je vlastne silnejšia... a už ked tak tak nie double espresso ale espresso dopio, trhá mi to oči slovenské espresso je vlastne "picolo" či jak to voláte a plus k tomu samé toxické látky, proste čistý humus ktorý určite nie dobre vplýva na organizmus
@etelnair v duhej časti máš pravdu, nemám čo robiť.. a knihu o káve nemám, mám akurát tak certifikát mladého baristu, teda sa káve venujem, nie že si prečítam jednu knižku a tvárim sa najmúdrejšia.. čo určite nie som.. chcem diskutovať, lebo sa nudím a čo?
@marttina jasné že nezabudla, ako som povedala kebyže mám vypísať všetko tak asi ani tridsať ikoniek mi nebude stačiť a snažila som sa dávať také, čo aj poznajú tu ľudia asi poznám ristretto, i keď viem, že je to najlahodnejšie čo sa dá z kávy získať, ale nejako to nepijem... capuccino momentálne uprednostňujem, pretože sa snažím čo najviac latte art nacvičovať a latte art ti nespravím na espresse či ristrette
@wera55555 pozri sa, ja to volam double espresso, pretoze zijem v uk a tu sa to vola tak, dopio to volaju asi len v talianksu, inde som sa s tym este nestretla. mozno este tak na tom vasom kurze. ani u nas na svk som to nikde nevidela, a to som obehla nejednu kaviaren.
obsah kofeinu? ide o objem kavy predsa. a ked mas objem kavy rovnaky, ale pomer vody je iny, tak co je silnejsie a co je slabsie? ked mas 7 gramov kavy trebars na 45 ml vody a na 80 ml vody tak kde je ta kava viac ucinna? preco asi espresso je silna kava? davka kavy na pomer vody predsa.
nehovorim o double espresse, pretoze davas dva shoty, hovorime o slovenskom espresse kde mas jeden shot kavy na vacsiu davku vody. preto by zakonite ta kava mala byt slabsia.
@marttina však ja som to povedala len ako na kofeín, nie na pomer kávy a vody... kofeínu má slovenské espresso určite viac ako espresso klasické "piccolo" pretože doba extrakcie je teda dlhšia, a tým pádom sa vylúhuje aj viac kofeínu do tej vody...
a s tým pojmom espresso dopio sa nestretneš len na tom "mojom kurze" pretože to máš určené podľa Institucio Italiano, a keď mám z toho kurzu svetový certifikát, tak tam asi nemôžu učiť bláboly :p
@wera55555 ach latte art, a uz vies spravit kvetinku? ja viem akurat tak srdiecko, ale to bude asi tym, ze ja nemam cas poriadne trenovat a inak ono po spravnosti by si mala cvicit latte art len na lattecku a nie na capuccine, preto sa to vola latter art nie? pretoze capuccino ked naslahas mlieko tak ho lejes cez okraj z ineho uhla a tym padom ti ide viac naslahany povrch a mas krasnu kremovu mliekovu penu zatialco latte lejes priamo a aj mlieko zohrievas trochu inak, preto konzistencia mlieka na latte a capuccinoi je trochu ina, nie? nie moc, ale nie je rovnaka. a kde si robila trening na baristu?
@wera55555 ja sa nehadam, ja len hovorim, ze som sa s tym na verejnosti nestretla, neurazam kurz ani nic, vravim, ze byvam v uk kde to nazyvaju double espresso, comu sa niet co cudovat a u nas v kaviarniach tiez tento nazov nenajdes. tot vsjo.
a nevravim, ze vas ucia blaboly, urcite nie, len som naznacila ze sa to v praxi moc nepouziva, tot vsjo.
svetovy certifikat? hmm, znie to zaujimavo, kolko ta to vyslo a kde si to robis?
