co som ja cital tak ju spachal koly tomu aby hitler nechal na pokoji jeho rodinu. a hitler ho nemohol nechat len tak popravit lebo to bola uznavana osoba v nemecku.
Dostal na výber - samovražda (pohreb so všetkými poctami a ochrana rodiny, na verejnosti prezentované, že dostal infarkt) alebo súd (čo zanemená istú smrť, verejné poníženie a prenasledovanie rodiny). Hitler sa domnieval, že bol zapojený do atentátu na neho z júla 1944 (Valkýra) s ľudmi okolo Stauffemberga.
patton bol podobný typ generála ako Rommel alebo Murat... tým nemyslím len jeho majstrovstvo s tankami, ale predovšetkým skvelú taktiku, ale už slabšiu stratégiu a logistiku... na druhej strane treba sa na celú vec pozerať z odstupom... údajne správanie Pattona bolo ovplyvnené aj jeho snahou motivovať chlapov a priblížiť sa im...
každopádne nešlo o vzdelaného uhľadeného pána akna štýl Friedrich II. Veľkého alebo N.B., či Wellingtona...
bol drzý ako Wellington, ale v takom redneckovskom slova zm,ysle a práve to ho robilo takým kvalitným generálom... úprimne ak by bol na Eisenhowerovom mieste, tak by určite nebol lepší, ale jeho miesto bolo miestom tankového generála, ktorý za neuveeriteľne krátky čas zabral neuveriteľne veľké územie, šlo o historický výkon. A myslím, že je otázka znie tak, či by aj človek, ktorý nemal povahu drzého sedliackeho frajera s (možno zbytočne agresívnym) spôsobom boja dosiahol také úspechy ako on... Nezabúdaj na to, že Patton a Rommel boli takí úspešní práve vďaka tomu, že im tie drzé agresívne útoky relatívne vychádzali...
A keĎ už sa bavíme o tom, kto bol podľa teba lepší taktik (nie stratég) ako on?
@tomas71 Pattonov štýl velenia mi príde ako syndróm "malý kaprál"..chlapík ktorý sa vie dobre orientovať na bojisku, ale uchádza mu veľký obraz.
K mojim obľúbeným generálom z 2WW patrí William Slim, veliteľ "zabudnutej armády" v Barme. Každý pozná Montgomeryho (čo bol celkovo podpriemerný generál- okrem jednorazového úspechu v afrike) alebo Eisenhowera (čo bol viac politik/úradník než generál), no na Slima sa zabudlo. A pritom, nebyť jeho schopnej obrany- India mohla padnúť do rúk Japoncom.
@hetfield Videl si film "tenká červená línia"? Thin red line v originále. Tak generál v ňom mi presne sedí ako interpretácia Pattona. Štýl "chcem ten kopec a je mi jedno koľko mužov to bude stáť. A žiadne obchvaty, to je pre zbabelcov."
áno presne tak (ten veľký obraz)... práve preto tie občasné strategické kiksy... Lenže za veľký obraz zodpovedal jeden 5 hviezdičkový úradník Patton bol len jeden z generálov, myslím, že zo štrnástich U.S. Army v Európe... jeho primárnou úlohou nebolo robiť strategické rozhodnutia... okrem toho ako sa aj samotný Patton sťažoval, Eisenhower a Bradley ho k tomu ani nepustilli...
čistý súhlas s Montgomerym a Eisenhowerom.... Ale na druhej strane určite všetci veľmi dobre vedeli prečo Eisenhower išiel tak kariérne hore, dokonca v "občianskej" armáde preskočil Pattona hodnosťou bez toho aby vôbec bojoval... On v živote žiadnej väčšej vojenskej akcií nevelil, ale práve preto že bol dobrý politk vedel skĺbiť aj také povahy ako Patton, Bradley či Montgomery...
O slimovi som počul, unikol pozornosti médií aj so svojimi medzinárodným zbormi , resp. neskôr armádou... Tu je vidieť aký veľký vplyyv majú médiá... Vedia vytvárať hrdinov z ničoho a zakopať tých skutočných
spočiatku mu bol Adolf Hitler vzorným vodcom národa. Dokázal pre neho bojovať - pre jeho sny o obsadení Európy, ale ako náhle prišlo k zvratu v Stalingrade, pri El Aleimene, ako sa vylodili spojenci v Normandii, začal mať vážne pochybnosti či Hitler je tá pravá osoba ktorá ma viesť národ. To viedlo napokon roku 1944 do Romelovho zapojenia sa k atentátu na Hitlera...
