ja som práve v prostredí, kde sa o tom celkom búrlivo diskutuje, takže som sa rozhodla že sa pozriem na to ako to vidíte na birdzi.
pre zaujímavosť: ja som v tejto debate za očkovanie, môj priateľ a jeho rodičia sú proti očkovaniu a je to pre mňa celkom ťažká situácia.
Neodvážil by som sa tvrdiť niečo ako že očkovania sú 100% bezpečné atď. atď. ale všetko zlé o očkovaní čo som zatiaľ tak započul/videl, bolo väčšinou z webov a od ľudí, ktorí žijú v tých svojich alternatívnych svetoch alebo také to že Vlaďko P. je najväčší súdruh v hre.. čižéééé.
@3 to ti fakt vobec nezavidim ale ja mam inu, tiez dost osemetnu situaciu v rodine - moji mali bratranec a sesternica nie su zaockovani - ja som jednoznacne za ockovanie a teraz netusim, co spravim, ked budem mat babo a nebude este zaockovane proti vsetkemu...dovtedy im ho neukazem alebo co? tiez ma to mata...
no a teda pre mna je ockovanie uplne "no brain" priorita, ja som v takychto veciach brutalne pragmaticky clovek.
Tie povinne este beriem, aj ked napr moja sestra ma 2male deti starsia bude mat 2roky a na ziadnom ockovani este nebola.. Skor mi pridu ako strasne svinstva tie dobrovolne, ako napr proti rakovine krcka maternice.. Neviem no, v dnesnej dobe sa k tomu ako to naozaj je dostanes len tazko
@5 ale tu nejde o to, že "štát mi nariaďuje očkovať dieťa a ja nechcem, aby mi ktokoľvek niečo nariaďoval, tak naschvál svoje dieťa nezaočkujem", tu ide o zahrávanie sa so zdravím ako dieťaťa, tak aj ostatných
Jo, vymazala som všetky komentáre, v ktorých užívatelia freedef a hemadžema rozoberajú súkromné pošťuchovanie a netýka sa to témy.
vybavte si to prosím v TSkách, alebo niekde inde, mňa zaujíma očkovanie.
@3 Inak čo si písala o tom priateľovi a jeho rodičoch. Toto je téma, v ktorej nejde o názory, ani o to, čo prikazuje štát. Ide o zdravie a životy, kdesi som čítal - ale chcem sa na štatistiky v budúcnosti viac pozrieť - že u nezaočkovaných detí sa postupne rozširujú tie choroby, ktoré by inak vďaka očkovaniu nemali - a zvyšuje sa úmrtnosť. Ja mám takú povahu, že by som schopný tomu človeku vynadať - jedno ako mi je blízky. A v druhom rade, s takou priateľkou by som ani nebol (osobne nepoznám vzdelaného, racionálne uvažujúceho človeka, ktorý by bol proti). Keď sa s tými názormi v mojom okolí stretávam, väčšinou je to od úplne vymetených ľudí - ktorí s ťažkosťami dokončili 9 ty ročník základnej školy (ako napr. môj bratranec).
@willbebetter tak co ja viem, vznika pri sexe konkretne pri castom striedani partnerov.. Cize mi pride celkom chore nanucovat ockovania ked ma dievca 11-12 rokov
@willbebetter no však práve. ja som bola (na základe tých málo informácií ktoré som mala) dlho proti očkovaniu, ale teraz nedávno som sa dozvedela, že nezaočkované deti môžu byť rizikom aj pre tie zaočkované. nie len pre seba! bolo to niečo o tom , že keď bude veľa neočkovaných detí, rozrastú sa choroby, ktoré potom napadnú aj tie očkované. tak som to pochopila, nemám zdroj. vydesilo ma to a teraz sa na tú tému chcem pozrieť ešte raz. predpokladám že do pár rokov budem mať dieťa a nechcem nevedieť, čo mám robiť.
@james98 toto je zaujímavé, môj priateľ zasa hovorí že nepozná žiadneho človeka s duchovným presahom, ktorý by bol za. každopádne, jeho sestra pracuje s postihnutými deťmi a tvrdí, že pozná osobne veľa prípadov, kedy dieťa po očkovaní skončilo postihnuté. (boli to očkovania ktoré prebehli vo veku 6-8 rokov, takže pravdepodobne sa dá dokázať, že to postihnutie s tým súvisí- čo robiť s týmto?) celkovo sa on a jeho sestra pohybujú v kruchoch, kde sa hodne rozjíždějí kampane proti očkovaniu, cítim že majú ten názor hlboko zkorenený a majú veľa silných argumentov. a keď sa s nimi o tom budem nabudúce baviť, potrebujem byť lepšie pripravená.
Presne teraz toto mám v rodine, tá žena je úplne posadnutá internetom a všetko čo si na ňom prečíta je pravda, a čo tvrdíme my alebo lekári sú sprostosti....proste, ona svoje decko kŕmi iba zeleninou a ovocím a tým mu tvorí top super imunitu, takže nikdy takú chorobu, proti ktorej je treba očkovať, nedostane, vďaka super bio strave, ktorú má -.- teda, takto nám to prezentuje. Okrem toho, očkovacie vakcíny podľa nej obsahujú všelijaké jedy a zlé látky a kto sa nechá zaočkovať určite ochorie a umrie (lebo niekde na nete tak písali!). A pritom, všetky ostatné deti v našej rodine sú normálne zaočkované a sú živé a zdravé
Pokuta za neočkovanie by podľa mňa mala byť tak cez 5000 a nie len 300euro, lebo neohrozuje zdravie iba svojho decka, ale aj detí, ktoré nie sú očkované (napr. pre to, že sú choré a nemôžu sa nechať očkovať, alebo ešte príliš malé)
k tomu že deti sú po očkovaní choré alebo nebodaj postihnuté je podľa mojej lekárky (ktorej nemám dôvod neveriť - vždy ma zo všetkého dostala) spôsobené tým že dieťa je pred očkovaním choré a pridaním ďalších vírusov (alebo čo sa to očkuje) spôsobí zmutovanie, a teda zhoršenie zdravotného stavu
@amikadze "ja som bola (na základe tých málo informácií ktoré som mala) dlho proti očkovaniu, ale teraz nedávno som sa dozvedela, že nezaočkované deti môžu byť rizikom aj pre tie zaočkované. nie len pre seba!"
