@caramel Vražda je vždy len to, čo človek uzná za vraždu. Podľa môjho názoru je aj zabitie zvieraťa vraždou. Rovnako si aj človek určuje, či je vražda zlá, alebo nie. Samozrejme, je treba si určiť absolútne hranice, ale, ako si si iste všimol/la, ľudia sa vo veľkej miere v tom, či je interupcia zlá, nezhodujú.
zakazane by to nemalo byt ale kazdy lekar by sa mal rozhodnut ci bude robit interupcie alebo nie...ja by som napr. nedovolil aby moja priatelka isla na interupciu ale zase su pripady kedy je to lepsia volba.
Lenze kto stoji o skokoteny zivot s nedostatkom penazi / v decaku / v ciganskej osade/ . Zbytocne vznikaju marene zivoty na ktore ich vlastni majitelia nadavaju a stavaju sa z nich svine a grazli, pretoze mali nestastne detsva.
Niekto moze argumentovat tym, ze ale ved aj taky clovek to moze daleko dotiahnut.
kdh su mozno tak veriaci ako mnoho inych hovoria ze veria ale skutky take niesu to ze to chcu znelegalizovat je cisto o morlanom kodexe ... podla mna je to brutalne vrazda !
Ja osobne som proti interupciam... jedinu vynimku by som udelil, ak by bola zena znasilnena a počala... inak som proti interupciam... niekto moze namietat, ze je to nedemokraticke, prikazat niekomu donosit dieta... ale je demokraticke zabit plod?
Ten človek ktorý si to dieťa plánuje, teší sa naň, dá mu lásku, starostlivosť, bude sa mu venovať aby z neho niečo bolo... na interrupciu nikdy nepôjde.
Ten človek ktorý dieťa nechce lebo na to nemá peniaze, uvedomuje si že nie je zrelý na výchovu, je sebecký a nechce meniť svoj doterajší život kvôli malému človiečikovi, nedáva si pozor a "pošťastilo sa"... ako jediný na tú interrupciu pôjde.
@drejka podla toho ako tu pises by sme mali vystrielat vsetky deti v decaku lebo ziju v neludksych podmienkach ... zena moze rozhodovat nad zivotom a smrtou ? zena moze vrazdit ?
a zvýšime počet úmrtí novorodencov, ilegálne a nebezpečné zákroky, množstvo nechcených deciek vyrastajúcich v nevhodných podmienkach (a s nie práve najlepšími vyhliadkami do budúcnosti) a tak ďalej...
a je síce pravda, že každý by mal niesť následky svojich činov, ale aj tak sa vždy môže stať všeličo
(a pojem vražda je vskutku relatívny... niekto v tomto význame hovorí iba o ľuďoch, iný i o zvieratách, ďalší o plodoch... kľudne môžem začať kampaň preč s dezinfekčnými prostriedkami, vraždíte chúďatká nevinné baktérie!)
@madnesshouse už vo veľmi skorom štádiu vývinu? To by som zas netvrdila, na biológií som dávala pozor. (A pri mojej rozprave o baktériach som neprirovnávala plod k baktérií, ale narážala som na relatívnosť pojmu vražda. Pričom napríklad podľa mňa je značný rozdiel už len medzi vraždou a usmrtením.)
@madnesshouse keby si sa narodil v ciganskej osade, alebo do nejakej alkoholickej rodiny , alebo do rodiny s tazkymi existencnymi problemami, tak inak hovoris. Bol by si nasrany ze zijes.
A oni su.... vela takych deti trpi, trapi sa , su nestastne a drviva vacsina z nich tak uz aj ostane.
@drejka A aké väčšinou bývajú tie pádne dôvody? Som príliš mladá... nie som pripravená mať dieťa... na to mala myslieť žena skôr. Mala by sa naučiť zodpovednosti a niesť následky. Viem že ani interupcia nie je ľahké rozhodnutie. Ale možností je vždy viac.
