Dokázali by ste človeku ublížiť? Zničiť mu život? Dokázali by ste sa tešiť z nešťastia iných?
Kde sa v človeku berie toľko zla? Keď každý sa narodí ako neškodné nemluvňa. Je to azda vopred dané? Je to v génoch? Či výchovou sa časom vyprofiluje u niekoho
Osobne som sa tešila z nešťastia bývalého keď som mu s rúžom popísala celé auto o tom že nemá gule na to aby zbil chlapa tak si mlátil frajerku, urobilo mi to dobre, teraz o ňom každý vie, že je to sadistické hovno, priateľku si tak skoro nenájde a ja cítim satisfakciu už len pri pomyslení na to čo všekto mu za mňa naloží aj karma...
Sú dve teórie. Jedna hovorí o tom, že človek je zlý vo svojej prirodzenosti. Je to individuálne, u koho, kedy a v akej miere toto zlo prejaví.
Druhá teória tvrdí, že zlo a narušený psychologický profil jednotlivca je zapríčinený sociálnym kontextom, v ktorom sa človek od malička pohyboval, vplyvom okolia, napr. čiastočnou alebo úplnou absenciou riadnej výchovy zo strany rodičov, atď.
Kde však leží pravda - podľa mňa niekde uprostred. Je pravda, že socializácia má na neskoršie správanie a činnosti jednotlivca nesmierny vplyv, avšak súhlasím aj s tým, že masovým vrahom sa môže stať i vysoko inteligentný a vzdelaný človek - čo koniec koncov aj dokazujú rôzne analýzy svetoznámych vrahov, ako bol Ted Bundy, atď. V tomto prípade to zlo zrejme nepramení z ich zlej výchovy a sociálneho pôvodu, ale z latentnej deviantnej osobnosti.
@Joker75
"Kde sa v človeku berie toľko zla? Keď každý sa narodí ako neškodné nemluvňa."
svet okolo do človeka v priebehu prvých 20 rokov života napumpuje.
dezilúziu, zlo, nenávisť, nechuť voči životu a ľuďom okolo. po čase už sa to nedá dusiť vnútri a tak to človek vypustí von, a začne pumpovať do ľudí okolo.
čo sa týka odpovede na prvú otázku, tak neviem. ale za nejakú chvíľu sa asi dostanem do stavu že mi utrpenie druhých bude pôsobiť úprimnú radosť. občas už také sklony pozorujem/chvíľky mám.
@Joker75 ak to berieme uplne z globalu a vobec nespominas okolnosti, cize napriklad ak by on ublizil mne tak rozhodne ano. ak by my niekto zabil mamu a vedel by som na 100 percent ze to bol on tak urcite by som ho zabil
Tak podľa mňa každý to má v sebe..Záleží aj od výchovy, od zážitkov a veľa vecí..Ja napríklad som taká, že nerada robím zle, moje svedomie by mi nedalo ublížiť úmyselne len tak niekomu.Veľakrát by som nič zlé nepriala ani niekomu, koho nemám rada. Ale ak sa proste človek správa ku mne hnusne aj napriek tomu, že ja som mu nikdy nič zlé ani len nepovedala a už ma to nebaví znášať, poviem si svoj názor, dám mu najavo, že sa mi to nepáči a keď aj napriek tomu je hnusný, alebo mi ubližuje tak vtedy viem byť strašná sviňa, lebo mi to príde strašne nefér. Veď prečo by som mu mala priať len dobré a byť k nemu milá, keď človek má na výber, aký bude (a to, že je to v génoch, alebo tak, je podľa mňa blbosť) a on sa bude k druhým správať nevhodne?
Ešte dotaz na záver v podobe malinkatej, mrňavej otázočky a už budem tiško Čo ak by vám škodil niekto dlhodobo a vy by ste proti tomu nevedeli resp. nedokázali nič spraviť? Boli by ste z toho takí slabí, vyčerpaní, že by ste proste nevládali pomaly ani žiť a nie aby ste boli schopní to ešte zastaviť.
ja mám úplne zlý pocit z toho, keď vidím trpiaceho človeka,.. tak ma skrúca a nevydržím sa na to pozerať, aj keď to nie je moja vina. vyslovene nepríjemné mi to je.
to by musel fakt nejako veľmi ublížiť mojim blízkym, alebo čo, aby som si to "užila".
no masoví vrahovia a takí to vraj majú aj viditeľné nejako v mozgu, ale zas k týmto zmenám môže dôjsť vplyvom prostredia aj počas života, a podľa mňa na tom má podiel z väčšej časti prostredie, čiže nejaká "predurčenosť" alebo narodenie sa s tým, že "mám zlo v génoch" mi nesedí; aj keď určite sú na páchanie "zla" istí ľudia z istých príčin náchylnejší a istí menej, čiže najskôr by som to pripísala istej kombinácii človeka a prostredia.
