nie..kto by vedel 100 %tne zaručiť, že by sa to nezneužívalo na odstránenie "nepohodolných" ľudí..alebo napr. keby príbuzní čakali na dedičstvo..tak si to čakanie skrátia eutanáziou (v prípadoch, keď tá dotyčná osoba nie je svojprávna, resp. nie je v stave vysloviť súhlas s eutanáziou)
ak je clovek leziaci na lozku s rakovinou a vymretou celou rodinou a ziada o eutanaziu malo by mu to byt dovolene...
ak ma clovek len depresiu nie
podla mna az po psych. vysetreni a lieceni a odporucani a dalsich tychto manieroch.... + z lekarskeho hladiska ak naozaj ma smrt na blizku a chce dostojne umret/dozit tak preco mu v tom branit... lepsie ako si rozsalatit hlavu alebo podrezat zily ci skocit pod vlak..
ak niekomu odopru eutanaziu a chce umriet a je naozaj odhodlany na 1000% tak si sposob najde... je ich vela... staci prva hlavna cesta a noc a vodici co moc nekukaju co je na ceste
keď je niekto zelenina tak preč s ním, udržiavanie pri živote je akurát zbytočne drahé, neekologické a hlavne zbytočné. a vôbec, vec vo vegetatívnom stave nemá s človekom už dávno nič spoločné.
Sama som povedala našim, že keď sa mi niečo stane a budem len ležať, slintať a tikať očami po miestnosti, nech mi dajú mesiac a potom nech vybavia odpojenie.
A to isté som povedala aj naopak-keď sa im niečo stane, dám im mesiac a potom... Oni súhlasili. Podľa mňa je zbytočné držať pri živote niekoho, kto o tom ani nevie. Nie je to ani život, ani smrť, len niečo medzi.
Keď sa už život stáva utrpením a človek už myslí len na to, že chce zomrieť a mať pokoj, tak určite som za eutanáziu. Človek toho znesie veľa, ale nie dlho.
Kúsok zo mňa s vami súhlasí, ale jedna časť vo mne hovorí, že ten život ti niekto požičal na dobu určitú a len on má právo rozhodnúť vziať si ho späť.
Ani jeden z vás si toľko nevytrpel po tej zdravotnej stránke ako ja, aj keď @bluepanter a @freedomko vedia o čom hovorím... a keď som ležala na áre niekoľkokrát za deň mi napadlo, že by bolo lepšie keby som umrela počas operácie, ale nestalo sa tak a ja žijem aj keď robím tik-tak, ale som rada, že si ma ešte nevzal k sebe.
na slovensku? už vidím ako sa to vo veľkom zneužíva. Viď aféry s odstránením ľudí pri predaji ich bytov a domov, či podvody pri získavaní VŠ diplomov. Toto je strašne ťažká otázka a aj keď v princípe je to taká istá vražda ako zabitie zdravého človek, len dôvod je milostivejší. Je iné vylúpenie banky, pretože chcem tie peniaze poslať hladujúcim deťom do afriky ako lúpež pre svoj zisk?
Neviem, ale asi v istých, málo prípadoch, by som bol za ňu, za jej legalizovanie, pretože ono sa to dá urobiť aj dnes, keď príbuzní poprosia doktora, aby sa v udržiavaní neliečiteľného pacienta, ktorý veľmi trpí, niečo "akože" zanedbalo.
o tomto som zrovna minule niekde čítala. bohužiaľ, ale k zavedeniu eutanázie na slovensku máme ešte veľmi ďaleko. všetci sa oháňajú právnymi a medicínskymi aspektmi a na samotných ľudí nemyslí nik. niekedy mám pokrk toho, že všetko musí fungovať podľa pravidiel.
eutanáziu na 100% schvaľujem, je fakt zvláštne ako sa niektorí pasujú do úloh bojovníkov za život a proti smrti (aj problematika interrupcií aj eutanázie).
prosím, pozrite si toto (fakt je to desný príbeh) :
"Kúsok zo mňa s vami súhlasí, ale jedna časť vo mne hovorí, že ten život ti niekto požičal na dobu určitú a len on má právo rozhodnúť vziať si ho späť."
Tak to si práve napísala, že rodičia majú rozhodnúť o tvojej smrti. Áno, ten život ti niekto dal a boli to rodičia (len a len rodičia). Ale takto to nefunguje. Eutanázia predsa nie je o tom, že iní chcú aby si zomrel/a, ale že ty chceš zomrieť.
A to, že niekedy v budúcnosti u mňa nastane chvíľa, že budem chcieť zomrieť, to si viem veľmi živo predstaviť.
@ayreen opravim ta.. ona NEMYSLELA RODICOV!!! a zivot ti nedali LEN a LEN rodicia!!! rodicia boli akurat sprostredkovatelia..
Zivot je dar. Dar ktory ti ziaden clovek nemoze dat a preto ti ho nema pravo ani vziat!! Ani clovek sam!!
a medzi nami.. ak sa odsuhlasi eutanazia, tak mozme dat zelenu samovrazdam...
naco zachranovat samovraha, ked mu samemu dame do ruk moc zabit sa??
uz nehovorim o hippokratovej prisahe:
"Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím. Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet. Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu."
Clovek nema pravo si vziat zivot alebo vzait ho niekomu inemu... Clovek nema pravo vyberat si akou smrtou zomre alebo ci sa mu zda "dostatocne dostojna" alebo nie.
