tiez jedna z mojich teorii o case predpoklada, ze pritomnost neexistuje a jedine, co existuje je v podstate minulost, lebo kym si stihnem uvedomit pritomnost, tak uz je to minulost...pritomnost je v podstate velmi blizka minulost...
viete čo mi napadlo ako prvé, keď som si prečítala túto diskusiu??
- nauč sa žiť v prítomnosti a budeš šťastný.
ale prečo je to tu preplnené blogmy, v ktorých ľudia rozprávajú o svojom smútku? v prítomnosti sa vraj nedá byť nešťastný - to som čítala v jednej takej knihe múdrej...
podľa mňa je veľmi ťažké chápať čas a vyznať sa v ňom. myslím, že ho príliš málo študujem na to, aby bol môj príspevok do diskusie hodnotný v pravom slova zmysle.
ale keďže mám dušu romantiku, tiež prítomnosť takmer vôbec nevnímam a žijem v minulosti alebo celkom ďalekej budúcnosti...
ale nastanú také tie (ja ich volám "čisté chvíle") kedy nie je nič iné iba teraz a mám pocit, že je to večné a na inom nezáleží
No ja som nad tym tak rozmyslala a dosla som k takemu zaveru (ale neviem ci spravne, lebo ja som na matiku a take veci antitalent), ze pritomnost sice existuje, ale keby sme sa k nej chceli dopatrat, tak by sa vlastne ukazalo, ze ten cas, ktory ma predstavovat pritomnost, je vlastne nekonecne kratky Cize ta chvilka dokonalej pritomnosti moze byt vlastne nekonecne male cislo...
Ja si to vravim asi takto... pritomnost existuje...teraz,teraz,teraz,...teraz ...a to je uz minulost takze zas...teraz, teraz, teraz no a tak uz sa mi nechce viac obkecavat
...niektori tvrdia, ze ked si ju nedokazem uvedomit, to neznamena, ze neexistuje...ale co je to pritomnost? Z hladiska casu sa da povedat, ze neexistuje, a ak aj existuje, tak jej trvanie je tak velmi zanedbatelne, ze sa da povedat, ze neexistuje. Ide o to, ako sa na nu pozeram, lebo niekto povie, ze pritomnost, je dnesok...ale ked sa bavime o absolutnej pritomnosti, tak by sa dalo predpokladat, ze existuje, ale jej trvanie je kratsie, ako nasa myslienka, je uplne zanedbatelne, neda sa vobec urcit, lebo kazdy okamich sa v momente jeho objavenia meni na minulost, cize sa da povedat, ze pritomnost neexistuje, ze je len momentom vzniku minulosti...
Trca: No a ta pritomnost bola pri pismenku t, alebo z? Alebo pri nejakom inom? Ved po nejakej miliontine sekundy je uz vlastne vsetko co bolo predtym minulost...atd...aj po triliontine sekundy...a tak donekonecna.
podla mna ani ta hrana neexistuju ...ak by bola bol a by aj pritomnost.....tak tí co tvrdia ze existuje pritomnost nech mi povedia jej casovvy interval......skuste ju ohranicit ak existuje v case tak sa musi dat ohranicit
heh,., je to smola ale pre mna je prítomnosť že píšem toto.. a smola! stále ju píšem a uvedomuejem si to! skuste si aj vy všetci počas čítania tohto mojhopríspevku uvedomiť že ho práve teraz čítate.. a pochopíte, že je to prítomnosť.. minulosť to bude až ked ho dočítate.. a ja sa ho pokusim napísať dosť dlhý aby ste si všetci dokázali a stihli uvedomiť ,že ho práve teraz v prítomnosti čítate.
.Dám tam aj medzery aby ste to mali lahšie
je to jednoduche..
a komu dojde až po prečítaní, o čom bol, je hlupy..
Len hlupáci si neuvedomuju prítomnosť..
tým nechcem povedať, že Fetto je hlupák.. práveže, je mi moc sympatický.. lebo som s ním dosť písala..
ale každopádne dufam, že pri čítaní tohto prispevku, si už uvedomil, že ho práve teraz číta...
a minulosť bude až ked ho dočíta, resp. si nanho spomenie ...
ale to som už písala.. Dufam, že ste si počas jeho čítania
pritomnosť ... urcite ano, kazdzy ju citi ale to ostatne buducnost a minulost ... ked sa tak zamyslim tak su sucasťou pritomnosti pretože nebolo by ludi, ktorý na to práve myslia tak by tu nebolo ani to co sa stalo, ani to co sa stane.
PRETO : "LUDIA ZIJETE, A ZITE , V PRITOMNOSTI OSTATNE UZ PRICHADZA SAMO OS SEBA!"
Podla mna je len nejaka casova priamka a clovek ako cestovatel v case po nej ide, pricom nemozes povedat, ze co je pritomnost, lebo ani len realite sa neda verit.
