Napíšte sem svoj príbeh. Čomu svet vďačí za to, že ste sa stali veganmi? Či už to bolo video, film, nejaký človek, letáčik. Čím to je, že to vo vás kliklo a povedali ste si, že už stačí?
Len tak som chcela vyskúšať mesiac bez mäsa. Spomenula som to v škole a spoluziacka mi povedala, nech si pozriem Earthlings. A odvtedy som nejedla mäso + minimum mlieka a vajec. Potom som si pozrela Forks over knives a som vegan najviac ma však inspirovali ludia z YT a rôzne prednasky krasa proste ♥
Niekedy mám pocit, že všežravcom považujete za "niečo zlé, amorálne", teda ich (jedenie).
Niekedy mám aj pocit, že to vnímate príliš "fanaticky". (všakovaké "overené" videá, blogy,...)
Myslím, že podobne nie je nesprávne chrániť zvieratá, podporovať dobrý chov... hoci jem ich mäso. Veď pre zvieratá je rovnako podstatné, aby sme sa k nim počas ich života správali dobre. A to ako spotrebitelia môžeme robiť kúpou potravín od dobrých chovateľov a spracovávateľov...
Zviera by aj tak zahynulo, niektoré oveľa skôr ako človek, napr. pod zubami prirodzeného zvieracieho nepriateľa. Nezačneme pokladať za amorálne aj jedenie červíkov vrabcami?
nebola som dokym som zo zdravotnych dovodov nemohla byt, lebo by som asi pocas toho prechodu na inu stravu lezala na infuziach. a bolo to dost tazke nasilu jest veci, ktore nechcem jest a hnusia sa mi. uz som si zvykla davat o dost viac penazi na jedlo a doplnky stravy a je vsetko super a vobec mi to nevadi, je skvele ked zo seba cloveku nie je az tak zle. :>
a moj frajer najvacsi masozrut po roku spolocneho byvania tiez zacina hlbsie uvazovat nad tym co sa vo svete deje a je to fajn (podla mna hlavne vplyv earthlings ale), uz 2 mesiace nejedol maso a aj mliecnym vyrobkom sa celkom vyhyba bez toho aby som mu vobec niekedy nieco hovorila do jeho stravovania
a zas mrzi ma, ze su ludia ako moji spolubyvajuci - dievca vegetarianka, chlapec nie a behom tyzdna co s nimi byvame uz maju obaja na dennom menu maso, kazdy den proste, lebo ju k tomu donutil a robil mind games, ze ju nechce ked bude odmietat maso. jebnute proste. :c nuz, podla mna sa to ale vo vseobecnosti zlepsuje a cim su viac ludia otvoreni informaciam "spoza stien", tym viac ich chape, ze sebecky apetit nestoji za zivot nevinneho tvora. :x
@nicolkaa to je super! gratulujem aj frajerovi. Áno, ja som si istý, že príde čas, kedy vegánstvo bude štandard, už len za posledné roky sa naše počty násobia. Je to fakt super a teším sa
btw, viac si vsimam strasnu negativitu a posmesky zo strany vsezravcov a celkom tomu nerozumiem, ved v podstate ked sa niekto rozhodne nepodporovat factory farming, nemoze to byt ine ako dobre a fakt nechapem ten hate. to je ako ten trend, ze kazdy chodil do posilky. preco hejtit? ved to je uplne jedno, z akych osobnych dovodov to ludia robia, v konecnom dosledku nekonaju zlo. mna fakt nikdy nenapadlo niekoho zhadzovat za to, ze je maso. ale ked idu ti ludia glorifikovat masojedlikov a mne davaju pocit, ze som trapna 0, tak proste, wtf?
@nicolkaa Vieš, ono.... každý človek je iný - a to už čo sa týka pokory, inteligenčného kvocientu, emocionálneho kvocientu, výchovy od rodičov a najmä... ľudia nebývajú automaticky príliš open-minded, takže ťažko sa im prijíma niečo iné, než je v spoločnosti štandardom. Často ľudia hovoria, že vegáni si myslia, že sú lepší ako mäsožravci. No a ja s tým úprimne súhlasím. Je lepší človek, ktorý podporuje vraždenie alebo človek, ktorý ho nepodporuje? Veď to sú základné otázky morálky
@bunnyboy ale ja si nemyslím, že vegani nemajú rozumnú rétoriku, ba veľa veganov má naopak veľmi slušné argumenty a práve tá druhá strana ich nehodlá tolerovať.
Ja si myslím, že v tomto videu je väčšina argumentov vysvetlená absolútne zrozumiteľne a tam k tomu nie je čo viac dodať.
@tosom@17 takže chovateľ by konal humánne ak by zajtra nechal zhynúť prirodzenou smrťou v ohradách napr. bravčový dobytok, lebo však ho nebude zabíjať? Smrad by vyvetrala príroda, on by sa len odsťahoval... a nehovorím o tom, že takto by tento dobytok vyhynul v danej oblasti, či planéty...
@bunnyboy ale to nie je sposob stravovania, ale zivotny styl, teda aspon podla mna :x nie je moc rozumne vysadit vsetko zivocisne a cakat, ze bude clovek dalej normalne fungovat, teda aspon pre mna bolo uplne normalne si o tom vela nastudovat a doost vela veci zasadne zmenit. tym chcem povedat len, ze zastanci akehokolvek zivotneho stylu z tolkych zmien mozu na tom prepnut a kecat sracky. je mi jasne, ze je nespocetne mnozstvo tupcov, co sa ostatnym snazia nakricat do tvare co je spravne a ked to nerobia tak, tak su odpad. ale tak isto su tu aj silno masozravi ludia co sa vzdy radi ohradia tym, ze vegani su aj tak jebnuti a kazdeho z nich nazyvaju vrahom. keby sme na to pozerali takto, stale sa len tocime v kruhu zlych pojmov. :> hlupy clovek moze byt masojedlik, vegan, raw, vitarian a bohviecoeste, je to uplne jedno, v prvom rade je to clovek a hlupym ho robia jeho slova a nie jeho zivotny styl.
neviem preco sa takto mega rozpisujem ale este jedna vec, tiez mozem vsade plakat, ze sa mi 8 z 10 masojedlikov vysmieva do tvare a chovaju sa primitivne, snazia sa ma donutit jest maso a tajne mi do polievky struhaju syr. ale nerobim to, lebo chapem, ze su hlupi oni a su hlupi sami o sebe a nema na to ziadny vplyv to, akym stylom zivota ziju
@bunnyboy ach, nemôžem sa ani porovnávať s Garym, ktorý je rétor rétorov a preto ťa odkážem na video uvedené vyššie, on to vie jednoducho povedať najlepšie zo všetkých pani moderátorka sa ho spýtala presne to isté a jeho odpoveď je na nezaplatenie.
