ach, sú aj OVEĽA horšie choroby ako cukrovka, to treba zdôrazniť.
môj ujo ju má, otec môjho priateľa taktiež. tvoj brat má evidentne 1tku, tak ako u nás v rodine. z čoho si na nervy? svet sa nezrútil. bude si pichať inzulín a pokiaľ sa bude o seba správne starať a nezanedbávať životosprávu a lekárske vyšetrenia, tak môže viesť pokojný život dlho predlho. cukrovka nie je o akútnom ohrození, akurát o dlhodobej starostlivosti. nesnažím sa to zľahčovať, ale v rodine mám 2 členov, ktorí fungujú úplne super a prevažne ani neregistrujem, že by boli chorí. dokonca si radi pochutíme občas aj na sladkom...
takže ak napíšeš konkrétnejšie z čoho si vlastne na nervy, možno ti budem vedieť aj konkrétnejšie odpovedať.
Cukrovka je veľmi široký pojem...
Lebo ak má niekto slabšiu, tak to ten človek v podstate ani nepociťuje, skoro vôbec ho to neobmedzuje.
Ale ak je to veľmi ťažký stupeň, tak isto to človeku i jeho rodine spôsobuje problémy, lebo napríklad taká cukrovka môže viesť k vzniku iných zdravotných problémov.
@D170 - samozrejme, ale nepredpokladám, že by to bolo tak akútne u 13r chlapca...teda dúfam.
@tiko - to ti verím, že je to šok, ale ja myslím, že aj pre neho bude ľahšie ak z toho nebude prílišné haló, hlavne on si musí zvyknúť na zmenu, na určité pravidlá ktoré musí dodržiavať...je to proste o disciplíne...musí si pichať inzulín, musí si merať cukor, kontrolovať moč, hmotnosť, nosiť pri sebe vždy niečo sladké a musí sa naučiť spoznať sám seba. lebo veľmi častý problém diabetikov na začiatku je, že nevedia odhadnúť správnu dávku inzulínu. Ale to mu určite vysvetlí diabetológ, takže stačí poslúchať jeho rady a brat si zvykne...uvidíš, postupne to ani nebudeš brať tak, že má nejakú chorobu.
mno ano..moj bratranes ma cukrovku..mno..ale tak co uz..vsetkych nas to zo zaciatku zarazilo.. ale..jha ho neberem ako njakeho choreho..on sa stym asi naljepise vysporiadal z nas..jhe to fasa chalan.a taky aj ostane, kiss
moja babka ma cukrovku...neviem ako sa mi tym zmenil zivot,lebo co si pamatam,mala ju stale a nic vazne z toho nema,iba si picha inzulin..v nemocnici je vzdy,lebo sa jej tam ocividne paci,vzdy sa tam pyta,ze ju boli to a to,ale nic jej nie je..je len rada ked ju obskakuju...(nehovorim ironicky,ani sakrasticky,je to pravda a vravim to skor s usmevom,zvykli sme si na nu
moj kamos ma cukrovku...ale to je prikep iny..pije,fajci marisku ked je,fajci,...soferuje jak blazen, aj na motorke,aj na aute uz....nijako neregistrujeme ze by mu nieco bolo,iba som to zistila,ked sme boli von a on si pichal inzulin..
Mala som spolužiačku s cukrovkou, ale bola v pohode, akurát musela pravidelne jesť, mala nejaké obmedzenia na sladkosti a tak... Tiež sme to väčšinou ani neregistrovali...
u nás obaja rodičia, ich rodičia, z každej strany, mne sa zatiaľ vyhýba.. ale v dnešnej dobe, ak sa nato príde včas a lieči sa, dá sa s tým fungovať.. tak mu držím palce
Ja mám cukrovku 1. typu od marca 2008.Nie nijako ťažkú,ale mám.Je to presne ako hovorí @ayreen stačí,keď sa človek trochu snaží,a je to OK.Jediné,čo mi lezie na nervy,je že musím o 5:30 vstávať,pichnúť si inzulín,najesť sa a to,že musím jesť aj keď nechcem (niekedy to fakt otravuje)...Ja viem,je to banalita ale dá sa na to zvyknúť.Ale má to aj výhody:treba viac pohybu (ja som sa tak dostal k cyklistike) a keď sa dodržiava režim tak sa dá aj schudnúť...
A aby ste sa trochu báli : celosvetovo každý rok dostane cukrovku asi 60 000 ľudí do 18 rokov...
