Ahojte, skúsim nejak stručne popísať svoj problém, ktorým sa trápim už asi mesiac, dva a bojím sa ho riešiť...
Som študentkou 2. ročníka denného štúdia na škole a odbore, ktoré ma akosi prestali baviť, Strácam motiváciu chodiť tam a učiť sa to, sedieť na
Po tom jednom roku ťa to nejak rýchlo prestalo baviť. Ja to vidím skôr tak, že by si bola radšej s tým priateľom a potrebuješ nejakú výhovorku. Nech je to ako chce, ak skončiť, tak čo najskôr - sú to len zbytočne vyhodené peniaze a stratený čas. Ale ja osobne by som sa na partnera/ku moc nespoliehal...
@jeko ja som brala aj tú možnosť že som len zaslepená alebo čo a preto by som možno potrebovala otvoriť oči, ale ide o to, že tá škola ma fakt nebaví a keď nespravíš niekoľko predmetov v prvom ročníku a prenášaš si ich do druhého + ďalšie predmety, čo mi prídu úplne nezmyselné.... proste ťa to časom omrzí a začneš sa vzdávať a hľadať iné riešenia a o to sa snažím... a zasa viem, že nemôžem byť naivná a myslieť si že ak s tým skončím a vypadnem zo slovenska, tak že sa budem môcť spoľahnúť na priateľa, pretože stať sa môže čokoľvek, ale považujem to ako jedno z východísk :/ každopádne ďakujem za radu
co sa tika spolužiakov- to iste...s priatelom sa mozno po roku alebo dvoch rozides, nikdy nevies... kamoška zmenila odbor a teraz je spokojna, nepozeraj na starých rodičov, potom to budeš ľutovať ked to bude súčasťou tvojho každodenného života...ak ťa to nebaví, v pohode ukonči štúdium, daj si rok pauzu, zarobíš si a potom si vyber odbor, ktorý chceš študovať
No ... Väčšiu blbosť ako ostať nespokojný kvôli ľuďom, ktorí ti chcú dobre spôsobom, ktorým tebe dobre nebude, sa urobiť nedá.
To len tak na okraj
Podľa mňa by pomohlo aj opísať, čo študuješ, prečo myslíš, že ťa to prestalo baviť a čo by si chcela študovať.
Neviem, nakoľko je pre teba ďalšie štúdium prioritou. Ak je naozaj dôležité, mala by si si skúsiť vyrátať, koľko ťa bude stáť štúdium, nájom v Prahe a iné životné náklady, uvážiť, koľko by si mohla v Prahe asi zarobiť, ak tušíš, čo by si tam robila.
No ale neviem teda, ja mám všeobecne z externého štúdia popri práci taký nejaký neblahý pocit
Kašli na rodičov, akof akt, sprav si ako ty uznáš za vhodné, ak sa tým máš len trápiť, keď nemusíš, tak načo. Ale nemyslím si, že existuje možnosť niečo si zarobiť a potom študovať, čo zarobíš proste minieš, tak to je už len z toho titulu, že musíš, bývať sama, všetko platiť, a tak dále, a tak dále ...
No mala by si opísať aj čo študuješ a čo by si chcela študovať a čo chceš v budúcnosti robiť. Pretože mi to príde, že kvôli priateľovi si veľmi unáhlila rozhodovanie a rozhoduješ trochu zaslepeno..
Ja chodím na strednú, ktorá ma absolútne nebaví. Tiež nemám žiadnu motiváciu byť lepšia, učiť sa.. zaujímať sa o to, čo sa učím.. len tam tŕpnem a každú minutu sa pozerám na mobile kedy konečne pôjdem domov. Takže áno viem aké to je a viem, že to je pekne na prd a človeka to vie riadne znechutiť, ale polož si otázku.. čo chceš robiť v budúcnosti? Myslíš si, že by ti iný odbor nejako viac pomohol? A hlavne si uvedom, že štúdium by si si už musela platiť. Nie je to lacná položka a najmä keď chceš žiť v Prahe.
Aj tak ostáva najdôležitejšou otázkou či stojí zmena tvojho odboru za iný, napíš prosímťa skade chceš ísť kam.
Lebo ak študuješ nejakú sociálnu prácu a chceš ísť na medicínu to sa dá pochopiť, že meníš školu. V takom prípade áno-. Ale ak študuješ ja neviem bankovníctvo a rozhodla si sa prejsť na manažment tak ako to by bola riadna kravina..