@georg21 to si robis srandu nie? akoze nejdem sa tu urcite hadat, ale to uz snad dojde kazdemu 1,5 priemerne inteligentnemu cloveku, ze keby nebol dopyt, nebolo by tolko zvierat odsudenych na smrt. preboha, sak skus rozmyslat trosku. ty si myslis, ze keby tie zvierata ludia sialene nemnozili vo velkom v dosledku toho aky obrovsky je dopyt, tak by vyhynuli? ved to ani nemoze byt vazne mysleny argument end of
@nicolkaa
písal som iba o konkrétnom chovanom domácom druhu, ktoré je zvyknuté na to, že dostáva pravidelne krmivo, a po skončení chovu z jedného dňa na druhí by to bol pre neho šok... čiže keby som bol farmár a ráno sa zobudím ako vegán, tak by som sa musel o ne najprv postarať, a nemyslím, že by bolo správne nechať ich napospas vlkom z lesa. Ako sme si zdomácnili psy, ktoré potom strácajú prirodzenú "schopnosť" lovu koristi, ktorú používali kedy v prírode... svojho psa by som teda nevypustil len tak na ulicu, lebo viem, že by v zime zmrzol, prešlo by ho auto, a pod.
A niekedy mám pocit, že ľudia čo nejedia mäso a to ostatné, viac všeobecne urážajú ľudí, a pritom používajú cynické smajlíky...
A pritom sa stačí pýtať...
A napadajú mi morálne otázky ohľadom života človeka...
@nicolkaa@26 len mi napadlo čo by sa stalo, keby sme sa všetci v krátkom čase stali vegetariánmi, vegánmi..., a že čo trvá dlhšie. Či preorientovanie sa na vegána, vegetariána, alebo zdistribuovanie, zjedenie, spracovanie tisícok jednotiek mäsa v mojej farme.
A ešte ma zaujíma odpoveď na otázku: prečo je z morálneho hľadiska nesprávne jesť a chovať zvieratá?
Lebo je to vražda?
@georg21 tak ja neviem, zalezi to na tom farmarovi, co je to za cloveka. urcite sa niekto zrazu nezobudi a je vegan jak ked sa zobudis pomoceny vacsinou tomu predchadza isty pocit, hlavne sucit, no a takyto clovek by isto zviera vedel mat aj bez toho, aby bolo pre neho uplne zbytocne ked ho nemoze zjest. ja som to asi zle pochopila potom, nebolo v tom nic cynicke, len mi prislo smiesno z tej predstavy "vyhynutia".
nuz, a, dost casto mam zas ja pocit, ze ludia vo vseobecnosti radi zaraduju dalsich do kategorii, a ak s viac ako 20% ludmi z urcitej kategorie nemaju dobre skusenosti, vsetci ostatni spadajuci do tej kategorie su tiez hlupaci :>
@georg21 preorientovať sa na vegána môžeš za 1 sekundu - som vegán bodka. Wow, práve si stal vegánom, teraz už len stačí nejesť živočísne produkty a tvoje slová budú podložené faktami. A toto môže znieť VEĽMI hnusne voči zvieratkám, ale keby sa svet zo dňa na deň stal vegánskym, tak radšej zavraždiť zvieratá ktoré sú teraz v mäsokombinátoch a už nikdy žiadne umelo inseminovať a vraždiť, než pokračovať vo vraždení miliárd ročne.
no faktom zostáva, že keby bol celý svet zo dňa na deň vegánsky tak ľudia by boli schopní vytvoriť nejaké sanctuaries pre tie zvieratá, nechať ich dožiť a ďalej už ich masové množenie nepodporovať.
Veganom som bol 3 mesiace (bez nejakeho specifickeho dovodu), ale zdravotne mi to vobec nesadlo, tak som sa vratil spat k "vegetarianstvu". V zasade jedina zivocisna vec, ktoru jem kazdy den su vajcia v akomkolvek skupenstve. Mliecne vyrobky takmer vobec, raz za milion rokov si kupim biele jogurty, inak fungujem vylucne na rastlinnych "mliekach".
Obcas zjem aj nejaku tu kuracinu, alebo rybu, ale to sa stava mozno 2-3x do mesiaca. Maso k zivotu nepotrebujem, az tak moc mi nechuti, ak ho jem tak skor kvoli tomu, ze v danom momente neexistuje vegetarianska alternativa a nemam cas/chut ju hladat.
inac ked sa nad tymto zamyslim, ze ak by sa ludstvo skutocne stalo nakomplet alebo teda z drvivej vacsiny nemasozravym, co je podla vas asi najlepsi stav k akemu vobec mozno dospiet, to by predsa znamenalo ze taketo druhy zvierat chovane takmer vylucne na maso ako prasce atd postupne vyhynuli, nie? myslim ze nikto by si nechoval vacsie mnozstvo takych prasiat len tak pre potesenie bez toho ze by mal z toho nejaky uzitok, iba mnozstvo nakladov, a ponechane na starost same o seba by taketo domestifikovane zvierata neprezili, takze by to pravdepodobne viedlo k ich postupnemu vyhynutiu. ci to beriete ako nutnu obet uz? ovela rozumnejsia mi pride snaha o zmenu v ich chove, podmienok v akych tam vo velkochovoch musia zit, nez presviedcanie masozravcov o tom aki su vlastne nemoralni. na tom ked si dedo na dedine chova a nakoniec zje prasiatko, ktore si tam prezije normalny prasaci zivot, ozaj nic zle nevidim.
Aj keby som v budúcnosti z akéhokoľvek dôvodu prestala jesť mäso, odmietam nálepku veg(etari)án, už len preto, že ma hentá skupina považuje za vraha :letim:
Nemala som peniaze a potrebovala som si.vymyslet poziven ktora mi da dostatocne mnozstvo energie a vitaminov mineralov ako je mozne.a.vuala...doviedlo to az sem .D
@aventine odhliadnuc od vsetkeho co sa deje, uz len existencia tychto zvierat je im utrpenim kvoli tomu ako boli dlhe roky modifikovane (kravy produkujuce tolko mlieka/prasata narastajuce do takych rozmerov, ze sa im po par rokoch zhruti cele telo a zomru v bolestiach) a kvoli tymto genetickym manipulaciam vela ludi krici, ze ich existencia je tyranie same o sebe no
plus zivocisna vyroba je jednym z najvacsich znecistovatelov vody, z velkochovov odide tak strasne velke mnozstvo odpadu, ze to ma extremne negativny vplyv na zivotne prostredie
uz sa mi viac nechce nikto tu nikoho neobvinil z toho, ze je vrah, stale citam len "ti ludia hucaci nam do tvari, ze sme vrahovia" a uz je to mega otravne, na kazdeho jedneho idiota, co by nieco take aj povedal, je tu 50 ludi hovoriacich o tom dokolecka lebo neviem asi sa uz automaticky maju potrebu ohradzat aj ked toto forum bolo zo zaciatku uplne fajn a nicim neprovokacne. nikto tu nehovoril o nenavisti k masojedlikom atd, skuste si to este raz prejst a trochu triezvo sa pozret kto vyryva mne je uz uplne jedno kto co pise, ale vo vseobecnosti (a to snad uzna kazdy normalny clovek) vysmievat sa niekomu a ponizovat niekoho kto chce jednoducho spravit nieco dobre, naco? preco? proste
ja som k tomu inak nemala žiadny špeci dôvod... v jeden deň som si povedala, že stop a odvtedy nejem mäso ani nič živočíšne a zameriavam sa skôr na surovú stravu... a síce to nie je nejako extrémne dlho, tak mi to takto zatiaľ vyhovuje omnoho viac...
sedim si tak ako cerstva 17tka v kuchyni a zrazu mi napadne: to zviera tak trpelo a ja to teraz budem jest. sama sebe som sa pocudovala a odvtedy uz sa neviem zmierit s tym, ze by som este niekedy mala jest maso, mlieko alebo vajcia, lebo predsa nie som mlada iného zivocicha nez je clovek, tak mi nepatri mlieko iného zivocicha nez clovek a ani produkty z nematerského mlieka a takisto je nepochopitelne, preco by mal zomriet kvôli mne niekto, aby som sa ja najedla, teda ani maso nechcem...lebo na vyrobu masa sa spotrebuje ovela viac vody ako rastlinnej potravy ako keby sme vsetci boli vegosi, tak mi to pride extremne neekonomicke, hlupe a nenormalne zamerane na tradiciu proti zdravemu rozumu. robili to hlupaci predo mnou a ja ako ich potomok mam im vzdat uctu tym ze budem rovnako hlupa? nie. robili to co museli a ja uz nemusim tak nebudem. skoda ze som pod vplyvom tych, ktori nevidia, ake je to zle.
