zaujímalo by ma, že keď na dušičky zapalujete na hrobe sviečky, či sa aj pomodlíte za jeho dušu, alebo len zapálite sviečku a odídete? a ešte, či aj kvety vtedy dávate na hrob
@hetfield , v tom máš sto percentnú pravdu, ale poznám dosť ľudí, ktorí boha popierajú, ale keď niekomu zapália sviečku drmolia otče náš lebo inú modlitbu nepoznajú @tasha5
neviem, ale mňa v cintoríne nič nedojíma, ale mojim starkým donesiem kyticu, zapálim sviečku a sadnem si na hrobku a porozprávam sa s nimi
celé dušičky nejak neuznávam,celkovo chodenie na hroby.. doma som sa však nestretla s pochopením, starká to dodnes netoleruje,ale mama a spol už áno. Jednoducho si nemyslím, že ten jeden deň by mal byť nejaký špeciálny..proste,keď niekomu zomrie blízky človek myslí na neho denodenne, sviečku si zapálim niekoľkokrát do týždňa..dušičky na to nepotrebujem.
a keďže som neveriaca nemodlím sa... ja sa skôr v duchu rozprávam akoby ma počúval.
nie som veriaci, takže nie.. ale keď zapálim sviečku mojej rodine tak chvíľu postojím po tichosti a pospomínam si na nejaké pekné zážitky s ním..
keď je to môj kamarát, pri ňom zapálim sviečku, potom cigaretu a spomínam kým nedofajčím..
@biancadetolle tiez tam nerada chodim ale nejak to prislo, neviem , neboa som na ziadnom pohrebe kde nasi a to ze nevidela som tych posledny krat tak asi preto
@rieper , ja keď sedím na tej hrobke a rozprávam sa s nimi...neviem vysvetliť ten pocit ktorý vtedy pociťujem, ale je mi pritom dobre @tasha
buď rada lebo ja keď som bola kamarátovi a kamarátke na pohrebe som odpadla pri truhle
mojej prababke sa ani neda modlit ani viest nejaky duchovny rozhovor s nou, lebo mi do myslienok keca babka...cize je mi jedno...dolezite je aby sa babka ako jej dcera citila lepsie...ale s veriacou druhou babkou som sa zvykla modlit aby sa ona citila lepsie...akoze ked ona povedala ze a ide, tak aby som vedela, kedy cca to skonci tak som sla aj ja v duchu
ja som zvyknutá na to, že deň - dva predtým pôjdeme na hroby, porobíme drobné úpravy ( čistenie pomníkov, upratovanie okolo hrobov... ) a dáme kvety, alebo vence. Na dušičky sa už pri hroboch len pomodlíme a odídeme. Vždy keď tam človek stojí a modlí sa, má taký zvláštny pocit, ťažko sa to opisuje, keď viete že tam máte napríklad starých rodičov a najviac mi je vždy ľúto keď vidím hroby detí a mladých ľudí...
vždy, keď idem na cintorín, tak si proste s dotyčným "pokecám".
neviem, niečo ako modlenie typu "ó pane čosi" sa vo mne nedeje, ale pokecám si aj s tatkom tam hore vtedy, tak dajme tomu, že to modlenie je.
minulý rok, keď sme na dušičky boli pozrieť starkého celorodinne, tak sme nad jeho hrobom vypili fľašu slivky a s takými zaslzenými očami sme si na neho v tichosti pripíjali a potom sa odtackali domov
mám rada Dušičky (to je blbé slovné spojenie, že "mám rada"). na hroby chodím aj mimo toho, takmer vždy, keď som na Slovensku, ale na Dušičky ideme celá rodina spolu a je to úplne iné.
nemodlím sa, pre mňa je to o spomienkach na dané osoby, atmosfére tam, stretnutí s rodinou..vždy sa na to teším, akoby som bola o niečo bližšie, ..neviem to inak vyjadriť ..aj keď to znie trochu divne...
na cintorin mozem ist kedykolvek a aj sa pomodlit za duse,blby sviatok, ale k otazke: ani neviem minuleho roku som nebola, a predtym som sa modlila lebo som nevedela co mam robit, ta som recitovala v duchu otce nas a myslela na nieco ine...
