Na akú vysokú sa mi oplatí ísť? Lebo chcem študovať nejaký odbor kde keď si nájdem prácu, tak mi budú platiť 2000€ mesačne Biológia mi moc nejde, takže doktor asi nie. Ide mi hlavne matematika a informatika. Lenže, vadí to, keď sa neučím informatiku vo
@tommyhot nepoznam ziadneho programatora so skoncenou skolou, ktory by pracoval vo fastfoode alebo mal problem najst si pracu. Programatorov je nedostatok, aj napriek tomu, ze sa ich hlasi na skoly vela.
kazdopadne v IT mas sancu na vyssi zarobok ale necakaj to hned ako absolvent vysokej skoly. ako absolvent dostanes v lepsom pripade 800 a dalej sa musis vypracovat sam.
a skola ta nauci zaklady a vela zbytocnej teorie. programovat sa naucis len tym ze budes kodit. vela a vela a vela. ale aj o to sa ti skola postara zadrbu ti semestralku kde 2 tyzdne kodis a nespis ak sa pytas konkretne na skoly tak v blave mas nejaki FIT a v ziline FRI (s ktorou ja som osobne spokojny). podla prieskumov su to dve najlepsie fakulty na slovensku.
a co sa tyka toho ze sa tomu teraz nevenujes - to nevadi, ale potom by si sa uz mal zacat zaujimat viac. vela robi samostudium a v pripade programovania aj google frazou "how to..."
kazdopadne za manazera by som nesiel. ako absolvent nemas prax takze ta nikde nebudu chciet, a prax neziskas kym niekde nepracujes. to mas zacarovany kruh a pokial nemas niekde stryka tak je tazko zacinat
aby som este upresnil to co si sa pytal tak na FRI sa zacina ucit programovanie od zaciatku.
a ak si myslis ze vies matematiku pockaj si ked uvidis diferencialne rovnice uz si nebudes isty kolko je 1+1
ale da sa cez to preletiet s E
ked chces ostat na slovensku, staci ti studovat partylogiu a nazhanat si kopu znamosti...niekde v UK ti treba hlavne sikovnost a nevyberat si humantitne obory, technicke IT, ekonomicke su v pohode, teda okrem nejakeho prd managementu, socialnej informy a inzinierstva keramickej vyroby...
Ked ta to bavi tak chod na IT. Na vsetkych VŠ sa to uci od ZACIATKU. Matematika je ale neodlucitelna cast IT a bez nej sa nepohnes. Takze sa na to priprav. A ked si sa doteraz nevenoval IT vo volnom case. To nevadi ale ak budes na VS tak by som sa zacal tomu venovat aj vo volnom case. Bud pripraveny ale na ine tempo ucenia sa nez na strednej na strednej co preberiete za 1 rok, na VS sa preberie za 3 mesiace
@matwejo nepodcenuj chlapca. Nikdy nevies co sa z neho moze stat. Poznam jeden pripad, kde chlapik na VS ledva presiel cez prvy rocnik (s bozou pomocou) ... ale zacal na sebe makat a dneska pise diplomku
@4 asi tak. mám pocit, že mladí ľudia si dnes myslia, že akonáhle doštudujú, len natrčia ruky a hneď im dajú vysnívanú prácu. lenže to nie je ani tak o škole, ako o šikovnosti, nápade a odvahe.
@carpathian to, ze takych nepoznas, neznamena, ze taki nie su. Napriklad java absolventami (z ktorych velka cast ani nic nevie) je uz presyteny trh a vela z nich je bud na urade, v mcdonalde, alebo v hociakej inej praci, ktora z IT nema nic spolocne.
@tommyhot to nema nic spolocne s tym ze su javisti alebo IT, ale s tym ze je to slovensko, v cesku je aj javistov nedostatok, firmy tu naberaju masovo aj ludi co nevedia ani hovno a za vlastne prachy si ich vyskoluju. To ze na Slovensku nie je ani hovno a zamestnat sa ma problem kazdy clovek co dostudoval, to je ina vec.