LOOOOL aha, takže keby si sa to nedozvedela, tak riziko pre tvoje dieťa by bolo prijateľné vyznieva to tak
@zoberhrozno hm, nejako tam žiadny vtip nevidím.
o moje dieťa nejde, vtedy som sa tou témou nezaoberala do hĺbky.
čo ma na tej informácii vydesilo je, že ľudia ktorí nezaočkujú svoje deti, môžu zrušiť aj tie zaočkované deti. že skupina, ktorá je menšinou, rozhodne za všetkých. ale ako som písala, nemám k tej infoške zdroj, neviem ako to je, bol to len taký reality check.
@amikadze Toto presne - ja ani len netuším, čo znamená "duchovný presah". Neni to nič, čo sa dá racionálne uchopiť. Ale keď si to zadáš do googlu, tak máš plno alternatívnych zdrojov a interpretácií. Najhoršie je, že sa k tomu vyjadrujú ľudia, ktorí s medicínou do kontaktu nikdy neprišli. Hovorí sa o náraste autizmu atď. u detí, ktoré boli očkované. Ale to neni nijako vedecky podložené. Nechcem sa k tomu vyjadrovať, lebo nemám medicínske vzdelanie - ale väčšina lekárov tvrdí, že v tom súvis žiadny nie je. Môžem sa vyjadriť (ako sociológ) maximálne tak k mytologickým spoločenským vzorcom, ktoré k takým interpretáciám vedú. Veda je už od nepamäti terčom silnej kritiky. Ľuďom sa vedecké interpretácie často nepáčia - lebo zasahujú do ich "duchovného rozmeru". Takáto mytológia sa šíri veľmi rýchlo - a môžeš si všímať v akom prostredí vzniká. Tie vzorce sú stále rovnaké - hoci nájdeš pár doktorov atď. ktorí s kritikou súhlasia, je to len promile percenta. Podobne ako pri evolučnej "teórii". 99% vedcov sa bez pochyby zhoduje na tom, že evolúcia prebehla. 99% vedcov sa isto iste bude zhodovať tiež na potrebe modernej medicíny, do ktorej patrí aj prevencia v podobe očkovania. Už len to, že spochybňovanie očkovania nevychádza z radov vedcov a doktorov - ale od všelijakých individuí bez odborného vzdelania, by vo mne ako v premýšľajúcom človekovi vzbudilo pochybnosti.
@amikadze no to je samozrejme, ze su rizikom aj pre ostatne deti. presne ako som spominala - na rozne veci sa ockuje v rozny cas, staci ze tvoje dieta (este nezaockovane) pride do styku s dietatom ktore umyselne nie je zaockovane a virus sa siri...
moj skromny nazor by bol takymto nezaockovanym detom nepovolit nastup do skolky a skoly + obmedzenie zdravotnej starostlivosti resp preplacania akychkolvek ukonov - vsetko by si rodicia museli hradit sami - od najmensieho testu krvi az po povedzme brutalne drahe lieky ak by sa nieco posralo...
cela tato biodoba/doba modreho konika/matiek s vygumovanym mozgom ma desi.
Btw naozaj niektorým ľuďom prajem nech ich decko dostane po očkovaní autiznus.
Potom sa im možno začne chcieť premýšľať a zistia že to ide aj inak.
Mam kamaráta ktorý má syna.
Bol do veľmi živý chlapec.
Po očkovaní (už neviem proti čomu) je mŕtvy. Nie fyzicky, ale duševne. Sedí a slina mu steka po brade.
Ale ockovanie je supeeeer a on to urcite ani nema z toho.
@amikadze mne to teda akosi smiešne prišlo a príde, sry.
áno, ide práve o to, čo píšeš. ( » en.wikipedia.org/wiki/Breakthrou... ). vakcíny nie sú 100%-né a spoliehajú sa na to, že zaočkovaná je veľmi prevažná časť populácie.
@willbebetter tu v ČR tento rok vstúpi do platnosti zákon, ktorý zakazuje dávať neočkované deti do škôlok. poznám niekoľko novopečených rodičov, ktorí neplánujú očkovať deti a musia kvôli tomu vyhľadať alternatívne- lesné škôlky.
KURVA take mam nervy.
TBC ktora sa u nas uz prakticky nevyskytuje, je povinna.
Tato velmi, velmi, VELMI nebezpecna vakcina je tak nebezppecna, ze v krajinach ako Nemecko ci Svedsko je dokonca ZAKAZANA!
Slovaci prijebani.
@willbebetter dakujem.
A tym dalej si chcela co povedat? Ze som si to vymyslel? Hej pretoze to neni rovnake ako tvoje presvedcenie. Keby som napisal ze mam kamarata co neni ockovany a dostal TBC tak uz veris.
To je jedno. Ludstvo je aj tak v srackach staci sa pozriet na vysledky ankety nebudem ta presviedcat aj tak to nicomu nepomoze.
Dufam ze nas coskoro cosi vyhubi jak dinosaurov pretoze je najvyssi cas uvolnit miesto pre nieco inteligentnejsie.
@28 btw ja zas viem o mnohých ľuďoch, ktorým viac ako polovica detí umrela, stačí sa pozrieť do starých matrík. ak také niečo znovu nechceme, asi buďme radi za naše duchovné nepresahy.
Udivuje ma, že ľudia bez akýchkoľvek vedomostí o fungovaní imunitného systému majú právo svojvoľne rozhodovať o tom, či svoje dieťa a kopu ostatných vystavia smrteľnému riziku. Ten neslávny článok, ktorý spája očkovanie a autizmus bol vymyslený blud a existuje stovka štúdií, ktoré to vyvrátili. V tejto dobe dezinformácií poniektorí viac veria názoru herečiek a spevákov, než lekárom a popravde sa to dieťa bojím mať tiež.
nedavno som k tomu napisal cely clanok, ktory som sa ale neodhodlal publikovat napokon, je v nom privela otaznikov asi. pointa je pre mna v tom, ze to nesmieme vidiet ciernobielo "bud si racionalny clovek, alebo hystericky konspirator". existuju aj ludia, napr. z medicinskeho prostredia, ktori maju seriozne dovody na to byt skepticki, ale ich zasadna negativna skusenost s ockovanim u ich pacientov, ako aj s byrokraciou v nemocnici, je bagatelizovana a isti ludia na nich utocia ad hominem len preto, ze sa konecne rozhodli zverejnit svoju skusenost.