@landy bolest nie je nikdy na tolko silna aby nas donutila opustit tych ktorich milujeme tod vso
@johnysheek preco vsetci co mali v blizkej rodine "nieco "( vies o com vravim ) veria v boha...
ked ten . . . . . je taky dobry preco niektorich "povola" k "sebe" a necha tu deti v 4r bez otcov ktori vyrastaju len s mamou ktora pracuje denne 12h aby uzivila vsetkych a zaplatila vsetko... preto ten ..... jej neda aj dostatok financnych prostriedkov aby to dotycna rodina zvladla ked uz zivitela ci spoluzivitea rodiny odvediet ?
v tejto chvily nastupuje stat a pomoze "na oko"rodine...
ten ktori dava podla vas zivot je cisty ..... ano som neveriaci a mam na to svoje dovody
zivot mi dala moja matka a nikto iny a zoberem si ho len ja sam svojim pricinenim ci ucinenim alebo starobou, vso
debatu nejdeme viacej rozvijat krestanskym smerom tu sa jedna o ZAKON ktori bude dovolovat eutanaziu
@2 To, ze ma kazdy pravo na zivot, neznamena, ze ma kazdy pravo na taku smrt, aku ty povazujes za dostojnu, a uz vonec nie to, ze ma pravo smrt sam iniciovat
@27 tak v tomto pripade mas smolu, pretoze ma nikto nepresvedci o tom, ze Boh existuje, cize ja ako neveriaca mam pravo rozhodnut o tom ako zomriem.. ty si pre mna za mna trp cele roky na nemocnicnom lozku kym si ta Boh nepovola k sebe
Rozumiem argumentom za eutanaziu a stotoznujem sa s nimi
napriek tomu si myslim, ze by to prinieslo viac skody ako uzitku ... Mafia je vsade... v lekarstve,v policii, kontroluje strasne vela podnikatelov.... proste bol by to len dalsi nastroj pre zlo ....
Nedavno som sedela v cakarni u zubatej (ci vlastne zubarky) a prisli tam pan a dama v rokoch. Kedze nikto nic nehovoril, iba z chodby sa niesol zvuk chrciacej babicky na vozicku, zacali to rozoberat. Pani hovori: "Poznala som tiez takeho jedneho cloveka. Mal nieco s plucami uz od mala, ale v patdesiatke mu to prepuklo naplno. Nezaberaju na to ziadne tabletky, proste si nemoze clovek s tymto ochorenim odkaslat, hlien sa mu usadza priamo v plucach a dusi sa. Lekari vedeli, ze mu nie je ziadnej pomoci, ale ho poslali domov, vedeli, ze zomrie. Ale nemohli mu pomoct, tak ho nechali zadusit sa. 6 zbytocnych mesiacov stravil v mukach, nemohol uz rozpravat, skoro ani jest, spat - nic."
No po nejednom takomto pribehu, co som sa uz dopocula, nie som si ista, ci by som pri schvalovani zakonov o eutanazii oznacila NIE.
@flussica - to čo popisuješ je myslím cystická fibróza. ale žeby sa s tým dožil 50tky sa mi nezdá, tí ľudia zomierajú oveľa skôr, alebo mal teda niečo iné.
a @johnysheek ja predsa viem, že nehovorila o rodičoch a chcela som tam predsa zdôrazniť, že prosím vás, neťahajte sem do toho (sorry za výraz, ale ja to inak pomenovať neviem) kresťanské kecy. Presne tak, keď je Boh taký milostivý, prečo nechá tých ľudí trpieť? Ja ničomu takému neverím, prečo by ma mal teda niekto posudzovať podľa kresťanských kecov?
A inak, ešte toto je všeobecne známe:
Zpravidla rozlišujeme několik forem eutanazie – přímá (aktivní) a nepřímá (pasivní). Přímá eutanazie je usmrcení na vlastní žádost nemocného, nejčastěji podáním nějaké usmrcující látky. Naproti tomu nepřímá eutanazie („nechat zemřít“) se zcela jistě vyskytuje daleko častěji. Jedná se o omezení, nebo ukončení léčby, což může často vést ke smrti. Právě volba svobodně odmítnou léčbu je zakotvená i v „Konvenci Rady Evropy o ochraně lidských práv a důstojnosti člověka s ohledem na aplikaci biologie a medicíny“, tzv. Bioetická konvence, která byla uzavřená v roce 1996 a podepsána mnoha státy: „… zásah zásah do sféry zdraví nesmí být proveden bez potřebného informování osoby, která jej podstupuje, a bez jejího souhlasu.“ [1, str. 18]
Vďaka za tú Bioetickú konvenciu. Len ešte musím zistiť, ako to naozaj zabezpečiť a potom v 60tke si také niečo napíšem, že nech sa ma neopovažujú držať na hadičkách a prístrojoch bez môjho súhlasu.
Áno. Ono to kurva bolí, ked ti niekto blízky umrie, ale dvakrát kurevsky to bolí, ked ho vidíš trpieť a vieš že nie je záchrana. Na zázraky neverím. Ani v Boha, ktorý by ich robil.
@29 Odkial si prisiel na to, ze Boh daroval cloveku zivot prave takymto sposobom, ako sa obdarujeme my ludia a ze nam z toho nevyplyva ziadna zodpovedanost a zavazky voci Nemu?
@ayreen lebo mozno tie krestanske kecy maju do seba ovela viac ako "liberlne a neviem este ake"
dalsia vec .. nejde o posudzovanie z toho pohladu, avsak tvrdit nieco ako "preco ich necha trpiet" moze fakt len niekto kto o tom nevie nic. Je lahke nadavat na Boha, no staci sa pozriet okolo seba a povedz mi kolko z tych ludi co i len prstom pohlo pre pripad, ze co ak nejaky Boh jestvuje..
a to co pises mi pripomina jednu scenu z Dr.Housa - chlapikovi wilson oznami, ze neumrie ale bude zit a ten sa na neho osopi, ze za posledny polrok minul vsetky svoje prachy a uzival si lebo cakal smrt..