@tunidlo študujem dopravnu logistiku podniku, pretože som si myslela že po strednej dopravnp-ekonomickeho zamerania to bude jednoduchšie ale matika mi nikdy nešla a tam sa s ňou stretavam snaď na každom cviku... a chcela by som študovať jazyky konkrétne anglický pretože to ma vždy bavilo a mala som z nich aj dobré známky... na tej strednej len jednotky ale tam to bolo oničom... čiže si myslím že by to bol ten správny smer no a mamka mi neverí a proste ma v tom nechce podporiť, preto neviem kde, ako začať... no a čo sa týka externého kamarátka tak študuje a už len vďaka tomu že proste študuje jej v práci ponúkli vyššiu pozíciu... má 23-4 a už šéfuje sama sebe takže verím že to štúdium je fakt dôležité, či už je externé alebo denné
@maryleennroll toho sa bojím, ale nedá sa to povedať pokiaľ som to neskúsila no a samozrejme doma sa boja a predpovedajú len to najhoršie. ale ďakujem moc za radu
@skingirl94 no akurát som to popísala v komentári vyššie.. a keďže na tej škole nemám šancu vyštudovať niečo čo by ma bavilo tak nemám chuť sa ani motivovať do učenia niečoho čo ma nebaví... na strednej to ešte šlo + dalo sa veľa vecí naučiť + nabifliť lebo nám to doslova vtrepali do hlavy, ale na výške je to len na tebe a to už ide ťažšie...
@wolskeoko to mi vravia aj doma ale ono to není až tak ľahké ,keď má človek proste nechuť tam chodiť ...a tým myslím, že počas týždňa niekoľko nocí nespím, iba ležím v posteli , prevaľujem sa a zaspím nad ránom na hodinu-dve a zobudím sa s tým, že mi je blbo ...taktiež som premýšľala nad prerušením štúdia na rok a prestupom na školu tam, s tým že si dokončím to blbé Bc. ale zas sa nebudem vedieť pohnúť ďalej
čo takto riešiť svoje problémy? keď tu náramne popisuješ psychosomatické bolesti resp. postihy..
pokial nebudeš čeliť tomu čoho sa bojíš, alebo sa ti to zazdá byť nepríjemné tak o čom to je...vycúvať jak zbabelec...
ja začínam aktívne rozmýšľať že si bc spravím... a to som pôvodne plánovala len dva semestre a dovi
@lawey ide mi o to, vyriešiť problémy, s tým že si prečítam niečo od ľudí, ktorí to vedia možno posúdiť objektívnejšie ako ja či moja rodina a prajem ti veľa šťastia, pokiaľ to je to čo chceš tak why not?
@tommy851 ale tak koho práca baví moja mama tiež pracuje úplne v šialenej robote, kedy príde domov úplne vysilená po každom dni a zarába totálne minimum... ale ak sa chcem dostať preč zo slovenska a spraviť si možno o trocha lepšiu budúcnosť tak si musím makať a na to som pripravená
riešim úplne rovnakú dilemu akurát s tým rozdielom, že ja chcem prerušiť štúdium kvôli nevydarenému vzťahu, aby som mohla odísť pracovať niekam ďaleko a nemusela byť v tomto meste... chcem cestovať a spoznávať nové veci pretože sa momentálne cítim, že sa dusím... navyše keby mi vyšla jedna pracovná ponuka, bola by som ohodnotená tak dobre, že by mi žiadnu výšku nebolo treba...
V CR mas 4 roky Bc. zadarmo, takze po 2 rokoch ma este narok na 2 roky bezplatneho studia, nasledne si bude musiet zaplatit ten treti rok, co je okolo 20 tisic Kc (±800e) - zalezi od skoly a fakulty. Externe studium v prahe si zacvakas tak ci tak.. Odporucam denne s rozumnym rozvrhom, ja som chodil do skoly 2 dni v tyzdni.
Zivot v Prahe je lacnejsi ako v Bratislave - lacnejsie ubytko (cca 20% nizsie najmy na byty), lacnejsie sluzby ako kadernictvo, restauracie, lacnejsie jedlo (ale to uz tak nie lebo sa zvysila DPH), lacnejsia MHD..
Treba si tiez uvedomit, ze ak je clovek dobry, tak za 30-40hodin prace (napr. asistentka v realitach) je schopny zarobit cez 25-30 tisic mesacne. V Prahe dost brutalne zalezi ako sa vies obracat a makat. So slovencinou nie je problem, cestina je vyhodou (odporucam sa naucit pre obchodne veci).