nepacia sa ti dokazove materialy oponenta? tak je to pseudoveda.
spochybnis hlavnu akceptovanu dogmu v sucasnej paradigme prevencie nakazlivych chorob?
tak si sarlatan.
a je jedno, ze maju tie knihy/clanky aj ozdrojovane a nalinkovane na peer-reviewed vedecke studie a podobne. proste musis byt sarlatan, lebo inak by sa tymto ludom zrutili zaklady ich sveta. ale to neplati len pre ockovanie. su konspiracne teorie, ktore su jasne postavene na hlavu, akoze zem je plocha a podobne. no potom su investigativci, ktorych sa vedci snazia zdiskreditovat preto, ze im zasahuju do nejakej paradigmy alebo dokonca (co je pravdepodobnejsie) im ohrozuju zisk, stavaju sa medzi nich a korytko.
Vyberám z toho článku teda nejaké fragmenty:
" » www.goodreads.com/book/show/18336...
Táto kniha, spoločne s notnou dávkou skepticizmu a kritického myslenia, by mohla pomôcť uviesť do akej-takej perspektívy nedávny článok na Denník N o osýpkach, znázorňujúci situáciu značne čiernobielo (buď si racionálna osoba, kt. zásadne akceptuje nútené/povinné očkovanie pod hrozbou pokuty, alebo si hysterický rodič obalamutený chrličmi konšpiračných teórií, ktorý je zásadne proti očkovaniu).
Čo sa mňa týka, sám rozhodne nie som "zásadne proti" (ako, ostatne, ani seriózni a racionálni doktori, ktorí sa pri aplikovaní vakcín svojim pacientom "popálili"), keďže 1. nemám zatiaľ dostatok informácií, aby som mohol dať informovaný súhlas,
2. už som sa očkovacieho "programu" zúčastnil a nijaké viditeľné zásadné problémy nenastali, a
3. myslím, že je zásadne dôležité zostávať otvorený novým poznatkom, a zároveň podrobovať kritickému pohľadu čokoľvek, čo je presadzované ako "povinné" z nejakej centrálnej pozície bez poskytnutia dostatočných informácií.
Pochybovať je radno o všetkom, a obzvlášť v situácii, keď sa akékoľvek pochybovačné hlasy (hoci by aj neboli "popierači efektivity vakcín") nálepkujú automaticky za "fuj fuj antivax propagandu"."
UPDATE: Na druhej strane, toto som písal pred pár dňami, dnes som čítal článok, v ktorom bol rozhovor s nejakým slovenským primárom, a ten mi mnohé o dnešných vakcínach ozrejmil (predtým som sa učil len o histórii tejto praktiky, ktorá je značne nechutná). Je to oproti aj napr. 60. rokom fakt obrovský rozdiel, a je to omnoho menej rizikové. Takže som za, aj keď naďalej ostávam skeptický kvôli tomu, ako sa určité informácie zametajú pod koberec.
Napríklad tá o vitamíne A:
"Jednou z informácií, ktoré v článku ( » bit.ly/2mCFVTV)... akosi opomenuli, je dávno známa skutočnosť, že jestvuje silná spojitosť medzi deficitom A vitamínu a nepriaznivými následkami či komplikáciami osýpok, a že správna strava s dostatočným zastúpením tejto látky môže potenciálne fungovať ako prevencia pred vypuknutím. Toto ochorenie je pritom nebezpečné najmä pre komplikácie, ktoré ho môžu sprevádzať, ako si možno niektorí pamätajú."
Štúdia k tomuto : » www.nejm.org/doi/full/10.105...
"Takže na záver: ako v prípade fundamentalistických antivaxerov, tak v prípade fundamentalistických provaxerov a médií mi príde, že sú často až príliš hysterickí/é a senzáciechtiví/é; namiesto informovania sa a študovania napr. histórie očkovania a jeho relatívnej (ne)efektivity sa spoľahnú na názor odborníka v rámci súdobej vedeckej paradigmy, alebo naopak na hysterickú titulku na konšpiračnom webe."
Jo a zahlasoval som za "nie, nedám", pretože pravdepodobne nebudem mať deti (a viem, že som mohol zahlasovať akože "áno, som za vakcíny", ale rád nabúravam stádovito prevalcované grafy v prospech menšiny
o tych,co su proti,tak ocividne nemaju dostatok info,alebo maju nejake dezinfo z modreho konika.
uz som viackrat k tejto teme pisala, jedine ockovanie ktore je podla mna v mnohych pripadoch zbytocne je proti chripke..(ak clovek nie je starsi,alebo nejaky imunosuprimovany).
@3 podstatné je, že to rodič robí pre to svoje dieťa, a v rámci kolektívnej imunity (už sa stalo, že neočkované dieťa dostalo chorobu a tiež nakazilo napr. novorodeniatko).
Myslím, že z morálneho hľadiska je lepšie použiť všetky dostupné (vedecky overené) prostriedky pre ochranu zdravia ako neurobiť nič, a riskovať zdravie dieťaťa a tých okolo.
A teda hlavne treba vnímať rodičovstvo a dieťa ako dary a poslanie, (nie ako majetok, ktorý vlastním, či ako zamestnanie), o ktoré sa máme čo najlepšie starať a dobre, s láskou ho vykonávať...
Teda by som na tvojom mieste ukázal rodičom, priateľovi aj takýto obdobný pohľad, samozrejme s pokojom, láskou. Lebo je podstatné, aby ste si vysvetlili, že v takýchto dôležitých veciach sa musíte vedieť dohodnúť ak chcete spolu prežiť život...
Keby som chcel mať deti, rozhodne ich zaočkovať dám a hrdo udám úradom všetkých tých vytretých kokotkov, ktorí ich očkovať nedajú.
Fakt milujem nebezpečných nevzdelancov apriori odmietajúcich všetko, čo štát prikazuje. Štát prikazuje, aby sme sa nevraždili, tax chuťou zarúbem manželíčkovi a jeho rodinke krompáčom do čela, aspoň to bude podľa ich filozofie imbecilizmu. A @vsakpredsajaa je ďalší v poradí, takýchto podľudí treba vykynožiť.