@17 " Je lepší človek, ktorý podporuje vraždenie alebo človek, ktorý ho nepodporuje?"
a preco len vrazdenie? ved budme uplne moralni. co cinania, ktori otrocia vo foxcone? dufam, ze nemate nic od applu, je predsa chore, aby dakto makal 16+ hodin denne 7 dni v tyzdni ani nie za 3 eura na den, co poviete? nepretrzite mucenie tisicov ludi podla mna nieje o nic viac moralne, ako nepretrzite mucenie tisicov zvierat. ucta k planete? uz len tento moj koment si citas na ntb z hnusneho, nerozlozitelneho plalstu, pri vyrobe ktoreho vzniklo este viac hnusneho a nerozlozitelneho svinstva. mam pokracovat, ci sa stale chces tvarit ako spasitel zeme?
@nicolkaa "sebecky apetit nestoji za zivot nevinneho tvora."
a co sebecka tuzba chovat macku? ta stoji za zivoty nevinnych tvorov? ano, macka zerie maso prirodzene. na druhej strane macka je na picu a zije jedine pre tvoj rozmar, lebo vo volnej prirode by ich ani zdaleka nezilo tolko kolko ich zije teraz. pokojne sa mozme zbavit umelo chovanych maciek v mene zachrany nevinnych tvorov, ci?
znova opakujem, zite si ako len chcete, je to vasa vec, ale urobte sami sebe tu laskavost a prestante sa strapnovat vyrokmi typu "robim nieco dobre pre planetu/zvierata/whatever". je to totalna picovina, 99.7% z veci, ktorymi ublizuju planete "masozravci" robite aj vy. to je ako keby som si prestal kupovat papierove listky na vlak a zacal sa prehlasovat za zachrancu lesov.
@tosom neviem ci mi to zrovna ovplyvnilo zdravie, kedze som nemala nejake vaznejsie problemy, kazdopadne take nieco ako bolest brucha u mna neexistuje a mam pocit, ze sa proste citim lepsie, pozitivnejsie
@notme wtf? to v kazdom pripade ked niekam nieco napisem ti pride ako vhodny argument vytahovat to, ze mam kocura? akoze vazne, nechapem taketo "vyryvanie", absolutne nemam pocit, ze by si sa o niecom chcel rozpravat, ani o to nemas zaujem rozmyslat nad tym co ti poviem ja, podla mna.
ale ok, napisal ti tu niekto, ze nemas jest maso? napisal ti tu niekto, ze si nula za trapne generalizovanie v @5 ? prisiel k tebe niekedy niekto a podaval ti ruku so slovami "pod ja ta osvietim a ocistim krv na tvojich rukach"? ved jedine cim si ty mozno prispel do nejakej diskusie, ku ktorej sa zrejme ani nehodlas normalne vyjadrit bolo par posmesnych viet.
ja som napisala nieco v zmysle (nechce sa mi to hladat), ze su geneticky modifikovane masy zvierat aby vyprodukovali co najviac veci, ktore im ludia mozu vziat a pri tom procese cely zivot trpia. kde sa to da porovnat s tym, ze ma niekto macku, ktora cely den lezi na parapete a ked je to nuda tak si lahne na pohovku?
mne pride trapne ked niekomu natolko lezi v zaludku to ako ziju ini ludia, ze sa tu musi takto rozculovat. naco to vobec riesis ked sam pises "je to vasa vec"? ked sa niekto rozhodne stravovat na rastlinnej baze, nastuduje si o tom prirodzene milion informacii z milion zdrojov. a potom pride clovek ako ty co dokola opakuje svoje tunelove nazory a zacne sa s tym druhym hadat o niecom, v com nema vobec taky zaujem (ak samozrejme svoj zivot nezakladas na hladani argumentov proti veganstvu). NECHAPEM ako si vobec ludia mozu najst nieco na tomto, za co by boli nahnevani. nerozumiem ako niekto moze mat v sebe, ze sa nadvysuje a smeje cloveku, ktory sa snazi byt menej zly. nikdy ked sa s niekym bavim NIKDY nepoviem, ze som lepsia a nevnucujem nikomu ziadne moje nazory. ale ked sa niekto ohladom tohto zacne nasilu hadat, tak sry, ale som lepsia. uz aj keby mam ja neviem aku chorobu ktorej diagnoza je jest len maso (picovina), odhliadnuc od toho, ze by som zo seba vracala by som bola stale rada za ludi, co maso nejedia. a pls nepis hluposti, ze je picovina, ze by clovek tym, ze vysadi zivocisnu stravu robil nieco dobre vo vseobecnosti. dopyt sa stale zmensuje, neviem ani za boha najst tu statistiku kde porovnavali par rokov dozadu a minuly rok a mnozstvo zabitych zvierat ._. a je kopa dalsich dovodov preco sa niekto rozhodne nejest zivocisne, nemusi to byt len z nejakeho sucitu, kludne aj aby bol clovek zdravsi.
toto picovanie do ludi lebo teba sere, ze na teba posobia akoze si o sebe myslia ze su spasitelia etc je nenormalne primitvne inak ked uz sa tu chces tvarit scitane a kewl
@nicolkaa ta tvoja macka zerie maso. zo zabitych zvierat. tej mrtvej krave je myslim uplne jedno, ci masiarovi zaplatis za jej vrazdu a maso zjes sama, alebo zaplatis za jej vrazdu a maso zje macka. aky je potom rozdiel medzi mnou a tebou? ze ty zabijas zvierata kvoli macke a ja kvoli sebe? cg, si fakt moralny vitaz.
pokial ide o tunelove nazory, ja som ten, ktory zvazuje x faktorov. napriklad aj nemoznost naservirovat siedmym miliardam ludi rovnaky jedalnicek. ty chces zmenit od zakladu celu realitu, lebo ak by sa to stalo, vsetko by bolo popici. tvrdis "budme vegani, zachranime svet!". tak kto z nas vidi cez tunel?
dalsia vec, nehadam sa s tebou. nevravim ti, ze veganstvo je zle, ani sa ti nesnazim vnucovat maso. ako som uz xkrat povedal, je to cisto tvoja vec. ale jednoducho nemozes tvrdit, ze skodis menej a nezabijas nevinne zvierata, ked to nieje pravda. ja napriklad casto pomaham bezdakom. z mojho pohladu je to spravne a kvoli tomu to robim. bodka. nepotrebujem sa s tym vsade ohanat a kazdemu vysvetlovat preco to robim. spravat sa ako vy, tak po kazdom hambaci pre bezdaka si neodpustim koment vo fore o tom, ako zachranujem slabych a bezmocnych, ze by sme sa tak mali spravat vsetci, ze ak by som bol vasim vzorom, tak by bol svet krasnym a uzasnym miestom...ak by som to robil, vsetci by sa zo mna smiali a plnym pravom. a s veganstvom je to uplne presne to iste. robite zlomok toho, co sa realne da robit pre zachranu planety, no napriek tomu sa o tom potrebujete zmienovat na kazdom rohu. a to je to co mi na vas vadi. jedine ludia zijuci v jaskyni jediaci vylucne rastlinnu stravu a nevyuzivajuci absolutne nic z modernych vynalezov (rozumej vzniknutych za poslednych cca 1500 rokov) maju pravo nieco take hlasat. vy nie. tak to proste je. akonahle sa to naucite akceptovat ako prosty fakt, ktorym to mimochodom je, tak vam nebudem mat co vycitat.