Ludia sa uz nedokazu tesit zo zivota a hladaju sposoby ako z neho ist. Je to az smutne, ze sa chceme skryvat za pomoc druhym a pritom stale myslime len na seba. I to utrpenia ma svoj zmysel, tak ako vsetko co jestvuje. Ano je jednoduche odpojit pristroje a cloveka (seba) zabit, ale co ak by sa bol ten clovek prebral. Co ak sme mu vzali nadej.. co ak .. co ak..
Proste mame byt zodpovedni, ale to my ludia nie sme a radsej si vymyslame rozne obkluky a skratky ako sa vyhybat zodpovednosti.
ps: zodpovednost nie je odstranit sa zo sveta, lebo som na pritaz. Nikdy nemoze nikto vediet, kedy zmeni niekoho vo svojom okoli i hoci len lezanim na posteli a utrpenim.
Podľa mňa skôr áno, ak to ten človek chce, ak človek nechce žiť, tak prečo by sme mu mali brániť skončiť? Keď sa niekto chce zabiť, tak nech to spraví aspoň kultúrne, a nech neskáče pod vlak...
@johnysheek o tom, či existuje Boh ma prosím nepresviedčaj. ja neverím a nikdy nebudem a je to moja chyba, že som sa nechala zatiahnuť do debaty o tomto, lebo ma zas vyprovokovalo, ako niekto vďačí za život Bohu a nie svojim rodičom. Ale to je fuk, o tom sa tu s tebou hádať nejdem.
akú zodpovednosť sem pletieš? keď je jasné, že sa človek nevylieči, nie je nič nezodpovedné na tom, že mu uľahčím odchod z tohto sveta. a nehovor mi, že sú aj prípady, keď sa po 30 rokoch niekto prebral z kómy, to viem sama. ale toto treba posudzovať individuálne.
A uf, to s tým tešením zo života, ani nevieš, akú hlúposť si povedal. Ja sa smrti bojím a najradšej by som bola, keby tá chvíľa nikdy neprišla. Budem vďačná za každý jeden ďalší deň. Ale nie v tom prípade, ak mi budú odvšade trčať hadičky a budem môcť pohybovať ledvatak očami.
Ale kľudne, ak sa ti predstava takéhoto odchodu zo sveta páči, ty máš svoj život a ja svoj.
...niektorý ludia presedia deň pri počítači alebo telke mali by sme ich preto popraviť. Iba preto že nežijú aktívne. Ako moc aktívny človek si zaslúži žiť... asi mi poviete taký na hadičkách s tým predsa nič nemôžu spraviť. A človek závislý od technológii . Čím sa dá nahradiť 10hod a viac pri počítači. Hodinka je zdravá dajú sa spoznať ludia niečo sa naučiť ale celý deň...
@40 ak povolime eutanaziu, tak sa nielen staneme spolupachatelmi pri samovraze pacienta, ktory je pri vedomi, resp vrazde pacienta, ktory nie je pri vedomi, ale vytvorime dojem, ze samovrazda je v poriadku, ak ju clovek chce, a priblizime sa k tomu, aby sme nakoniec zlegalizovali asistovanu samovrazdu ako vo Svajciarsku
@freedomko ad zakon: zakon je vymysel ludi a kebyze vies akym sposobom sa tvoria zakony bal by si sa nieco take napisat. nejdem do toho pliest Boha, ale staci politikov a to radsej svoj zivot zverim bezdomovcovi, co ho stretavam kazdy den na ulici, ako "mudrym politikom, ktory napisu zakon" kebyze ho nechaju v povodnom zneni, ale oni ho upravia tak, ze bude na 2 veci...
a co sa tyka otazok preco: bud Boh je alebo nie. Ak je, tak potom nemozes byt neveriaci, ak nie je tak potom nie su ziadne otazky "preco". Ono my nikdy nepochopime co a preco On tak robi, ale hlavne chcem spomenut jednu vec.
Umru tie deti a ta matka od hladu? Nie, lebo im da stat peniaze. Fakt to nemoze byt Bozia pomocna ruka.
je na to krasny pribeh.. ti ho ked tak napisem do ts.
@tomas kulturna smrt? na mieste kde sa maju zachranovat ludske zivoty? na mieste ktore ma byt miesto nadeje, sa tato bude nicit? uz nehovorim o "zneuzivani"
@ayreen@yolis nejdem vam kazat o Bohu ani nic podobne a viem ze utrpenie bliznych boli. Ale nech je to hocico, clovek nema pravo toho druheho zabit. Ani ked velmi trpi. Lebo nikto nevie ako to moze skoncit. zazraky sa deju. nazvite si ich nahodami hocicim, ale deju sa. A clovek ma bliznym pomahat a nie pochovavat ich.