FAKTY sú také, že NEEXISTUJE JEDINÝ dôkaz, že by očkovanie bolo akokoľvek nebezpečné a rovnako neexistuje žiaden rozpor vo vedeckej obci.
8)
Podňa mňa mňa je to úplne jedno, či sa niekto prikloní pre tú alebo onú možnosť a kľudne si môžte hodiť mincou alebo vygenerovať náhodné číslo alebo čokoľvek.
Aj vy, aj ja, aj vaše dieťa, skôr či neskôr nejak aj tak nejak zomrieme. Ak by som bol vaše dieťa, tak by som bol proste rád, že som vaše dieťa a bolo by mi úplne fuk, či by som bol zaočkovaný alebo nezaočkovaný alebo aký. Je to proste jedno a pevne stáť na akejkoľvek strane je imho chyba a vedie to len ku konfliktom.
Kašlite na svoje názory a domnienky a zariaďte sa podľa toho, aký bude prúd vecí.
určite niektoré očkovania je naozaj treba a nebol by som proti, napr tetan. ale sú aj také čisto vymyslené farma lobby a o zdravotných rizikách by sa tiež dalo dlho rozprávať. takže by som si skúšal vyberať.
@antifunebracka myslím si že väčší podludia sú tí, ktorí by chceli človeka vykinožiť kvôli tomu že nechce zaočkovať svoje deti.
Alebo keď prirovnávajú ľudí čo nechcú zaočkovať svoje deti k nacistom a fašistom ako bolo vyššie.
A tí mi idú hovoriť že som nejaký konšpirátor hej? Ok..
Ako ludia, tiez som viac za, ale skuste presvedcit rodicov, ktorych dieta ostalo po ockovani postihnute.. A tych pripadov nie je malo.. Nie som v tejto teme zbehla, ale ked to budem riesit urcite vyhladam cloveka, ktory ma jasne nastudovane fakty (nie teorie) z obidvoch stran- pre aj proti. Je davno zname, ze zdravotnictvo je jeden velky biznis, tak by som sa nedivila, keby sa naozaj potvrdilo, ze tie vakciny vporiadku naozaj nie su.
@willbebetter Podla mna je uplne normalne, ze im ho neukazes este. Aj tak male babatka by sa nemali este tak ukazovat velmi.. neviem teda v akom veku sa ockuju, ale hadam sa neurazia a normalne to pochopia a ked sa urazia tak su to blbci, lebo vsak tiez by im malo zalezat na zdravi toho babatka!
A ja by som svoje dieta dala zaockovat, pokial by bolo na to sposobile podla lekara.
Jaj inak a tiez by som dala iba tie povinne ockovania, take ze proti chripke vobec... Mna ockovali proti chripke a o par dni na to som bola chora ako pes...
@tangerina ale zasa to je pravda, ze tym ze sa zdravo stravuje a ma zdravy zivotny styl bude mat dobru imunitu. Podla mna to je zaklad zdravia. Ale aj HIV sa nakazis a mozes byt aj vegan zas taketo veci s tym nemaju nic spolocne... Mozno sa vyhne nejakej chripke, ale ciernemu kaslu alebo tuberkuloze ak by prisla do kontaktu nema sancu....
a dalsia vec co by v takej afrike dali za vakciny, len aby boli zdravi a tu vymyslame neviem co! Jasne ze ked sa 1 z 10 000 neda zaockovat, tak epidemia nezvnikne, ale co ked teraz sa vsetci zopru ockovaniam a nikto nebude zaockovany?? Hned sa zacne sirit epidemia a potom zrazu vsetci budu hrrr do ockovania.
Tí co nedajú svoje deti zaockovat v modernej spolocnosti, iba ťažia z toho, že vsetci ostatni zaockovani su! a to mi pride sebecke!!
Určite dám. Tie povinné na 100% ... Tak ako neverím homeopatií , ani tomu že zlé farma firmy nás chcú otráviť prostredníctvom liekov, viem, že očkovania dokázali znížiť detskú úmrtnosť na úplne minimum oproti tomu čo bolo kedysi a proste sa mi štíti predstava mať nezaočkované deti.
@vsakpredsajaa Nabudúce si predtým, ako začneš rozširovať doslova životunebezpečné bludy, niečo prečítaj, môžeš začať mojimi zdrojmi, inaxkončíš ako @alpynus , čo je už fakt posledné štádium patologickej debility
@suzanne11 - clanok je paskvil ako Brno! Pan inzinier sa odvolava na Lancet, ale odkaz nikde. Kokos, to som fakt chcela vidiet, ako takyto casopis publikuje clanok so zaverom, ze existuje kauzalna suvislost medzi MMR vakcinou a autizmom! Tak sa na to pozrime: » www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM...
Lancet sa od toho distancuje a clanok stiahol este rok predtym, ako pan inzinier poskytol tento rozhovor pre portal Cierna labut
Zbytok clanku, rovnako ako zdroj, nestoji za dalsi komentar.
@willbebetter - to by si im ho nemala ukazovat do 6r. (vtedy posledna davka MMR) Radsej ich skus prehovorit.
@james98 - mas pravdu, nie je to vedecky podlozene. Prave naopak, vedecky podlozeny je nesuvis ockovania (akehokolvek) s autizmom alebo autoimunitnymi ochoreniami (ktore sa tiez zacali spominat v tejto suvislosti).
@vsakpredsajaa - na podivuhodne produkcie som u teba zvyknuta, ale v tomto fore si sa vyhecoval. Nacrtol si TBC, k comu by som sa rada vyjadrila obsirnejsie nizsie.
@thrwtchr - tvoj prispevok so snahou o neciernobiele hodnotenie ma zaujal, nadviazem nan tiez s podobnou snahou.
Zacnem tym, ze kazde ockovanie je zasahom do imunitneho systemu a treba ratat s moznym vyskytom neziaducich ucinkov. Nic v medicine nie je bez rizika, preto hodnotime bezpecnost/vhodnost jednotlivych zakrokov pre konkretnych pacientov ako pomer BENEFIT vs. RIZIKO.
K preukazanym neziaducim ucinkom (NU) ockovania patria priznaky podobne ako ochorenie, proti kt. je vakcina namierena v prvych hodinach (max. dnoch) po jej podani. Najcastejsie je to zvysena teplota, slabost, vysev pri MMR.