Mňa irituje to, že ludia začnú hladat argumenty ako "a čo keď niekto zije na farme a stara sa o to zvieratko, nemoze ho potom zjest?" Ved ok, as you wish, ale ked sa človek stane veganom tak po par tyzdnoch si uvedomí, že tie produkty vlastne vobec nepotrebuje a po par mesiacoch si uvedomí, že wow - ja som mal nábeh na vážne migrény a uz neviem co je to bolest hlavy, nemal som ani raz zápchu, ani raz ma neprehnalo, ani raz ma nebolel žalúdok, menej sa potím a mám dokonca belšie zuby - a vtedy sa človek spýta sám seba prečo vlastne cely ten čas tie veci jedol keď najskor zistil ze to nepotrebuje a potom že mi to dokonca ešte aj ubližovalo a odpoved je - nevedel som, že to všetko co sa mi dialo nie je normálne a deje sa to kvoli tomuto. A tak si človek povie, že ludia by mali vedieť o tom - veganstvo je dobre pre zdravie, nezomierajú zvieratká a este je to aj ekologickejšie - toto treba povedat ľudom, ved aj oni to zistia ked sa na veganstvo dajú. Potom niekde o tom napíšeš a ludia sa ti začnú vysmievať ze sa povyšuješ a mas chut aby ta niekto nasledoval - no ano, chcem aby ma nasledoval z uplne racionálnych dôvodov. A nevidím na tom nič zlé.
Mojou pointou je, že ludia idu proti veganstvu bez toho, aby ho skúsili. Pretože pochybujem, že keby polroka boli veganmi, tak by si dali nejakú hydinu, napriklad a keby aj ano, tak by sa vyhádzali na tvári alebo by ich bolel žalúdok pretože uz nie su zvyknutí na tolko škodlivých hormónov v tele. Ja mozem povedat ze byt mäsožravcom je zle, ved som nim 16 rokov bol. Okej, menej, lebo ako bábo som mäso nejedol, ale pointa zostáva.
@notme
Lenže žiadny vegán netvrdí že je dokonalý. Podľa mňa každý si je vedomý toho , že svojim spôsobom ubližuje - sme ľudia, nie Boh. Ale ide o to, snažiť sa ubližovať čo najmenej. Pre niekoho sa to môže zdať, že tá výroba živočíšnej stravy je len kvapka zo všetkých tých znečistení továrňami a pod. ale fakty sú fakty a aj ja som bola prekvapená že tento jeden jediný priemysel ma na svedomí tak veľa škôd, že je to až zarážajúce. Či už sa to týka tej spomínanej vody (nie len znečistenie ale aj spotreba) alebo dažďových pralesov, utrpenia iných živých bytostí ktoré cítia všetko ( keď musia celý život stáť na jednom mieste a keď ich zarežeš, bolí ich to presne tak isto ako keby som ti ja teraz prešla pekne nožom po krku) a takisto dopad na ľudské zdravie. Toto nie je len jeden faktor- neubližovanie zvieratám - toto zasahuje aj nás. Ak už naozaj nemá niekto vyvinutú empatiu a nevie sa vcítiť do kože inej bytosti ako je človek, nech to aspoň robí pre seba a pre svoje budúce deti , vnúčatá.... Do akého sveta to prídu? Ked bude v 30-tke infarkt úplne bežný ? Kde v oceáne bude akurát tak napľuvané a nie spoločenstvá rýb? Atd. atd. ....
Z môjho pohľadu každý život má hodnotu. A keď NIE JE POTREBNÉ ho niekomu brať (ba z hľadiska zdravia človeka je to veľmi škodlivé jesť telá iných bytostí), dokonca celý život strpčovať iba pre svoje vlastné potešenie - áno, je to len potešenie, žiadna potreba....prečo to robiť? Nevidím jeden jediný dôvod.
Život iného tvora nie je na predaj. Teda aspoň by nemal byť. Ale keď ľudia nad tým popremýšľajú určite si to uvedomia Len pri tých všetkých obhajobách živ. stravy v médiách, reklamách McDonaldu na každom rohu je celkom ťažké si uvedomiť čo spôsobujeme. Je to skvele vymyslený systém oblbovania ľudí odmalička na úkor zisku. Ale to by som tu mohla písať asi donekonečna Ja len odporúčam pozrieť si dokumenty Cowspiracy, Forks over knives a aj milión videí na YT - hlavne pre tých čo sa stále vysmievajú z tzv. 'trávožrútov' a skúsiť pochopiť prečo to asi robíme. Lebo ja som bola predtým taká istá, no treba vidieť všetko na vlastné oči a hlavne preto že CHCEM vidieť, o čom to tí vegáni hovoria stále dokola. Nikdy nezavrhuj niečo o čom vieš len málo, ale buď otvorený druhým názorom a možno v tom, čo si tak urputne zatracoval zbadáš pravdu
@251lalia251 ja mam pomerne rozvinuty nazor ohladom zachrany planety. uvedomujem si viac ako mnohi vegani, ze momentalny stav je absolutne neudrzatelny z nespocetneho mnozstva hladisk. no chce to obrovske zmeny, omnoho vacsie ako prechod na veganstvo a tuna mi uz filozofia "kazdy musi zacat sam od seba" nepomoze. globalne problemy su nesmierne zlozita tema a vacsina ludi je jednoducho prilis hlupa na to, aby to pochopila. vacsina, alebo co i len relevantne mnozstvo ludi sa v tomto smere nezmeni. to jednoducho povazujem za fakt. na toto ideologia nestaci.
ale to som uz pomerne daleko mimo povodnej temy, rozoberat cely moj pohlad na vec by bolo dlhe a zbytocne. moj problem, ktory som riesil v tomto fore, zacina a konci falosnym "spasitelskym pocitom" drvivej vacsiny veganov. nema to nic s ideologiami ako takymi, ani s realnou situaciou na zemi. znova opakujem, moznosti su dve. bud to niekto zije ozaj z NEVYHNUTNEHO minima (cize vlastne len domorode kmene atd), alebo planete ublizuje. vsetko co chcem je, aby si vegani uvedomili tuto prostu skutocnost a netvarili sa ako polobohovia.
inac najlepsie je ako niektori ludia picuju, ze vegetariani/vegani im vnucuju svoje nazory a pod., a pojedaci zvieracich mrtvol to nerobia? robia to v omnoho vacsej miere a este si dovolia aj vrazdit bytosti, ktore im nepatria, kokoti
ked uz nevies/nechces reagovat na moj nesuhlas s vasim sebaoznacovanim za spasitelov zeme, tak nereaguj. a ked uz chces reagovat na nejaky offtopic, tak nabuduce skus zrozumitelne.
