U nás v robote začali hrať vianočné pesničky myslím že už koncom novembra. No a naposledy ich hrali 26. decembra - odvtedy nič. Poznám ľudí (na Slovensku až tak veľa nie, ale v zahraničí veľa), čo majú stromček ozdobený už týždne pred Vianocami + koment
ale potom ho dajú dole dosť rýchlo (určite pred 6. januárom, často ešte pred Novým rokom). My sme zas v našej rodine stromček stavali len tesne pred Štedrým dňom (niekedy až na Š. deň) a zasvietili sme ho vždy až na Š. deň. Jesť z neho salónky pred 6. decembrom bol priestupok . Je pravda, že v januári už nebýval zasvietený každý deň, ale ak sme si chceli ešte vychutnať vianočnú náladu, tak áno - keď sme spolu sedeli v obývačke alebo pozerali film spolu alebo aj sám ak som si tam čítal knihu a tak...
Uvedomujem si, že u nás doma je to podmienené kresťanským vnímaním Vianoc - najprv v advente sa pripravujeme a očakávame Vianoce, takže nemá zmysel počúvať koledy a mať vianočnú výzdobu a zas potom, keď už oslávime narodenie Krista, nemá zmysel sa o tri dni tváriť, že sa nič nestalo - práveže tú oslavu ešte naťahujeme.
Pre ľudí, čo Vianoce vnímajú bez tohto kresťanského aspektu a je to o čase s rodinou, domácej pohode a prípadne dobrom jedle a darčekoch (čo mimochodom sú veci, čo aj ja na Vianociach mimoriadne obľubujem), chápem, že to môže fungovať aj opačne - vychutnávať si vianočnú náladu už vopred, počas príprav, nákupov a plánov - a potom to všetko vyvrcholí na Štedrý deň, a potom to pomerne rýchlo opadne.
Zaujímajú ma vaše názory a prax v súvislosti s touto témou.
ja tieto koncooktobrove a novembrove vianocne kliny do hlavy ignorujem a nevsimam si ich, aj tak chodim vonku vecne so sluch. na usiach a dokedy? to je individualne - koho to ako drzi ta nalada... mna vobec a strom doma rusime 6.1.
Ja milujem predvianočné obdobie a vianočnú náladu prežívam cca od začiatku adventu. Po Vianociach (26.12.) na mna prichádza depresia, že už je po všetkom a začínam hľadať jarnú a letnú dovolenku . Stromček rušíme okolo 6.1., nevidím dôvod načo ho mat doma, keď už aj tak chodíme do práce a do skoly.
Poznám ľudí, čo majú stomeček dva dni, iní zase až do februára. Čo ja viem, ja to neriešim. Nech ho majú kľudne aj počas roka, čo mi žily netrhá, tým sa nezaoberám. A koledy si rada vypočujem, ked mám náladu.
ja mám stromček zvyčajne postavený tak okolo toho 17 decembra zvyčajne.. týždeň pred Štedrým dňom a dávam ho dole až niekedy v polovici januára, niekedy až koncom januára
do Veľkej Noci alebo zaciatku letných prazdnin, vtedy treba riesit uz novy skolsky rok- Skola vola a na konci prazdnin dusicky a zaroven hned za tym Vianoce
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Uvedomujem si, že u nás doma je to podmienené kresťanským vnímaním Vianoc - najprv v advente sa pripravujeme a očakávame Vianoce, takže nemá zmysel počúvať koledy a mať vianočnú výzdobu a zas potom, keď už oslávime narodenie Krista, nemá zmysel sa o tri dni tváriť, že sa nič nestalo - práveže tú oslavu ešte naťahujeme.
Pre ľudí, čo Vianoce vnímajú bez tohto kresťanského aspektu a je to o čase s rodinou, domácej pohode a prípadne dobrom jedle a darčekoch (čo mimochodom sú veci, čo aj ja na Vianociach mimoriadne obľubujem), chápem, že to môže fungovať aj opačne - vychutnávať si vianočnú náladu už vopred, počas príprav, nákupov a plánov - a potom to všetko vyvrcholí na Štedrý deň, a potom to pomerne rýchlo opadne.
Zaujímajú ma vaše názory a prax v súvislosti s touto témou.
a mamka neviem kedy postavila stromcek, ale davat ho dole bude asi az po 6 januari... tak nejak to aj bolo v case mojho detstva