či by som to dokázala to neviem, pri momentálnom stave a vedomí snáď nie, ale ktovie, ak by zapracovali isté látky v mozgu pod vplyvom istých okolností, kedy človek stráca schopnosť reálne vidieť skutočnosť a empatiu, tak je možné čokoľvek - to už by sa týkalo takého že extrému.
Takto v rámci "normy" sa snažím ľuďom vedome neubližovať, jedine ak niekto vedome ubližuje mne, tak naňho prestanem brať do istej miery ohľad, čiže sa správam sebecky a nestarám sa či mu to nejako ublíži alebo nie (ale to zas imho nie je také že škodoradostné ubližovanie, skôr obranný mechanizmus)
@dumbar áno, viem to naisto, že úmyselne škodí pretože mám kvôli tomu dlhodobo problémy. kto je ale agresorom neviem. domnievam sa ale, že tá osoba zrejme nebude úplne v poriadku a navyše nebude v tom zrejme sama. ak by bola v tom sama nemalo by to zrejme tak dlhé trvanie. urobila si z toho voči mne "biznis". ale na druhej strane si myslím, že sa agresor bojí odhalenia. to sú len moje závery na základe toho čo mi bolo podsunuté za posledné obdobie. a svojmu informátorovi verím.
ja nie. v škole mi spolužiačka stále robí zle, keď idem niečo povedať učiteľke tak bezprestávky hudie áno kristínka maličká naša jasné, že si temná, jasné že si kravička atd a mňa to tak zdeptá, že radšej stíchnem a sadnem si na miesto a rozplačem sa, ona vtedy výťazoslávne hovorí učiteľke, že som slaboška a nezaslúžim si chodiť s ňou do jednej triedy
ale aj tak by som nedokázala jej ublížiť lebo: nerob iným to, čo nechceš, aby druhý robil tebe
no to je riadne primitívna dorota, že toto dokáže robiť...
neboj to sa jej všetko vráti 5násobne, zo to čo ti robí zle...
a neplač, lebo mne trhá srdiečko
@zajkousko
najhoršie je to, že učiteľka mi hovorí, že musím odpustiť, predsa ja som tá rozumnejšia a Mirka je len chudera
ona si myslí, že tieto slová ma nejak posilnia, ale to nie je pravda
@Joker75 niekto to ma proste v sebe a zije zivotnym stylom, ktory by si asi nepochopil, zivotnym stylom ktory si to vyzaduje a ktory by si asi nazval mafianskym. Ale ja neublizujem tym, ktori mi daju pokoj.
nedokazal a preco to tak je netusim mozno to je tak ze ludia su proste len dive tvory ktore sa rodia do modernej doby ale stale sa spravaju akoby zili v jaskyni a superili zo susednym kmenom
zničiť život nie ale ak niekto ublíži mne, tak by som sa len potešila v kútiku srdca keby sa mu stalo nejaké malé nešťastie (žiadne smrť ani nič podobné, len jednoducho maličkosť)..ale ja osobne by som nemala srdce sa o to postarať
@biancadetolle
učiteľka ťa berie ako rozumnú a inteligentnú, je pre ňusamozrejme, e sa nebuideš kvôli takej habšude trápiť...
no a ty predsa musíš vedieť, že utrpením sa dostávaš bližšie a bližšie k Bohu, On to vidí, neboj....
kazdy ublizuje a kto si mysli ze nie, je namysleny. ja som na niektore spolocenske normy hrozne alergicka hlavne ked sa upiera jedno pravo na ukor druheho. zial je vela prav ktore sa vzajomne vylucuju a prave to je na tom nezmyselne...nie je mozne aby bol kazdy stale stastny a nie je pravda ze si kazdy za vsetko moze sam, lebo nezijeme vo vakuu. ano rozhodujucu moc ma jednotlivec lebo je za seba zodpovedny ale okolie ma tiez velku moc bez ktorej je jedinec nula ak nespolupracuje s vyznamnymi clenmi...ludia by si mali uvedomit, ze nie je mozne aby boli vsetci naraz stastni a prestat vymyslat oblbovaky, ktore slubuju opak...
ja si myslím, že to môže byť aj genticky dané, ale aj výchovou a skúsenosťami to môže človek získať takúto schopnosť a ja osobne nechcem nikomu ubližovať
bohužiaľ taká nedokážem byť aj keď by som niekedy chcela..
neviem čím to je a asi sa to už nedá zmeniť..možno to má človek už v génoch a trošku to môže byť prostredím v kt sa pohybuje..
Človeku ktrorý mi je blízky, dobre ho poznám a dôverujem mu určite nie, ale niekomu koho nepoznám, na kom mi nezáleží, alebo ma mimoriadne-extra-mega-super vytočil kludne
Ja nedokážem ublížiť, vedome, naschvál, pre pocit šťastia, jasné že ku niektorým ľudom cítim vyslovene odpor ale im to zlo čo robia vráti karma... A myslím si o ľudoch, čo robia zlo, čo sú zlí, že oni boli niekedy celkom normálni len potom sa v ich životoch niečo posralo, totálne premenilo myslenie a začali byť zlí. Podľa mňa vždy musí byť neaký dôvod prečo sú takí .. Tí ľudia podľa mňa majú strašne málo lásky v živote .. nedokážem to vysvetliť tak ako ja chcem
Nie.