@notme v príspevku, ktorý smeroval tommymu si uviedol, že v poslednej dobe ťa chytá za slovíčka, z čoho podľa mňa je jasné, že ty celkom často rád s niekým argumentuješ, keď má tommy často príležitosť ťa chytať za slovíčka.
@ssnehulienka zachráň sa, kým ešte môžeš. Vtiahli ma do sveta veganov, je to tu celé zelené a chutí to ako šalátové listy a nútia nás 16 hodín v kuse počúvať argumenty cez sluchátka, ktoré potom musíme využívať. Utekaj preeeč
@notme nefetuj vsetko co ti hovoria zapadne media. Samovrazdy tam su kvoli tomu, ze su prepracovani, nie kvoli platom. Tie su na urovni slovenskeho medianu a niekde aj podstatne vyssie. 3 eura na den a 3 eura na hodinu je OBROVSKY rozdiel. To nie je chytanie za slovicka...
@ssnehulienka nerozumies mi. Ja viem, ze si sa k tomu dostal sam a ze je to nieco, v co naozaj veris. Vadi mi skor to ako jednas s ludmi cez tutu vegan/nevegan mriezku a ako sa dokazes pustit do cloveka.
@tommyhot aj tak sa pravdepodobne zhodneme na tom, ze zivotny standard je tam velmi nizky - nizsi ako na slovensku. ale ako vravim - chytil si sa banality. neslo mi o poukazovanie na cinske tovarne - to bol priklad (mozno dobry, mozno zly, to je jedno). vseobecne vsak v mnohych pripadoch plati, ze tovar ktory my nakupujeme bol vyrobeny v podmienkach, ktore by mnohi tunajsi moralisti oznacili za neludske. a zatial co toto ich absolutne netrapi, neludske podmienky zvierat ich trapia az prehnane. a ako vravim, zaraza ma, ze toto musim vysvetlovat tebe, kedze si nepochybne jeden z najmudrejsich birdzakov a doteraz ked sme sa z casu na cas o niecom bavili, nikdy som na tento problem nenarazil.
@alpynus @14 "ved to je uplne jedno, z akych osobnych dovodov to ludia robia, v konecnom dosledku nekonaju zlo."
@17 "Často ľudia hovoria, že vegáni si myslia, že sú lepší ako mäsožravci. No a ja s tým úprimne súhlasím. Je lepší človek, ktorý podporuje vraždenie alebo človek, ktorý ho nepodporuje?"
@37 "...niekoho kto chce jednoducho spravit nieco dobre..."
@39 "...keby sme vsetci boli vegosi, tak mi to pride extremne neekonomicke, hlupe a nenormalne zamerane na tradiciu proti zdravemu rozumu.... "
@49 "Ale ide o to, snažiť sa ubližovať čo najmenej." pozn. redakcie: "co najmenej" znamena vlastne co? nejak mi to vzhladom na kontext nieje jasne.
@60 vidis, tomu sa vravi chybna indukcia. tommy nedavno v jednom mojom fore tiez odignoroval podstatu myslienky a sustredil sa na detaily preco by to nebolo mozne.
@notme bol si niekedy v Cine? Poznas nejakych Cinanov? Chytil som sa toho, pretoze som presvedceny o tom, ze nevies o com rozpravas. Povazoval som to za potrebne, lebo siris demagogiu.
To, aka bola tvoja pointa (ze vegani moralizuju o podmienkach zvierat a nezaujimaju ich podmienky ludi) je bezpredmetne v suvislosti s mojou reakciou. K tomu som sa ani len naznakom nevyjadroval a riesil som vylucne len nepresnosti v tvojich tvrdeniach.
@tommyhot no o tom sa hadat nejdem, vies o tom viac. ale toto som riesit vonkoncom nechcel. cele som to pisal v duchu ako ked povies, ze ti v lete lieta po izbe milion komarov.
@notme ja ta chapem, ale klamstvo je klamstvom bezohladu na to ci ho siris zamerne, alebo len tak "medzi recou" ako sucast nejakej sirsej diskusie. Nedokazem ignorovat prekrucanie faktov aj ked nie nevyhnutne suvisia s pointou. Preto som sa ozval.
Nikto netvrdí, že je spasiteľ sveta. Ale tento svet potrebuje zmenu. A prestať vykorisťovať iný druh by vyriešilo nemálo problémov. Čo snáď tvrdíme, že keď nebudeme zabíjať zvieratá, celý svet bude dokonalý ? Nie, ale bol by omnoho lepší.
Ty sa tu oháňaš nejakými Číňanmi, a pritom ti unikla celá pointa. Nikto netvrdí že nie sú aj iné problémy na svete. Ale tento problém je GLOBÁLNY a šírenie nezabíjania a netýrania nie je podľa mňa hriech. Neviem prečo hneď každý útočí a zubami nechtami si chce nejakými 'argumentami' dokázať, že je zbytočné byť vegánom. Ja to nepíšem ako útok, len sa nad tým zamysli, že nikto na teba tiež neútočil. Jediný, kto začal vyrývať si tu bol ty.
Viď @5
mna k veganstvu priviedla chut nepretrzite sa tvarit ako spasitel planety, ktoreho by mali vsetci nasledovat
Vegetariánkou som bola 7 rokov. Pretože som odmalička mala rada zvieratá a nechcela som ich jesť.
Na vegánstvo som prešla len cca pred 3 mesiacmi. Uvažovala som nad tým aj skôr, ale bála som sa, že to bude komplikované, že čo naši atď.. Dôvodom je to, že proste odmietam podporovať akékoľvek využívanie zvierat pre "potreby" človeka, týranie a zabíjanie. Zvieratá sú rovnocenné živé tvory, žijúce na tejto planéte spolu s nami, majú rovnaké právo na život ako my.
Ziadne romanticke precitnutie, priviedli ma k vegetarianstvu PPP, zhodou okolnosti dovod, kt mi brani vo veganstve.
Teda co sa praktikovania tyka, z etickeho hladiska mi pride prirodzene (ok, zle slovo, som vnutorne silne stotoznena s), ze ak mozem jest nieco, co vyrastie v zemi, a nieco, kvoli comu zomrela sentientna bytost, pricom mna samotnu toto rozhodnutie ovplyvni uplne minimalne (a aj tak nemam rada vacsinu druhov masa), tak volim produkt, ktory si nevyzaduje usmrtenie zvierata. Rovnako ako by mi nenapadlo cisto za ucelom konzumacie zabit svoju macku, psa alebo korytnacku, lebo je to sick as fuck, by mi (uz) nenapadlo vytvarat ekonomicky dopyt po zabitych kravach alebo sliepkach.
