myslim si, ze manzelia maju mat deti vtedy, ked veria, ze sa o ne dokazu postarat hlavne co sa vychovy tyka, ale iste aj materialnych veci...ale to zalezi od konkretnych ludi. Ked napr. v Afrike ziju ludia, ktori cely zivot poznaju len chudobu a nic ine okolo seba ani nevideli a deti sa tam bezne rodia a vychovavaju, myslim, ze oni to beru inak, asi im ani nenapadne nieco take, ze "budem mat tazkost uzivit dieta" - lebo to je automaticke, ze tu tazkost budu mat...Ale ak ta tazkost je velmi velka, tak by bolo lepsie, keby deti nemali...
ja si myslim ze na dieta ma pravo kazdy...teda najma zeny boli stavane na to aby to dieta predsa mali.. otazne je ked niekto zije z minimalneho platu jedneho z partnerov a ma doma 6 deti...tam uz je to skor nezodpovedne...deti mas prijat, vychovat, a dat im to zakladne ( kam patri aj to materialne ) aby mohli sami ,,nabehnut,, na svoj zivot...tazko sa rozbieha z nicoho...
Na to neexistuje odpoveď nieje to správne ani nesprávne. Je to prirodzené že ľudia sa rozmnožujú a chcú mať deti bez rozdielu majetnejší sú akurát väčšinou vzdelaním trochu vyššie a tak to viac zvažujú ale pýtať sa či je to správne alebo nesprávne je nezmysel.
omg...ako na jednej strane som za tom aby všetkým osadovým cigánom (a aj necigánom, ale ludom zdielajúcim ich spôsob žitia" by som podviazala vajcovody a vykastrovala...
lebo ked vidim proste cigánačtá 7 - 9 ročnýcbh jak si fajčia zvesela a zaváňajú toulénom.....
a často s aludia dostanú do chudaoby skrz nejakú chorobu.... ale pokial ty ludia lubia svoje deti a snazia sa im zabezpečiť čo najlepší domov prečo nie...
každý má právo na dieťa, ale je vrcholne nezodpovedné množiť sa ako škrečkovia a pritommať minimálny príjem, bývať niekde v chalúpke napchadí v dvoch izbách štrnásti a ešte vyplakávať ako sa im ťažko žije
Jasne, ze maju na to pravo, ale ak je ta chudoba fakt ze velmi velka tak je to aj urcita nezodpovednost, ak to uz hranici s tym, ze hrozi ze sa o to dieta fakt nebudu vediet poriadne postarat, pretoze je jasne ze len z lasky rodicov to dieta bez urcitych veci neprezije. Ale ono v takychto pripadoch to moze byt rozne, lebo potom sa moze stat aj to, ze im stat tie deti vezme do detskeho domova, ale tak ja si myslim ze kazdy kto chce mat deti, ci uz chudobny alebo bohaty by si najskor mal dobre premysliet vsetky povinnosti, ktore s prichodom dietata skor ci neskor pridu.
kazdy normalny zdravy clovek tuzi po potomkoch...je to prirodzene a ludske, aj keby som bola chudobna cely zivot, tak by som sa chcela stat matkou......otazny je potom pocet .....1 staci....4uz je asi pre chudobnych aj dost
akože táto otázka musí pochádzať asi z chorej mysle, pretože na to má právo každý a nikto nikdy nemá právo rozhodovať o to či môžeš alebo nemôžeš mať deti
Prv než začneme hľadať otázku na túto, určite dosť znepokojivú otázku, je potrebné definovať si "chudobu".
To neni detváky, že po víkende mám prievan v peňaženke. Ani keď nemáte doma metrovú plazmu nie je prejav chudoby. Chudoba je keď nemám čo jesť, kde bývať, a žiadny prístup k zdravotnej starostlivosti.
Typický obrázok z afriky- z hladomorom zmietaného regiónu nám tlačové agentúry prinášajú srdcervúce obrázky, ako sa malé deti s navretými bruškami túlajú po utečeneckom tábore pomedzi odpadky a sadajú na ne muchy veľké ako detská päsť. Ja sa pýtam, mali ich rodičia právo ich priviesť do tejto nočnej mory? Celý svoj krátky mizerný život prežijú v hlade a chorobe. A zodpovední za to sú ich rodičia. Teda v kontexte situácie. Nad nimi zodpovedný za to sú miestni warlordi, ktorí si z humanitárnych dotácií žijú ako králi.
Čiže potom vznikajú paradoxy, ako ich vidíme- bohatá západná civilizácia vymiera, najchudobnejšie diery sveta zažívajú populačný boom. A recipe for disaster..