zapálim sviečku, a keď zapalujem na starkého hrobe, tak sa s ním porozprávam a rozmýšlam aké by to bolo keby teraz žil, či by sa otec a jeho súrodenci správali inak či už k nám, alebo k starkej
@biancadetolle hrozne to vyznelo, ja viem ale naša rodina je strašne malá a strašne dlho nikto nezomrel, takže sviečky, ktoré pálime sú vlastne pre tých, ktorých som ja v živote nepoznala a nemám k nim žiadny vzťah, žiadne city, žiadne spomienky
chodíme celá rodina (z otcovej strany) a vždy to dopadne tak, že jeden/dvaja aranžujú kvety, ďalší zapaľuje sviečky a zvyšok sa rehoce - ale nie preto, že by sme boli neúctiví, len sa normálne bavíme, ale nemodlíme sa
a najvyššia účasť býva, keď najviac leje, to potom zvyšok drží dáždniky tým, čo aranžujú a potom ideme na čaj s rumom
Preto tam idem, že sa chcem pomodliť.
Sviečka zhasne, kvety zvädnú. Sú to len dočasné veci, podstata je pomôcť tej duši, a to jej už môžem akurát tak úprimnou modlitbou...
Ale robia to asi len kresťania, už len z toho dôvodu, že napr. neveriaci nevie ako a čo sa má modliť. :letim:
@georg21 iste sviečka zhasne a kvety zvädnú, ja osobne som veriaca, hoci zrejme nie celkom tak ako ty, lebo nepociťujem potrebu chodievať do kostola každú nedeľu, osobne poznám priveľmi veľa ľudí, ktorí sú v chráme božom takmer každý deň, no žiaľ ich viera siaha len potiaľ. Keď odídu z kostola správajú sa ako dokonalí ateisti...necítim skrátka potrebu patriť k týmto ľudom. Ale verím v istú vyššiu moc, nič v živote človeka sa nedeje náhodou. Neviem prečo si si taký istý že neveriaci sa nevie modliť, respektíve nevie v hlave sformulovať prosbu, ono nie je dôležité odrecitovať pár naučených slov, bezmyšlienkovite, modlitba musí vychádzať zo srdca, tak mi to vždy vraveli rodičia. Keď sa modlíš vlastnými slovami, často je to účinnejšie, to hovorím z vlastnej skúsenosti. Aj ateisti mali blízkych, ktorím vzdávajú úctu možno aj tými kvetmi, každý tak ako vie, ich myšlienka, spomienka na mŕtveho môže byť často silnejšia než pár slov narýchlo odrapotaných pri hrobe. Preto nie je dobré to posúvať len do tej roviny, že ja som kresťan, ja viem všetko najlepšie.
CELA RODINA IDE K HROBU DEDKA SO SVIECKAMI A VENCOM A FLASOU SLIVKY. POLOZIME VENIEC ZAPALIME SVIECKY A OTEC VYTIAHNE FLASU A POHARIKY A KAZDEMU NALEJE, KYM SA VYPIJJE FLASA SME TAM ESTE AJ OKOLOIDUCI SA PRISTAVIA NA POHARIK A POTOM SA IDE DOMOV
@sherloch jj v katolícky ovplyvnených prekladoch. peklo ako som už aj v iných témach vysvetľoval bolo pôvedne hádes a šeol a gehenna. hádes a šeol sú to isté len v rozdielnych jazykoch a znamenajú jednoducho hrob. gehenna je miesto večného zniečenia, hrob z ktorého sa už nedá byť vzkriesený.
V pekle by si mal byť vraj mučený po smrti. Hm.
Bohabojní muži Jakob a Jób očakávali, že tam pôjdu. (1. Mojžišova 37:35; Jób 14:13)
Dokonca aj Ježiš bol potom v "pekle". Tri dni po svojej smrti. Jób sa tam dokonca prosil aby sa tam dostal.
Prečítaj si Rimanom 6:7 a povedz, že prečo by si mal byť mučený v pekle.
Alebo... klamal Boh Adamovi keď mu povedal, že je prach a že do prachu sa vrátiš? Ee, peklo nie je biblická náuka, ale dogma v ktorú väčšina náboženstiev verí
@MM47
TAK ZAPÁLIM JA TEBA A BUDE OHňOSTROOOJ:-d:-d
MAťO POTREBUJEM RADU.