Džízs, prečo tu rozoberáte plno vecí s človekom, ktorého oćividne jebe akurát tak to, že z každého vegána/vegetariána má pocit, že sa nad neho nadraďuje? @notme ako vážne brácho, niektoré veci si radšej rieš v sebe ako takto jebnute kategorizovať. Si dospelí človek a jediné čo tu robíš sa snažíš presvedčiť kopu ľudí o tom, že nie sú lepší od teba aj keď zjavne väčšina z nich tento pocit ani náhodou nemá a ak hej určite nie preto čo si pchajú do tlamy.
@karlotiskot nuz na zaklade toho, co (poniektori) z nich pisu je evidentne, ze ten pocit maju
@251lalia251 ja si uz vazne nakodim odpovedoveho bota, alebo uz neviem...neriesim veganstvo ako take, riesim chybny zaver veganov, ze ich zivotny styl je neskodny/PODSTATNE menej skodlivy pre planetu, nez zivotny styl zvysku sveta. ano, je menej skodlivy. ale musim sa vratit k mojmu prirovnaniu o listkoch na vlak a lesoch z @43 .
@nicolkaa eh, ten druhy odstavec v reakcii na mna je trosku odveci, kedze som to vobec nemyslela provokacne ani nijak zle, bola to proste len otazka co ma zaujimala ze ako toto vegetariani beru a moj nazor na to. v zivote by som sa veganom nevysmievala za to ze su vegani, divna mi pride akurat ta sfanatizovanost u niektorych, ale ochrana zvierat ako taka mi pride ako velmi dobra vec.
@notme Nuž jedna trubka tu očividne zo seba prinajmenšom podobný pocit má, jeden chalanko tu oplýva zas trošku väčším entuziazmom a jeden tu mal dva komenty, kde sa prejavil ako chlapček zakomplexovaní z toho, že sa jeho voľba v jeho okolí nestretla s pochopením. Tí čo majú pocit, že tým pomáhaju trošku sebe, planéte či tým zvieratám mi neprídu ako niekto kto sa nad iného povyšuje, keďže taký jav je bežný vo všetkých skupinách a kategóriách na ktoré sa ľudia členia. Rovnako ako to, že isté percento každej skupiny je viac či menej kokotné.
Po krátkom zapodievaní sa ideológiami spojenými s právami zvierat som nevidel veľa dôvodov na pokračovanie v pojedaní zvierat. No a taký tipping point bol istý internetový aktivista s mimoriadne vulgárnym a útočným prejavom.
Plus, po vysadení živočíšností mi prudko zmizli alergie a nejaké ďalšie príznaky civilizačných chorôb / dofušovaného gene hackingu.
Nejem mäso 9rokov.lebo mi nechuti.nikdy sa ale nenazyvam vegetariankou,lebo to ma,práve kvôli tej ohromnej potrebe volať vsezravcov vrahovia,vrcholne uraza.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
84 komentov
Niekedy mám aj pocit, že to vnímate príliš "fanaticky". (všakovaké "overené" videá, blogy,...)
Myslím, že podobne nie je nesprávne chrániť zvieratá, podporovať dobrý chov... hoci jem ich mäso. Veď pre zvieratá je rovnako podstatné, aby sme sa k nim počas ich života správali dobre. A to ako spotrebitelia môžeme robiť kúpou potravín od dobrých chovateľov a spracovávateľov...
Zviera by aj tak zahynulo, niektoré oveľa skôr ako človek, napr. pod zubami prirodzeného zvieracieho nepriateľa. Nezačneme pokladať za amorálne aj jedenie červíkov vrabcami?
a moj frajer najvacsi masozrut po roku spolocneho byvania tiez zacina hlbsie uvazovat nad tym co sa vo svete deje a je to fajn (podla mna hlavne vplyv earthlings ale), uz 2 mesiace nejedol maso a aj mliecnym vyrobkom sa celkom vyhyba bez toho aby som mu vobec niekedy nieco hovorila do jeho stravovania
a zas mrzi ma, ze su ludia ako moji spolubyvajuci - dievca vegetarianka, chlapec nie a behom tyzdna co s nimi byvame uz maju obaja na dennom menu maso, kazdy den proste, lebo ju k tomu donutil a robil mind games, ze ju nechce ked bude odmietat maso. jebnute proste. :c nuz, podla mna sa to ale vo vseobecnosti zlepsuje a cim su viac ludia otvoreni informaciam "spoza stien", tym viac ich chape, ze sebecky apetit nestoji za zivot nevinneho tvora. :x
Ja si myslím, že v tomto videu je väčšina argumentov vysvetlená absolútne zrozumiteľne a tam k tomu nie je čo viac dodať.
neviem preco sa takto mega rozpisujem ale este jedna vec, tiez mozem vsade plakat, ze sa mi 8 z 10 masojedlikov vysmieva do tvare a chovaju sa primitivne, snazia sa ma donutit jest maso a tajne mi do polievky struhaju syr. ale nerobim to, lebo chapem, ze su hlupi oni a su hlupi sami o sebe a nema na to ziadny vplyv to, akym stylom zivota ziju
písal som iba o konkrétnom chovanom domácom druhu, ktoré je zvyknuté na to, že dostáva pravidelne krmivo, a po skončení chovu z jedného dňa na druhí by to bol pre neho šok... čiže keby som bol farmár a ráno sa zobudím ako vegán, tak by som sa musel o ne najprv postarať, a nemyslím, že by bolo správne nechať ich napospas vlkom z lesa. Ako sme si zdomácnili psy, ktoré potom strácajú prirodzenú "schopnosť" lovu koristi, ktorú používali kedy v prírode... svojho psa by som teda nevypustil len tak na ulicu, lebo viem, že by v zime zmrzol, prešlo by ho auto, a pod.
A niekedy mám pocit, že ľudia čo nejedia mäso a to ostatné, viac všeobecne urážajú ľudí, a pritom používajú cynické smajlíky...
A pritom sa stačí pýtať...
A napadajú mi morálne otázky ohľadom života človeka...
A ešte ma zaujíma odpoveď na otázku: prečo je z morálneho hľadiska nesprávne jesť a chovať zvieratá?
Lebo je to vražda?
nuz, a, dost casto mam zas ja pocit, ze ludia vo vseobecnosti radi zaraduju dalsich do kategorii, a ak s viac ako 20% ludmi z urcitej kategorie nemaju dobre skusenosti, vsetci ostatni spadajuci do tej kategorie su tiez hlupaci :>
Obcas zjem aj nejaku tu kuracinu, alebo rybu, ale to sa stava mozno 2-3x do mesiaca. Maso k zivotu nepotrebujem, az tak moc mi nechuti, ak ho jem tak skor kvoli tomu, ze v danom momente neexistuje vegetarianska alternativa a nemam cas/chut ju hladat.
plus zivocisna vyroba je jednym z najvacsich znecistovatelov vody, z velkochovov odide tak strasne velke mnozstvo odpadu, ze to ma extremne negativny vplyv na zivotne prostredie
uz sa mi viac nechce nikto tu nikoho neobvinil z toho, ze je vrah, stale citam len "ti ludia hucaci nam do tvari, ze sme vrahovia" a uz je to mega otravne, na kazdeho jedneho idiota, co by nieco take aj povedal, je tu 50 ludi hovoriacich o tom dokolecka lebo neviem asi sa uz automaticky maju potrebu ohradzat aj ked toto forum bolo zo zaciatku uplne fajn a nicim neprovokacne. nikto tu nehovoril o nenavisti k masojedlikom atd, skuste si to este raz prejst a trochu triezvo sa pozret kto vyryva mne je uz uplne jedno kto co pise, ale vo vseobecnosti (a to snad uzna kazdy normalny clovek) vysmievat sa niekomu a ponizovat niekoho kto chce jednoducho spravit nieco dobre, naco? preco? proste
@17 " Je lepší človek, ktorý podporuje vraždenie alebo človek, ktorý ho nepodporuje?"