@stodvacinkar pojem chudoba je v sociologii jasne devinovany, ak tu definiciu niekto nepozna tak je nekvalifikovany vyjadrit sa..... kebyze mam vsetko polopatisticky do detailov vysvetlovat, tak mozem rozno napisat blog
@stodvacinkar a btw velmi pekny prispevok. Som rad, ze sa nasiel niekto kto to seriozne zanalyzoval a nevyjadril sa ako afektovany emocionalne nestabilny pubertak, (co ma prekvapuje hlavne u ludi 25+)
- talentovane dieta s nadanim pre hudbu nema peniaze na kupu hudobneho nastroja (menej zlozita)
-dieta s IQ 150 musi makat v obchode aby pomohlo rodicom na najomne a nema preto cas studovat (viac zlozita s dlhotrvacnejsimi nasledkami)
Kedze kazdy clovek ma nadanie minimalne na jednu (ale vacsinou na viac veci) je logicke predpokladat ze zivot, ktory privedies na svet sa jedneho dna bude chciet realizovat, spolocensky zit a tak dalej.
Ak proste vies, ze si rada, ze mas zaplatene mesacne najomne chcela by si privies dieta do zivota, v ktorom nebudes mat na podporu jeho zaujimov, talentov a socialneho zivota ?
@drejka ja som nikde nenapisal ze by som s tym chcel nieco spravit. Ani som nenapisal ze mam sposob ako s tym nieco spravit ale je to dovod nevies o tom diskusiu ???
Chapes.... netreba si nic domyslat. A nevadi mi ani ked so mnou niekto nesuhlasi (hoci nechapem ako to niektori dokazu kedze svoj nazor som ani nepovedal)
Len ma NESKUTOCNE SERU prvoplanove afektovane prispevky bez najmensieho naznaku integintneho rozmyslu
Dakujem, ze som sa ti mohol zdoverit
K tvojmu prispevku:
Ano vacisna normalnej populacie. Ale je normalna populacia vacsinova ?
@hluzar mozno je to len moj pocit, ale dost agresive odpovedas. akoby si chcel silou mocou dosiahnut, ze mas pravdu, pritom ja som nepisala ziadne argumenty, na ktore by si mal reagovat a nepytala som sa na to, co si mozem vygooglit (sama studujem nieco, co ma s chudobou dost spolocneho) ale zaujimal ma tvoj pohlad na to (co si aj napisal).
a pytala som sa ta na dve veci, z toho na jednu si neodpovedal ak som si dobre vsimla.
@drejka nezahrnul Ja viem ako to vidis ty sak uz sa pozname nejaky ten piatok
Ale proste akonahle tu niekto polozi haklivejsiu otazku tak hned sa poniektori idu do neho navazat , lenze aj haklive otazky su otazky a treba o nich viest diskusie.
no moj pohlad na to je taky, ze nikto nema pravo rozhodovat a prikazovat alebo zakazovat inemu ci plodit alebo neplodit deti (tak ako boli aj pripady, ze romske zeny bez ich suhlasu sterilizovali). a je jeho/ich rozhodnutie, ci to dieta do takychto podmienok privedu alebo nie.
a inac je to prilis zlozita tema, o ktorej by sa dalo vela rozpravat. sama budem pracovat aj s detmi, ktore su vdaka zlym socialnym a vychovnym pomerom deprivovane a dokonca aj mentalne postihnute.
sama si myslim, ze pokial clovek od detstva zil v takejto chudobe, teda je nou psychicky poznaceny, velmi nepremysla nad tym, ci plodit alebo neplodit dieta. maju ine problemy. ine premyslanie, ako my, ktori mame cas a peniaze na to, aby sme tu o tom diskutovali.
vies, rovnako aj mne by mohli zakazat mat dieta, pretoze by mohlo odo mna zdedit moju chorobu a tym padom by nemalo taky plnohodnotny zivot.
fakt na toto sa neda jednoznacne odpovedat. na jednej strane viem ako to myslis. viem co obnasa zle socialne prostredie. ale na druhej kazdy ma na to pravo rozhodnut sam...
@hluzar a ozaj na to, co si sa ma pytal v @28 konkretne ozaj neviem odpovedat. nie som v takej situacii a nikdy som nebola (a som za to ozaj vdacna). a netusim co by mi hlavou v tu chvilu lietalo.
@elemia nie rozhodovanim za niekoho ale napriklad spolocenskym vyvojom.....
Tym istym spolocenskym vyvojom, ktorym sme dospeli k zaveru, ze vrazda je zla
tym istym spolocenskym vyvojom ktorym sme dospeli k zaveru , ze ludia su si rovni a zavrhli sme otroctvo
..... ze obohacovanie sa na ukor majetku ineho sme nazvali kradnutim
a tak podobne
Keby bola tato otazka zodpovednosti spolocnostou uznana ako xyz dalsich noriem, ktore kultivuju civilizaciu , mohol by sa pocet takychto nestastnych deti rapidne znizit.
