Moja kamoska to ovlada, aj sa vdaka esperantu zoznamila s ludmi z roznych krajin a tak. Je to velmi lahky jazyk, lebo ma pevne dane pravidla, ziadne vynimky atd... ale holt, je to len umely jazyk. Na Anglictinu nema...
lebo skolstvo upada. a to nielen slovenske, ale da sa povedat ze akekolvek (snad okrem sukromnych skol v juhoafricej republike, ako to opisal tyopek na blackholei » blackhole.sk/monitor-2008#co... )
a suhlasim s nazorom, ze zaklady gramatiky sa clovek nauci za pol dna. potom uz len slovna zasoba, ktorej dost velka cast su medzinarodne slova, alebo slova podobne anglictine... (lebo aj esperanto aj EN ma dost slov z latiny)
a s tym napadom esperanto do skol suhlasim. kdesi som cital, ze clovek, ktory vie esperanto, ma podstatne ulahcene ucenie sa inych jazykov. cize najprv nejaky rok-dva esperanto a potom jazyk, aky chces (EN, DE, bohviecosavsetkoesteuci)
Keby sa všetky štáty sveta dohodli, že sa na školách bude vyučovať esperanto, tak cca o jednu generáciu by zanikol pojem rečová bariéra... Celým svetom by hýbalo esperanto (hoci nemám nič proti angličtine)...
celkom dobrá idea ale potom by bolo zbytočné sa učiť slovenčinu a iné jazyky. Tie by potom vymierali ešte rýchlejšie ako dnes. Teraz tiež každú chvílu zanikne nejaký jazyk, napríklad v austrálii vačšina aborigénov zabúda na svoje dedičstvo a blaboce len po anglicky, tym nehovorim ze by sa mali vratit do dzungle a loviť dingov.
Vedieť esperanto je fajná vec, jeden moj spoluziak sa to učil ale ostatné jazyky by upadali.
A nič proti esperantu ale podla mna by bol nevhodny na literarnu tvorbu a kedze je taky jednoduchý a umelý.
Je síce jednoduchý, ale to neznamená, že nemá dostatok výrazových prostriedkov na literárnu tvorbu. Je to veľmi flexibilný jazyk... s neobmedzenou možnosťou vytvárania nových slov...
Väčšina jazykov aj tak zanikne, tak prečo to naťahovať?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Antja: Priemerne inteligentný človek zvládne základy esperantskej gramatiky za pol dňa
a suhlasim s nazorom, ze zaklady gramatiky sa clovek nauci za pol dna. potom uz len slovna zasoba, ktorej dost velka cast su medzinarodne slova, alebo slova podobne anglictine... (lebo aj esperanto aj EN ma dost slov z latiny)
a s tym napadom esperanto do skol suhlasim. kdesi som cital, ze clovek, ktory vie esperanto, ma podstatne ulahcene ucenie sa inych jazykov. cize najprv nejaky rok-dva esperanto a potom jazyk, aky chces (EN, DE, bohviecosavsetkoesteuci)
Vedieť esperanto je fajná vec, jeden moj spoluziak sa to učil ale ostatné jazyky by upadali.
A nič proti esperantu ale podla mna by bol nevhodny na literarnu tvorbu a kedze je taky jednoduchý a umelý.
trochu to pripomína newspeak z orwella
Väčšina jazykov aj tak zanikne, tak prečo to naťahovať?