a preco len vrazdenie? ved budme uplne moralni. co cinania, ktori otrocia vo foxcone? dufam, ze nemate nic od applu, je predsa chore, aby dakto makal 16+ hodin denne 7 dni v tyzdni ani nie za 3 eura na den, co poviete? nepretrzite mucenie tisicov ludi podla mna nieje o nic viac moralne, ako nepretrzite mucenie tisicov zvierat. ucta k planete? uz len tento moj koment si citas na ntb z hnusneho, nerozlozitelneho plalstu, pri vyrobe ktoreho vzniklo este viac hnusneho a nerozlozitelneho svinstva. mam pokracovat, ci sa stale chces tvarit ako spasitel zeme?
@nicolkaa "sebecky apetit nestoji za zivot nevinneho tvora."
a co sebecka tuzba chovat macku? ta stoji za zivoty nevinnych tvorov? ano, macka zerie maso prirodzene. na druhej strane macka je na picu a zije jedine pre tvoj rozmar, lebo vo volnej prirode by ich ani zdaleka nezilo tolko kolko ich zije teraz. pokojne sa mozme zbavit umelo chovanych maciek v mene zachrany nevinnych tvorov, ci?
znova opakujem, zite si ako len chcete, je to vasa vec, ale urobte sami sebe tu laskavost a prestante sa strapnovat vyrokmi typu "robim nieco dobre pre planetu/zvierata/whatever". je to totalna picovina, 99.7% z veci, ktorymi ublizuju planete "masozravci" robite aj vy. to je ako keby som si prestal kupovat papierove listky na vlak a zacal sa prehlasovat za zachrancu lesov.
ale ok, napisal ti tu niekto, ze nemas jest maso? napisal ti tu niekto, ze si nula za trapne generalizovanie v @5 ? prisiel k tebe niekedy niekto a podaval ti ruku so slovami "pod ja ta osvietim a ocistim krv na tvojich rukach"? ved jedine cim si ty mozno prispel do nejakej diskusie, ku ktorej sa zrejme ani nehodlas normalne vyjadrit bolo par posmesnych viet.
ja som napisala nieco v zmysle (nechce sa mi to hladat), ze su geneticky modifikovane masy zvierat aby vyprodukovali co najviac veci, ktore im ludia mozu vziat a pri tom procese cely zivot trpia. kde sa to da porovnat s tym, ze ma niekto macku, ktora cely den lezi na parapete a ked je to nuda tak si lahne na pohovku?
mne pride trapne ked niekomu natolko lezi v zaludku to ako ziju ini ludia, ze sa tu musi takto rozculovat. naco to vobec riesis ked sam pises "je to vasa vec"? ked sa niekto rozhodne stravovat na rastlinnej baze, nastuduje si o tom prirodzene milion informacii z milion zdrojov. a potom pride clovek ako ty co dokola opakuje svoje tunelove nazory a zacne sa s tym druhym hadat o niecom, v com nema vobec taky zaujem (ak samozrejme svoj zivot nezakladas na hladani argumentov proti veganstvu). NECHAPEM ako si vobec ludia mozu najst nieco na tomto, za co by boli nahnevani. nerozumiem ako niekto moze mat v sebe, ze sa nadvysuje a smeje cloveku, ktory sa snazi byt menej zly. nikdy ked sa s niekym bavim NIKDY nepoviem, ze som lepsia a nevnucujem nikomu ziadne moje nazory. ale ked sa niekto ohladom tohto zacne nasilu hadat, tak sry, ale som lepsia. uz aj keby mam ja neviem aku chorobu ktorej diagnoza je jest len maso (picovina), odhliadnuc od toho, ze by som zo seba vracala by som bola stale rada za ludi, co maso nejedia. a pls nepis hluposti, ze je picovina, ze by clovek tym, ze vysadi zivocisnu stravu robil nieco dobre vo vseobecnosti. dopyt sa stale zmensuje, neviem ani za boha najst tu statistiku kde porovnavali par rokov dozadu a minuly rok a mnozstvo zabitych zvierat ._. a je kopa dalsich dovodov preco sa niekto rozhodne nejest zivocisne, nemusi to byt len z nejakeho sucitu, kludne aj aby bol clovek zdravsi.
toto picovanie do ludi lebo teba sere, ze na teba posobia akoze si o sebe myslia ze su spasitelia etc je nenormalne primitvne inak ked uz sa tu chces tvarit scitane a kewl
pokial ide o tunelove nazory, ja som ten, ktory zvazuje x faktorov. napriklad aj nemoznost naservirovat siedmym miliardam ludi rovnaky jedalnicek. ty chces zmenit od zakladu celu realitu, lebo ak by sa to stalo, vsetko by bolo popici. tvrdis "budme vegani, zachranime svet!". tak kto z nas vidi cez tunel?
dalsia vec, nehadam sa s tebou. nevravim ti, ze veganstvo je zle, ani sa ti nesnazim vnucovat maso. ako som uz xkrat povedal, je to cisto tvoja vec. ale jednoducho nemozes tvrdit, ze skodis menej a nezabijas nevinne zvierata, ked to nieje pravda. ja napriklad casto pomaham bezdakom. z mojho pohladu je to spravne a kvoli tomu to robim. bodka. nepotrebujem sa s tym vsade ohanat a kazdemu vysvetlovat preco to robim. spravat sa ako vy, tak po kazdom hambaci pre bezdaka si neodpustim koment vo fore o tom, ako zachranujem slabych a bezmocnych, ze by sme sa tak mali spravat vsetci, ze ak by som bol vasim vzorom, tak by bol svet krasnym a uzasnym miestom...ak by som to robil, vsetci by sa zo mna smiali a plnym pravom. a s veganstvom je to uplne presne to iste. robite zlomok toho, co sa realne da robit pre zachranu planety, no napriek tomu sa o tom potrebujete zmienovat na kazdom rohu. a to je to co mi na vas vadi. jedine ludia zijuci v jaskyni jediaci vylucne rastlinnu stravu a nevyuzivajuci absolutne nic z modernych vynalezov (rozumej vzniknutych za poslednych cca 1500 rokov) maju pravo nieco take hlasat. vy nie. tak to proste je. akonahle sa to naucite akceptovat ako prosty fakt, ktorym to mimochodom je, tak vam nebudem mat co vycitat.