Ide o NU nezavazne, bez rizik, spontanne ustupia, max. mozno podat antipyretika pri tt nad 38 st.
NU ako autiumus, autoimunitne och. atd... nemaju preukazanu kauzalnu suvislost s ockovanim v ziadnom relevantnom zdroji. Prave naopak - vid vyssie. Spominas clanky v peer-reviewed casakoch - bez odkazu. Mimochodom, peer-reviewed (recenzovany) je spomedzi vedeckych casakov najnizsie. Ak by takuto studiu uverejnil karentovany alebo impaktovy (s IF viac ako 1), zacala by som sa nad tym zamyslat.
Preto fakty zatial povazujem za pavedu a to je este vyraz velmi lichotivy. Pritom sa povazujem za cloveka hodnotiaceho veci s nadhladom a ochotneho pristupit na diskusiu, ale tu pre nu nevidim ziadne oporne body.
Teraz rozdelim typy vakcin na 3 sk:
1. Povinne (hexavakcina a MMR) - dokopy 9 ochoreni - vsetky ochorenia zavazne, potencialne letalne, mnohe so zavaznymi chronickymi nasledkami. Pomer riziko/benefit je uplne jasny. Nedat dieta ockovat proti tymto ochoreniam povazujem za hazard s jeho zdravim/zivotom a za bezohladnost voci inym detom ( kt. este neboli zaockovane a su ohrozene).
2. Cestovatelske ockovanie (napr. hep. A, tyfus, zlta zimnica...) - zvazit podla aktualnej situacii v oblasti. Moznost poradit sa na infekcnych odd. alebo kl. geografickej a infekcnej mediciny. Je plne hradene cestovatelom. Tu by som odporucala zltu zimnicu do Juz. a Lat. Ameriky a hep. B, ak nebol doteraz ockovany. Ostatne na individualne zvazenie.
3. Ockovanie proti akutnym, beznym, nezavaznym infekciam (chripka, rotavirusy) - pre mladych a zdravych pokladam za uplne zbytocne.
4. TBC - samostatna kapitola. Ockovanie bolo v SR zrusene cca pred 5 rokmi. V niektorych krajinach EU este skor (AT, FR). Odvolavaju sa na podkles incidencie TBC v tomto regione pod kriticku hranicu potrebnu pre jej sirenie podla WHO. Ide vsak o priemer, kt. nezohladnuje, ze na tomto uzemi sa vyskytuju miesta s inccidenciou nad touto hranicou. Plus migracia obyvatelstva z oblasti s vysokym vyskytom TBC...
Teraz si zoberme, ze povodca TBC (Mycobacterium tuberculosis - MT) je bakteria velmi odolna a fylogeneticky stara ako Matuzalem. Tuberkulozny rozpad kosti je dokazany v kostiach dinosaurov a aktivne MT boli izolovane z egyptskych mumii.
Na internom odd. ma dobra patina pacientov na RTG hrudnika primarny komplex (prekonana neaktivna TBC) a ani pacienti s aktivnou TBC nie su az taka rarita. Tito pridu pre ine tazkosti a aktivna TBC sa zisti nahodne. Predtym behal vonku, jazdil MHD...
Zrusenie tohoto ockovania je vylozena hlupost.
Ano, vakcina ma NU (ide o zivu, cize vyskyt NU castejsi). ale nie su zavazne. Vsakpredsaja tu pekne trepe v tomto ohlade. Ide o vznik tuberkulomu v mieste vpichu, kt sa lahko evakuuje, pripadne s drenazou. Vynimocne, nazaj zriedkavo s podavanim antituberkulotik.
Vakcina nechrani pred TBC pausalne, ale ma lahsi priebeh a co je podstatne - chrani pred dvoma najtazsimi (smrtelnymi formami) - bazilarna meningitida a miliarna TBC.
Ockovanie sa da vykonat na ziadost rodica po 18. mes. veku dietata za uhradu 33 Eur.
Davam do pozornosti tuto moznost tunajsim buducim rodicom, aspon na zamyslenie. Moja dcera je proti TBC zaockovana a planujem dat aj syna, ked dovrsi vek.
Vďaka očkovaniu naša rasa degeneruje ... kedysi prežívali len jedinci so silnou imunitou a tento gén posunuli svojim potomkom atd.
Dnes vďaka očkovaniu žije mnoho slabých ..
Na druhú stranu mi to je jedno, pretože deti nemám a žiadne neplánujem ... nie som rodinný typ a deti nemám rád.
Vlastne ono nasi romovia su toho typickym prikladom, cigancata behaju hole, spinave, nezaockovane po osade a neochoreju, zato na druhej strane, ked drzite svoje dieta uzkostlivo v sterilite tak sa unho potom vyskytne milion alergii. Atd.
nj ak 10% aj realnych rodičov nezaočkuje svoje deti tak vytaj mor a divoke mutacie roznych virusov. Minimalne zo zakona by ste nemohli dat deti do školy školky bez očkovania pre verejne blaho
@padre557
Ked to zhodnotis komplexne, cela moderna medicina vedie k oslabovaniu prirodzeneho vyberu. A nielen ta, ale aj cely vedecko-technicko-priemyselny pokrok.
Samozrejme, komu to nevyhovuje, moze sa svojim zivotnym stylom vratit do predpriemyselnej ery v globale alebo aspon scasti.
Ale nech tym neobmedzuje/neohrozuje ostatnych. Odmietnutie povinneho ockovania nie je ten pripad.
@myschka
Nie je pravda, ze by populacia Romov z osad bola zdrava, resp. zdravsia ako zbytok populacie. Prave naopak. Ma ovela vyssiu detsku umrtnost, celkovo sa doziva nizsieho veku. Prepukaju v nej lokalne epidemie napr. hep. A, je tam vyssi vyskyt TBC (na toto ockovanie sa s oblubou vyprdli, este kym bolo povinne + nizky hygienicky standard TBC vyhovuje), horsia spolupraca pri liecbe atd.
Ano, mas pravdu, ze je tam nizsi vyskyt alergii a autoimunitnych ochoreni, co plati aj o populacii rozvojovych krajin, tradicnych kultur s nizkym hygienickym standardom.
