Tak pri nezhodnýh nepretinajucich spoj stredy kruznic primakou, potom urob v každej kružnici kolmicu ku priamke a --. vzniknu ti prisecniky priamok a kruznic a to budu body, ktore budu lezat na dotycnici
A pretinavych? to neviem, mozno by som vedel, ale to len teoreticky a neviem ci by to paltilo a tazko to vysvetlit .. coze som zvedavy na reakcie osttaných
... doteraz som nejak nad tým nerozmýšlal, vzdy len pravitko som prilozil a al som
Anglictinu myslim nutne netreba, ale tak mozem opisat cca co to robi:
Nech su stredy A,B.
- spojis stredy priamkou (A
- cez stredy spravis rovnobezne priamky (v tom videu spravili kolme na tu AB, ale realne je jedno, ake budu)
- zvolis si jeden par priesecnikov tychto rovnobeziek s kruznicami (horne alebo dolne, oni si vybrali horne), spravis cez ne priamku (Pozor, na videu vyzera, ze je to dotycnica, ale toto dotycnica vobec nemusi byt! Kludne sa moze pretinat s tymi kruznicami)
- najdes priesecnik tejto najnovsej priamky s AB, nazves ho C
- spravis kruznicu so stredom na priamke AB, prechadzajucu bodmi B a C
- najdes priesecniky tejto kruznice a povodnej kruznice so stredom v B, nazves ich D1 a D2
- priamky CD1, CD2 by mali byt tvoje dotycnice
A toto by malo fungovat aj na pretinajuce, teda, neskusala som, ale nevidim dovod, preco by to nefungovalo
ja som našla niekde na fóre že : Najdu si dvě libovolné rovnoběžné tětivy, každá v jedné kružnici a najdu jejich střed stejnolehlosti (což je zároveň střed stejnolehlosti kružnic)Poté Thaletova kružnice, jejíž střed leží ve středu úsečky, jejímiž krajními body jsou střed stejnolehlosti a střed bližší kružnice. Poloměr sahá od středu Thaletovy kružnice ke středu stejnolehlosti. Thaletova kružnice protne bližší kružnici v bodech dotyku, kterými poté stačí tečny vést (zároveň tečny procházejí středem stejnolehlosti). Ale tiež mi to nejak nefunguje :/ je to správne ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
... doteraz som nejak nad tým nerozmýšlal, vzdy len pravitko som prilozil a al som
Anglictinu myslim nutne netreba, ale tak mozem opisat cca co to robi:
Nech su stredy A,B.
- spojis stredy priamkou (A
- cez stredy spravis rovnobezne priamky (v tom videu spravili kolme na tu AB, ale realne je jedno, ake budu)
- zvolis si jeden par priesecnikov tychto rovnobeziek s kruznicami (horne alebo dolne, oni si vybrali horne), spravis cez ne priamku (Pozor, na videu vyzera, ze je to dotycnica, ale toto dotycnica vobec nemusi byt! Kludne sa moze pretinat s tymi kruznicami)
- najdes priesecnik tejto najnovsej priamky s AB, nazves ho C
- spravis kruznicu so stredom na priamke AB, prechadzajucu bodmi B a C
- najdes priesecniky tejto kruznice a povodnej kruznice so stredom v B, nazves ich D1 a D2
- priamky CD1, CD2 by mali byt tvoje dotycnice
A toto by malo fungovat aj na pretinajuce, teda, neskusala som, ale nevidim dovod, preco by to nefungovalo