Stretli ste sa už s domácim násilím? U vás alebo v rodine? Nezdá sa vám že na slovensku sa to rieši pomaly a nepružne. Že polícia zliháva ...
Aký je váš názor?
Myslím že ešte stále pretrváva ten názor,že veď je to jeho žena,tak nech si ju bije,prečo by sme sa im mali starať do manželstva,a možno si aj zaslúžila,určite je to nejaká hysterka,sekera a len preháňa...
Je známe, že obete násilia majú strach... a tak v tom radšej žijú aj dlhodobo, až kým sa to nejako neprevalí. A to je hrozné... Je potrebné byť všímaví, a ak sa nám zdá, že sme stretli obeť násilia, snažiť sa jej prakticky, účinne pomôcť...
každy má možnosť sa brániť, ale pozor sebeobrana musí byť primeraná...na to je zákon!!!
číže, ak vás manžel napadne palacinkárom, vy mu to môžte vrátiť pekáčom - ten je ťažší a počíta sa to do podskupiny palacinkárov...
(to len preto, že na súde vyhráte)
alebo ak žena napadne manžela nožničkami na nechty, vy ju môžte napadnúť nožnicami na strihanie živého plota...
počíta sa so ako primeraná sebeobrana, nožnice na plot patria do skupiny strihacích predmetov v domácnosti...
takže žiadne strachy a bránte sa, lebo ak to tak necháte, môže sa stať, že to už viac nerozchodíte...
konajte kým je čas...
@zajkousko čiže sk chlap ide na ženu mačetou a ona ho postrelí do stehna,je to neprimeraná sebaobrana a môže byť zato trestne stíhaná? Trochu hovadina,nie?
@riddler aj ja riešim situácie ideológiou: "Kto do teba kameňom ty doňho chlebom"a skutočne som mierumilovný človek, vyhýbam sa násiliu kde sa dá .. ale keby na mňa niekto vytiahol nejakú zbraň a ohrozoval ma ňou, pokúsil by som sa mu odtrhnúť hlavu od tela
a k téme, nestretol som sa s tým, videl som ale jednu situáciu, ktorá mi ostala v pamäti. Nebolo to príjemné. Otázka je, prečo to zašlo až tak ďaleko a aký má ten človek dôvod. Možno by to vedelo nasmerovať riešiteľa na koreň problému.
@riddler áno nutná obrana pokiaľ má byť hodnotená ako okolnosť vylučujúca protiprávnosť pri ublížení na zdraví musí vykazovať zákonné podmienky, teda nesmie byť neprimeraná...
@dumbledore no veď ok lenže keby aj žena vytiahla mačetu,tak veľkého mocného chlapa neporazí,keď ona má ledva 60 kíl,takže si musí vybrať: buď ho postrelí,alebo zomrie.
Riesi sa to nepruzne a nie len chybou policie. Ta z mojho pohladu zlyhava hlavne v tom, ze by mala pri kazdom nahlaseni takehoto pripadu odporucit obet na dajaku organizaciu co pomaha obetiam domaceho nasilia.
Co sa tyka samotneho riesenia domaceho nasilia represivnou formou, tak to je dost obtiazne hlavne pre spravanie sa obeti, ktore sa svojho obvinenia nedrzia ale ked pride na lamanie chleba, tak obvinenie popru a to je pripad 95% takychto pripadov. Venuje sa tejto teme aj dost psychologickych clankov.
@antifunebracka nie je to tym. Je to sposobene tzv fazami ktore tvoria domáce násilie. Tvorí ho - faza budovania napatia, faza vybuchu, faza medovych tyzdnov a medzistupen medzi fazou medovych tyzdnov a fazou budovania napatia. Zeny sa pridu stazovat vtedy, ked sa boja o zivot, cize pocas toho vybuchu a stahovat svoje oznamenie pridu vtey,ked su medove tyzdne cize kedy svojmu partnerovi akoze odpustili a zistili "ze on nie je taky zly". Keby tieto oznamenia nestahovali, tak by praveze policajti mali realne moznosti ako zenu ochranit (vykazanie z bytu atd.) cize naopak, oznamenia sa podavaju, ked sa zena boji o zivot a stahuju sa ked si mysli akeho ma skveleho partnera.
@jantebont nedávno som sa dozvedel, že jeden človek bije jednu moju rodinnú členku, cudzí človek a neznášame aj napriek tomu, že toto som nevedel, teraz už ho neznášam o to viac.
@semhamforas Môže byť, no určite vo veľa prípadoch je za tým aj strach. Keď ťa niekto, s kým bývaš, denne mláti za nič, čoho by bol schopný, keby si naňho zavolal políciu? Aj keby ho vykázali z domu, bál by som sa, že si ma niekde počká. Vždy je to trochu patová situácia. Ako to riešiť a prežiť?
Vykazanie z bytu je len velmi docastne. S takymto niecim dokazu skutocne pomoct asi len organizacie ktore sa zaoberaju obetami domaceho nasilia. Tie dokazu obetiam zabezpecit anonymne utocisko a velma inej pomoci.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
+ dodám, že násilie je páchané aj na mužoch, a to už absolútne nikto nerieši. Veľa ľudí ani nevie, že také čosi existuje...
have a nice day
číže, ak vás manžel napadne palacinkárom, vy mu to môžte vrátiť pekáčom - ten je ťažší a počíta sa to do podskupiny palacinkárov...
(to len preto, že na súde vyhráte)
alebo ak žena napadne manžela nožničkami na nechty, vy ju môžte napadnúť nožnicami na strihanie živého plota...
počíta sa so ako primeraná sebeobrana, nožnice na plot patria do skupiny strihacích predmetov v domácnosti...
takže žiadne strachy a bránte sa, lebo ak to tak necháte, môže sa stať, že to už viac nerozchodíte...
konajte kým je čas...
"Kto do teba kameňom, ty do neho chlebom."
pekný deň...
vyhrala by žena, ovšem ak by bola rozumná a strelila ho do nohy napr....
Co sa tyka samotneho riesenia domaceho nasilia represivnou formou, tak to je dost obtiazne hlavne pre spravanie sa obeti, ktore sa svojho obvinenia nedrzia ale ked pride na lamanie chleba, tak obvinenie popru a to je pripad 95% takychto pripadov. Venuje sa tejto teme aj dost psychologickych clankov.