normálne prišlo oznámenie z pošty, že tam mám uloženú zásielku
@2 aká daň? už to hovorím asi tretíkrát, ale tam sa fakt neplatí viac, ako cena výrobku plus cena poštovného, takže dopredu vieš, koľko platíš zaujímalo by ma, ako to bolo napísané, či si náhodou niekto slabý v angličtine alebo nepozorný pri objednávaní nemyslel, že to poštovné je nejaká daň prípadne, či si nepomýlil libry s eurami
@missewo hm, dobre, nebudem radšej hovoriť, lebo zas toľko som si toho odtiaľ neobjednala, aby som mala takýto prehľad.... myslela som si doteraz, že ak by tam nejaké clo malo byť, premietne sa do poštovného
@anzu@missewo platí sa clo aj daň ak to presiahne určitú sumu a ide to z krajín mimo EU (aspoň ja som vždy platil clo+dph pred +-1 rokom, neviem či nenastala zmena odvtedy). Dá sa tomu vyhnúť tak, že je to posielané ako "gift" prípadne po častiach/kusoch a s inou cenou.
ok, beriem teda späť, čo som napísala. ale mám aspoň jednu informáciu na doplnenie a to, že ak to ide zo Singapuru, Hongkongu a podobne, tak sa cla báť netreba, tam sa vraj bežne robia tieto praktiky (neviem, či je to bežné aj v iných krajinách)
@anzu Pri zásielkách si treba všímať ako je nastavené poštové. Obchody v HK väčšinou majú "free" kde je započítané poštovné v cene a balík je odoslaný "určitou praktikou" (väčšinou ako gift) príp. sa vždy zmestia do 100€ (120 po novom? ) čím sa vyhnú tomuto všetkému.
Ale pri určitých veciach a objednávkach (väčších alebo rizikových) proste treba dávať pozor, treba čítať maili od obchodníka a komunikovať s ním.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
@2 aká daň? už to hovorím asi tretíkrát, ale tam sa fakt neplatí viac, ako cena výrobku plus cena poštovného, takže dopredu vieš, koľko platíš zaujímalo by ma, ako to bolo napísané, či si náhodou niekto slabý v angličtine alebo nepozorný pri objednávaní nemyslel, že to poštovné je nejaká daň prípadne, či si nepomýlil libry s eurami
Inač nikdy nikomu neprajem stráviť poobedie na colnom úrade pretože sa im niečo nezdá
ok, beriem teda späť, čo som napísala. ale mám aspoň jednu informáciu na doplnenie a to, že ak to ide zo Singapuru, Hongkongu a podobne, tak sa cla báť netreba, tam sa vraj bežne robia tieto praktiky (neviem, či je to bežné aj v iných krajinách)
Ale pri určitých veciach a objednávkach (väčších alebo rizikových) proste treba dávať pozor, treba čítať maili od obchodníka a komunikovať s ním.
A vždy, po celom svete sa dá dohodnúť.
keď mi tie veci prídu tak dám vedieť ako dopadlo......jedno z Honkongu a druhé z Anglicka
Neplatil som nič naviac ako bola suma ktorú mi ztrhli z účtu.....
Máš aj možnosť sledovania balíka? totiž paradoxne, najviac času strávia na území našej krásnej republiky, predtým než si ich niekto vyzdvihne