Ahojte chcem sa spýtať, či neviete, ktorý z týchto odborov je lepší, resp. pri ktorom by som mala väčšiu šancu uspieť po vyštudovaní? Lebo doteraz som bola odhodlaná hlásiť sa na politológiu, ale práve som objavila Európske štúdiá a sú tam pre mňa veľm
@mmajuskaa3 žiaľ aj na politológii je matika. resp. inak povedané štatistika plus neskôr volebné systémy (rôzne kvóty a delitele... matike sa vyhnúť nedá - ale matfyz to rozhodne neni... stačí si nad to sadnúť a premýšľať
ďalší študent, ktorý chce vyštudovať za tzv. naničhodníka, alebo aj budiškničemu (a nehatujte, ja tak isto študujem podobný odbor, tak si to môžem dovoliť)
@dominika44 máš to skoro jedno, možno o pár % sú lepšie tie podmienky do budúcnosti, ale o 3-5 rokov to môže byť zasa iné. Skús si pozrieť na stránkach školy, kde môžeš pracovať, keď tie odbory vyštuduješ. Podľa mňa je politologov ako nakakaných, ale to aj právnikov, psychologov, soc.pracovníkov, filozofov, atď......
ide skôr o to prečo si ju potom ľudia vyberajú (ja som si ju vybral pre určitý cieľ ktorý ma veľmi dlho drží (nebudem ho tu rozoberať, skôr cez správu) a chcem k tomu tento odbor)
ale podľa štatistických zápisov na stránkach tak 75 až 80 percent sa venuje skôr administratíve potom verejné inštitúcie ako štátna správa, súkromný sektor (rôzne podniky a pod.)
neskôr som si pozrel aj jeden výskum žiaka politológie ktorý u cca 72% (vyštudovaných študentov) našiel rôzne práce v oblasti ekonomiky ale aj tie jednoduchšie (predajcovia a pod...)
to isté platí aj pre iné odbory (pretože veľmi malý počet si nájde prácu podobnú ich odboru)
@l1me Inak, z vlastnej skúsenosti Ti poviem, že problém by ani tak nebol v zamestnanosti resp. nezamestnanosti - ale v tom, že sa na tieto odbory tlačia ľudia, ktorých to nezaujíma - neskôr nudí, a len nadávajú... sedia ta prednáškach, naučia sa skúšky na E - čka. Mimo školy odboru nevenujú žiaden čas., lebo ich to nezaujíma. Tích úplne najblbších síce vyhodia, ale niektorí so šťastím prejdu. Ak máš 40 ľudí - tak štatisticky je približne len niečo menej ako 10 do toho maximálne zažratích a ostatní sa vezú... Pričom ich cieľom je mať nejaký titul - samozrejme, že to potom globálne kazí meno odborov.
neviem to fundovane porovnat... ale sestra je v 5. rocniku na politologiii a ziadny problem... robi napriklad studiu pre Oxford o parlamentnom zriadeni SR..
@l1me nooo konečne, díky aspoň mám normálnu predstavu. Doteraz som si ich predstavoval tak, že cez deň čistia topánky, alebo tak a po večeroch píšu články do SME, alebo iného periodika.
@mmajuskaa3 nie je tam matematika ako matematika že cisla a príklady a takéto veci.ja som mala štatistiku na ktorej sme ani moc teda nerátali,robili sme v takom statistickom programe grafy a spracovavali rôzne udaje.
ahoj, ja prave studujem europske studia. ale po prvom semestri som sa rozhodla, ze to nema buducnost a nebavi ma to. lenze to bude skor problem skoly a nie odboru. europske studia je odbor zaujimavejsi ako politologia ale na tvojom mieste by som neriesila tu matiku, skor to, ci naozaj chces studovat tento odbor. bez ohladu na uplatnenie (ktore je na tom najhorsie z neuplatnitelnych odborov) pretoze ak chces naozaj pracovat ako politologicka musis mat vo veciach neskutocny prehlad, vediet zhodnotit situaciu a predvidat, mat vlastny nazor a vediet ho aj podlozit argumentmi. nestaci citat spravy a nadavat na fica. podla mna je tento odbor len doplnkovy na samostudium, nepotrebujes na to titul a ak rada vyjadrujes svoj nazor to ocenia v novinach a blogeri. ak aj tak si presvedcena o tomto odbore tak z vlastnej skusenosti doporucujem UK FSEV (najlepsia, ale velmi tazko sa tam dostat) alebo UCM..viac info rada poskytnem v sprave
@kittyboo presne to všetko čo si vymenovala ma baví a fascinuje ale asi som sa už rozhodla, na politológiu sa robia prijímačky a na EŠ nie, preto sa budem hlásiť na politológiu s vedomím, že preto môžem niečo aj urobiť a nie len čakať či ma zoberú alebo nie
@dominika44 tak k nam na FSEV beru na zaklade vysledkov pisomnej maturity a co viem dost vela ludi za hlasi takze to nie je len o cakani : )ale tak urcite rob ako chces ty a drzim palce : )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
ide skôr o to prečo si ju potom ľudia vyberajú (ja som si ju vybral pre určitý cieľ ktorý ma veľmi dlho drží (nebudem ho tu rozoberať, skôr cez správu) a chcem k tomu tento odbor)
ale podľa štatistických zápisov na stránkach tak 75 až 80 percent sa venuje skôr administratíve potom verejné inštitúcie ako štátna správa, súkromný sektor (rôzne podniky a pod.)
neskôr som si pozrel aj jeden výskum žiaka politológie ktorý u cca 72% (vyštudovaných študentov) našiel rôzne práce v oblasti ekonomiky ale aj tie jednoduchšie (predajcovia a pod...)
to isté platí aj pre iné odbory (pretože veľmi malý počet si nájde prácu podobnú ich odboru)
@ssnehulienka tiež ideš?
@jancek rado sa stalo (síce je možné, že niektorí z nich aj čistia topánky