Ahojte, poslednú dobu mi vrta v hlave, že by som sa dal ešte na medicínu alebo zubarinu.
Mám vyštudovanu farmáciu, robim v lekarni v zahraničí, mám super plat, ale nejak sa neviem zbaviť toho pocitu, že ...
tak na meidne pocitaj so 6 rokmi naročneho študia a potom sa stale učiš na atestacie... silno pochybujem,ze pri tomto odbore budes zvladat pracovat a sam sa uzivit, nieto ešte živiť napr. rodinu. Musíš sám uvážiť, nakoľko to stojí za to a či to chceš robiť. Lekár má väčšiu zodpovednosť, farmaceut asi trochu lepší plat? Tak kvôli prestížu by som to fakt neštudovala, ak to nie je niečo, bez čoho si fakt nevieš predstavit zivot
ešte 38 rokov budem pracovať, pokiaľ pojdem (ak sa dozijem) do dochodku. Biologia ma bavila, chemia tiež....myslíte, že by bolo zbytočné ísť na dalsiu vysoku školu? Farmacia bola tazka, ale nie nezvladnutelna...A predsa len lekár je niečo viac ako farmaceut...Aky mate nato nazor? Je jasne, že by som musel zase studovat a asi by to šlo už ťazsie, mam 27 rokov...financie nie su problem, ale ide mi predsa len o to, ci neni lepsie ako normalny clovek si miesto studia setrit na byvanie a tak
Nechápem načo? Máš dobrú robotu v zahraničí so super platom, to si môže povedať minimum ľudí z nášho štátu. Ja na tvojom mieste by som bola spokojná, kludne si založ rodinu a venuj sa trebárs záhradkárčeniu popri ťakej práci. lekár je náročné povolanie, a ked už jednu výšku máš, takto dobrú a ešte aj pracuješ v obore, príde mi to ako strata času
@alex458 to iste mi hovori mama ta hovori ze si mam spravit max.nejaky kurz a nwm co ale nie medicinu...nwm bojim sa ze 38 rokov ma nebude bavit toto co robim ale dakujem za nazor
No v praci stravis velku cast svojho zivota, je to velky rozdiel robit nieco co ta bavi a nieco co ta nebavi + v dobrom alebo zlom kolektive a nevynahradia ti to ani peniaze, pohoda v praci znacne ovplivnuje aj sukromny zivot. takze pokial nemas rad svoju pracu a viez ze by si nieco robil radsej tak by som siel do toho.
@dezolat mam rad svoju pracu, mam dobry kolektiv, ale popravde chyba mi dost adrenalin co som na farmacii na skuskach mal a cil v praci neviem ani co je to stres
@Majo325 No to si musis vyhodnotit sam osobne by som siel do toho keby to bolo externe studium a stalo by ma to tolko kolko by som nelutoval vyhodit von oknom a bral by som to ako pokus vyjde alebo nevijde. Ale nevsadil by som do toho nic co by som nechcel stratit.
Celkom chápem pohľad aj z jednej, aj z druhej strany. Áno, je zbytočné, aby si išiel zase študovať, ale tiež si viem predstaviť, že stereotyp je začiatkom konca. Myslím, že keby si si dal krátkodobejší cieľ, vynahradilo by ti to nedostatok adrenalínu. Ak si vyberieš ísť znova do školy, tak tým možno zmeníš, možno nezmeníš svoju budúcnosť. Ale takúto zmenu dokáže zapríčiniť hocičo. Ak si presvedčený, že ti to prinesie to, po čom prahneš, tak to urob. Jednoducho toto je rozhodnutie, ktoré si myslíš, že ti s ním dokážu ľudia pomôcť, ale nedokážu. Zatiaľ si to nechaj prejsť hlavou, skoč s padákom, alebo si nájdi stresujúcu brigádu, potom možno zistíš, čo bude dobré urobiť. Želám ti veľa šťastia.
Ale veď je predsa omnoho viac "podradnejších" robôt kde by si mal adrenalínu až až... keby ťa náhodou prestalo baviť byť dobre zabezpečený s kľudným životom.
no.. mas 27 dalsi rok 28 (kedy by si robil prijimacky a mnohi v takom veku i mladsom koncia uz medicinu) - ty by si len nastupil, rataj 6 rokov, skoncil by si skolu v 34/35 (v tvojom veku uz sice pamat kulminuje, ale uporoznujem ta, ze farmacia je oproti medicine lahucka - svedci o tom jeden maly fakt, ze vsetci, ktori sa na medicinu hlasili a nedostali sa, skoncili na farmacii a dokoncili ju)
cize skoncis skolu v 34/35 a podla volby specializacie, ktora trva 'oficialne' 5-6 rokov, budes po 40tke.
ale vies.. na SR to tak nechodi, ze atestacia trva tolko a tolko oficialne, moze sa natiahnut na dvojnasobok, kedy budes poberat plat 1000 v cistom so sluzbami 1200, o com svedci napr. brzdenie atestacie u lekarov na VUSCH v KE.
radsej sa uc jazyky, skola nie je lazo plazo a zivot po nej tiez nie.