Ak mate niekoho s rakovinou. Ta sa da vyliecit. Ale ked ho odpisete, dotycny strati chut do zivota a rozhodne sa /lebo sa bude moct/ ze chce umriet rychlo. Mozno by sa bol vyliecil, ale blizky sa nedokazali pozerat na to ze trpi. Nie kvoli tomu druhemu, ale kvoli sebe, lebo ich to bolelo a nezvladli to a on pod ich vplyvom / nemusi byt vyrieknuty/ podlahol. A pritom mohlo stacit malo, aby sa vzoprel a nepoddal a prezil by..
podľa stavu umierajúceho a malo by to byť pekne kontrolované, aby nedošlo k prípadným odstráneniam ale inak áno. lepšie je, nechať osobu umrieť, ako sa pozerať na jej utrpenie... hoci, kóma ... no čo ja viem, niektorí sa budia aj po rokoch... po 10-2*... ( tá hviezdička značí stupnicu 0-9 pri kóme je to otázne.... podľa toho, ako sa cítia pri tom príbuzní, lebo bez ich podpisu sa lekári môžu vopchať tak vietekam... je to otázne.... ale pri ťažkých chorobách, kde je smrť po patričnom utrpení takmer istá a nezabezpečuje ani "vrátenie sa do života" ( lebo smrť je v každom prípade u každého istá ) keď už neponúka žiadny návrat normálne žiť, bez akýchkoľvek fyzických, či psychických následkov ( vozíčkari sa nepočítajú, tí sú voľaktorí živší, akoby sa patrilo ) tak s ňou aj súhlasím... ale inak nie... a naozaj to musí byť pod pevným dohľadom... veľmi pevným
Poslednou dobou ma kazda dobra myslienka nedokoncenu strukturu a v praxi sa uplatni, ako ospravedlnenie konania (zlocinu) pred ktorym mala povodne chranit.
@johnysheek@46 vzoprel a nepoddal? ty si padnutý na hlavu? To chceš akože povedať že tie tisíce ľudí umierajú na rakovinu dobrovoľne, lebo sa kurva nedokázali vzoprieť? Tí čo možno roky bojovali? Majú čakať dalšie roky na nejakého Boha? Ty asi nie si normálny. Ze nedokázal sa vzoprieť a nepoddať. Ja nemám slov.
A tak na okraj, rakovina sa asi nazýva nevyliečiteľnou chorobou preto, lebo je stopercentne liečiteľná, ak som správne pochopila.
@Johnysheek : Videl si niekedy vobec cloveka ktory ma rakovinu? Niektori su odsudeni len nato aby cele mesiace trpeli. V nepredstavitelnych bolestiach, krcoch...su taki ktori prosia a kricia aby ich radsej zabili pretoze to uz jednoducho nemozu vydrzat. Vsetci nie su krestania a preto vsetci neakceptuju to co ty povazujes asi za argument ze "zivot nam dal Boh a preto ho ma ako jediny pravo vziat". Tak sa ta spytam, ak boh existuje, ako mozes vediet ze nechce prave to aby ten clovek podstupil eutanaziu? A netrpi len on ale trpi cela rodina okolo neho. Zazraky sa nedeju. Neexistuju. Existuje len to comu zatial nechapeme. V 1 z miliona pripadov sa mozno stane ze napriklad taka rakovina "zazracne" ustupi ale nato je biologicke vysvetlenie a nie je to ziaden zazrak. Je to len nahoda a stastie nic ine. Pride mi tak trocha smiesne ze vy veriaci sa tu zacnete vzdy ohanat akousi moralkou a pritom by ste boli uplne ochotni nechat cloveka v terminalnom stadiu rakoviny zomriet ako prasa na posteli, a nechat ho trpiet dlhe mesiace. Ale to je len z jedneho dovodu asi...nevies si predstavit co su to za muky a ocividne si nikoho tak trpiaceho nevidel. Skus si niekedy vybavit navstevu onkologie, povedal by som ze v priebehu 20 sekund by si na eutanaziu zmenil nazor. Mas pravdu v tom ze psychologia je dolezita na urychlenie liecby v podstate hociakej choroby. Ale dost pochybujem ze by si niekoho dobre naladil ak mu povies: Viete co, musite trpiet, ved Jezis Kristus trpel koniec koncov ovela viac a nemate pravo zbavit sa tychto muk, pretoze nato ma pravo len sam Boh. Myslis si ze takymto neicim (lebo v podstate to je to co hovoris) by si tomu cloveku pomohol? Asi tazko (mozno nejakemu fanatickemu knazovi co by na Boha pri zomierani este veril). Este mi vysvetli ako niekto kto od bolesti nemoze ani dychat sa ma radovat zo zivota? To sa neda, musis sa vediet aspon trosku vzit do toho kto je tazko chory...eutanazia je dobra vec ak by bola kazda ziadost posudzovana individualne (cim by sa zamedzilo uz tu spominane zneuzivanie). Eutanazia nie je to ze tam pribuzny hocikedy nabehne a povie doktorovi, viete co tak ho zabite a on to spravi. Kazdy pripad musi posudit a odsuhlasit komisia odbornikov alebo sud, nie je to take jednoduche ako si to tu vsetci predstavuju. Eutanazia je eticke a ludske riesenie ako zbavit nevyliecitelne choreho cloveka neznesitelnych a nepredstavitelnych muk...a nie vrazda.
@Lordjogib ti ktori zazili v rodine alebo u znameho ktory mal rakovinu a trpel..by nikdy nepovedali STOP EUTANAZII.. nikomu to neprajem zazit ...ale neviem pochopit ludi ktory su proti tomuto kroku...fakt to nechapem
@lordjogi nevkladaj mi prosim do ust slova, ktore som nikdy nenapisal ci povedal, i ked tebe to mozno z mojich slov vychadza..
a radsej nerozoberaj "coho su veriaci schopni" kedze pochybujem ze rozumies tomu tak ako oni..
poznam takych ludi. su medzi nimi i moji blizky a ver tomu, ze na eutanaziu nazor nezmenim. Ani na ine formy "zakonnej" terminacie ludi - trest smrti, potrat.
Rozdiel medzi barbarmi a civilizovanymi ludmi bol okrem ineho v starostlivosti o chorych a slabsich.
