Čoho by podľa vás ľudia (vo všeobecnosti) mali robiť viac?
O akých veciach si myslíte, že keby ich ľudia robili častejšie, žilo by sa nám ľahšie?
Môže sa to týkať ako spoločenského, tak aj osobného prospechu a môžu to byť veci z akejkoľvek kategórie, ktorá vám napadne.
Robiť tak aby bol vo "výhode" ten druhý. Ale to by museli robiť všetci všetci aby to malo zmysel a aby to nakoniec nedopadlo tak že niekto bude obrabraný.
Napríklad tebe sa chce ísť hrať basket ale ja by som radšej ostala doma. Ale pôjdem s tebou na basket a snáď ti to zlepší deň. Ja mám chuť na sladký obed a ty na slaný. Ale ty sa prispôsobíš a uvedomíš si že aj sladký obed je fajn voľba. A tak by sa to striedalo.. podľa mňa menej sebectva by bolo prospešného
Aspoň párkrát do roka navštíviť (dobrého) psychológa. Nájsť si športovú aktivitu, ktorá ho bude baviť. Zaplatiť si dobrú masáž. Tráviť viac času v tichu a osamote. Chodiť viac peši a starať sa o zuby.
Vzájomne si pomáhať.
Dopriať si (tzv robit, využívať, vlastniť veci, ktore nie su nutné ani praktické, ale potešia).
Vyjadrovať city k ľuďom, ktorych mame radi.
Menej dbat na to, co si mysli okolie ci spolocnost a robit spontánne blbosti. Tzv ak mas chut tancovat na ulici, tancuj.
ja sam pracujem v oblasti vyvoja a implementacie alternativnych zdrojov energie, a velmi podrobne monitorujeme (nie priamo ja, ale kolegovia) aj klimaticke data.. a podla vsetkeho to bude v buducnosti daleko daleko horsie, nez si vie vacsina ludi dnes predstavit.. skody budu obrovske jednak ekonomicke, ale aj masivne vyhynutie zastupcov flory a fauny... o nutenej migracii ludi a naslednych nepokojoch nebudem ani hovorit... nevieme presne kedy to bude, ale vieme ze to bude a vieme ze to bude zle...
@14 a najvacsie prekvapenie pride kvoli tomu, ze permafrost sa ohrieva rapidne rychlejsie v porovnani so zvyskom sveta.. cize je to taky buffer.. a ked sa nebude mat co ohrievat, tak nastane zmena.. cize to nebude ze 100 rokov sa bude menit klima, ale ta zmena z "normalneho" na "zhorseny stav" prebehne pomerne rapidne a rychlo
Spravat sa viac ekologicky a brat ohlad na zivotne prostredie. A hlavne menej konzumu a konzumneho nakupovania. Nakupovat rozumne, co najviac sa vyhybat kupovaniu vyrobkov v plastovych jednorazovych obaloch. Opakovane pouzivat plastove obaly, flase, nosit si vlastne tasky a sacky. Vsade by som zaviedla tie bezobalove obchody
Viac zacat chodit peso, na bicykli, pripadne mestskou dopravou menej pouzivat auta, hlavne ak v nich ide jeden človek. Obmedzit aj lietadlovu dopravu.
Zamerat sa na pestovanie, chov, predaj a kupovanie lokalnych potravin, nie z dovozu. Takisto aj podporit domacu produkciu a vyrobu.
Viac si varit doma, nechodit do fastfoodov a takycg podnikov kde pouzivaju jednorazove pribory a vyhadzuju mnozstvo odpadu.
Menej svietit, menej pustat vodu, splachovat, umyvat, prat, upratovat s uzitkovou vodou, nie pitnou.
Samozrejme recyklovat.
A taktiez dlhsie pouzivat/ kupovat starsie veci a nepodporovat konzum kupovanim stale nových. Kupovat si len take veci a v takom mnozstve v akom to skutocne potrebuju. Zit skromne, nepotrebne veci darovat.
Potom uz len take ze byt ohladuplni k druhym ludom a vediet sa rozdelit, nehrabat len pre seba, ako sme to videli pri korone kde vsetci potrebovali veetko a co najviac a potom toho bolo malo a ceny isli hore.