A akym sposobom sa to da dosiahnut inak, nez tym, ze sa o tom bude hovorit.
Spolocnost nemoze fungovat na principe ze vsetci budme bohati. Preto ma vyznam tuto otazku riesit len v tej existencnej sfere ..... ked uz naozaj sa da nazvat porod odsudenim k trapeniu......
Mne je strasne luto tych deti ......
Nejaky cas som stravil v decaku ako dobrovolnik a to co som si o psychickej deprivacii nastudoval som teda aj videl v praxi. Bolo to uz davnejsie ale zanechalo to vo mne nezamenitelny dojem , ze zodpovednost je v tychto otazkach velmi dolezita.
A dodnes nie je celkom preukazane, ci je potreba mat dieta prirodzena, alebo spolocensky naucena.....
Mozno , keby sa spolocnost viac uvedomila, a ludia by sa nestarali len sami o seba, tak by aj tie deti, ktore mali smolu dostali sancu ukazat co je v nich a nieco dosiahnut.
Ale pri tejto lahostajnosti k trapeniu inych, pri tomto egoizme, ktory hybe svetom v momentalnej dobe ......
Kazdy clovek ktory chce mat deti by sa nad tym mal zamysliet. Ci je prenos jeho genetickej informacie naozaj az taky dolezity , aby sa podielal na nestasti, aby prilial benzin do ohna.
A kazdy clovek by mal mat dieta az vtedy, ked na to bude pripraveny.
To je moj nazor (prvy krat napisany od zalozenia fora)
@hluzar ja nehovorim, ze sa o tom nema diskutovat. praveze je dobre, ked sa o takych veciach ludia rozpravaju a navzajom vymienaju svoje nazory a skusenosti.
len ja na to fakt nemam teraz cas. ak, tak sa k tomu mozeme vratit zajtra.
@elemia ano hlavne som chel zdoraznit ze tu nehovorim o nejakom rozhodovani o zivotoch inych ludi .... skor je to vec globalneho presvedcenia. A rad o tom viac diskutnem kedykolvek by si mala chut.
@drejka Tak som to nemyslel Samozrejme ze sa zapajaj
Tvoje prispevky vzdy posluzia ako inteligencna infuzia ak sa forum zvrhava do plytkosti.
@35 moja mama tiez pracuje v decaku...a to s tymi detmi mas pravdu, ale mam pocit ze vacsina rodicov tych deti su tymi poslednymi co sa zamyslaju nad tym ci to dieta fakt tak potrebuju alebo nie a ci sa budu o neho vediet postarat, teda asi maju aj fakt ine uvazovanie ako my
keďže sú chudobní rodičia je vysoká pravdepodobnosť že bude chudobné aj to dieťa ... t.j. nedostane poriadne vzdelanie , budú sa mu v škole smiať .. a podobne
@majo16 nesuhlasim. iste, niektore deti to potlaci maximalne dole, ale niektore budu mat chut dosiahnut to, co ich rodicia nikdy nedokazali a prave to ich bude dalej motivovat.
@kikushenka .. no hej .. ked su ako tak ambiciozne tak hej . lenze ja som osobne zazil pripad ked chlapec bol chudobny a este ho aj ludia tak zdeptali ze uz mu bolo vsetko jedno a ani netuzil nic dosiahnut .. ale to je len jeden pripad z mnohych asi mas pravdu
Viem o rodínách ktorí deti plodia preto aby im zato platili ....tak to naozj neuznávam . Je to zneužívanie detí a tie deti sú zanedbané a nemajú dobré podmienky na život , rozpadajúci sa dom , žiadn elektrika ani voda ...
to len ja som bola ako dobrovolnik v decaku kde si tie deti vobec nevazili co pre nich robime a ked sme im doniesli hracky povedali nam ze :,, take skarede,, a hodili ich na kopu ? hlupo nam nadavali a smiali sa na tom ze ich chceme nieco naucit ?...aj taketo deti su...nemam s tymto dobru skusenost ...
@beaurebelle tiez som si ich doveru neziskal za den.... dalo to pracu....
vtedy som vazil 160 kil tak si mozes vediet predstavit akym som bol tercom vysmechu, ale neskor som sa s nimi skamaratil a porozumel som im .... ono rozumel som im uz predtym teoreticky, ale az potom som mohol mat istotu, ze veci su tak ako su.
@hluzar tiez som tam nebola den a nic sa tym nezmenilo... skor osm mala pocit ze to ja chodim deprimovana odtial a nie tie deti ze by boli deprimovane zo svojej situacie...proste som narazila asi na take co si naozaj nevazili ani pracu vychovavateliek a ani nas co sme tam viac menej chodili preto aby sme ich trochu potesili a aby mali moznost stretavat sa aj s inymi ,,detmi,, ako z decaku.. neviem vask ci to bolo osozne...kazdopadne par deti tam bolo skvelych takze ked uz len kvoli nim by som si to zopakovala..a ten terc vysmechu si viem predstavit...mne sa tieto deti zdali ,,vo vysmievani,, este horsie ako deti ,,normalne,,..a to nehovorim ked sme boli v reedukacnom centre ..tam to bolo este horsie..