AKO SA MENÍ PROFILOVÁ FOTKA? LEBO JA V EDITÁCII KLIKNEM NA STARú A NIšč SA NEDEJE
@zajkousko počas pobytu na tejto planétke som sa rozprával s viacerými ľuďmi, ktorí sa považovali za stúpencov kresťanskej viery. s väčšinou z nich som viedol príjemnú, otvorenú a konštruktívnu dišputu.
netuším, kvôli čomu si vcelku nepríjemný a zabednený. isteže, časom ťa to prejde, len sa mi zdá, že pokiaľ tu nehráš nejakú zvláštnu hru, tak si v tej kuklličke zakuklený akosi pridlho.
@zajkousko a ked chces vediet ako dusicky riesime my Pohania......poberem sa so svojou babkou,ktora je 75 rokov zasadne krestanka so vsetkym co k tomu patri,na hrob mojho dedka...ja zapalim sviecky lebo ona vie ze to mam rad, naberem jej krhlu s vodou, polejeme kvety, ona sa pomodli, ja pospominam na to co som s nim zazil a rozmyslam o tom ako ma teraz vnima....babka vie ze si neodrapkavam formulky, naucila sa totiz vdaka mne akceptovat aj ine veci ako seba a svoj nazor....takze ked dospejes tak mozno pochopis aj ty.....AMEN (latinsky "nech sa taj stane") keby si nahodou nevedel co rozpravas (co je dost velka pravdepodobnost)
@zajkousko svojimi výstupmi tu súdiš a presviedčaš ludí o tom, že ty si správny a oni si ešte na teba spomenú horiac v pekelných priepasťach bolestnej agónie za svoju pohanskú nevedomosť a neúnosný satanizmus v stratených srdciach a to nikoho nebaví čo keby si radšej bol užitočný svojej viere a šiel niekam reálne pomáhať namiesto prudenia na pochybných portáloch?
@meksoner
mňa to tiež nebaví čítať vaše múdre" slová, ale žite si vo svojom svete, aj ty budeš jeden z tých, čo trpko oľutuje svoje chovanie....
kto neverí v Boha, neverí v nebo a peklo, neverí v evanjelium...
bol som taký istý pako ako ty a viera v Boha ma presvedčila čo je mojím poslaním tu na zemi....
každy zrejme potrebuje riadne dostať najskôr "riadnu po hube", aby sa spamätal...
myslel som to obrazne...
@zajkousko karolko ty si nevieš ani predstaviť čím som si ja už stihol prejsť a kolkokrát som už boha pocítil a kolko toho o nebi a pekle viem....fakt daj troška nižšie to Ego a tvoj život bude viac vyrovnaný
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
89 komentov
@tasha5
neviem, ale mňa v cintoríne nič nedojíma, ale mojim starkým donesiem kyticu, zapálim sviečku a sadnem si na hrobku a porozprávam sa s nimi
a keďže som neveriaca nemodlím sa... ja sa skôr v duchu rozprávam akoby ma počúval.
keď je to môj kamarát, pri ňom zapálim sviečku, potom cigaretu a spomínam kým nedofajčím..
veď tak ako to robíš stačí
@rieper a pociťuješ aspoň nejakú úlavu alebo zadosťučinenie?
skor vzdám úctu ĺuďom, ktorých som mal rád,
chýbajú mi, ale tak každý raz musíme zomrieť.
@flussica , keď sa budem chcieť spopolniť pošlem ti z druhého sveta telegraam
@tasha
buď rada lebo ja keď som bola kamarátovi a kamarátke na pohrebe som odpadla pri truhle
a vlastne teda neviem, odkedy som oficiálny ateista som ešte na dušičky doma nebola sa uvidí teraz
neviem, niečo ako modlenie typu "ó pane čosi" sa vo mne nedeje, ale pokecám si aj s tatkom tam hore vtedy, tak dajme tomu, že to modlenie je.
minulý rok, keď sme na dušičky boli pozrieť starkého celorodinne, tak sme nad jeho hrobom vypili fľašu slivky a s takými zaslzenými očami sme si na neho v tichosti pripíjali a potom sa odtackali domov
mám rada Dušičky (to je blbé slovné spojenie, že "mám rada"). na hroby chodím aj mimo toho, takmer vždy, keď som na Slovensku, ale na Dušičky ideme celá rodina spolu a je to úplne iné.
toto teraz nechápem.
ako sa stane z veriaceho dievčaťa oficiálne ateista?