Lenže prečo je Adolf Hitler negatívna postava? Kvôli tomu, že sa volal Adolf Hitler? Nie... ale kvôli tomu, že spáchal určité zločiny... Mohol vedieť Erwin Rommel o týchto zločinoch? Ťažko, pretože prakticky do konca vojny o nich vedel len málokto... Čo sa týka jeho pôsobenia vo vojne, tak bol to generál, ktorého jednotky nikdy nepáchali vojnové zločiny a so zajatcami zaobchádzali humánne... Čo napr. o Eisenhowerovi nemožno povedať a o tom nikto nehovorí ako o kontroverznej postave...
Púštna líška, geniálny generál tankových vojsk, Francúzsko- divízia duchov, s Afrikacorpsom spravil nemožné, keď zahnal Britov takmer ku Káhire, nebol však nacista, odmietal ideológiu tzv. apolitický generál, veľmi uznávaný Hitlerom, nenávidený ostatnými generálmi(údajne), nespáchal samovraždu, prinútili ho prehryznúť kyanidovú kapsulu. Jeden z mála generálov, ktorý sa nemusia hanbiť za svoje činy počas 2. svetovej vojny.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
som zvedavá, koľkí o ňom naozaj niečo vedia
patton bol podobný typ generála ako Rommel alebo Murat... tým nemyslím len jeho majstrovstvo s tankami, ale predovšetkým skvelú taktiku, ale už slabšiu stratégiu a logistiku... na druhej strane treba sa na celú vec pozerať z odstupom... údajne správanie Pattona bolo ovplyvnené aj jeho snahou motivovať chlapov a priblížiť sa im...
každopádne nešlo o vzdelaného uhľadeného pána akna štýl Friedrich II. Veľkého alebo N.B., či Wellingtona...
bol drzý ako Wellington, ale v takom redneckovskom slova zm,ysle a práve to ho robilo takým kvalitným generálom... úprimne ak by bol na Eisenhowerovom mieste, tak by určite nebol lepší, ale jeho miesto bolo miestom tankového generála, ktorý za neuveeriteľne krátky čas zabral neuveriteľne veľké územie, šlo o historický výkon. A myslím, že je otázka znie tak, či by aj človek, ktorý nemal povahu drzého sedliackeho frajera s (možno zbytočne agresívnym) spôsobom boja dosiahol také úspechy ako on... Nezabúdaj na to, že Patton a Rommel boli takí úspešní práve vďaka tomu, že im tie drzé agresívne útoky relatívne vychádzali...
A keĎ už sa bavíme o tom, kto bol podľa teba lepší taktik (nie stratég) ako on?
K mojim obľúbeným generálom z 2WW patrí William Slim, veliteľ "zabudnutej armády" v Barme. Každý pozná Montgomeryho (čo bol celkovo podpriemerný generál- okrem jednorazového úspechu v afrike) alebo Eisenhowera (čo bol viac politik/úradník než generál), no na Slima sa zabudlo. A pritom, nebyť jeho schopnej obrany- India mohla padnúť do rúk Japoncom.
rommel to bol pán generál!!
áno presne tak (ten veľký obraz)... práve preto tie občasné strategické kiksy... Lenže za veľký obraz zodpovedal jeden 5 hviezdičkový úradník Patton bol len jeden z generálov, myslím, že zo štrnástich U.S. Army v Európe... jeho primárnou úlohou nebolo robiť strategické rozhodnutia... okrem toho ako sa aj samotný Patton sťažoval, Eisenhower a Bradley ho k tomu ani nepustilli...
čistý súhlas s Montgomerym a Eisenhowerom.... Ale na druhej strane určite všetci veľmi dobre vedeli prečo Eisenhower išiel tak kariérne hore, dokonca v "občianskej" armáde preskočil Pattona hodnosťou bez toho aby vôbec bojoval... On v živote žiadnej väčšej vojenskej akcií nevelil, ale práve preto že bol dobrý politk vedel skĺbiť aj také povahy ako Patton, Bradley či Montgomery...
O slimovi som počul, unikol pozornosti médií aj so svojimi medzinárodným zbormi , resp. neskôr armádou... Tu je vidieť aký veľký vplyyv majú médiá... Vedia vytvárať hrdinov z ničoho a zakopať tých skutočných