zožen nejakú veľkú nádobu tam mu dal kopec hlinky nejaký ten štrk piesok a tak ... najlepši eby bolo keby má v tej hline aj nejaké korienky ench môže obhrýzať ... ale podľa na by si ho mala pustit je malá pravdepodobnosť že u teba prežije štastnejší bude vonku...
Na ich chov potrebujeme vhodnú nádobu z pevného nepriehľadného materiálu (dážďovky neznášajú svetlo) s priliehavým vekom (chráni pred vysúšaním a vínnymi muškami) s prevzdušňovacími otvormi na stenách a drenážnymi otvormi na dne nádoby (odvod prebytočnej vlahy). Je potrebné dodržať rozmery nádoby v pomere 1 : 2 : 3, pretože aktivita dážďoviek je závislá od plochy povrchu. Môže byť vyrobená z dreva alebo z plastu. Drevo má dobré izolačné vlastnosti, no postupne začne tiež prehnívať. Plastové sú odolnejšie a lepšie sa čistia. Nádobu môžeme umiestniť na chodbu, balkón (pokiaľ nemrzne), do garáže, dielne, pivnice. Nesmie však byť na priamom slnku (aby nedošlo k prehriatiu a vysušovaniu substrátu). Pod nádobu je vhodné dať misku na zachytávanie odtekajúcej prebytočnej vlhkosti.
Podstielka
Tá slúži na udržanie vlhkosti a ako "bydlisko" pre dážďovky. Je možné použiť hlinu, staré lístie, trávu, slamu, hobliny, navlhčený roztrhaný novinový papier. Veľmi dôležitá je dostatočná vlhkosť, na ktorú sú dážďovky veľmi citlivé.
Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad (šupy a zbytky z ovocia a zeleniny, zbytky chleba a pečiva, vylúhovaný čaj i v sáčkoch, kávová usadenina, rozdrvené vajcové škrupinky, tráva, lístie, hobliny, piliny...).
Nevhodnou potravou sú kosti, mäso, ryby, mliečne výrobky, zbytky mastných jedál.
Treba dať pozor na vysoký obsah soli (horná hranica ktorú dážďovky znášajú je 0,5% koncentrácia) a na zbytky, ktoré by mohli byť konta-minované zbytkami chemických postrekov (napr. citrusové plody).
Potravu postupne zahrabaváme na rôzne miesta do podstielky tak, aby bola vždy zakrytá. Odpad, ktorý trčí z podstielky alebo je veľmi veľký, môže začať zapáchať alebo plesnivieť. Také časti treba z nádoby odstrániť.
Rozrehotal ma ten názov alebo čo to je že ako získať chalana confused L
ale ja ti neviem poradiť,lebo sa dážďoviek neprekonateľne bojím a mám z nich panický strach
neznášam dážďovky,keď je po daždi a sú povyliezané von,tak chodím radšej po ceste,kde ich nie je tak veľa ako na chodníku
a taktiež nemám rada "smrad" dažďa vonku,lebo mi to smrdí ako dážďovky
ale inak som úplne v poriadku a študujem biológiu (to mi pripomenulo,že budúci rok,budeme dážďovky pitvať,fuuuj )
@flleur ja som na tom inak podobne, tiez som na bio a mam fobiu z clankonozcov eh ale ak si dobre pamatam, tak na tom cviku s dazdovkou som nebola, lebo som bola chora
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
@tenario Ja som tak rozmýšľala, že či nie granule?
@lvanka dazdovka je hermafrodit
Podstielka
Tá slúži na udržanie vlhkosti a ako "bydlisko" pre dážďovky. Je možné použiť hlinu, staré lístie, trávu, slamu, hobliny, navlhčený roztrhaný novinový papier. Veľmi dôležitá je dostatočná vlhkosť, na ktorú sú dážďovky veľmi citlivé.
Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad (šupy a zbytky z ovocia a zeleniny, zbytky chleba a pečiva, vylúhovaný čaj i v sáčkoch, kávová usadenina, rozdrvené vajcové škrupinky, tráva, lístie, hobliny, piliny...).
Nevhodnou potravou sú kosti, mäso, ryby, mliečne výrobky, zbytky mastných jedál.
Treba dať pozor na vysoký obsah soli (horná hranica ktorú dážďovky znášajú je 0,5% koncentrácia) a na zbytky, ktoré by mohli byť konta-minované zbytkami chemických postrekov (napr. citrusové plody).
Potravu postupne zahrabaváme na rôzne miesta do podstielky tak, aby bola vždy zakrytá. Odpad, ktorý trčí z podstielky alebo je veľmi veľký, môže začať zapáchať alebo plesnivieť. Také časti treba z nádoby odstrániť.
ale ja ti neviem poradiť,lebo sa dážďoviek neprekonateľne bojím a mám z nich panický strach
Ja som chovala len lienky
a taktiež nemám rada "smrad" dažďa vonku,lebo mi to smrdí ako dážďovky
ale inak som úplne v poriadku a študujem biológiu (to mi pripomenulo,že budúci rok,budeme dážďovky pitvať,fuuuj )