možno sa pýtam na nesprávnom mieste ale tak možno motyka vystrelí...
keď sa pozriem na emisné spektrá prvkov tak ich jednotlivé maximá - "čiary" nie su až také úzke a majú nejakú tú šírku... hoci to je možno len v rozsahu pár nanometrov ale aj tak je to
Neni to proste len presnost merania? Minimalna sirka ciary vyplyva z Heisenbergovych relacii a maximalna je.asi podla toho, ako velmi napicu mas pristroje
tak už som na to prišiel .. » www-star.st-and.ac.uk/~kw25/teaching/...
je to hlavne preto lebo energetické hladiny nie sú nekonečne ostré a preto že atómy sa pohybujú voči pozorovateľovi a uplatňuje sa Dopplerov efekt
ale diky za reakcie @alex458 - rozklad svetla na spektrum je dosť známa vec ale tu sa už snažím vŕtať hlboko do problematiky.. ak to človeka zaujíma (ako mňa) tak je odkázaný na hladanie vedomostí po internete @narazuvzdornaa - tak to som zvedavy aku 3,14čovatú presnosť bude mať moj spektrometer ktory sa snažim vyrobiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
4 komenty
» www-star.st-and.ac.uk/~kw25/teaching/...
je to hlavne preto lebo energetické hladiny nie sú nekonečne ostré a preto že atómy sa pohybujú voči pozorovateľovi a uplatňuje sa Dopplerov efekt
ale diky za reakcie
@alex458 - rozklad svetla na spektrum je dosť známa vec ale tu sa už snažím vŕtať hlboko do problematiky.. ak to človeka zaujíma (ako mňa) tak je odkázaný na hladanie vedomostí po internete
@narazuvzdornaa - tak to som zvedavy aku 3,14čovatú presnosť bude mať moj spektrometer ktory sa snažim vyrobiť