Infekcne vs. autoimunitne och, su v populaciach spravidla v antagonizme - vseobecne povedane.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
pre zaujímavosť: ja som v tejto debate za očkovanie, môj priateľ a jeho rodičia sú proti očkovaniu a je to pre mňa celkom ťažká situácia.
no a moj nazor je ten, ze v sucasnosti mi uz do buducna pride neockovanie ako vacsi risk nez ockovanie
no a teda pre mna je ockovanie uplne "no brain" priorita, ja som v takychto veciach brutalne pragmaticky clovek.
vybavte si to prosím v TSkách, alebo niekde inde, mňa zaujíma očkovanie.
@james98 toto je zaujímavé, môj priateľ zasa hovorí že nepozná žiadneho človeka s duchovným presahom, ktorý by bol za. každopádne, jeho sestra pracuje s postihnutými deťmi a tvrdí, že pozná osobne veľa prípadov, kedy dieťa po očkovaní skončilo postihnuté. (boli to očkovania ktoré prebehli vo veku 6-8 rokov, takže pravdepodobne sa dá dokázať, že to postihnutie s tým súvisí- čo robiť s týmto?) celkovo sa on a jeho sestra pohybujú v kruchoch, kde sa hodne rozjíždějí kampane proti očkovaniu, cítim že majú ten názor hlboko zkorenený a majú veľa silných argumentov. a keď sa s nimi o tom budem nabudúce baviť, potrebujem byť lepšie pripravená.
Pokuta za neočkovanie by podľa mňa mala byť tak cez 5000 a nie len 300euro, lebo neohrozuje zdravie iba svojho decka, ale aj detí, ktoré nie sú očkované (napr. pre to, že sú choré a nemôžu sa nechať očkovať, alebo ešte príliš malé)
LOOOOL aha, takže keby si sa to nedozvedela, tak riziko pre tvoje dieťa by bolo prijateľné vyznieva to tak
o moje dieťa nejde, vtedy som sa tou témou nezaoberala do hĺbky.
čo ma na tej informácii vydesilo je, že ľudia ktorí nezaočkujú svoje deti, môžu zrušiť aj tie zaočkované deti. že skupina, ktorá je menšinou, rozhodne za všetkých. ale ako som písala, nemám k tej infoške zdroj, neviem ako to je, bol to len taký reality check.
moj skromny nazor by bol takymto nezaockovanym detom nepovolit nastup do skolky a skoly + obmedzenie zdravotnej starostlivosti resp preplacania akychkolvek ukonov - vsetko by si rodicia museli hradit sami - od najmensieho testu krvi az po povedzme brutalne drahe lieky ak by sa nieco posralo...
cela tato biodoba/doba modreho konika/matiek s vygumovanym mozgom ma desi.
Potom sa im možno začne chcieť premýšľať a zistia že to ide aj inak.
Mam kamaráta ktorý má syna.
Bol do veľmi živý chlapec.
Po očkovaní (už neviem proti čomu) je mŕtvy. Nie fyzicky, ale duševne. Sedí a slina mu steka po brade.
Ale ockovanie je supeeeer a on to urcite ani nema z toho.
áno, ide práve o to, čo píšeš. ( » en.wikipedia.org/wiki/Breakthrou... ). vakcíny nie sú 100%-né a spoliehajú sa na to, že zaočkovaná je veľmi prevažná časť populácie.
TBC ktora sa u nas uz prakticky nevyskytuje, je povinna.
Tato velmi, velmi, VELMI nebezpecna vakcina je tak nebezppecna, ze v krajinach ako Nemecko ci Svedsko je dokonca ZAKAZANA!
Slovaci prijebani.
mam kamaratku ktora ma otca brata kona dceru....blablabla
A tym dalej si chcela co povedat? Ze som si to vymyslel? Hej pretoze to neni rovnake ako tvoje presvedcenie. Keby som napisal ze mam kamarata co neni ockovany a dostal TBC tak uz veris.
To je jedno. Ludstvo je aj tak v srackach staci sa pozriet na vysledky ankety nebudem ta presviedcat aj tak to nicomu nepomoze.
Dufam ze nas coskoro cosi vyhubi jak dinosaurov pretoze je najvyssi cas uvolnit miesto pre nieco inteligentnejsie.
» www.slobodavockovani.sk/news/je-povinne...
nepacia sa ti dokazove materialy oponenta? tak je to pseudoveda.
spochybnis hlavnu akceptovanu dogmu v sucasnej paradigme prevencie nakazlivych chorob?
tak si sarlatan.
a je jedno, ze maju tie knihy/clanky aj ozdrojovane a nalinkovane na peer-reviewed vedecke studie a podobne. proste musis byt sarlatan, lebo inak by sa tymto ludom zrutili zaklady ich sveta. ale to neplati len pre ockovanie. su konspiracne teorie, ktore su jasne postavene na hlavu, akoze zem je plocha a podobne. no potom su investigativci, ktorych sa vedci snazia zdiskreditovat preto, ze im zasahuju do nejakej paradigmy alebo dokonca (co je pravdepodobnejsie) im ohrozuju zisk, stavaju sa medzi nich a korytko.
Vyberám z toho článku teda nejaké fragmenty:
" » www.goodreads.com/book/show/18336...
Táto kniha, spoločne s notnou dávkou skepticizmu a kritického myslenia, by mohla pomôcť uviesť do akej-takej perspektívy nedávny článok na Denník N o osýpkach, znázorňujúci situáciu značne čiernobielo (buď si racionálna osoba, kt. zásadne akceptuje nútené/povinné očkovanie pod hrozbou pokuty, alebo si hysterický rodič obalamutený chrličmi konšpiračných teórií, ktorý je zásadne proti očkovaniu).
Čo sa mňa týka, sám rozhodne nie som "zásadne proti" (ako, ostatne, ani seriózni a racionálni doktori, ktorí sa pri aplikovaní vakcín svojim pacientom "popálili"), keďže 1. nemám zatiaľ dostatok informácií, aby som mohol dať informovaný súhlas,
2. už som sa očkovacieho "programu" zúčastnil a nijaké viditeľné zásadné problémy nenastali, a
3. myslím, že je zásadne dôležité zostávať otvorený novým poznatkom, a zároveň podrobovať kritickému pohľadu čokoľvek, čo je presadzované ako "povinné" z nejakej centrálnej pozície bez poskytnutia dostatočných informácií.