Začínam mať pocit, že tieto diskusie nemajú zmysel. Je to začarovaný kruh.
@drejka Myslela som to tak, že každý si stále hovorí svoje. Preto diskusia nemá zmysel. Keď sa ľudia navzájom nepočúvajú/ nečítajú, tak to ani diskusia nie je.
A ja si proste myslim. ze ak dieta nema byt milovane a meda sa o neho postarat , potrat je milosrdnejsi ako minimalne 18 rokov mizerneho zivota, ktory vo vacsine pripadov vyusti v este mizernejsi zivot.
Vacsina vrahov, nasilnikov, pedofilov , zlodejov a vsetkeho mozneho su vlastne len tie nestastne deti, ktorym nebolo dopriate to, co potrebuju.
@drejka potrat je vecou zeny? Nie je vysledkom tehotenstva rovnako aj chlapove dieta? Je uplne jedno v koho tele vyrastie, rodicia su vzdy dvaja. Zena ma mozno vacsie pravo do toho hovorit, ale urcite nema pravo ist na interupciu bez partnerovho vedomia (hlavne ak on o to dieta stoji).
Keby sa moja priatelka/zena rozhodla ist na potrat bez mojho vedomia, tak by som ju asi nakopal do riti (ak by teda neslo o zdravotne dovody)...
Kazdopadne interupciu nepokladam za vrazdu. Plod je "sprostejsi" a menej vyvynutejsi nez zviera a tie sa zabijaju na tony a nikomu to nevadi. Takze ak s tym lekar nema moralny problem, nevidim na tom nic zle.
@drejka no v podstate ani ja.. Lekari budu mat moralne pravo odmietnut interupciu, potom budu mat moralne pravo odmietnut odrodit ciganky, potom moralne pravo na hento a tamto a nakoniec budu robit hovno, lebo maju same moralne prava a Hippokratova prisaha pojde do riti..
Istota - neistota.. Je to aj moje dieta ci sa jej to paci alebo nie. Ak by mala pocit, ze nema vo mne istotu, tak sa nemala so mnou milovat predsa nie? Minimalne by mi to mala oznamit dopredu, ak uz by sa aj o tom nechcela porozpravat..
Podla mňa je to blbosť , aj ked to niekto považuje za vraždu , ale myslím , že každá žena má právo rozhodnúť sa , či tú interupciu podstúpi alebo nie .
nejde mi hlasovať takže len komentuje... nechýbalo veľa a aj na mne by bola "spáchaná" interupcia takže som jednoznačne proti tomu...a nech sa nikto neoháňa decákmi...lebo tie deti v decákoch majú aspoň šancu žiť (aký to je život je na nich a na mnohých iných veciach)...
Som určite proti. Aj pre mňa síce interupcia znamená vraždu, a určite by som ju nepodstúpila (a ani nad tým nechcem uvažovať, že "čo keď"). Ale tým, že sa znelegalizujú im nezabránia. Rozdiel bude iba v tom, že ich nebudú robiť odborníci a môžu zomrieť aj matky. A takisto viac detí v sirotincoch. Naozaj je to dobré?
Vražda by bola, ak by sa mimino narodilo a jeho matka by ho šmarila do kontajnera, ale usmrtenie niečoho, čo má 5 a pol bunky, vyzerá ako škrečok s chvostíkom, samostatne nemyslí a ešte necíti ani bolesť sa mi ako vražda nezdá. Preto sú asi interupcie dovolené len do istého vývinového štádia, kým to je obyčajné embryo - nič a nie plod.
Takže ak sa to presadí, dosť by ma to nasralo ... každý má právo si slobodne vybrať ako chce postupovať v takejto situácií a súhlasím s tými čo tvrdia, že v interupciách by sa pokračovalo ďalej, len by neboli robené odborníkmi.
