oplatky s madom... kapustnicu s chvebikom.. kaper so salatom... potom hrachova kasa s chlebom,udenym masom a uhorkami z pohara.. ako priloha je pripraveny zemiakovy salat.. a nakoniec kocky ..to su zakusky.. uz sa tesim jak sa napracem =D
@7 a @15 cozeeee to by som do seba nikdy nenapratala my mame kapustnicu (otec nemoze kapustu tak ma sosovicovu) a tento rok budeme mat asi rybu pangasias so zem. salatom maminkinym najsamlepsim... a okolo toho same drobnosti ala oplatky,zakusky..kto co chce..
oblatka s medom a cesnakom, opekance s makom, kapustnica, rybqa (losos) so zemiakovym salatom
Oplátky symbolizujú, že kresťania pristupujú k svätému prijímaniu. Keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, telo Ježiša Krista prestavuje práve oplátka, ktorá sa na Štedrý deň je s medom a cesnakom. Med je symbol hojnosti, lásky, ľudovo sa hovorí napríklad: Si sladká ako med, alebo dobrá ako med. Cesnak sa chápal ako všeliek proti chorobám.
Oblátka s medom, potom nejakú polievku šošovicovú/ fazuľovú podľa toho čo mama doma vyhrabe ako prvé potom kapustnicu a kapra uloveného vo Váhu, ktorého jedáva len otec takže ostatný majú filé a zemiakový šalát. Noo a všetko zapíjame vareným vínom. Kedže z tohto nič neľúbim (okrem vína a oblátky ) všetko si dám len symbolicky
oblátky, hríbová polievka, nejaká ryba, zemiakový šalát... ja medzi tým rýpem do arašidov alebo niečo iného čo je na stole. a to je asi tak všetko. jem priebežne počas celého dňa, tak večer mi to až tak nechýba
my jedavame najprv oplatku s medom potom mame kapusnicu a potom mama ma daku rybu ako kedy napr kapra ja mavam vecsinou file alebo rybacie prsty so zemiakovou kasa mama salat ..
ale napr moj kamos oni to maju dost haluzne on na vianoci je najprv oplatku potom fazulovu polievku potom hribovu potom kapustnicu potom si daju rybu so salatom zeleninu udene meso rezne sunka syr .. skoro som skapala ked mi to povedal
my najprv oblátku s medom a cesnakom(ked niekto nechce cesnak nemusí,ale mne to chutí)
pak kapustnica(s klobasou,suš.hríbami,suš.slivkami)
pak opekance(zásadne s karamelom a mletými orechami-mňaaam)
potom nejakú rybu,mávali sme ked som bola menšia filé, predminulý rok kapra-vobec mi nechutil,dokonca raz aj takého čo bol predtým vo vani:/// ((
no a k tomu zemiakový šalát, taký tiež nik iný nerobí mi si robíme vlastnu majonezu a tam dávame citronovu šťavu a olivový olej atd. a do šalatu pridávme okrem iného aj kúsky nejakého dobrého syra a olivy...
a rybu budeme mať pangasiusa tipujem pečený s jablkami,cibulou pomarančom a pod.
Rovnako ako Buznička pár príspekov nadomnou, akurát my nejedávame tie opatky s cesnakom... ani si dajako neviem predstaviť, ako to môže chutiť ...ehm ...ja si napríklad ku vianociam klasicky predstavím pistácie ...mňam...a samozrejme nejaké to vínečko červené
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
my oblatku s medom , kapustnicu (tu ja moc nemusim)
potom salat zemiakovy majonezovy s kaprom alebo nejakou rybou
a po veceri nejake zakusky a to vsetko zapijame sampanskym/vinom
oblatka s medom,orechmi a cesnakom
oco ma hribovu polievku a zvyšok má šošovicovu kyslu
ryba alebo rezeň so šalatom
Oplátky symbolizujú, že kresťania pristupujú k svätému prijímaniu. Keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, telo Ježiša Krista prestavuje práve oplátka, ktorá sa na Štedrý deň je s medom a cesnakom. Med je symbol hojnosti, lásky, ľudovo sa hovorí napríklad: Si sladká ako med, alebo dobrá ako med. Cesnak sa chápal ako všeliek proti chorobám.
ale napr moj kamos oni to maju dost haluzne on na vianoci je najprv oplatku potom fazulovu polievku potom hribovu potom kapustnicu potom si daju rybu so salatom zeleninu udene meso rezne sunka syr .. skoro som skapala ked mi to povedal
my najprv oblátku s medom a cesnakom(ked niekto nechce cesnak nemusí,ale mne to chutí)
pak kapustnica(s klobasou,suš.hríbami,suš.slivkami)
pak opekance(zásadne s karamelom a mletými orechami-mňaaam)
potom nejakú rybu,mávali sme ked som bola menšia filé, predminulý rok kapra-vobec mi nechutil,dokonca raz aj takého čo bol predtým vo vani:/// ((
no a k tomu zemiakový šalát, taký tiež nik iný nerobí mi si robíme vlastnu majonezu a tam dávame citronovu šťavu a olivový olej atd. a do šalatu pridávme okrem iného aj kúsky nejakého dobrého syra a olivy...
a rybu budeme mať pangasiusa tipujem pečený s jablkami,cibulou pomarančom a pod.
a možno nejaké vypražené maso
no proste napraceme sa dopopuku
biely domáci pečený koláč s cesnakom a soľou
hubová polievka
hubová omáčka
pirohy
bobaľky
ryba + zemiakový šalát bez majonézy (mňam!)
jablko
zákusok
- musí byť 9 jedál podľa tradície
oblátka s medom
kapustica s chlebíkom
zemiakový šalát(ja bez majonézy-kyslý)
ryba(pangasius tento rok)
nejaké vypražené mäsko
ovocie
zákusky
oplatky s medom a cesnakom
kapustnica sosovnica halasle
kapor alebo nejaka ina ryba s takym onym salatom
a potom darceky
oblatka s medom (ja bez medu)
kapustnica so zemiakovymi posuchmi
zemiakovy salat s kaprom (ja len samy salat)
kolaciky, ovocie