Určite to skús. Odporúčam aj premyslieť si štúdium zubného lekárstva. V Česku to je iba 5 rokov a potom rovno môžeš pracovať hneď ako zubár bez zbytočných atestácii. Ak si dal farmáciu, tak medicína by vôbec nemala byť pre teba problém. Ja zase nesúhlasím s názorom, že farmácia je oproti medicíne ľahučká. Myslím si, že je rovnako náročná a tiež má svoje veľké a dôležité skúšky ako orgána a farmakológia, kde vedomosťami farmaceuti ďaleko medikov prevyšujú. Držím palce
@chirurg pre mna osobne by bola medicina lahsia ako faf uk vlastne aj faf uk bola lahka pre mna a to skor som na biologiu nez na chemiu zamerany bol ale diki za koment, si to musim rozmysliet.
tak ano,to je ta nevyhoda ze uz budem stary cap
ako farmaceut zarabam ok, ale nwm ci to chcem robit cely zivot aj ked ma to bavi
@papver ja si tiez myslim ze faf je tazsia ako medicina ale to je vec nazoru, kazdy inklinuje k niecomu inemu.
len na tu zubarinu je asi tazsie sa dostat ako na medicinu
@chirurg a tie platy mas pravdu na svk nic moc pokial nemas atestaciu...
ale v nemecku maju super,ked uz som teraz tu by som vyskusal zas potom ist do nj...ktovie
V Brne som. A čo ja viem, každý to berie asi inak. Ja som nikdy nebola stotožnená s tým, že by to malo byť poslanie. Proste práca ako každá iná. Aj tak ešte stále ani neviem čo presne by som chcela robiť. Preto obdivujem tvoje odhodlanie.
Urcite chod do toho, ideal vidim zubarinu. Je to financne lepsie, jednoduchsie a kratsie. Viem dokonca o par ludoch co maju farmaciu skoncenu a teraz studuju zuby a su vazne spokojni. Praca v lekarni ich nenaplnala.
Ak ta to laka chod do toho. Ok skoncis mozno v 35, ale to si stale mlady clovek. Milujem tie reci ze ideal je muklovat od 18 do 70 niekde kde je clovek nespokojný, nez ist neskor studovat
A ak by ta studium deptalo, tak proste skoncis s vedomim ze stale mas moznost najst si dobre platenu pracu. Mensie tlaky na hlavu. Skus to.
Nuž je to na tebe, podľa mňa by ale nebolo zbytočné, alebo zlé urobiť si medinu, ak budeš presvedčený o tom, že do toho chceš ísť. Skús si ale prehodnotiť či by ti nestačilo len nájsť si popri práci inú adrenalínovú činnosť, ktorá by ťa napĺňala poprípade začať robiť vo výskume, alebo v nejakej inej oblasti farmácie ako je v lekárni.
Ked vies po nemecky chod studovat v nemecku medicinu. Ja sama lutujem ze som nesla. Moj kamarat takto isiel do nemecka. A chvalil si, dokonca mi povedal ze mu to pride lahsie ako na svk. Financne sa to da zvladnut a ked si dal farmaciu das aj medicinu. Nemam rada tieto trapne porovnavacky ze co je tazsie. Obe su a kazdy sme iny. Ale staci sadnut na rit a vystuduje to aj pes. Podla mna ak chces chod do toho. Ja som mala spoluziakov ktori zacinali studovat este starsi napr jedna pani tiez bola farmaceutka mala uz 43! A dalsi spoluziak mal 33 a mal uz 2 vysoke skoly a poznam takych este minimalne 5 ludi. Ak chces pln si sny. Ty sam vies co je pre teba najlepsie. V nemecku to nie tiez med lizat ( sama nad tym uvazujem ze tam pojdem a mam tam kamosov) ale urcite je to tam lepsie co sa tyka podmienok. Vela stastia. Urcite co ti mozem poradit je ze rob ako to citis. Zivot je kratky na to aby sme boli stale nestastni a nieco lutovali. Skus a uvidis. Mozno ta to nebude bavit mozno sa na to vykasles ale co tam po tom. Co mozes stratit? Jedno vzdelanie uz mas.
