Hrám pol roka na gitare a 7 rokov na husle (nie, že by to tak znelo), ale gitara ma baví oveľa viac a rozmýšľal som nad konzervou. Pokiaľ si nájdem učiteľa, budem makať, dá sa do budúceho roka do talentoviek naučiť na gitaru tak, aby som spravil skúšky?
podla toho co sa na nej chces naucit. ale tak naucit sa teoriu a nejaku klasicku hudbu na skusky, to sa da. predpokladam ze deathmetalove sola tam nebudes mat.
@gnomeslayer no pokiaľ viem, tak oni sa na skúške zaujímajú viacmenej iba o klasickú hudbu. Teoriu viem, tento rok absolvujem z teorie, nabuduci z huslí v ZUŠke.
@boborko Ved hovorim, staci ti klasicka a to nie je problem to je izy. A ked si huslista tak nebudes mat problem, hsle su tazsi nastroj a na pravu ruku si hned zvyknes. Drzim palce.
@patrixo Tak jasné, že sa nestanem virtuóz za rok ale zaujíma ma, či to nie je nesplniteľný cieľ alebo niečo naivné. Lebo mi to príde také, že niektorí chodia roky do ZUŠky a nemusia sa dostať...
No da sa ale zase nema na to kazdy. Ale dalsia vec je, co z toho? Gitara nie je kasicky nastroj a s papierom ze si vystudoval hru na gitare si mozes vytriet prdel.
dá... pokiaľ máš chuť, talent a odhodlanie... kamarat nikdy nehral na klavir a ked zacal, do pol roka zvladol repertoar Depeche Mode a ani nie po 2 rokoch vyhral medzinarodnu klavirnu sutaz...
@dezolat No ja to beriem skôr tak, že gitara je celkom common a klasický nástroj a práve preto je to trochu problém, ale keďže osobne by mi nevadilo byť hudobníkom ak by mi to išlo, tak to beriem iba ako pozitívnu zmenu, lebo teraz som na gympli a takto by som mal špecifikáciu aspoň trochu.
Hrám takmer rok na gitaru, síce veľmoc nepravidelne a velmi basic, vôbec neviem vybrnkávať a viem len také tie bežné akordy, ale podľa mňa keby že naozaj chceš, máš možnosť, financie, čas a všetky potrebné veci, tak ja by som to skúsila na tvojim mieste. Ale v tvojom veku (keby že nie som sprostá), tak by som išla na konzervu na spev. Velmi toho teraz ľutujem pretože okrem spevu neviem vôbec nič :’)
@boborko common? každý nástroj je unikátny a pokiaľ ho človek ovláda..... a pokiaľ chceš ist na konzervu na talentovky (chodil si na ZUŠ-ku?) budes potrebovat viac, nez len vedieť niečo zahrať... ale zvládnuť sa to dá, predpokladám, že keď hráš 7 rokov na husle, tak niečo vieš
@salora no myslím to tak, že gitaristov je fakt dosť, ale máš určite pravdu, nemal by som sa takto na to pozerať. No o tom ako znie moja husľová hra sa radšej nebavme smiley: ale pomohlo mi to začať s gitarou. Ono je jednoduchšia ako husle ale to sa ťažko kategorizuje. Ja som hral také rockové veci a chcel som improvizovať sóla atď. A do klasiky som moc nezačínal, lebo mám rešpekt pre ňou, ale budem musieť keďže to tam po mne chcú (nie že by mi to vadilo, klasiku počúvam od mala) ale bál som sa toho (a stále sa bojím) a práve preto som sa pýtal či sa to dá. Lebo základy gitary v podstate mám, len ja potrebujem asi vedieť také veci že stupnice v terciách, hru prstami (to neviem zatiaľ moc) a čítať noty na gitaru (klasické), lebo viem ich iba na husliach čítať, na gitare som zmätený.
Áno, dá sa to... ja som sa za pol roka, čo som tomu venovala tak 3 hodiny týždenne naučila tak, že to znelo celkom dobre, síce iba akordy, ale nevadí... ak ti môžem poradiť, ZUSku uplne vynechaj, ak nepotrebujes papier. Radšej si nájdi niekoho, kto hrá na gitaru už dlhšie, aby ti vysvetlil to, čomu nebudeš rozumieť, alebo poradil nejaké vylepsovaky.
A na vybrnkavanie a prstoklad je skvely program Yousician.
Ak budeš mať este nejaké otázky, pokojne napíš
@erixa no ZUŠka nie, s tým súhlasím. Nájdem si normálneho učiteľa, možno aj zo ZUŚky, len ma bude mimo toho učiť. Yousician a podobné veci sa mi nepáčia, to radšej youtube videá.A napíšem ak budem potrebovať, dík
@boborko s tym citanim not, to sa v pohode naucis, pokial noty poznas z husli... na talentovky budes potrebovat ovladat všetky stupnice do 1. oktávy + 1 kadencia, 3 rôzne etudy (napr. Carulli, Carcassi, Giuliani...), 3 malé prednesové skladby rôzneho štýlu, tiež ťa bude čakať hud. teoria a sluchova analyza a slovensky jazyk ak si najdes dobreho sukr. ucitela, nebude problem...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Áno, dá sa to... ja som sa za pol roka, čo som tomu venovala tak 3 hodiny týždenne naučila tak, že to znelo celkom dobre, síce iba akordy, ale nevadí... ak ti môžem poradiť, ZUSku uplne vynechaj, ak nepotrebujes papier. Radšej si nájdi niekoho, kto hrá na gitaru už dlhšie, aby ti vysvetlil to, čomu nebudeš rozumieť, alebo poradil nejaké vylepsovaky.
A na vybrnkavanie a prstoklad je skvely program Yousician.
Ak budeš mať este nejaké otázky, pokojne napíš