@hluzar no ja mam len prihody s detmi starsimi ako 10...mladsie neboli vobeec zle ba naopak aspon 5 z nich by som si zobrala domov..romske neromske to je jedno ... take 14-15 rocne ktore uz myslim maju vek na to aby pochopili co pre ne robia tie vychovavatelky a co my a mozno je pravda ze bol svet pre nich nepriatelom ale nikomu nedali moznost vysvetlit im ze to mozno nie je az take zle ako to vyzera a ze my nie sme nepriatelia ale kamarati...a podla mna sa v dnesnej dobre praveze dost rozbieha pomahanie detom z decaku... nevravim len materialne jasne aj to je dolezite ale existuje uz xyz spolkov , nadacii a neziskoviek ktore taketo deti podporuju dokonca viac ako deti z beznych rodin.. podporuju ich pri rozvijani intelektu , talentu, specialnych schopnosti davaju im moznost cestovat vzdelavat sa v zahranici ci spoznavat ine kultury a taketo moznosti mozno nemaju deti zo socialne slabsiych rodin aj ked tych rodicov maju...je to individualne..a ako vsetko na svete ma to aj svoje pre a proti..
@hluzar len tak mimochodom velmi sa mi paci ze sme vlastne zo zakladnej otazky ktoru si nastolil vyclenili aj tuto problematiku - svet deti z decaku , ich pohlad na svet a na spolocnost ako taku
@beaurebelle no ja v tom, ze niekto splodi dieta napriek tomu, ze sa o neho nedokaze postarat ziadne pre nevidim.....
Vazne som nechcel sklznut do roviny posudzovania decaku. Mojim cielom bolo ozrejmit pochody nestastnych deti ktore neskor prerastaju v charakter. Preto samozrejme spominam tie problemove.
@hluzar ziadny clovek v tom nevidi pre ale ziadny clovek ani nema pravo povedat ze to dieta mat nemoze...mne sa praveze paci tato problematika pretoze si myslim ze aj ta by bola dost diskutovana...ale s tym ze z nestastia deti sa rodi ich charakter s tym sa da len suhlasit...najde sa vsak aj par vynimiek ktore prave preto ze oni boli nestastne, socialne nezabezpecene a podobne sa snazia uz v dospelosti viest dostojny zivot a az sa raz rozhodnu pre deti rozhodnu sa pre ne vtedy ked budu vediet ze budu mat siroku skalu prostriedkov a moznosti ( ci uz dusevne alebo materialne) ako ich zabezpecit aby tiez zili dostojne...
@hluzar .. rozmyslam kto ma pravo a vlastne aj silu nasmerovat spolocensky vyvoj tak aby sa ludia na svete zamysleli nad tym co robia a preco to robia..pokial si to neuvedomi kazdy clovek individualne je to zbytocne...treba vsak na to pri kazdej prilezistosti poukazovat a nie len privierat oci a hovorit si ze ,,sa to spravi,,
@beaurebelle cely svet je velke susto ostanme v Europe
A odpoved je, ze my vsetci dokopy.
Zoberme si inu formu nespravodlivosti. Diskriminacia homosexualov.
Tu mozeme v dnesnej dobe vidiet , ze tato otazka sa riesi, ze kazdym dnom je nas ultak mensi a viac ludi nas chape. Dobra nam praje.
A vydobili sme si so tak, ze sme sa prejavovali, ukazali sme svoju existenciu . Tato otazka bola rozoberana 1000000 krat a vdaka tomu vdacime za meny ktore nastali a este nastanu.
Ono to naozaj funguje, ze ked sa o niecom hovori, tak to spolocnostou hybe ....