no na Slovensku je jediná organizácia ktorá sa tomuto venuje, vlastne ani nie organizácia, ako jeden človek, Stano Cibuľa, ktorý má Školu baristu.. aj na nete to nájdeš skolabaristu.sk skolakavy.sk ...v spolupráci zo školou kávy v čechách, teraz organizovali aj 1 juniorskú súťaž tu na Slovensku nedávno v NZ /nabudúci rok tak idem súťažiť, tento rok som s alen bola pozrieť/
no, ja neviem, ja našlahám rovnakým spôsobom mlieko ci na capuccino či na coffee latte či na coffee latte machiatto...
a tak ohľadom toho latte art, srdiečko je základ celého latte art, iba keď ho vieš spraviť, tak vtedy sa možeš pustiť do latte art.. a keď robíš latte art s topingom, tak to je oveľa lahšie.. nielenže viem kvetinku, ale kopu iných kraviniek, veď stačí si pozrieť video nejaké na youtube, nekukať ho len bezducho a maximálne na tretí krát ti to určite vyjde
a tak podstata latte art je v tom, že tá káva musí obsahovať našľahané mlieko.. a na kurze sme sa učili latte art s topingom čisto len capuccine, a komu šlo nalievanie, čisto do kruhu/aj mne a to sme boli len dve čo sa nám to podarilo/ tak sa mu povenoval a naučil srdiečko /čo je vlastne vtupenka na jeho kurz latte art/....a vlastne, ja som nevidela ani latte art na lattečku, veď na latečku máš hore len penu kde akurát tak možeš nakresliť s topingom niečo...
marttina @29 odpoveď už sčasti máš aj v predchádzajúcom komente, ale ja konkrétne som mala kurz u nás na škole / na kurze by malo byť okolo 10 ludí/ a platili sme po stovke každý za kurz základný a dostaneš certifikát overený SCAE či ako to je s dosiahnutým levelom barista junior.. ale tak to si ho kludne majitelia zavolajú do kaviarní, aby im zaškolil personál a to zas ceny neviem, ale extra predražené to on nemá
@wera55555 ja to poviem tak, ze ked robis pokokot kav v praci tak nemas cas trenovat latte art, to ked mam chvilu, takze tak a ja topping vobec nepouzivam. mlieko jedine. a bohuzial doma presso stroj nemam. drzim palce teda v sutazi kadopadne.
@marttina no tak to ecce nemám zažité, ale každopádne cez leto budem, pretože potrebujem cvik a tak snád vždy tam nebudem robiť až tak veľa káv, že by som to nestíhala.. no latte art jedine s mliekom je ecce vysoký level, musím si našporiť 150 euri na kurz plus asi 60 eur na moj pobyt zakial budem vo Zvolene na tom kurze, a ptm budem vedieť, len dovtedy srdiečko musím zmáknuť perfetne a aj dvojité srdiečko
no a tak súťaž bude až za rok, keďže bola teraz nedávno ale na to potrebujem cvik a najmä musím vymyslieť voľný nápoj s espressom a to je ešte len na zmáknutie ťažká robota
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
btw, u mňa to vyhráva dvojité esspreso (taliansky! (nie slovensky) - double piccolo)
ale zvyknem piť caro, alebo ricoré zalievabé mliekom
A inak klasické espresso, slovenské espresso... to by som chcel vidieť podnik kde majú takýto nápojový lístok.
ono mimochodom v málo krajinách poznajú naše "slovenské" espresso, lebo to je vlastne čistý humus :p takmer nikde inde to ani len nepoznajú..
zalievaná káva je taká, že si dáš mletú kávu do pohára a zaleješ vriacou vodou.. tak ako to poznáš..