Lenže žiadny vegán netvrdí že je dokonalý. Podľa mňa každý si je vedomý toho , že svojim spôsobom ubližuje - sme ľudia, nie Boh. Ale ide o to, snažiť sa ubližovať čo najmenej. Pre niekoho sa to môže zdať, že tá výroba živočíšnej stravy je len kvapka zo všetkých tých znečistení továrňami a pod. ale fakty sú fakty a aj ja som bola prekvapená že tento jeden jediný priemysel ma na svedomí tak veľa škôd, že je to až zarážajúce. Či už sa to týka tej spomínanej vody (nie len znečistenie ale aj spotreba) alebo dažďových pralesov, utrpenia iných živých bytostí ktoré cítia všetko ( keď musia celý život stáť na jednom mieste a keď ich zarežeš, bolí ich to presne tak isto ako keby som ti ja teraz prešla pekne nožom po krku) a takisto dopad na ľudské zdravie. Toto nie je len jeden faktor- neubližovanie zvieratám - toto zasahuje aj nás. Ak už naozaj nemá niekto vyvinutú empatiu a nevie sa vcítiť do kože inej bytosti ako je človek, nech to aspoň robí pre seba a pre svoje budúce deti , vnúčatá.... Do akého sveta to prídu? Ked bude v 30-tke infarkt úplne bežný ? Kde v oceáne bude akurát tak napľuvané a nie spoločenstvá rýb? Atd. atd. ....
Z môjho pohľadu každý život má hodnotu. A keď NIE JE POTREBNÉ ho niekomu brať (ba z hľadiska zdravia človeka je to veľmi škodlivé jesť telá iných bytostí), dokonca celý život strpčovať iba pre svoje vlastné potešenie - áno, je to len potešenie, žiadna potreba....prečo to robiť? Nevidím jeden jediný dôvod.
Život iného tvora nie je na predaj. Teda aspoň by nemal byť. Ale keď ľudia nad tým popremýšľajú určite si to uvedomia Len pri tých všetkých obhajobách živ. stravy v médiách, reklamách McDonaldu na každom rohu je celkom ťažké si uvedomiť čo spôsobujeme. Je to skvele vymyslený systém oblbovania ľudí odmalička na úkor zisku. Ale to by som tu mohla písať asi donekonečna Ja len odporúčam pozrieť si dokumenty Cowspiracy, Forks over knives a aj milión videí na YT - hlavne pre tých čo sa stále vysmievajú z tzv. 'trávožrútov' a skúsiť pochopiť prečo to asi robíme. Lebo ja som bola predtým taká istá, no treba vidieť všetko na vlastné oči a hlavne preto že CHCEM vidieť, o čom to tí vegáni hovoria stále dokola. Nikdy nezavrhuj niečo o čom vieš len málo, ale buď otvorený druhým názorom a možno v tom, čo si tak urputne zatracoval zbadáš pravdu
A s tým chovom mačičiek s tebou súhlasím.
ale to som uz pomerne daleko mimo povodnej temy, rozoberat cely moj pohlad na vec by bolo dlhe a zbytocne. moj problem, ktory som riesil v tomto fore, zacina a konci falosnym "spasitelskym pocitom" drvivej vacsiny veganov. nema to nic s ideologiami ako takymi, ani s realnou situaciou na zemi. znova opakujem, moznosti su dve. bud to niekto zije ozaj z NEVYHNUTNEHO minima (cize vlastne len domorode kmene atd), alebo planete ublizuje. vsetko co chcem je, aby si vegani uvedomili tuto prostu skutocnost a netvarili sa ako polobohovia.
Netrep prosim ta.
tiez neviem preco mas v poslednej dobe potrebu ma chytat za slovicka a ignorovat pointu. nemyslel som, ze zrovna ty si z tych, ale budis.
ked uz nevies/nechces reagovat na moj nesuhlas s vasim sebaoznacovanim za spasitelov zeme, tak nereaguj. a ked uz chces reagovat na nejaky offtopic, tak nabuduce skus zrozumitelne.
@alpynus
@14 "ved to je uplne jedno, z akych osobnych dovodov to ludia robia, v konecnom dosledku nekonaju zlo."
@17 "Často ľudia hovoria, že vegáni si myslia, že sú lepší ako mäsožravci. No a ja s tým úprimne súhlasím. Je lepší človek, ktorý podporuje vraždenie alebo človek, ktorý ho nepodporuje?"
@37 "...niekoho kto chce jednoducho spravit nieco dobre..."
@39 "...keby sme vsetci boli vegosi, tak mi to pride extremne neekonomicke, hlupe a nenormalne zamerane na tradiciu proti zdravemu rozumu.... "
@49 "Ale ide o to, snažiť sa ubližovať čo najmenej." pozn. redakcie: "co najmenej" znamena vlastne co? nejak mi to vzhladom na kontext nieje jasne.
» birdz.sk/tosom/status/st...
a tak...
@60 vidis, tomu sa vravi chybna indukcia. tommy nedavno v jednom mojom fore tiez odignoroval podstatu myslienky a sustredil sa na detaily preco by to nebolo mozne.
To, aka bola tvoja pointa (ze vegani moralizuju o podmienkach zvierat a nezaujimaju ich podmienky ludi) je bezpredmetne v suvislosti s mojou reakciou. K tomu som sa ani len naznakom nevyjadroval a riesil som vylucne len nepresnosti v tvojich tvrdeniach.
peace out
Ty sa tu oháňaš nejakými Číňanmi, a pritom ti unikla celá pointa. Nikto netvrdí že nie sú aj iné problémy na svete. Ale tento problém je GLOBÁLNY a šírenie nezabíjania a netýrania nie je podľa mňa hriech. Neviem prečo hneď každý útočí a zubami nechtami si chce nejakými 'argumentami' dokázať, že je zbytočné byť vegánom. Ja to nepíšem ako útok, len sa nad tým zamysli, že nikto na teba tiež neútočil. Jediný, kto začal vyrývať si tu bol ty.
Viď @5
mna k veganstvu priviedla chut nepretrzite sa tvarit ako spasitel planety, ktoreho by mali vsetci nasledovat
Na vegánstvo som prešla len cca pred 3 mesiacmi. Uvažovala som nad tým aj skôr, ale bála som sa, že to bude komplikované, že čo naši atď.. Dôvodom je to, že proste odmietam podporovať akékoľvek využívanie zvierat pre "potreby" človeka, týranie a zabíjanie. Zvieratá sú rovnocenné živé tvory, žijúce na tejto planéte spolu s nami, majú rovnaké právo na život ako my.
Teda co sa praktikovania tyka, z etickeho hladiska mi pride prirodzene (ok, zle slovo, som vnutorne silne stotoznena s), ze ak mozem jest nieco, co vyrastie v zemi, a nieco, kvoli comu zomrela sentientna bytost, pricom mna samotnu toto rozhodnutie ovplyvni uplne minimalne (a aj tak nemam rada vacsinu druhov masa), tak volim produkt, ktory si nevyzaduje usmrtenie zvierata. Rovnako ako by mi nenapadlo cisto za ucelom konzumacie zabit svoju macku, psa alebo korytnacku, lebo je to sick as fuck, by mi (uz) nenapadlo vytvarat ekonomicky dopyt po zabitych kravach alebo sliepkach.
@251lalia251 ja si uz vazne nakodim odpovedoveho bota, alebo uz neviem...neriesim veganstvo ako take, riesim chybny zaver veganov, ze ich zivotny styl je neskodny/PODSTATNE menej skodlivy pre planetu, nez zivotny styl zvysku sveta. ano, je menej skodlivy. ale musim sa vratit k mojmu prirovnaniu o listkoch na vlak a lesoch z @43 .
:cotijebenacosomtootvarala:
Plus, po vysadení živočíšností mi prudko zmizli alergie a nejaké ďalšie príznaky civilizačných chorôb / dofušovaného gene hackingu.