Rozdiel medzi zvieratami a ludmi je v starostlivosti o slabisch "svojho druhu" /dokonca i niekt zvierata to robia/
a taktiez - veriaci nechaju niekoho umriet a bla bla.. nechaj si podobne kecy ak nevies a ked vies, tak vies, ze veriaci sa o neho budu starat do poslednej chvili, no napriek vsetkemu mu noz do srdca nevrazia. Ano trpi, ale smrt mu nepomoze akurat MY ho uz konecne nebudeme pocut..
a najdolezitejsia vec.. KTO SA ZARUCI ZA NEZNEUZIVANIE ak sa to uzakoni???
Smrt nie je trestom, nie je vykupenim, nie je odmenou.Smrt je nieco co musi prist a ak by Boh chcel, aby niekto umrel, tak dotycny umrie. Boh vsak urcite nechce, aby clovek zabijal cloveka, z AKEHOKOLVEK dovodu.. ale to urcite vies, ked sa navazas do veriacich..
@60 kto verii ze napr. zajtra sa bude mat lepsie, alebo ze vyhra loteriu, alebo ze si najde lepsiu pracu, uspesne skoncii skolu, atad.....je ties veriaci. lebo ties v nieco verii.
@Johnysheek : Tak ti poviem co sa tyka tvojho argumentu o prirode. Evolucia a mechanizmus evolucie, teda prirodny vyber je velmi komplikovany, a iste v ramci jedneho druhu najdes znamky tzv. altruizmu (teda to ze sa jeden jedinec stara a pomaha druhemu bez toho aby mal z toho nejaku vyhodu) ale v prirode prezivaju jedinci ktori su podmienkam najlepsie prisposobeni. Priroda je kruty boj, a prezivaju jedince s vyhodnymi vlastnostami. Clovek nie je od zvierat nijak dokonalejsi ani lepsi. My sa od inych zvierat (clovek je tiez zviera a vznikli sme ako kazde ine procesom evolucie to je vedecky fakt to jednoducho musis akceptovat) lisime tym ze mame vyvinutu mozgovu koru a druhu signalnu sustavu. Sme schopne komplexneho, abstraktneho uvazovania. Ale ostatne zvierata su zas lepsie v niecom inom...napriklad netopieri maju ovela vyvinutejsi sluch, psy maju ovela dokonalejsi cuch ako mame my, niektore zvierata su skvelymi sprintermi. A altruizmus je tiez jednou z vlastnosti ktoru ludia zdedili prirodnym vyberom. Starostlivost o niekoho ineho v skupine pomaha prezit celej skupine, zvysuje sa tym pravdepodobnost ze druh prezije. Samozrejme teraz uz nezijeme v pralesoch, no altruizmus v nas zostal zakoreneny ako akysi velmi velmi starobyly "reflex". Tolko k tomu, len som chcel rozobrat vetu v ktorej si povedal ze clovek sa lisi od zvierat starostlivostou o slabsich (co nie je pravda pretoze a. clovek je zviera tiez a b. aj u ostatnych zivocichov sa prejavuje altruizmus).
Dalej, "vedia o tom viac nez ja". Poprosim ta aby si nesudil moje vedomosti z nabozenstva. Ver mi ak ti poviem ze ich mam naozaj dost (dokonca ako jeden z mala ateistov som si precital bibliu a tiez ma zaujimaju nabozenstva ako take, mam precitane desiatky knih na tuto temu). To coho su schopni netvrdim len ja ale ovela ovela mudrejsi a chytrejsi ludia (vid znama veta jedneho nositela nobelovej ceny "Aj bez nabozenstva by dobri ludia konali dobro a zli ludia zlo. Ale chce to nabozenstvo aby dobri ludia konali zlo"). V historii najdes vela vela prikladov v ktorych ludia kvoli nabozenstvu vrazdili, viedli krvave vojny a vrazdi sa kvoli tomu aj dnes vsade na svete. (od kriziackych vyprav, upalovanie carodejnic az po 11. september ). Ja nikoho nekritizujem neviem odkial si to vzal len hovorim veci tak ako su (bohuzial tie udalosti ktore som spomenul su smutnou realitou). Clovek ma mat svoj zivot pod kontrolou sam. Kazdy neveri v Boha a preto tvoje argumenty su pre niekoho iba obycajny iracionalny nonsens.
Teraz, umierajucemu a choremu s bolestami je tak srdecne jedno kto sa onho stara a kto nie. On proste trpi a chce aby ta bolest prestala pretoze v mnohych pripadoch je neznesitelna (co je nieco co akosi nechces pochopit a odmietas vzit sa do toho). A opakovane este raz pripominam ze sa do nikoho nenavazam, ale jednoducho a. Nie kazdy je veriaci a preto su argumenty ako zivot nam dal boh ma ho jediny pravo vziat neplatne b. To ze v mene viery sa napachali a pachaju strasne a amoralne zlociny je zial fakt ktory mozes vidiet vzdy a vsade v priebehu celej historie az po sucasnost
@Johnysheek : a len maly dodatok aby si vedel, polka mojej rodiny je veriaca takze aj ja poznam veriacich ludi a rozhodne tym nechcem povedat ze veriaci su zli, pretoze kazdy veri nejakym inym sposobom. Poznam aj veriacich ktori su za eutanaziu, trest smrti a ver mi ze tu a tam najdes aj takych ktori suhlasia s potratmi. Dalej co sa tyka toho co si povedal o Bohu...povies mi ak Boh existuje, ako TY mozes vediet co by on chcel a co by on nechcel? Cital si Bibliu? Ak ano, tak by si vedel ze ta kniha sa da pochopit najmenej tisic sposobmi. Ba dokonca ak si si vsimol, je to niez neobycajne krvava kniha (sodoma a gomora, ci vyvrazdenie stupencov Zlateho telata, alebo ako takmer Abraham obetoval svojho vlastneho syna Izaka). Samozrejme predpokladam ze budes argumentovat ako vacsina ludi tym ze je to koniec koncov Stary Zakon ktory je zakladom judaizmu a nie krestanstva ale aj tak je to stale tam. Aj krestanstvo bolo sirene mecom a ziadnou "bozou laskou".