Pochybovať je radno o všetkom, a obzvlášť v situácii, keď sa akékoľvek pochybovačné hlasy (hoci by aj neboli "popierači efektivity vakcín") nálepkujú automaticky za "fuj fuj antivax propagandu"."
UPDATE: Na druhej strane, toto som písal pred pár dňami, dnes som čítal článok, v ktorom bol rozhovor s nejakým slovenským primárom, a ten mi mnohé o dnešných vakcínach ozrejmil (predtým som sa učil len o histórii tejto praktiky, ktorá je značne nechutná). Je to oproti aj napr. 60. rokom fakt obrovský rozdiel, a je to omnoho menej rizikové. Takže som za, aj keď naďalej ostávam skeptický kvôli tomu, ako sa určité informácie zametajú pod koberec.
Napríklad tá o vitamíne A:
"Jednou z informácií, ktoré v článku ( » bit.ly/2mCFVTV)... akosi opomenuli, je dávno známa skutočnosť, že jestvuje silná spojitosť medzi deficitom A vitamínu a nepriaznivými následkami či komplikáciami osýpok, a že správna strava s dostatočným zastúpením tejto látky môže potenciálne fungovať ako prevencia pred vypuknutím. Toto ochorenie je pritom nebezpečné najmä pre komplikácie, ktoré ho môžu sprevádzať, ako si možno niektorí pamätajú."
Štúdia k tomuto : » www.nejm.org/doi/full/10.105...
"Takže na záver: ako v prípade fundamentalistických antivaxerov, tak v prípade fundamentalistických provaxerov a médií mi príde, že sú často až príliš hysterickí/é a senzáciechtiví/é; namiesto informovania sa a študovania napr. histórie očkovania a jeho relatívnej (ne)efektivity sa spoľahnú na názor odborníka v rámci súdobej vedeckej paradigmy, alebo naopak na hysterickú titulku na konšpiračnom webe."
o tych,co su proti,tak ocividne nemaju dostatok info,alebo maju nejake dezinfo z modreho konika.
uz som viackrat k tejto teme pisala, jedine ockovanie ktore je podla mna v mnohych pripadoch zbytocne je proti chripke..(ak clovek nie je starsi,alebo nejaky imunosuprimovany).
Myslím, že z morálneho hľadiska je lepšie použiť všetky dostupné (vedecky overené) prostriedky pre ochranu zdravia ako neurobiť nič, a riskovať zdravie dieťaťa a tých okolo.
A teda hlavne treba vnímať rodičovstvo a dieťa ako dary a poslanie, (nie ako majetok, ktorý vlastním, či ako zamestnanie), o ktoré sa máme čo najlepšie starať a dobre, s láskou ho vykonávať...
Teda by som na tvojom mieste ukázal rodičom, priateľovi aj takýto obdobný pohľad, samozrejme s pokojom, láskou. Lebo je podstatné, aby ste si vysvetlili, že v takýchto dôležitých veciach sa musíte vedieť dohodnúť ak chcete spolu prežiť život...
Fakt milujem nebezpečných nevzdelancov apriori odmietajúcich všetko, čo štát prikazuje. Štát prikazuje, aby sme sa nevraždili, tax chuťou zarúbem manželíčkovi a jeho rodinke krompáčom do čela, aspoň to bude podľa ich filozofie imbecilizmu. A @vsakpredsajaa je ďalší v poradí, takýchto podľudí treba vykynožiť.
FAKTY sú také, že NEEXISTUJE JEDINÝ dôkaz, že by očkovanie bolo akokoľvek nebezpečné a rovnako neexistuje žiaden rozpor vo vedeckej obci.
8)
Aj vy, aj ja, aj vaše dieťa, skôr či neskôr nejak aj tak nejak zomrieme. Ak by som bol vaše dieťa, tak by som bol proste rád, že som vaše dieťa a bolo by mi úplne fuk, či by som bol zaočkovaný alebo nezaočkovaný alebo aký. Je to proste jedno a pevne stáť na akejkoľvek strane je imho chyba a vedie to len ku konfliktom.
Kašlite na svoje názory a domnienky a zariaďte sa podľa toho, aký bude prúd vecí.
ved tzv 'herd immunity' ti asi nic nevravi,ci?
Alebo keď prirovnávajú ľudí čo nechcú zaočkovať svoje deti k nacistom a fašistom ako bolo vyššie.
A tí mi idú hovoriť že som nejaký konšpirátor hej? Ok..
názor vyštudovaného biochemika
» ciernalabut.sk/2313/durana-ock...
A ja by som svoje dieta dala zaockovat, pokial by bolo na to sposobile podla lekara.
Tí co nedajú svoje deti zaockovat v modernej spolocnosti, iba ťažia z toho, že vsetci ostatni zaockovani su! a to mi pride sebecke!!
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM...
Lancet sa od toho distancuje a clanok stiahol este rok predtym, ako pan inzinier poskytol tento rozhovor pre portal Cierna labut
Zbytok clanku, rovnako ako zdroj, nestoji za dalsi komentar.
Len škoda že si nejak neviem spomenúť kde som šíril životunebezpečné bludy.
@james98 - mas pravdu, nie je to vedecky podlozene. Prave naopak, vedecky podlozeny je nesuvis ockovania (akehokolvek) s autizmom alebo autoimunitnymi ochoreniami (ktore sa tiez zacali spominat v tejto suvislosti).
» www.bmj.com/content/324/733...
» www.cdc.gov/vaccinesafety/c... - clanok zahrna dalsie odkazy a takto by sa dalo pokracovat do nevidim...
@vsakpredsajaa - na podivuhodne produkcie som u teba zvyknuta, ale v tomto fore si sa vyhecoval. Nacrtol si TBC, k comu by som sa rada vyjadrila obsirnejsie nizsie.
@thrwtchr - tvoj prispevok so snahou o neciernobiele hodnotenie ma zaujal, nadviazem nan tiez s podobnou snahou.
Zacnem tym, ze kazde ockovanie je zasahom do imunitneho systemu a treba ratat s moznym vyskytom neziaducich ucinkov. Nic v medicine nie je bez rizika, preto hodnotime bezpecnost/vhodnost jednotlivych zakrokov pre konkretnych pacientov ako pomer BENEFIT vs. RIZIKO.
