Ahojte, zaujíma ma, či dávate sprepitné, keď idete napríklad s kamošmi na kávu, čaj a koľlko. Ja osobne dávam, ale niekedy sa mi zdá, že prehnanie viac než by mali.
Napríklad v takom česku sa vraj nedáva Asi iná kultúra,len tu je to tak všelijako Te
Ak dostanem nejaku sluzbu navyse tak davam, v opacnom pripade nie, koniec koncov su za tu robotu plateni, nie je to jak napriklad v JAR, kde sa mukluje len za dysko..
@majo325 veru češi sú lakomší som bol v USA s takými Čechmi a boli sme v reštike a oni "to co tam nechávaš, vždyť to jsou dva dolary, to jim snad nenecháš tady"
vzdy minimalne zaokruhlim na normalnu sumu, ak je obsluha velmi zla, nenecham ani cent, i keby mi vydal v jednocentovkach. naopak, ked je obsluha mila, necham nieco navyse, i ked mam platit rovnych 6e napr.
tringelt by podla mna nemali brat casnici ako samozrejmost, ale nieco ako ocenenie ich pristupu. a preto naozaj nemam rad, ked je tringelt zaratany uz v cene uctu -.-
Zavisi aj podla obsluhy v mojom pripade. Pokial je casnik/cka neprijemny/a tak nemam dovod ocenit jej pracu. Inak nemam problem kludne nechat aj viac ako tych "stanovenych" 10% co by sa "malo".
Co ja viem od kamosky tak napr v takom Japonsku sa tringelt nenechava- beru to ako urazku totiz, lebo predsa obsluha je vzdy dobra a nemusis za nu platit extra.
tak priatel dava vzdy ja len ked je nieco ako 5,99 a to vsade aj v obchodoch a pod. naposledy ale dala casnicka sprepitne nam sme mali platit nejak okolo dvacky dali sme 50tku a ona nam ju celu vratila len rozmenenu
@sasuke no vsak prave ze ste jej to nepovedali.. ja neviem, mala som za to, ze slusni ludia podobne veci nerobia, ale upozornia na to. ale tak, chamtiva slovac, co sa vobec cudujem
poväčšine majú nastavene ceny, tak aby to vyšlo vždy na zaokrúhlenie, podla obsluhy a kvality, niekedy som spokojný a niekedy nie, podla toho je aj sprepitné, ale v priemere mi to vychádza tak okolo 50 centov, keď sa pýtaš že koľko.
@bangbangboom@hetfield@moonlawoo@artusios to nie je o chamtivosti ale nezvyknem opravovat a davat pozor na ludi kt robia chyby my sme si to vsimli az neskor tak nebolo mozne sa vratit spet a skontrolovat kolko nam vobec mala vydat
@sasuke Každý si musí dávať pozor, na druhej strane, keby sa mi to stalo, nepotešilo by ma to, keby som sa pomýlil. Tak nabudúce jej dajte sprepitné. Zase keby mi vydali málo a zistím to, žiadal by som si správne vydať.
@hetfield nikdy si nekontrolujem kolko mi vydava len vezmem a schovam a je... tiez mozem povedat ze je dost nepravdepodobne ze by si ona nevsimla ze nam z 50 vydala 50 ale ok... btw ja sa nechvalim ja reagujem na forum a rozpravam svoje zazitky co sa tykaju temy :ehm:
@sasuke to si asi jediny človek ktorý si nekontroluje výdavok,som zvedavy čo by si robila keby si bola takto odrbaná ty že by ti menej vydala,to by si sa určite rozhorčovala čo si to dovolila ti menej vydať
Dava sa v cesku neviem kde si prisiel na to ze ee.
A samozrejme ze davam, mne je vrcholne trapne uz ked je taka suma ze napr 11,80 a mam dat len 20 centov. Ak mam dam 13 no
Ked pisete o tom ojebani ludi tak mne raz sofer v buse dobil 40e namiesto 4e. Mal som mu to povedat nech jebe nato a dobije mi len styrku? vy by ste to spravili?
dam vzdy... ked je 13,20 dam 13,50 ked je 13,50 dam 14.... ak su tam taki normalni ak su tam nejaki dementi tak im nedam nic len ja neviem je mi proste trapne dat presne alebo nenechat vobec nic
Nie, su za tu pracu plateni ako vsetci ostatni ludia ani ked si kupujem listok na autobus nenechavam sprepitne preco by som mala casnikovi? Este som nestretla casnika, ktory by bol tak uzasny vo svojej praci ze by som mala nutkanie ho specialne ocenit.
Nie, 90% času nedávam, pretože som rada ak mám za čo si kúpiť tú kofolu a naškrabem pár centov.
Ale ak mám že moc moc peňazí ala 5 eur tak dám Ale max 30 centov, lebo za 35 už môžem mať lístok na autobus a neschytať 70 eurovú pokutu /v dňoch keď nemám zaplatenú električenku /
@majo325 to kto ti povedal, že v Česku sa nedáva? čo sme tu v Japonsku alebo čo, že by sme sa urazili? skôr ma uráža, teda keď som robila čašníčku, ked niekto nechal korunu a vyzeralo, že nemal byť prečo nespokojný, dávam minimálne 5kč, ak vyšla nejaká presná suma, tak prihadzujem ešte 10kč v drobnom. Viem aké je to byť na druhej strane, takže dávam tringelty a nechápem ľudí čo nedávajú moc. Ok, som študent, nemám prachov ako nasratých, ale takých 5kč aspoň? @sheily vidieť, že si nerobila prácu čašníčky inak by si chápala, prečo sa necháva tringelt.
Ano, je možno trocha odveci že sa nedáva všade tringelt, ale to je na tebe kde tringelt necháš a kde nie. Niekto necháva aj v obchode s oblečením drobné
Niekedy som bývala v krčme denne, tam sa mi zišiel potenciálny tringelt na druhý deň na kávu
Ale odkedy chodím vonku podstatne zriedkavejšie a vážim si nízke východoslovenské ceny, nechávam vždy, buď zaokrúhlim do celého eura alebo sa snažím tých 15%.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
tringelt by podla mna nemali brat casnici ako samozrejmost, ale nieco ako ocenenie ich pristupu. a preto naozaj nemam rad, ked je tringelt zaratany uz v cene uctu -.-
Co ja viem od kamosky tak napr v takom Japonsku sa tringelt nenechava- beru to ako urazku totiz, lebo predsa obsluha je vzdy dobra a nemusis za nu platit extra.
ale väčšinou tých 10%.
A samozrejme ze davam, mne je vrcholne trapne uz ked je taka suma ze napr 11,80 a mam dat len 20 centov. Ak mam dam 13 no
(nie dat, ale vypocitat kolko je tak akurat).
Asi som nejaky pomyleny, ale pokial casnik neurobil nejaky pruser tak je mi uplne divne nic im nedat.
Ale ak mám že moc moc peňazí ala 5 eur tak dám Ale max 30 centov, lebo za 35 už môžem mať lístok na autobus a neschytať 70 eurovú pokutu /v dňoch keď nemám zaplatenú električenku /
@sheily vidieť, že si nerobila prácu čašníčky inak by si chápala, prečo sa necháva tringelt.
Ano, je možno trocha odveci že sa nedáva všade tringelt, ale to je na tebe kde tringelt necháš a kde nie. Niekto necháva aj v obchode s oblečením drobné
Ale odkedy chodím vonku podstatne zriedkavejšie a vážim si nízke východoslovenské ceny, nechávam vždy, buď zaokrúhlim do celého eura alebo sa snažím tých 15%.