Tym sa nicim nenavazam do veriacich len ti pripominam ze to tak bohuzial je, a nie je samozrejme nic zle na tom ked clovek veri v boha, ved koniec koncov zijeme (asi) v slobodnej krajine. To uz som ale dost off topic takze ospravedlnujem, len som ti chcel vysvetlit ze sa do nikoho nenavazam a v akom kontexte som tu svoju vetu v tom prvom reply tebe myslel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
a každý by mal mať právo na smrť. Dôstojnú
Vždy sa vie nejako dorozumieť.
ak je clovek leziaci na lozku s rakovinou a vymretou celou rodinou a ziada o eutanaziu malo by mu to byt dovolene...
ak ma clovek len depresiu nie
podla mna az po psych. vysetreni a lieceni a odporucani a dalsich tychto manieroch.... + z lekarskeho hladiska ak naozaj ma smrt na blizku a chce dostojne umret/dozit tak preco mu v tom branit... lepsie ako si rozsalatit hlavu alebo podrezat zily ci skocit pod vlak..
ak niekomu odopru eutanaziu a chce umriet a je naozaj odhodlany na 1000% tak si sposob najde... je ich vela... staci prva hlavna cesta a noc a vodici co moc nekukaju co je na ceste
Sama som povedala našim, že keď sa mi niečo stane a budem len ležať, slintať a tikať očami po miestnosti, nech mi dajú mesiac a potom nech vybavia odpojenie.
A to isté som povedala aj naopak-keď sa im niečo stane, dám im mesiac a potom... Oni súhlasili. Podľa mňa je zbytočné držať pri živote niekoho, kto o tom ani nevie. Nie je to ani život, ani smrť, len niečo medzi.
Ani jeden z vás si toľko nevytrpel po tej zdravotnej stránke ako ja, aj keď @bluepanter a @freedomko vedia o čom hovorím... a keď som ležala na áre niekoľkokrát za deň mi napadlo, že by bolo lepšie keby som umrela počas operácie, ale nestalo sa tak a ja žijem aj keď robím tik-tak, ale som rada, že si ma ešte nevzal k sebe.
Neviem, ale asi v istých, málo prípadoch, by som bol za ňu, za jej legalizovanie, pretože ono sa to dá urobiť aj dnes, keď príbuzní poprosia doktora, aby sa v udržiavaní neliečiteľného pacienta, ktorý veľmi trpí, niečo "akože" zanedbalo.
eutanáziu na 100% schvaľujem, je fakt zvláštne ako sa niektorí pasujú do úloh bojovníkov za život a proti smrti (aj problematika interrupcií aj eutanázie).
prosím, pozrite si toto (fakt je to desný príbeh) :
» tv.sme.sk/v/10365/osudy-c...
ak niekto dokáže po tomto povedať, že eutanázia by nemala byť schválená, tak je fakt divný.
ďakujem.
"Kúsok zo mňa s vami súhlasí, ale jedna časť vo mne hovorí, že ten život ti niekto požičal na dobu určitú a len on má právo rozhodnúť vziať si ho späť."
Tak to si práve napísala, že rodičia majú rozhodnúť o tvojej smrti. Áno, ten život ti niekto dal a boli to rodičia (len a len rodičia). Ale takto to nefunguje. Eutanázia predsa nie je o tom, že iní chcú aby si zomrel/a, ale že ty chceš zomrieť.
A to, že niekedy v budúcnosti u mňa nastane chvíľa, že budem chcieť zomrieť, to si viem veľmi živo predstaviť.
ty si sa však, našťastie, z toho dostala.
eutanázia áno, ale len ak nie je v dohľadnej dobe šanca, že sa stav zlepší, aby nebol utrpením.
Zivot je dar. Dar ktory ti ziaden clovek nemoze dat a preto ti ho nema pravo ani vziat!! Ani clovek sam!!
a medzi nami.. ak sa odsuhlasi eutanazia, tak mozme dat zelenu samovrazdam...
naco zachranovat samovraha, ked mu samemu dame do ruk moc zabit sa??
uz nehovorim o hippokratovej prisahe:
"Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím. Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet. Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu."
@picasso preco nie? to sa uz na tomto hlupom svete nemozem ani rozhodnu ci chcem zit? to je blbost..
@landy bolest nie je nikdy na tolko silna aby nas donutila opustit tych ktorich milujeme tod vso
@johnysheek preco vsetci co mali v blizkej rodine "nieco "( vies o com vravim ) veria v boha...
ked ten . . . . . je taky dobry preco niektorich "povola" k "sebe" a necha tu deti v 4r bez otcov ktori vyrastaju len s mamou ktora pracuje denne 12h aby uzivila vsetkych a zaplatila vsetko... preto ten ..... jej neda aj dostatok financnych prostriedkov aby to dotycna rodina zvladla ked uz zivitela ci spoluzivitea rodiny odvediet ?
v tejto chvily nastupuje stat a pomoze "na oko"rodine...
ten ktori dava podla vas zivot je cisty ..... ano som neveriaci a mam na to svoje dovody
zivot mi dala moja matka a nikto iny a zoberem si ho len ja sam svojim pricinenim ci ucinenim alebo starobou, vso
debatu nejdeme viacej rozvijat krestanskym smerom tu sa jedna o ZAKON ktori bude dovolovat eutanaziu
Tuším že to idu dokonca knižne vydať
Je už tvoje, tak o ňom rozhoduješ ty. Ja ťa môžem len usmerniť a poradiť ti, ale nie ti to prikázať. Tak je to aj so životom.
napriek tomu si myslim, ze by to prinieslo viac skody ako uzitku ... Mafia je vsade... v lekarstve,v policii, kontroluje strasne vela podnikatelov.... proste bol by to len dalsi nastroj pre zlo ....