@hluzar my vsetci dokopy ano ale nevrav ze to nie je tak ze by sa nad tym nemal najprv zamysliet kazdy clovek sam ako individualita a az potom hladat spolocne riesenie a zacat sa ,,ozyvat,,..tu homosexualitu si uviedol ako spravny priklad tiez to bolo vtedy ( pred rokmi) nemyslitelne a bolo to tabu a teraz sa to berie uz takmer ako normalna vec..tiez sa najprv zacali ozyvat jednotlivci ti vytvarali skupiny a skupiny sa postupne spajali az tuto problematiku svetovo upozornili a tak vlastne ludi posunuli vpred tym spravnym smerom..aa to je v poriadku mne uz tiez pada hlava - ze je uz dost hodin som si uveodmila ked som namiesto tvojho nicku dala za zavinac moj a vsimla som si to az na konci ked som si to vlastne chcela odoslat sama sebe
@hluzar vidis ale priznal si sa ty sam - ty ako individualita a potom ta nasledovali ini mozno taki so pred tebou nemali odvahu a spolocne ste zmohli viac...mas pravdu ale faktom je ze sa myslim nenajde vela ludi kt. by si tuto nasu diskusiu precitali dokonca pretoze je prilis dlha a pre niektorych mozno aj komplikovana a tym sa vlastne dostavame k tomu aki su ludia poohodlni..a ja osobne som sa tym dostala k tomu ze uz nemam vobec ziadnu energiu a snad uz ani cit v prstoch takze to tu definitivne balim a odchadzam spat dobru noc teda...a nech sa ti nadalej dari burit vody birdzu takymito diskusiami pretoze ak sa nenajde clovek co si neda na oci pasku tak sa nic nevyriesi
@beaurebelle heh diky ale birdz zdaleka nie je mojim hlavnym posobiskom A zas toho, ze si to precita malo ludi by som sa nebal, oni su skor len lenivi reagovat (vychadzam z rocnych skusenosti s birdzom )
Dobru noc a diky za rozhovor Tiez ti prajem nech sa dari.
@hluzar aj ja som tu uz dost dlho regnuta - predtym som vsak mala iny nick na tomto som kratsie Dobru aj tebe a nemas zaco kedykolvek ! cakam na ine diskusie od teba snad si ma zapamatas ked ti budem co to komentovat ... ahoj
@hluzar aby sme sa konečne pochopili, pretože ako vidím nechápeš. Problém nie je v tom zakázať niekomu mať deti. To je choré, pretože o tom nikto nemá právo rozhodovať.
Problém začína a je zakotvený v našej legislatíve, ktorá takýmto ľuďom (nielen rómom no nie všetkým, ale aj bielym a taktiež nie všetkým, skôr málu, ale sú) zneužívať systém ako taký. Problém nie je zakotvený v tých ľuďoch, pretože sú to prosto ľudia, ktorí iba využívajú to, čo im systém sám umožňuje. Základný problém nie je v tom, že treba zakázať takým ľuďom mať deti, pretože to nie je systémové riešenie. Je potrebné zmeniť systém a bohužiaľ na to žiadna politická strana na Slovensku nemám potrebnú vôľu, keďže táto časť obyvateľstva tvorí podstatnú časť voličov. Zmeňme systém a oni nebudú mať ochotu a vôľu plodiť deti, pretože to pre nich nebude finančne prínosné. Nehovorím, že všetci, ale väčšina určite.
@adsy - narážam na tvoj koment @20 - nie, otázka z chorej mysle nepochádza, ale niektoré odpovede teda určite áno... až je mi zle, koľko násťročných rasistov sa tu nachádza
@mirkova otázka je relatívne v poriadku, ale veľmi sa mi na nej nepáči, že hádže všetkých do jedného vreca. Mnoho "chudobný" sa dokážu o dieťa skvele postarať.
ja osobne by som dieťa nechcela, kým si ho nemohla poriadne materiálne zabezpečiť - ja uvažujem takto, ale ak niekto uvažuje inak, neodsudzujem ho
ak teda chudobná rodina chce mať deti, nech ich má - je to predsa právo každého jedného človeka a mať dieťa je predsa to najkrajšie
ale sa mi vyslovene bridia rodiny, ktoré majú kopec deciek, žiadne peniaze a chodia vyplakávať do Reflexu alebo Modrého z neba - to mi už príde ako neuváženosť zo strany rodičov - tým ale netvrdím, že deti mať nemali
pre dieťa je podľa mňa aj tak najdôležitejšie, ak je zdravé a má milujúcich rodičov
@adsy uplne s tebou suhlasim.......nie je chudobny ako chudobny...a presne tak, vela chudobnych ludi sa vie o svoje dieta postarat prikaldne, dal by zan zivot, vsetko jedlo jemu......toto nemaju kolki "na urovni"....tiez som cakal na vhodne podmienky, kym som sa rozhodla mat dieta....ale ak by som sa mala rozhodovat, ci to dieta niekedy v zivote mat alebo nie (aj keby som bola chudobna), tak ho chcem mat, chcem byt matkou za akychkolvek okolnosti a a svojmu dietatu by som dala vsetko, co by bolo v mojich silach....