Neviem, mozno nedostatocnou vychovou. Myslim si, ze tak ci tak si to clovek, ktory ublizil uvedomi a nezavidim mu prezivat ten hrozny pocit, ze niekomu na urcity cas sposobil peklo na zemi. Takym ludom sa potom uz len vyhybat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
Druhá teória tvrdí, že zlo a narušený psychologický profil jednotlivca je zapríčinený sociálnym kontextom, v ktorom sa človek od malička pohyboval, vplyvom okolia, napr. čiastočnou alebo úplnou absenciou riadnej výchovy zo strany rodičov, atď.
Kde však leží pravda - podľa mňa niekde uprostred. Je pravda, že socializácia má na neskoršie správanie a činnosti jednotlivca nesmierny vplyv, avšak súhlasím aj s tým, že masovým vrahom sa môže stať i vysoko inteligentný a vzdelaný človek - čo koniec koncov aj dokazujú rôzne analýzy svetoznámych vrahov, ako bol Ted Bundy, atď. V tomto prípade to zlo zrejme nepramení z ich zlej výchovy a sociálneho pôvodu, ale z latentnej deviantnej osobnosti.
zlo sa vyvinie z nedostatku lásky
nie som zlá
zlé veci robím len tak nepriamo, alebo lebo hlúpo čakám že z nich vzniknú dobré veci
"Kde sa v človeku berie toľko zla? Keď každý sa narodí ako neškodné nemluvňa."
svet okolo do človeka v priebehu prvých 20 rokov života napumpuje.
dezilúziu, zlo, nenávisť, nechuť voči životu a ľuďom okolo. po čase už sa to nedá dusiť vnútri a tak to človek vypustí von, a začne pumpovať do ľudí okolo.
čo sa týka odpovede na prvú otázku, tak neviem. ale za nejakú chvíľu sa asi dostanem do stavu že mi utrpenie druhých bude pôsobiť úprimnú radosť. občas už také sklony pozorujem/chvíľky mám.
dokazem ubizit komukolvek kto ublizi mne alebo blizkym
@2
určite nie len tak z dlhej chvile
ja by som sa skôr pytal kde sa v človeku berie tolko dobra?
no tak to fakt neviem poradit
a vies naisto ze ti umyselne skodi?
to by musel fakt nejako veľmi ublížiť mojim blízkym, alebo čo, aby som si to "užila".
či by som to dokázala to neviem, pri momentálnom stave a vedomí snáď nie, ale ktovie, ak by zapracovali isté látky v mozgu pod vplyvom istých okolností, kedy človek stráca schopnosť reálne vidieť skutočnosť a empatiu, tak je možné čokoľvek - to už by sa týkalo takého že extrému.
Takto v rámci "normy" sa snažím ľuďom vedome neubližovať, jedine ak niekto vedome ubližuje mne, tak naňho prestanem brať do istej miery ohľad, čiže sa správam sebecky a nestarám sa či mu to nejako ublíži alebo nie (ale to zas imho nie je také že škodoradostné ubližovanie, skôr obranný mechanizmus)
ale aj tak by som nedokázala jej ublížiť lebo: nerob iným to, čo nechceš, aby druhý robil tebe
no to je riadne primitívna dorota, že toto dokáže robiť...
neboj to sa jej všetko vráti 5násobne, zo to čo ti robí zle...
a neplač, lebo mne trhá srdiečko
najhoršie je to, že učiteľka mi hovorí, že musím odpustiť, predsa ja som tá rozumnejšia a Mirka je len chudera
ona si myslí, že tieto slová ma nejak posilnia, ale to nie je pravda
@radiophonic @montgomery
a ano,asi by som to dokázala. ale len tak bezdôvodne by som to nerobila
je mi aj ľúto, že som taká zlá...no neviem to v sebe potlačiť akosi.
ale nespravil by som to, lebo proste nie, ani zlemu cloveku.
A nie je pravda že keď je niekto iní, nazvime to podľa iných "zlý", musí to byť automaticky výchovou. Lebo to je hlúposť.
učiteľka ťa berie ako rozumnú a inteligentnú, je pre ňusamozrejme, e sa nebuideš kvôli takej habšude trápiť...
no a ty predsa musíš vedieť, že utrpením sa dostávaš bližšie a bližšie k Bohu, On to vidí, neboj....
ach filip ja to všetko viem, ale je to ťažké prehltať jej sprosté narážky
neviem čím to je a asi sa to už nedá zmeniť..možno to má človek už v génoch a trošku to môže byť prostredím v kt sa pohybuje..
naser sa krista! (to počujem často)
Neviem, mozno nedostatocnou vychovou. Myslim si, ze tak ci tak si to clovek, ktory ublizil uvedomi a nezavidim mu prezivat ten hrozny pocit, ze niekomu na urcity cas sposobil peklo na zemi. Takym ludom sa potom uz len vyhybat.