Nedavno som sedela v cakarni u zubatej (ci vlastne zubarky) a prisli tam pan a dama v rokoch. Kedze nikto nic nehovoril, iba z chodby sa niesol zvuk chrciacej babicky na vozicku, zacali to rozoberat. Pani hovori: "Poznala som tiez takeho jedneho cloveka. Mal nieco s plucami uz od mala, ale v patdesiatke mu to prepuklo naplno. Nezaberaju na to ziadne tabletky, proste si nemoze clovek s tymto ochorenim odkaslat, hlien sa mu usadza priamo v plucach a dusi sa. Lekari vedeli, ze mu nie je ziadnej pomoci, ale ho poslali domov, vedeli, ze zomrie. Ale nemohli mu pomoct, tak ho nechali zadusit sa. 6 zbytocnych mesiacov stravil v mukach, nemohol uz rozpravat, skoro ani jest, spat - nic."
No po nejednom takomto pribehu, co som sa uz dopocula, nie som si ista, ci by som pri schvalovani zakonov o eutanazii oznacila NIE.
a @johnysheek ja predsa viem, že nehovorila o rodičoch a chcela som tam predsa zdôrazniť, že prosím vás, neťahajte sem do toho (sorry za výraz, ale ja to inak pomenovať neviem) kresťanské kecy. Presne tak, keď je Boh taký milostivý, prečo nechá tých ľudí trpieť? Ja ničomu takému neverím, prečo by ma mal teda niekto posudzovať podľa kresťanských kecov?
A inak, ešte toto je všeobecne známe:
Zpravidla rozlišujeme několik forem eutanazie – přímá (aktivní) a nepřímá (pasivní). Přímá eutanazie je usmrcení na vlastní žádost nemocného, nejčastěji podáním nějaké usmrcující látky. Naproti tomu nepřímá eutanazie („nechat zemřít“) se zcela jistě vyskytuje daleko častěji. Jedná se o omezení, nebo ukončení léčby, což může často vést ke smrti. Právě volba svobodně odmítnou léčbu je zakotvená i v „Konvenci Rady Evropy o ochraně lidských práv a důstojnosti člověka s ohledem na aplikaci biologie a medicíny“, tzv. Bioetická konvence, která byla uzavřená v roce 1996 a podepsána mnoha státy: „… zásah zásah do sféry zdraví nesmí být proveden bez potřebného informování osoby, která jej podstupuje, a bez jejího souhlasu.“ [1, str. 18]
Vďaka za tú Bioetickú konvenciu. Len ešte musím zistiť, ako to naozaj zabezpečiť a potom v 60tke si také niečo napíšem, že nech sa ma neopovažujú držať na hadičkách a prístrojoch bez môjho súhlasu.
dalsia vec .. nejde o posudzovanie z toho pohladu, avsak tvrdit nieco ako "preco ich necha trpiet" moze fakt len niekto kto o tom nevie nic. Je lahke nadavat na Boha, no staci sa pozriet okolo seba a povedz mi kolko z tych ludi co i len prstom pohlo pre pripad, ze co ak nejaky Boh jestvuje..
a to co pises mi pripomina jednu scenu z Dr.Housa - chlapikovi wilson oznami, ze neumrie ale bude zit a ten sa na neho osopi, ze za posledny polrok minul vsetky svoje prachy a uzival si lebo cakal smrt..
Ludia sa uz nedokazu tesit zo zivota a hladaju sposoby ako z neho ist. Je to az smutne, ze sa chceme skryvat za pomoc druhym a pritom stale myslime len na seba. I to utrpenia ma svoj zmysel, tak ako vsetko co jestvuje. Ano je jednoduche odpojit pristroje a cloveka (seba) zabit, ale co ak by sa bol ten clovek prebral. Co ak sme mu vzali nadej.. co ak .. co ak..
Proste mame byt zodpovedni, ale to my ludia nie sme a radsej si vymyslame rozne obkluky a skratky ako sa vyhybat zodpovednosti.
ps: zodpovednost nie je odstranit sa zo sveta, lebo som na pritaz. Nikdy nemoze nikto vediet, kedy zmeni niekoho vo svojom okoli i hoci len lezanim na posteli a utrpenim.
akú zodpovednosť sem pletieš? keď je jasné, že sa človek nevylieči, nie je nič nezodpovedné na tom, že mu uľahčím odchod z tohto sveta. a nehovor mi, že sú aj prípady, keď sa po 30 rokoch niekto prebral z kómy, to viem sama. ale toto treba posudzovať individuálne.
A uf, to s tým tešením zo života, ani nevieš, akú hlúposť si povedal. Ja sa smrti bojím a najradšej by som bola, keby tá chvíľa nikdy neprišla. Budem vďačná za každý jeden ďalší deň. Ale nie v tom prípade, ak mi budú odvšade trčať hadičky a budem môcť pohybovať ledvatak očami.