@muf ale zase to môžeš brať aj tak, že je nás na planéte oveľa viac ako by malo byť a nestačia ani prírodne zdroje, takže netreba sa zbytočne množiť, ked už teraz je nás veľmi veľa
je to tak a vzdy to tak bude, ze chudobni budu mat deti viac ako bohati a tym sa zvacsuje skupina ludi bez penazi. akurat ze zakazat im to nikto nemoze tak ako im nemoze zakazat zarabat peniaze a napriklad stat sa bohatym. len tato spolocnosti si ako keby prirodzene vytvara obranne mechanizmy proti prilisnej bohatosti alebo ako to nazvat
toto je velmi tazka otazka a je to take osviezenie po tych "mrakoch" blbych tem
no k veci...zalezi ci myslis taku afriku alebo europsku chudobu (necital som vsetky prispevky, tak sorry ) Ono pravo na to samozrejme maju, ved aj ustava SR zarucuje pravo na kopu veci. Ale v tej ktorej krajine ma clovek sancu si tu svoju penaznu situaciu zlepsit, vzdy.
Presne ako pise @stodvacinkar dieta nepotrebuje k zivotu polmetrovu plazmu ani kazdy den taxik domov zo skoly, nepotrebuje satelit, ani masaznu vanu. Staci aby dieta malo co jest, malo nejake slusne (aj ked neznackove) oblecenie. Malo co jest, pit, kde spat, ucit sa a podobne.
Ak teda neratame nejakych exotov z osad, to je iny sudok. Nemozeme zobrat pravo na deti aj menej majetnym ludom, to by sme sa vracali spat, skor ich musi spolocnost nakopnut na zmenu tej situacie. V tom vidim cestu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
To je ako ked ich niekto mlati cele detstvo , rovnake svinstvo voci nim.
Na to neexistuje odpoveď nieje to správne ani nesprávne. Je to prirodzené že ľudia sa rozmnožujú a chcú mať deti bez rozdielu majetnejší sú akurát väčšinou vzdelaním trochu vyššie a tak to viac zvažujú ale pýtať sa či je to správne alebo nesprávne je nezmysel.
lebo ked vidim proste cigánačtá 7 - 9 ročnýcbh jak si fajčia zvesela a zaváňajú toulénom.....
a často s aludia dostanú do chudaoby skrz nejakú chorobu.... ale pokial ty ludia lubia svoje deti a snazia sa im zabezpečiť čo najlepší domov prečo nie...
To neni detváky, že po víkende mám prievan v peňaženke. Ani keď nemáte doma metrovú plazmu nie je prejav chudoby. Chudoba je keď nemám čo jesť, kde bývať, a žiadny prístup k zdravotnej starostlivosti.
Typický obrázok z afriky- z hladomorom zmietaného regiónu nám tlačové agentúry prinášajú srdcervúce obrázky, ako sa malé deti s navretými bruškami túlajú po utečeneckom tábore pomedzi odpadky a sadajú na ne muchy veľké ako detská päsť. Ja sa pýtam, mali ich rodičia právo ich priviesť do tejto nočnej mory? Celý svoj krátky mizerný život prežijú v hlade a chorobe. A zodpovední za to sú ich rodičia. Teda v kontexte situácie. Nad nimi zodpovedný za to sú miestni warlordi, ktorí si z humanitárnych dotácií žijú ako králi.
Čiže potom vznikajú paradoxy, ako ich vidíme- bohatá západná civilizácia vymiera, najchudobnejšie diery sveta zažívajú populačný boom. A recipe for disaster..
@adsy je to otazka ako kazda ina
Je cielom zivota prezit ? Lebo prezijeme aj z pol kila ryzde na den.
Alebo je cielom zivota zit ? A ak je iste, ze niekto nebude mat pekny zivot nie je to vlastne podraz priviest ho na svet ?
Podla mna len chora mysel sa dokaze prvoplanovo vyjadrit, urazat a ABOSLUTNE sa nad tym hlbsie nezamysliet.
Nazor je nazor. Nazor nie je rozhodovanie za nikoho nazor je proste nazor.
Nedostatok zdrojov pre naplnenie zakladnych prirodzenych a spolocenskych potrieb veduca k psycickej deprivacii jedinca.
Psychicka deprivacia jedinca - stav cloveka vychadzajuci z nedostatku moznosti.
Priklady psychickej depreivacie zoradene podla zlozitosti :
- talentovane dieta s nadanim pre hudbu nema peniaze na kupu hudobneho nastroja (menej zlozita)
-dieta s IQ 150 musi makat v obchode aby pomohlo rodicom na najomne a nema preto cas studovat (viac zlozita s dlhotrvacnejsimi nasledkami)
Kedze kazdy clovek ma nadanie minimalne na jednu (ale vacsinou na viac veci) je logicke predpokladat ze zivot, ktory privedies na svet sa jedneho dna bude chciet realizovat, spolocensky zit a tak dalej.
Ak proste vies, ze si rada, ze mas zaplatene mesacne najomne chcela by si privies dieta do zivota, v ktorom nebudes mat na podporu jeho zaujimov, talentov a socialneho zivota ?
Odpoved ano alebo nie.