K preukazanym neziaducim ucinkom (NU) ockovania patria priznaky podobne ako ochorenie, proti kt. je vakcina namierena v prvych hodinach (max. dnoch) po jej podani. Najcastejsie je to zvysena teplota, slabost, vysev pri MMR.
Ide o NU nezavazne, bez rizik, spontanne ustupia, max. mozno podat antipyretika pri tt nad 38 st.
NU ako autiumus, autoimunitne och. atd... nemaju preukazanu kauzalnu suvislost s ockovanim v ziadnom relevantnom zdroji. Prave naopak - vid vyssie. Spominas clanky v peer-reviewed casakoch - bez odkazu. Mimochodom, peer-reviewed (recenzovany) je spomedzi vedeckych casakov najnizsie. Ak by takuto studiu uverejnil karentovany alebo impaktovy (s IF viac ako 1), zacala by som sa nad tym zamyslat.
Preto fakty zatial povazujem za pavedu a to je este vyraz velmi lichotivy. Pritom sa povazujem za cloveka hodnotiaceho veci s nadhladom a ochotneho pristupit na diskusiu, ale tu pre nu nevidim ziadne oporne body.
Teraz rozdelim typy vakcin na 3 sk:
1. Povinne (hexavakcina a MMR) - dokopy 9 ochoreni - vsetky ochorenia zavazne, potencialne letalne, mnohe so zavaznymi chronickymi nasledkami. Pomer riziko/benefit je uplne jasny. Nedat dieta ockovat proti tymto ochoreniam povazujem za hazard s jeho zdravim/zivotom a za bezohladnost voci inym detom ( kt. este neboli zaockovane a su ohrozene).
2. Cestovatelske ockovanie (napr. hep. A, tyfus, zlta zimnica...) - zvazit podla aktualnej situacii v oblasti. Moznost poradit sa na infekcnych odd. alebo kl. geografickej a infekcnej mediciny. Je plne hradene cestovatelom. Tu by som odporucala zltu zimnicu do Juz. a Lat. Ameriky a hep. B, ak nebol doteraz ockovany. Ostatne na individualne zvazenie.
3. Ockovanie proti akutnym, beznym, nezavaznym infekciam (chripka, rotavirusy) - pre mladych a zdravych pokladam za uplne zbytocne.
4. TBC - samostatna kapitola. Ockovanie bolo v SR zrusene cca pred 5 rokmi. V niektorych krajinach EU este skor (AT, FR). Odvolavaju sa na podkles incidencie TBC v tomto regione pod kriticku hranicu potrebnu pre jej sirenie podla WHO. Ide vsak o priemer, kt. nezohladnuje, ze na tomto uzemi sa vyskytuju miesta s inccidenciou nad touto hranicou. Plus migracia obyvatelstva z oblasti s vysokym vyskytom TBC...
Teraz si zoberme, ze povodca TBC (Mycobacterium tuberculosis - MT) je bakteria velmi odolna a fylogeneticky stara ako Matuzalem. Tuberkulozny rozpad kosti je dokazany v kostiach dinosaurov a aktivne MT boli izolovane z egyptskych mumii.
Na internom odd. ma dobra patina pacientov na RTG hrudnika primarny komplex (prekonana neaktivna TBC) a ani pacienti s aktivnou TBC nie su az taka rarita. Tito pridu pre ine tazkosti a aktivna TBC sa zisti nahodne. Predtym behal vonku, jazdil MHD...
Zrusenie tohoto ockovania je vylozena hlupost.
Ano, vakcina ma NU (ide o zivu, cize vyskyt NU castejsi). ale nie su zavazne. Vsakpredsaja tu pekne trepe v tomto ohlade. Ide o vznik tuberkulomu v mieste vpichu, kt sa lahko evakuuje, pripadne s drenazou. Vynimocne, nazaj zriedkavo s podavanim antituberkulotik.
Vakcina nechrani pred TBC pausalne, ale ma lahsi priebeh a co je podstatne - chrani pred dvoma najtazsimi (smrtelnymi formami) - bazilarna meningitida a miliarna TBC.
Ockovanie sa da vykonat na ziadost rodica po 18. mes. veku dietata za uhradu 33 Eur.
Davam do pozornosti tuto moznost tunajsim buducim rodicom, aspon na zamyslenie. Moja dcera je proti TBC zaockovana a planujem dat aj syna, ked dovrsi vek.
@vsakpredsajaa @39
» bezpecneockovanie.wordpress.com/2014/01/07/rodi...
Dnes vďaka očkovaniu žije mnoho slabých ..
Na druhú stranu mi to je jedno, pretože deti nemám a žiadne neplánujem ... nie som rodinný typ a deti nemám rád.
Ale neda mi nesuhlasit s @84.
Vlastne ono nasi romovia su toho typickym prikladom, cigancata behaju hole, spinave, nezaockovane po osade a neochoreju, zato na druhej strane, ked drzite svoje dieta uzkostlivo v sterilite tak sa unho potom vyskytne milion alergii. Atd.
dikes-pikes
@padre557
Ked to zhodnotis komplexne, cela moderna medicina vedie k oslabovaniu prirodzeneho vyberu. A nielen ta, ale aj cely vedecko-technicko-priemyselny pokrok.
Samozrejme, komu to nevyhovuje, moze sa svojim zivotnym stylom vratit do predpriemyselnej ery v globale alebo aspon scasti.
Ale nech tym neobmedzuje/neohrozuje ostatnych. Odmietnutie povinneho ockovania nie je ten pripad.
@myschka
Nie je pravda, ze by populacia Romov z osad bola zdrava, resp. zdravsia ako zbytok populacie. Prave naopak. Ma ovela vyssiu detsku umrtnost, celkovo sa doziva nizsieho veku. Prepukaju v nej lokalne epidemie napr. hep. A, je tam vyssi vyskyt TBC (na toto ockovanie sa s oblubou vyprdli, este kym bolo povinne + nizky hygienicky standard TBC vyhovuje), horsia spolupraca pri liecbe atd.
Ano, mas pravdu, ze je tam nizsi vyskyt alergii a autoimunitnych ochoreni, co plati aj o populacii rozvojovych krajin, tradicnych kultur s nizkym hygienickym standardom.
Infekcne vs. autoimunitne och, su v populaciach spravidla v antagonizme - vseobecne povedane.