Mixelle: Tvoj nazor je absolutne logicky, ale nespravny(z mojho pohladu. nikomu nazor neberiem), lebo ked citam napr. v tvojom prispevku "heh", tak ked precitam "h" tak sa stava minulostou. buducnost je "e", a zvysok clanku. vsimla si si ze tam nieco medzi minulostou a pritomnostou chyba? (poradim - pritomnost)
Azizi: jj: ty sa najviac priblizujes k mojmo chapaniu pritomnosti. nie je to nieco take co si clovek neuvedomuje, ale ak by si clovek mal uvedomovat kazdu z tych nekonecme malych casti pritomnosti, tak potom by zivot bol iba o tom. ja by som to strucne charakterizoval takto(ak uvazime ze zivot cloveka na priamke casu je usecka):
Pritomnost je ukazovatel kde sa v urcitom momente nachadza clovek v JEHO case. pre kazdeho je relativna, a preto teda nema zmysel hladat nejake vseobecne pravidla pre nu. Tak isto ja pre kazdeho unikatna.
Ano ano, to ze si niekto pritomnost uvedomuje je jedna vec a to, ze pre pritomnost neexistuje casovy interval je druha...ja som sa vobec ale nezamyslala nad tym, co si uvedomujeme a co nie...skor som to chcela riesit viac do hlbky...a myslim ze uz viem cim to je
Neide totiz o pritomnost ako taku, ide skor o to, ze clovek podla mna nedokaze definovat uplne najmensiu jednotku casu...proste cas mozeme neustale skracovat, ale co je vlastne najkratsi casovy usek? Pre mna je to nieco podobne ako pochopit co bolo povedzme pred vznikom vesmiru a ak to bolo nic, tak co to vlastne bolo to nic atd...takych otazok je vela... A podobne je to aj s tou hranou myslim...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
čítaš?
áno?
nie!
vidíš výkričník?
vidíš, že je otáznik!
???
skus si to este raz precitat, ale do minulosti sa s tym urcite nevratis
- nauč sa žiť v prítomnosti a budeš šťastný.
ale prečo je to tu preplnené blogmy, v ktorých ľudia rozprávajú o svojom smútku? v prítomnosti sa vraj nedá byť nešťastný - to som čítala v jednej takej knihe múdrej...
podľa mňa je veľmi ťažké chápať čas a vyznať sa v ňom. myslím, že ho príliš málo študujem na to, aby bol môj príspevok do diskusie hodnotný v pravom slova zmysle.
ale keďže mám dušu romantiku, tiež prítomnosť takmer vôbec nevnímam a žijem v minulosti alebo celkom ďalekej budúcnosti...
ale nastanú také tie (ja ich volám "čisté chvíle") kedy nie je nič iné iba teraz a mám pocit, že je to večné a na inom nezáleží
.Dám tam aj medzery aby ste to mali lahšie
je to jednoduche..
a komu dojde až po prečítaní, o čom bol, je hlupy..
Len hlupáci si neuvedomuju prítomnosť..
tým nechcem povedať, že Fetto je hlupák.. práveže, je mi moc sympatický.. lebo som s ním dosť písala..
ale každopádne dufam, že pri čítaní tohto prispevku, si už uvedomil, že ho práve teraz číta...
a minulosť bude až ked ho dočíta, resp. si nanho spomenie ...
ale to som už písala.. Dufam, že ste si počas jeho čítania
stihli uvedomiť
a vnímať ten nahly dotyk
prítomnosti
PRETO : "LUDIA ZIJETE, A ZITE , V PRITOMNOSTI OSTATNE UZ PRICHADZA SAMO OS SEBA!"
Ine je vnimat podla tela a ine podla vedomia.
Azizi: jj: ty sa najviac priblizujes k mojmo chapaniu pritomnosti. nie je to nieco take co si clovek neuvedomuje, ale ak by si clovek mal uvedomovat kazdu z tych nekonecme malych casti pritomnosti, tak potom by zivot bol iba o tom. ja by som to strucne charakterizoval takto(ak uvazime ze zivot cloveka na priamke casu je usecka):
Pritomnost je ukazovatel kde sa v urcitom momente nachadza clovek v JEHO case. pre kazdeho je relativna, a preto teda nema zmysel hladat nejake vseobecne pravidla pre nu. Tak isto ja pre kazdeho unikatna.
Tot vsio. uvitam komentare a nazory...
Neide totiz o pritomnost ako taku, ide skor o to, ze clovek podla mna nedokaze definovat uplne najmensiu jednotku casu...proste cas mozeme neustale skracovat, ale co je vlastne najkratsi casovy usek? Pre mna je to nieco podobne ako pochopit co bolo povedzme pred vznikom vesmiru a ak to bolo nic, tak co to vlastne bolo to nic atd...takych otazok je vela... A podobne je to aj s tou hranou myslim...