Ale kľudne, ak sa ti predstava takéhoto odchodu zo sveta páči, ty máš svoj život a ja svoj.
a co sa tyka otazok preco: bud Boh je alebo nie. Ak je, tak potom nemozes byt neveriaci, ak nie je tak potom nie su ziadne otazky "preco". Ono my nikdy nepochopime co a preco On tak robi, ale hlavne chcem spomenut jednu vec.
Umru tie deti a ta matka od hladu? Nie, lebo im da stat peniaze. Fakt to nemoze byt Bozia pomocna ruka.
je na to krasny pribeh.. ti ho ked tak napisem do ts.
@tomas kulturna smrt? na mieste kde sa maju zachranovat ludske zivoty? na mieste ktore ma byt miesto nadeje, sa tato bude nicit? uz nehovorim o "zneuzivani"
@ayreen @yolis nejdem vam kazat o Bohu ani nic podobne a viem ze utrpenie bliznych boli. Ale nech je to hocico, clovek nema pravo toho druheho zabit. Ani ked velmi trpi. Lebo nikto nevie ako to moze skoncit. zazraky sa deju. nazvite si ich nahodami hocicim, ale deju sa. A clovek ma bliznym pomahat a nie pochovavat ich.
Ak mate niekoho s rakovinou. Ta sa da vyliecit. Ale ked ho odpisete, dotycny strati chut do zivota a rozhodne sa /lebo sa bude moct/ ze chce umriet rychlo. Mozno by sa bol vyliecil, ale blizky sa nedokazali pozerat na to ze trpi. Nie kvoli tomu druhemu, ale kvoli sebe, lebo ich to bolelo a nezvladli to a on pod ich vplyvom / nemusi byt vyrieknuty/ podlahol. A pritom mohlo stacit malo, aby sa vzoprel a nepoddal a prezil by..
A tak na okraj, rakovina sa asi nazýva nevyliečiteľnou chorobou preto, lebo je stopercentne liečiteľná, ak som správne pochopila.
a radsej nerozoberaj "coho su veriaci schopni" kedze pochybujem ze rozumies tomu tak ako oni..
poznam takych ludi. su medzi nimi i moji blizky a ver tomu, ze na eutanaziu nazor nezmenim. Ani na ine formy "zakonnej" terminacie ludi - trest smrti, potrat.
Rozdiel medzi barbarmi a civilizovanymi ludmi bol okrem ineho v starostlivosti o chorych a slabsich.
Rozdiel medzi zvieratami a ludmi je v starostlivosti o slabisch "svojho druhu" /dokonca i niekt zvierata to robia/
a taktiez - veriaci nechaju niekoho umriet a bla bla.. nechaj si podobne kecy ak nevies a ked vies, tak vies, ze veriaci sa o neho budu starat do poslednej chvili, no napriek vsetkemu mu noz do srdca nevrazia. Ano trpi, ale smrt mu nepomoze akurat MY ho uz konecne nebudeme pocut..
a najdolezitejsia vec.. KTO SA ZARUCI ZA NEZNEUZIVANIE ak sa to uzakoni???
Smrt nie je trestom, nie je vykupenim, nie je odmenou.Smrt je nieco co musi prist a ak by Boh chcel, aby niekto umrel, tak dotycny umrie. Boh vsak urcite nechce, aby clovek zabijal cloveka, z AKEHOKOLVEK dovodu.. ale to urcite vies, ked sa navazas do veriacich..
Dalej, "vedia o tom viac nez ja". Poprosim ta aby si nesudil moje vedomosti z nabozenstva. Ver mi ak ti poviem ze ich mam naozaj dost (dokonca ako jeden z mala ateistov som si precital bibliu a tiez ma zaujimaju nabozenstva ako take, mam precitane desiatky knih na tuto temu). To coho su schopni netvrdim len ja ale ovela ovela mudrejsi a chytrejsi ludia (vid znama veta jedneho nositela nobelovej ceny "Aj bez nabozenstva by dobri ludia konali dobro a zli ludia zlo. Ale chce to nabozenstvo aby dobri ludia konali zlo"). V historii najdes vela vela prikladov v ktorych ludia kvoli nabozenstvu vrazdili, viedli krvave vojny a vrazdi sa kvoli tomu aj dnes vsade na svete. (od kriziackych vyprav, upalovanie carodejnic az po 11. september ). Ja nikoho nekritizujem neviem odkial si to vzal len hovorim veci tak ako su (bohuzial tie udalosti ktore som spomenul su smutnou realitou). Clovek ma mat svoj zivot pod kontrolou sam. Kazdy neveri v Boha a preto tvoje argumenty su pre niekoho iba obycajny iracionalny nonsens.
Teraz, umierajucemu a choremu s bolestami je tak srdecne jedno kto sa onho stara a kto nie. On proste trpi a chce aby ta bolest prestala pretoze v mnohych pripadoch je neznesitelna (co je nieco co akosi nechces pochopit a odmietas vzit sa do toho). A opakovane este raz pripominam ze sa do nikoho nenavazam, ale jednoducho a. Nie kazdy je veriaci a preto su argumenty ako zivot nam dal boh ma ho jediny pravo vziat neplatne b. To ze v mene viery sa napachali a pachaju strasne a amoralne zlociny je zial fakt ktory mozes vidiet vzdy a vsade v priebehu celej historie az po sucasnost
Tym sa nicim nenavazam do veriacich len ti pripominam ze to tak bohuzial je, a nie je samozrejme nic zle na tom ked clovek veri v boha, ved koniec koncov zijeme (asi) v slobodnej krajine. To uz som ale dost off topic takze ospravedlnujem, len som ti chcel vysvetlit ze sa do nikoho nenavazam a v akom kontexte som tu svoju vetu v tom prvom reply tebe myslel.