@india záleží aký typ, životospráva a samozrejme štádium, resp. ťažká/ľahká cukrovka.
inak ja som raz mala strašne nepríjemnú skúsenosť u lekárky, rozhodla sa, že v 17 rokoch keď sa robia povinné testy na cukor, triglyceridy a cholesterol mi vezme krv po obede = po jedle...cholesterol aj triglyceridy som mala OK, ale cukor bol zvýšený...krava, tak ma vystrašila, že som hneď letela za ujom pýtať sa čo to znamená...a on že pokiaľ to bolo po jedle, tak to neznamená nič, lebo rozhodujúci je odber krvi nalačno, keď sa krv filtruje...no a to napokon dopadlo OK...a tú sprostú lekárku som už zmenila
Deti, ktoré dostanú cukrovku, majú ešte reálnu šancu, že sa im naozaj vylieči, aspoň niečo také hovorili minule niekde... : ) Čiže neboj... Povedz mu, aby obmedzil tuk, pretože je reálnym faktom, že spúšťačom cukrovky je tuk. Bol pred pár rokmi spravený, síce veľmi krutý, ale dôležitý pokus, kde dvom skupinám ľudí, podávali rozličnú stravu. Polke dávali KILO cukru, kazdý deň a druhej samé vyprážané veci, veci plné tuku a tak... A tipujte,ľudia z ktorej skupiny dostali cukrovku? Tí druhí. Tak pozor deti moje : P
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
môj ujo ju má, otec môjho priateľa taktiež. tvoj brat má evidentne 1tku, tak ako u nás v rodine. z čoho si na nervy? svet sa nezrútil. bude si pichať inzulín a pokiaľ sa bude o seba správne starať a nezanedbávať životosprávu a lekárske vyšetrenia, tak môže viesť pokojný život dlho predlho. cukrovka nie je o akútnom ohrození, akurát o dlhodobej starostlivosti. nesnažím sa to zľahčovať, ale v rodine mám 2 členov, ktorí fungujú úplne super a prevažne ani neregistrujem, že by boli chorí. dokonca si radi pochutíme občas aj na sladkom...
takže ak napíšeš konkrétnejšie z čoho si vlastne na nervy, možno ti budem vedieť aj konkrétnejšie odpovedať.
Lebo ak má niekto slabšiu, tak to ten človek v podstate ani nepociťuje, skoro vôbec ho to neobmedzuje.
Ale ak je to veľmi ťažký stupeň, tak isto to človeku i jeho rodine spôsobuje problémy, lebo napríklad taká cukrovka môže viesť k vzniku iných zdravotných problémov.
@tiko - to ti verím, že je to šok, ale ja myslím, že aj pre neho bude ľahšie ak z toho nebude prílišné haló, hlavne on si musí zvyknúť na zmenu, na určité pravidlá ktoré musí dodržiavať...je to proste o disciplíne...musí si pichať inzulín, musí si merať cukor, kontrolovať moč, hmotnosť, nosiť pri sebe vždy niečo sladké a musí sa naučiť spoznať sám seba. lebo veľmi častý problém diabetikov na začiatku je, že nevedia odhadnúť správnu dávku inzulínu. Ale to mu určite vysvetlí diabetológ, takže stačí poslúchať jeho rady a brat si zvykne...uvidíš, postupne to ani nebudeš brať tak, že má nejakú chorobu.
moj kamos ma cukrovku...ale to je prikep iny..pije,fajci marisku ked je,fajci,...soferuje jak blazen, aj na motorke,aj na aute uz....nijako neregistrujeme ze by mu nieco bolo,iba som to zistila,ked sme boli von a on si pichal inzulin..
A aby ste sa trochu báli : celosvetovo každý rok dostane cukrovku asi 60 000 ľudí do 18 rokov...
inak ja som raz mala strašne nepríjemnú skúsenosť u lekárky, rozhodla sa, že v 17 rokoch keď sa robia povinné testy na cukor, triglyceridy a cholesterol mi vezme krv po obede = po jedle...cholesterol aj triglyceridy som mala OK, ale cukor bol zvýšený...krava, tak ma vystrašila, že som hneď letela za ujom pýtať sa čo to znamená...a on že pokiaľ to bolo po jedle, tak to neznamená nič, lebo rozhodujúci je odber krvi nalačno, keď sa krv filtruje...no a to napokon dopadlo OK...a tú sprostú lekárku som už zmenila