@anjelskasatanka ďakujem, každopádne ber na vedomie, že by si nemala také dôležité rozhodnutie robiť len kvôli priateľovi. ja som kvôli tomu môjmu ostala v tomto zapadákove a začala tu chodiť na školu, lebo sme boli spolu už niekoľko rokov a mali fakt krásne plány o tom, že keď skončí školu bude tu pracovať kým ja doštudujem a budeme bývať spolu a bla bla bla..a takto to smiešne dopadlo, že si teraz bijem hlavu o stenu aká som blbá.... tak nedopadni rovnako
@toms ďakujem za tie info a tak isto za radu @glamorous ja viem, preto som to dala ako posledný dôvod, lebo neviem či by som šla práve tam, ale skončiť som s touto školou chcela a ísť na inú... ale neoplatí sa mi ostať a pracovať v KE... a preto mi Praha prišla ako vhodnejšia + je tam on, čo je momentálne len dobré
@dumbar tak to jo to mi je ľúto zahodiť tie ...zatim vlastne len rok a skoro pol ...ale tak neviem nakopili sa mi aj predmety z prveho ako matika, fyzika a ešte jeden uplne chory predmet pre mňa ...takže nič prijemne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
To len tak na okraj
Podľa mňa by pomohlo aj opísať, čo študuješ, prečo myslíš, že ťa to prestalo baviť a čo by si chcela študovať.
Neviem, nakoľko je pre teba ďalšie štúdium prioritou. Ak je naozaj dôležité, mala by si si skúsiť vyrátať, koľko ťa bude stáť štúdium, nájom v Prahe a iné životné náklady, uvážiť, koľko by si mohla v Prahe asi zarobiť, ak tušíš, čo by si tam robila.
No ale neviem teda, ja mám všeobecne z externého štúdia popri práci taký nejaký neblahý pocit
Ja chodím na strednú, ktorá ma absolútne nebaví. Tiež nemám žiadnu motiváciu byť lepšia, učiť sa.. zaujímať sa o to, čo sa učím.. len tam tŕpnem a každú minutu sa pozerám na mobile kedy konečne pôjdem domov. Takže áno viem aké to je a viem, že to je pekne na prd a človeka to vie riadne znechutiť, ale polož si otázku.. čo chceš robiť v budúcnosti? Myslíš si, že by ti iný odbor nejako viac pomohol? A hlavne si uvedom, že štúdium by si si už musela platiť. Nie je to lacná položka a najmä keď chceš žiť v Prahe.
Aj tak ostáva najdôležitejšou otázkou či stojí zmena tvojho odboru za iný, napíš prosímťa skade chceš ísť kam.
Lebo ak študuješ nejakú sociálnu prácu a chceš ísť na medicínu to sa dá pochopiť, že meníš školu. V takom prípade áno-. Ale ak študuješ ja neviem bankovníctvo a rozhodla si sa prejsť na manažment tak ako to by bola riadna kravina..
@maryleennroll toho sa bojím, ale nedá sa to povedať pokiaľ som to neskúsila no a samozrejme doma sa boja a predpovedajú len to najhoršie. ale ďakujem moc za radu
@anjelskasatanka dokonci si BC a potom sa mozes pre mna aj obesit.... ale to BC si sprav
pokial nebudeš čeliť tomu čoho sa bojíš, alebo sa ti to zazdá byť nepríjemné tak o čom to je...vycúvať jak zbabelec...
ja začínam aktívne rozmýšľať že si bc spravím... a to som pôvodne plánovala len dva semestre a dovi
V CR mas 4 roky Bc. zadarmo, takze po 2 rokoch ma este narok na 2 roky bezplatneho studia, nasledne si bude musiet zaplatit ten treti rok, co je okolo 20 tisic Kc (±800e) - zalezi od skoly a fakulty. Externe studium v prahe si zacvakas tak ci tak.. Odporucam denne s rozumnym rozvrhom, ja som chodil do skoly 2 dni v tyzdni.
Zivot v Prahe je lacnejsi ako v Bratislave - lacnejsie ubytko (cca 20% nizsie najmy na byty), lacnejsie sluzby ako kadernictvo, restauracie, lacnejsie jedlo (ale to uz tak nie lebo sa zvysila DPH), lacnejsia MHD..
Treba si tiez uvedomit, ze ak je clovek dobry, tak za 30-40hodin prace (napr. asistentka v realitach) je schopny zarobit cez 25-30 tisic mesacne. V Prahe dost brutalne zalezi ako sa vies obracat a makat. So slovencinou nie je problem, cestina je vyhodou (odporucam sa naucit pre obchodne veci).
@anjelskasatanka
Urcite sa tam nestahuj LEN kvoli priatelovi. Ak ti mozem poradit, doklepni uz Bc. a potom bez s priatelom aj na koniec sveta .
Už sa asi všetci budeme stále opakovať ale proste nerob to čo ťa nebaví..
@glamorous ja viem, preto som to dala ako posledný dôvod, lebo neviem či by som šla práve tam, ale skončiť som s touto školou chcela a ísť na inú... ale neoplatí sa mi ostať a pracovať v KE... a preto mi Praha prišla ako vhodnejšia + je tam on, čo je momentálne len dobré
mimochodom sa to da uspesne liecit neskodnymi tabletkami.