@sabnacke vacsina ludi co poznam maju predstavu ze ked skoncia skolu zoberu ich do takej a takej firmy a budu zarabat bundžu love. Ale ak sa ich opytam co chcu konkretne robit na akej pozicii a ci maju dostatocny skill a pracuju na nom tak uz krutia ocami. Je to len bezcielne uvazovanie a sami nakoniec uvidia ze vacsina sa nedostane tam kam chcu a budu robit uplne nieco ine plus nadavat na slovensko.
Skola nieje vsetko, nepripravi cloveka do realneho zivota.
Podla mna sa vyjeb na skolu, ajtak ti nic neda, hlavne na slovensku. Tu skola v tom co by si chcel studovat ti absolutne nic neda. Miesto premrhaných 5 rokov chodenia do skoli sa radsej uc programovat, za tych 5 rokov budes uplne neikde inde ako vsetci co sa ucia programovat uz v mrtvych rpogramovacich jazykoch co sa na nasich skolach ucia, nic prakticke nic co by si si sam nevedel nastudovat
ked IT tak jednoznacne FI MUNI, ale sa priprav na to ze nie len prvy, ale kazdy semester je sito a nechat sa vyhodit je az smiesne lahke. Taktiez - bez aspon zakladnych znalosti programovania a velmi dobrych vedomosti z matematiky by som sa tam ani nehlasila, to si skor vyber daco na Slovensku..
Inak osobne si myslim ze na to aby si clovek zarabal ako programator skolu nepotrebuje. Ak na to mas vlohy tak sa naucis aj sam a ak nemas tak ti ani skola nepomoze.
ak ces zarabat cez 2000 tak musis mat super kontakty, pracovat niekde v statnej sprave /naj niekde kde sa da uplacat / alebo asi najmoznejsii sposob je ist prec zo slovenska
rozhodne informatika bude lepšie Ekonomiku sa neoplatí študovať kto je šikovný dokáže tie veci robiť aj bez výšky. Síce niektorý aj na informatiku netreba výšku ale radšej si daj výšku. Napríklad na aplikovanú inf. treba vedieť základy programovania ale v lete nie je problém dobehnúť. Kamoška inak študovala ekonomiku a od 2000 eur a poriadne ďaleko
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
ako kde, vacsinou sa ucieva od zakladov, resp. da sa to zvladnut.
oplati, ak to chces robit.
A ano vadi, ked sa IT neucis aj vo volnom case. Priemernych programatorskych opic, ktore vychodia skolu su plne mcdonaldy.
a skola ta nauci zaklady a vela zbytocnej teorie. programovat sa naucis len tym ze budes kodit. vela a vela a vela. ale aj o to sa ti skola postara zadrbu ti semestralku kde 2 tyzdne kodis a nespis ak sa pytas konkretne na skoly tak v blave mas nejaki FIT a v ziline FRI (s ktorou ja som osobne spokojny). podla prieskumov su to dve najlepsie fakulty na slovensku.
a co sa tyka toho ze sa tomu teraz nevenujes - to nevadi, ale potom by si sa uz mal zacat zaujimat viac. vela robi samostudium a v pripade programovania aj google frazou "how to..."
kazdopadne za manazera by som nesiel. ako absolvent nemas prax takze ta nikde nebudu chciet, a prax neziskas kym niekde nepracujes. to mas zacarovany kruh a pokial nemas niekde stryka tak je tazko zacinat
a ak si myslis ze vies matematiku pockaj si ked uvidis diferencialne rovnice uz si nebudes isty kolko je 1+1
ale da sa cez to preletiet s E
- jazyky
- IT
nič viac.
Skola nieje vsetko, nepripravi cloveka do realneho zivota.
Inak osobne si myslim ze na to aby si clovek zarabal ako programator skolu nepotrebuje. Ak na to mas vlohy tak sa naucis aj sam a ak nemas tak ti ani skola nepomoze.