Chapes.... netreba si nic domyslat. A nevadi mi ani ked so mnou niekto nesuhlasi (hoci nechapem ako to niektori dokazu kedze svoj nazor som ani nepovedal)
Len ma NESKUTOCNE SERU prvoplanove afektovane prispevky bez najmensieho naznaku integintneho rozmyslu
Dakujem, ze som sa ti mohol zdoverit
K tvojmu prispevku:
Ano vacisna normalnej populacie. Ale je normalna populacia vacsinova ?
a pytala som sa ta na dve veci, z toho na jednu si neodpovedal ak som si dobre vsimla.
na prvu som odpovedal tebe, na druhu s prispevku hned pod tym
a ty si zatial neodpovedala na nic
Ale proste akonahle tu niekto polozi haklivejsiu otazku tak hned sa poniektori idu do neho navazat , lenze aj haklive otazky su otazky a treba o nich viest diskusie.
no moj pohlad na to je taky, ze nikto nema pravo rozhodovat a prikazovat alebo zakazovat inemu ci plodit alebo neplodit deti (tak ako boli aj pripady, ze romske zeny bez ich suhlasu sterilizovali). a je jeho/ich rozhodnutie, ci to dieta do takychto podmienok privedu alebo nie.
a inac je to prilis zlozita tema, o ktorej by sa dalo vela rozpravat. sama budem pracovat aj s detmi, ktore su vdaka zlym socialnym a vychovnym pomerom deprivovane a dokonca aj mentalne postihnute.
sama si myslim, ze pokial clovek od detstva zil v takejto chudobe, teda je nou psychicky poznaceny, velmi nepremysla nad tym, ci plodit alebo neplodit dieta. maju ine problemy. ine premyslanie, ako my, ktori mame cas a peniaze na to, aby sme tu o tom diskutovali.
vies, rovnako aj mne by mohli zakazat mat dieta, pretoze by mohlo odo mna zdedit moju chorobu a tym padom by nemalo taky plnohodnotny zivot.
fakt na toto sa neda jednoznacne odpovedat. na jednej strane viem ako to myslis. viem co obnasa zle socialne prostredie. ale na druhej kazdy ma na to pravo rozhodnut sam...
Tym istym spolocenskym vyvojom, ktorym sme dospeli k zaveru, ze vrazda je zla
tym istym spolocenskym vyvojom ktorym sme dospeli k zaveru , ze ludia su si rovni a zavrhli sme otroctvo
..... ze obohacovanie sa na ukor majetku ineho sme nazvali kradnutim
a tak podobne
Keby bola tato otazka zodpovednosti spolocnostou uznana ako xyz dalsich noriem, ktore kultivuju civilizaciu , mohol by sa pocet takychto nestastnych deti rapidne znizit.
A akym sposobom sa to da dosiahnut inak, nez tym, ze sa o tom bude hovorit.
Spolocnost nemoze fungovat na principe ze vsetci budme bohati. Preto ma vyznam tuto otazku riesit len v tej existencnej sfere ..... ked uz naozaj sa da nazvat porod odsudenim k trapeniu......
Mne je strasne luto tych deti ......
Nejaky cas som stravil v decaku ako dobrovolnik a to co som si o psychickej deprivacii nastudoval som teda aj videl v praxi. Bolo to uz davnejsie ale zanechalo to vo mne nezamenitelny dojem , ze zodpovednost je v tychto otazkach velmi dolezita.
A dodnes nie je celkom preukazane, ci je potreba mat dieta prirodzena, alebo spolocensky naucena.....
Mozno , keby sa spolocnost viac uvedomila, a ludia by sa nestarali len sami o seba, tak by aj tie deti, ktore mali smolu dostali sancu ukazat co je v nich a nieco dosiahnut.
Ale pri tejto lahostajnosti k trapeniu inych, pri tomto egoizme, ktory hybe svetom v momentalnej dobe ......
Kazdy clovek ktory chce mat deti by sa nad tym mal zamysliet. Ci je prenos jeho genetickej informacie naozaj az taky dolezity , aby sa podielal na nestasti, aby prilial benzin do ohna.
A kazdy clovek by mal mat dieta az vtedy, ked na to bude pripraveny.
To je moj nazor (prvy krat napisany od zalozenia fora)
oprava....
len ja na to fakt nemam teraz cas. ak, tak sa k tomu mozeme vratit zajtra.
@drejka Tak som to nemyslel Samozrejme ze sa zapajaj
Tvoje prispevky vzdy posluzia ako inteligencna infuzia ak sa forum zvrhava do plytkosti.
Odporucam nazbierat nejaky intelekt zo zeme.
vtedy som vazil 160 kil tak si mozes vediet predstavit akym som bol tercom vysmechu, ale neskor som sa s nimi skamaratil a porozumel som im .... ono rozumel som im uz predtym teoreticky, ale az potom som mohol mat istotu, ze veci su tak ako su.
a citil som ako ich strasne trapi zivotna nespravodlivost svet bol pre ne nepriatelom a oni .... sa len kvazi branili....
s ohladom na to, ze 10 rocne deti nevedia o svete vlastne nic a nemozu chapat, ze vychovavatelky im vlastne chcu pomoct samozrejme.