turecká káva sa pripravuje tzv. džezve do nej dáš studenú vodu a na tú povrch vody nasypeš úplne až na prach zomletú kávu zmiešanú aj s cukrom /pokiaľ ho tam chceš/ a s nejakou koreninou- takmer vždy je to kardamón/ ty tú kávu sa nesnažíš ponoriť, nemiešaš to len to nasypeš na tú vodu a dáš na varič. keď ti to prvý krát zovrie, doleješ studenú vodu a necháš znovu zavrieť a to spravíš tri krát a až potom piješ tú kávu
a k tvojmu dotazu, ze nepoznaju nase klasicke slovenske presso je, aj nie je pravda, treba si uvedomit ze vlastne slovenske presso mozes nazvat double espresso s jednym shotom kavy cize ono to existuje, mas to vlastne slabsiu kavu len.
a u nas existuje tiez dobra kava, aj preso masiny su fajn, ide o to ze bud ludsky zdroj zlyhava, ze nevie urobit normalnu kavu, alebo kava je na picu. a este aj zalezi na zomleti kavy, ale tak vacsina podnikov kupuje uz pomletu kavu
napriklad tu vo vacsine podnikov najdes fakt odpornu kavu, az ta to odnauci pit kavu ale niektore su fajn
obsah kofeinu? ide o objem kavy predsa. a ked mas objem kavy rovnaky, ale pomer vody je iny, tak co je silnejsie a co je slabsie? ked mas 7 gramov kavy trebars na 45 ml vody a na 80 ml vody tak kde je ta kava viac ucinna? preco asi espresso je silna kava? davka kavy na pomer vody predsa.
nehovorim o double espresse, pretoze davas dva shoty, hovorime o slovenskom espresse kde mas jeden shot kavy na vacsiu davku vody. preto by zakonite ta kava mala byt slabsia.
som pôžitkár
a s tým pojmom espresso dopio sa nestretneš len na tom "mojom kurze" pretože to máš určené podľa Institucio Italiano, a keď mám z toho kurzu svetový certifikát, tak tam asi nemôžu učiť bláboly :p
a nevravim, ze vas ucia blaboly, urcite nie, len som naznacila ze sa to v praxi moc nepouziva, tot vsjo.
svetovy certifikat? hmm, znie to zaujimavo, kolko ta to vyslo a kde si to robis?
no na Slovensku je jediná organizácia ktorá sa tomuto venuje, vlastne ani nie organizácia, ako jeden človek, Stano Cibuľa, ktorý má Školu baristu.. aj na nete to nájdeš skolabaristu.sk skolakavy.sk ...v spolupráci zo školou kávy v čechách, teraz organizovali aj 1 juniorskú súťaž tu na Slovensku nedávno v NZ /nabudúci rok tak idem súťažiť, tento rok som s alen bola pozrieť/
no, ja neviem, ja našlahám rovnakým spôsobom mlieko ci na capuccino či na coffee latte či na coffee latte machiatto...
a tak ohľadom toho latte art, srdiečko je základ celého latte art, iba keď ho vieš spraviť, tak vtedy sa možeš pustiť do latte art.. a keď robíš latte art s topingom, tak to je oveľa lahšie.. nielenže viem kvetinku, ale kopu iných kraviniek, veď stačí si pozrieť video nejaké na youtube, nekukať ho len bezducho a maximálne na tretí krát ti to určite vyjde
a tak podstata latte art je v tom, že tá káva musí obsahovať našľahané mlieko.. a na kurze sme sa učili latte art s topingom čisto len capuccine, a komu šlo nalievanie, čisto do kruhu/aj mne a to sme boli len dve čo sa nám to podarilo/ tak sa mu povenoval a naučil srdiečko /čo je vlastne vtupenka na jeho kurz latte art/....a vlastne, ja som nevidela ani latte art na lattečku, veď na latečku máš hore len penu kde akurát tak možeš nakresliť s topingom niečo...
no a tak súťaž bude až za rok, keďže bola teraz nedávno ale na to potrebujem cvik a najmä musím vymyslieť voľný nápoj s espressom a to je ešte len na zmáknutie ťažká robota
ach už pletiem piate cez deviate aj :S