Som na medine v prvaku a nie je nic neobvyklé mať ako spolužiaka niekoho s Bc. nebo Mgr.. taktiež z farmácie máme dosť ľudí, ale strávili tam len 1-2 roky... Škola je to náročná hlavne po časovej stránke, treba na to myslieť
@michelleee musim si to premysliet,vdaka za krasny koment. no v nj studovat nejak ma nelaka, ...skor brno,alebo uvidime... akoze je tu fajn v nj, vybudoval som si tu v lekarni respekt aj medzi ludmi,ale este kym som mlady by som mozno daco spachal
@barb diki !snazim sa porozmyslat o tom...studuju ti tvoji kamosi zubarinu v ba ci v brne ci dakde inde?je pravda,ze zubarina by ma tiez bavila a najme len 5 rokov/rsp-6 sa studuje
Ja som tiez po skonceni vs (chemicka technologia) mala rok velke nutkanie este ist na medicinu, takze to chapem velmi dobre ale uz ma to osobne preslo, bola som velmi nespokojna v praci, absolutne som sa nudila a hlupla som kazdym dnom .. teraz mam lepsiu pracu, vo vyskume, a musim povedat aj tam sa trosku nudim, ale aspon je to intelektualne stimulujuce
Cize uplne chapem, ze po narocnom studiu to uplatnenie je tak trosku sklamanie a chyba ti to tempo a stale nove ciele
A podla mna ak to mas spocitane casovo a financne a vies si predstavit byt lekar, tak chod do toho, preco nie
alebo budes MUDr. Mgr. farmaceut aj potom, alebo sa na tu medinu po nejakom case vykasles, alebo budes robit nieco celkom ine, ved yolo
Ja som ten typ, ktory vzdy povzbudzuje ludi, aby si plnili sny. Ale teraz vynimocne musim povedat, ze je to podla mna zly napad (sama som doktorka). Druha vyska v pohode, ale vybrala by som si inu.
@burn preco myslis ? myslis ze aj zubarina je blbost?
mna by napr.dost zaujimalo ci si clvoek po skole moze vybrat akeho lekara chce robit alebo ide tam,kde je volne...
Osobne by som šiel radšej do dent hygieny, je to slušne zaplatené a netreba toľko študovať. A adrenalín? Choď robiť výškové práce, pri zubárčine musíš byť extrémne trpezlivý človek, to mi nepríde moc adrenalínové A samozrejme je lepšie ísť do stomatológie ak máš niekoho v rodine už stomatológa, dokáže to dosť pomôcť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
cize skoncis skolu v 34/35 a podla volby specializacie, ktora trva 'oficialne' 5-6 rokov, budes po 40tke.
ale vies.. na SR to tak nechodi, ze atestacia trva tolko a tolko oficialne, moze sa natiahnut na dvojnasobok, kedy budes poberat plat 1000 v cistom so sluzbami 1200, o com svedci napr. brzdenie atestacie u lekarov na VUSCH v KE.
radsej sa uc jazyky, skola nie je lazo plazo a zivot po nej tiez nie.
tak ano,to je ta nevyhoda ze uz budem stary cap
ako farmaceut zarabam ok, ale nwm ci to chcem robit cely zivot aj ked ma to bavi
len na tu zubarinu je asi tazsie sa dostat ako na medicinu
ale v nemecku maju super,ked uz som teraz tu by som vyskusal zas potom ist do nj...ktovie
no je tam natresk, ale asi byt lekar je krajsie poslanie ako vrtat zuby
Urcite chod do toho, ideal vidim zubarinu. Je to financne lepsie, jednoduchsie a kratsie. Viem dokonca o par ludoch co maju farmaciu skoncenu a teraz studuju zuby a su vazne spokojni. Praca v lekarni ich nenaplnala.
Ak ta to laka chod do toho. Ok skoncis mozno v 35, ale to si stale mlady clovek. Milujem tie reci ze ideal je muklovat od 18 do 70 niekde kde je clovek nespokojný, nez ist neskor studovat
A ak by ta studium deptalo, tak proste skoncis s vedomim ze stale mas moznost najst si dobre platenu pracu. Mensie tlaky na hlavu. Skus to.
prist z nemecka na slovensko vystudovat medicinu a vratit sa spat do nemecka, je dost zbabele.
Cize uplne chapem, ze po narocnom studiu to uplatnenie je tak trosku sklamanie a chyba ti to tempo a stale nove ciele
A podla mna ak to mas spocitane casovo a financne a vies si predstavit byt lekar, tak chod do toho, preco nie
alebo budes MUDr. Mgr. farmaceut aj potom, alebo sa na tu medinu po nejakom case vykasles, alebo budes robit nieco celkom ine, ved yolo
mna by napr.dost zaujimalo ci si clvoek po skole moze vybrat akeho lekara chce robit alebo ide tam,kde je volne...