@druheja ..... zrelý na výchovu ????? to čo je? keď je dostatočne zrelý na to, aby súložil, tak potom nie je o čom diskutovať.... žena má v tomto na výber... s ochranou alebo bez, tam sa jej výber končí....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
A ešte aj zruší prídavky aby nič na tom nestratili, nie ?
Lenze kto stoji o skokoteny zivot s nedostatkom penazi / v decaku / v ciganskej osade/ . Zbytocne vznikaju marene zivoty na ktore ich vlastni majitelia nadavaju a stavaju sa z nich svine a grazli, pretoze mali nestastne detsva.
Niekto moze argumentovat tym, ze ale ved aj taky clovek to moze daleko dotiahnut.
Ano
Ale to je jeden zo 100.... stoji to za to ?
Ten človek ktorý dieťa nechce lebo na to nemá peniaze, uvedomuje si že nie je zrelý na výchovu, je sebecký a nechce meniť svoj doterajší život kvôli malému človiečikovi, nedáva si pozor a "pošťastilo sa"... ako jediný na tú interrupciu pôjde.
a zvýšime počet úmrtí novorodencov, ilegálne a nebezpečné zákroky, množstvo nechcených deciek vyrastajúcich v nevhodných podmienkach (a s nie práve najlepšími vyhliadkami do budúcnosti) a tak ďalej...
a je síce pravda, že každý by mal niesť následky svojich činov, ale aj tak sa vždy môže stať všeličo
(a pojem vražda je vskutku relatívny... niekto v tomto význame hovorí iba o ľuďoch, iný i o zvieratách, ďalší o plodoch... kľudne môžem začať kampaň preč s dezinfekčnými prostriedkami, vraždíte chúďatká nevinné baktérie!)
(viac ako len tym, ze hodi 50 centov do kasicky charitativnej organizacie, ktora si z ludskeho nestastia robi vlastny biznis)
A oni su.... vela takych deti trpi, trapi sa , su nestastne a drviva vacsina z nich tak uz aj ostane.
Len par vynimocnych jedincov sa zachrani.
A tu nejde o to, že niekomu prikazujeme čo majú robiť. Len hovorím, že je to nefér voči tomu dieťaťu.
A určite existujú ľudia, ktorí by si radi nejaké adoptovali.
Začínam mať pocit, že tieto diskusie nemajú zmysel. Je to začarovaný kruh.
Jednoducho som povedala svoj názor. Končím, balím, zatváram. Aj tak nedôjdeme k žiadnemu východisku
A ja si proste myslim. ze ak dieta nema byt milovane a meda sa o neho postarat , potrat je milosrdnejsi ako minimalne 18 rokov mizerneho zivota, ktory vo vacsine pripadov vyusti v este mizernejsi zivot.
Vacsina vrahov, nasilnikov, pedofilov , zlodejov a vsetkeho mozneho su vlastne len tie nestastne deti, ktorym nebolo dopriate to, co potrebuju.
To je proste fakt.
Keby sa moja priatelka/zena rozhodla ist na potrat bez mojho vedomia, tak by som ju asi nakopal do riti (ak by teda neslo o zdravotne dovody)...
Kazdopadne interupciu nepokladam za vrazdu. Plod je "sprostejsi" a menej vyvynutejsi nez zviera a tie sa zabijaju na tony a nikomu to nevadi. Takze ak s tym lekar nema moralny problem, nevidim na tom nic zle.
Istota - neistota.. Je to aj moje dieta ci sa jej to paci alebo nie. Ak by mala pocit, ze nema vo mne istotu, tak sa nemala so mnou milovat predsa nie? Minimalne by mi to mala oznamit dopredu, ak uz by sa aj o tom nechcela porozpravat..
"JEBEM KDH"
A je jedno, či veriaca alebo neveriaca.
Takže ak sa to presadí, dosť by ma to nasralo ... každý má právo si slobodne vybrať ako chce postupovať v takejto situácií a súhlasím s tými čo tvrdia, že v interupciách by sa pokračovalo ďalej, len by neboli robené odborníkmi.