Ked to vidis z pohladu toho dietata proste....
Ja sa ani necudujem malym ciganom ze robia to co robia keby som bol na ich mieste robil by som to iste.
Ta logika je vcelku jednoducha..... spolocnost na ne serie tak oni seru na spolocnost.
Nemozeme od deti chciet aby chapali veci, ktore clovek pochopi az ked je starsi.....
Ale spokojne zabezpecene dieta s vedenim rodica jednoducho problemy nerobi.
Vazne som nechcel sklznut do roviny posudzovania decaku. Mojim cielom bolo ozrejmit pochody nestastnych deti ktore neskor prerastaju v charakter. Preto samozrejme spominam tie problemove.
Nasmerovat spolocensky vyvoj tak, aby menej ludi zbytocne trpelo......
Preto je dobre o tychto veciach hovorit. Ti, ktori sa maju lepsie by sa nemali tvarit, ze nic take neexistuje.
A odpoved je, ze my vsetci dokopy.
Zoberme si inu formu nespravodlivosti. Diskriminacia homosexualov.
Tu mozeme v dnesnej dobe vidiet , ze tato otazka sa riesi, ze kazdym dnom je nas ultak mensi a viac ludi nas chape. Dobra nam praje.
A vydobili sme si so tak, ze sme sa prejavovali, ukazali sme svoju existenciu . Tato otazka bola rozoberana 1000000 krat a vdaka tomu vdacime za meny ktore nastali a este nastanu.
Ono to naozaj funguje, ze ked sa o niecom hovori, tak to spolocnostou hybe ....
Odkedy som sa verejne priznal , nasledovalo ma v mojom okoli 10 ludi.
Neber to ze si namyslam , ale ja proste viem, ze som bol katalyzatorom.
A faktom je, ze my nevieme koho kazdeho moze napriklad len tento nas rozhovor ovplyvnit.....
Dobru noc a diky za rozhovor Tiez ti prajem nech sa dari.
Problém začína a je zakotvený v našej legislatíve, ktorá takýmto ľuďom (nielen rómom no nie všetkým, ale aj bielym a taktiež nie všetkým, skôr málu, ale sú) zneužívať systém ako taký. Problém nie je zakotvený v tých ľuďoch, pretože sú to prosto ľudia, ktorí iba využívajú to, čo im systém sám umožňuje. Základný problém nie je v tom, že treba zakázať takým ľuďom mať deti, pretože to nie je systémové riešenie. Je potrebné zmeniť systém a bohužiaľ na to žiadna politická strana na Slovensku nemám potrebnú vôľu, keďže táto časť obyvateľstva tvorí podstatnú časť voličov. Zmeňme systém a oni nebudú mať ochotu a vôľu plodiť deti, pretože to pre nich nebude finančne prínosné. Nehovorím, že všetci, ale väčšina určite.
O mnohých tzv. "diskutujúcich" radšej pomlčím.
ak teda chudobná rodina chce mať deti, nech ich má - je to predsa právo každého jedného človeka a mať dieťa je predsa to najkrajšie
ale sa mi vyslovene bridia rodiny, ktoré majú kopec deciek, žiadne peniaze a chodia vyplakávať do Reflexu alebo Modrého z neba - to mi už príde ako neuváženosť zo strany rodičov - tým ale netvrdím, že deti mať nemali
pre dieťa je podľa mňa aj tak najdôležitejšie, ak je zdravé a má milujúcich rodičov
Pozri, ako som napísal v @71 To sa nepáči ani mne.
@hluzar alebo ty
no k veci...zalezi ci myslis taku afriku alebo europsku chudobu (necital som vsetky prispevky, tak sorry ) Ono pravo na to samozrejme maju, ved aj ustava SR zarucuje pravo na kopu veci. Ale v tej ktorej krajine ma clovek sancu si tu svoju penaznu situaciu zlepsit, vzdy.
Presne ako pise @stodvacinkar dieta nepotrebuje k zivotu polmetrovu plazmu ani kazdy den taxik domov zo skoly, nepotrebuje satelit, ani masaznu vanu. Staci aby dieta malo co jest, malo nejake slusne (aj ked neznackove) oblecenie. Malo co jest, pit, kde spat, ucit sa a podobne.
Ak teda neratame nejakych exotov z osad, to je iny sudok. Nemozeme zobrat pravo na deti aj menej majetnym ludom, to by sme sa vracali spat, skor ich musi spolocnost nakopnut na zmenu tej situacie. V tom vidim cestu