@sapphirizing ,
si dobrá vnučka a to sa cení
to s tým čistením a vencami robím aj ja mojim starkím
ale ja sa s nimi rozprávamf
chápem
a najvyššia účasť býva, keď najviac leje, to potom zvyšok drží dáždniky tým, čo aranžujú a potom ideme na čaj s rumom
Sviečka zhasne, kvety zvädnú. Sú to len dočasné veci, podstata je pomôcť tej duši, a to jej už môžem akurát tak úprimnou modlitbou...
Ale robia to asi len kresťania, už len z toho dôvodu, že napr. neveriaci nevie ako a čo sa má modliť. :letim:
Nebo a peklo podľa teba nie je biblická náuka ?
Stačí si trochu zalistovať a uvidíš :
Ž 9,18, Iz 14,11, Mt 11,23, Lk 12,5....
V Novom Zákone je nebo spomenuté 276 krát...
V pekle by si mal byť vraj mučený po smrti. Hm.
Bohabojní muži Jakob a Jób očakávali, že tam pôjdu. (1. Mojžišova 37:35; Jób 14:13)
Dokonca aj Ježiš bol potom v "pekle". Tri dni po svojej smrti. Jób sa tam dokonca prosil aby sa tam dostal.
Prečítaj si Rimanom 6:7 a povedz, že prečo by si mal byť mučený v pekle.
Alebo... klamal Boh Adamovi keď mu povedal, že je prach a že do prachu sa vrátiš? Ee, peklo nie je biblická náuka, ale dogma v ktorú väčšina náboženstiev verí
zabudol som na verš: „Mŕtvi si neuvedomujú vôbec nič... Nie je práce ani plánovania, ani poznania, ani múdrosti v šeole (pekle).“ (Kazateľ 9:5, 10)
prepáč, nechce sa mi všetko čítať, ale akeho si vierovyznania?
TAK ZAPÁLIM JA TEBA A BUDE OHňOSTROOOJ:-d:-d
MAťO POTREBUJEM RADU.
AKO SA MENÍ PROFILOVÁ FOTKA? LEBO JA V EDITÁCII KLIKNEM NA STARú A NIšč SA NEDEJE
BOJÍM SA HÁDAť I KEĎ PROTI SVEDKOM JEHOVOVýM NEMÁM NIč
netuším, kvôli čomu si vcelku nepríjemný a zabednený. isteže, časom ťa to prejde, len sa mi zdá, že pokiaľ tu nehráš nejakú zvláštnu hru, tak si v tej kuklličke zakuklený akosi pridlho.
radikalisticky templar si akurat a nie krestan
@alpyns
neberte mi môj názor, ak sa vas môj koment náhodou dotkol, tým, že ste sa v ňom videl, ste úbohí ako som písal, ak nie nie je čo riešiť....
nikoho som nikdy nepresviedčal, nevymyšľaj si, ak o niečom vieš tak to ukáž, kde som tak činil...
mňa to tiež nebaví čítať vaše múdre" slová, ale žite si vo svojom svete, aj ty budeš jeden z tých, čo trpko oľutuje svoje chovanie....
kto neverí v Boha, neverí v nebo a peklo, neverí v evanjelium...
bol som taký istý pako ako ty a viera v Boha ma presvedčila čo je mojím poslaním tu na zemi....
každy zrejme potrebuje riadne dostať najskôr "riadnu po hube", aby sa spamätal...
myslel som to obrazne...
ale filip sú tu aj vhodné kresťana, nesúď všetkých
daj filipovi pokoj
on je môj naj birdzák
ja len nechcem, aby ste sa hádali
keby tak tomu bolo, písal by si boh s veľkým B...
a nie som karol ale filip :-S
heh, ja sa s tým kocúrom nehádam, iba si vymieňame názory, nepotrebujem mať zlé svedomie
@zajkousko
fajn Filip už vás nechám, len bacha, nevyšklbte si vlasy
a nejsom kocúr....ked tak Had teší ma 8)
tešilo ma Had, nech ti ten vesmír pomáha čo najviac a nech sa ti darí v tých kresbách po múroch..........filip :-S :-S :-S :-S
:happy: :happy: :happy:
a čo by som mala vidieť?