Zaujimat sa o ludi vo svojom okoli, podat pomocnu ruku slabsim, chorym, starym ludom.
A nakoniec to najhlavnejsie ale najtazsie, viac pokory, obetavosti, menej pychy a egoizmu.
@27
ale v tejto dobe (a možno nie len v tejto), je vidieť, že "veci sa milujú a ľudia sa používajú" aj keď malo by to byť naopak, potom veľa vecí by bolo inak.
tolerovať rozdielnosti.. veľmi často sa stretávam s tým že človek odsúdi na inom niečo o com nič nevie,nijako extra negatívne to do neho nezasahuje no aj tak je neochotne porozumieť a počúvať..
a snažím sa týmto typom vyhýbať ale v živote to tak chodí že sa nedá vyhnúť vždy každému .. čo je veľká škoda a jedna zo smutných skutočnosti
ak zabudnem na to, že koncept "mali robiť" je pofidérny, haha, tak..
- vedieť vidieť veci viac z nadhľadu, vrátane seba a svojho konania
- vedieť vidieť veci inak ako čiernobielo, rozlišovať jemnejšie odtiene
- uvedomovať si svoje pokrytectvo
- brať Zem ako náš jediný domov a act accordingly
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
(teraz zniem ako nejaky insta motivator, ew)
Napríklad tebe sa chce ísť hrať basket ale ja by som radšej ostala doma. Ale pôjdem s tebou na basket a snáď ti to zlepší deň. Ja mám chuť na sladký obed a ty na slaný. Ale ty sa prispôsobíš a uvedomíš si že aj sladký obed je fajn voľba. A tak by sa to striedalo.. podľa mňa menej sebectva by bolo prospešného
A mať viac oddychu pre psychické zdravie a dostatok pohybu pre to fyzické asi
Dopriať si (tzv robit, využívať, vlastniť veci, ktore nie su nutné ani praktické, ale potešia).
Vyjadrovať city k ľuďom, ktorych mame radi.
Menej dbat na to, co si mysli okolie ci spolocnost a robit spontánne blbosti. Tzv ak mas chut tancovat na ulici, tancuj.
Viac zacat chodit peso, na bicykli, pripadne mestskou dopravou menej pouzivat auta, hlavne ak v nich ide jeden človek. Obmedzit aj lietadlovu dopravu.
Zamerat sa na pestovanie, chov, predaj a kupovanie lokalnych potravin, nie z dovozu. Takisto aj podporit domacu produkciu a vyrobu.
Viac si varit doma, nechodit do fastfoodov a takycg podnikov kde pouzivaju jednorazove pribory a vyhadzuju mnozstvo odpadu.
Menej svietit, menej pustat vodu, splachovat, umyvat, prat, upratovat s uzitkovou vodou, nie pitnou.
Samozrejme recyklovat.
A taktiez dlhsie pouzivat/ kupovat starsie veci a nepodporovat konzum kupovanim stale nových. Kupovat si len take veci a v takom mnozstve v akom to skutocne potrebuju. Zit skromne, nepotrebne veci darovat.
Potom uz len take ze byt ohladuplni k druhym ludom a vediet sa rozdelit, nehrabat len pre seba, ako sme to videli pri korone kde vsetci potrebovali veetko a co najviac a potom toho bolo malo a ceny isli hore.
Zaujimat sa o ludi vo svojom okoli, podat pomocnu ruku slabsim, chorym, starym ludom.
A nakoniec to najhlavnejsie ale najtazsie, viac pokory, obetavosti, menej pychy a egoizmu.
ale v tejto dobe (a možno nie len v tejto), je vidieť, že "veci sa milujú a ľudia sa používajú" aj keď malo by to byť naopak, potom veľa vecí by bolo inak.
a snažím sa týmto typom vyhýbať ale v živote to tak chodí že sa nedá vyhnúť vždy každému .. čo je veľká škoda a jedna zo smutných skutočnosti
- vedieť vidieť veci viac z nadhľadu, vrátane seba a svojho konania
- vedieť vidieť veci inak ako čiernobielo, rozlišovať jemnejšie odtiene
- uvedomovať si svoje pokrytectvo
- brať Zem ako náš jediný domov a act accordingly