Existuje vôbec boh ? Ak áno tak ako vznikol ? všade hovoria že boh stvoril zem aj Adama a Evu ale zamyslite sa nad tým kto stvoril boha ? .... pretože musel aj on nejako vzniknúť ak vôbec existuje ... tak čo vy na to ?
na také veci by mal mať každý vlastný názor
niekto vraví, že Boh tu bol odpočiatku
niekto, že Boh vznikol z temnoty a zo svetla
niekto neverí, že existuje
proste veríš v čo veríš, tak či onak ti nikto nedá správne odpovede
ale tak môj názor je, že On tu bol vždy - nemá začiatok, nemá koniec... pre ľudskú myseľ nepochopiteľné, to ale neznamená, že to existovať nemôže. :happy:
toto fórum mi príde len ako ďalšie z tých, ktoré založil nejaký ateista s potrebou zoskupiť ostatných a pichnúť si. nech. ale vážne, myslíš, že na tú otázku hore by ti tu niekto mohol dať reálnu odpoveď? Či si až tak veľmo hlúpy že hej?
a @8@11@12
Boh nemôže existovať (ak to zoberieme v pravom slova zmysle), pretože existovať môže niečo len v čase a priestore.
Takisto aj inteligencia je len vďaka času a priestoru.
Ja to osobne beriem tak, že vesmír vznikol z nestabilného "nič".
ako som pekne vysvetlenie pocul o viere a vseobecne.
Zobereme si tisic "sobov" a začneme ich hádzať zo strechy domu a po tych tisic soboch možme zitiť, že ani jeden nedokázal lietať, ale nemožeme vylúčiť ani dokázať, že existuje sob ktorý dokáže lietať a má červený nos , len vieme, že tých tisíc sobov čo sme zhodili zo strechy nevedelo lietať a nemalo červený nos... ale to neznamená, že je to dokaz na vieru, že neexistuje!
tak isto je to s naboženstvom, nedokážeš ze boh neexistuje a tak isto nedokážeš, že boh existuje.
Veriaci človek čo je na tom aktualne zle a dodržuje všetko si može povedať, teraz ma boh skúša a testuje moju vieru, alebo povie si že teraz nemá na mna čas a budem sa mať lepšie neskor.
zrniem to tak:
Proste nedokážes ho potvrdit, ani ho zavrhnuť, že neexistuje.
ale pridam jeden citat: "Emocionálne som ateista. Nemám žiadne fakty, aby som dokázal, že Boh neexistuje, ale tak silne to tuším, že nechcem strácať čas." Isaac Asimov
@3 a cirkev to potom využila na to, aby sa ľudia nebúrili, všetky náboženstvá sú o tom, že "raz vám bude lepšie... veď aj kristus trpel... a potom šiel do neba"....
Ja si myslím, že sme si strojcami svojho vlastného vesmíru, a to doslova.... všetky naše myšlienky, pocity, činy... sa niekde raz odrazia...
Ziaden boh nie je, je to iba vymysel cirkvi na manipulaciu ludi.
Veda v dnesnej dobe ponuka odpovede na vacsinu otazok, co sa tyka vzniku sveta a ludstva.
Ak existuje Boh, predpokladajme že áno, potom zákonite rozmýšľaš len v takých kategóriách a rovnako v rámci takých pravidiel, ktoré určil On. Nič iné ako fyzický svet nepoznáš - ale ak má ozaj vlastnosti všemohúcnosti a nemennosti, potom si žije v medziach vlastných pravidiel, ktoré my nepoznáme. Aj pojem "Vznik" je teda len konštrukciou, lebo automaticky počítaš s tým, že aby niečo existovalo, musí to najskôr vzniknúť. Čo ak je "Existencia" rovnako len konštruktom v našich hlavách - kolektívnym a čiastočne objektívnym konštruktom. Ale Kategórie vymanujúce sa z našich zaužívaných konštruktov považujeme automaticky za nezmysli.
@puco90 @36 To nie je pravda. Práve že čím je človek vzdelanejší ( či už je to biológ, fyzik, chemik alebo lekár ), tým viac logicky za všetkým vidí Boha ( niečo vyššie ).
@r4ptor
Dovoľ jednu poznámku k Tvojmu výroku ( a zaujímala by ma tvoja odpoveď ) :
Už len logicky nemôžeš povedať, že Boh nie je, pretože to nemôžeš nijako dokázať.
Ak je to podľa teba výmysel Cirkvi, potom by bolo vhodné prezradiť, kedy ho Cirkev "vymyslela" za akých okolností a pod.
@ortego v minulosti kazda kultura ludi potrebovala v nieco verit, nevedeli si vysvetlit nejake javy v prirode, atd. ... tak to pripisovali bozskym stvoreniam, bohom, ktorich si vytvorili
- kazda kultura si vytvorila svojho boha, bohov .... stary egyptania, greci, rimania, moslimovia, krestania
- tym, ze si ich vytvorili si vedeli odpovedat na predtym nezodpovedane otazky, motivovalo ich to napr. v boji (kedze si mysleli, ze po smrti pojdu ku svojemu bohu, do raja) ... niektori to brali ako najväcsiu cest, zomriet v boji
- narod, stat - ktory niecomu veril sa tak stal silnejsim ako tie narody ktore nemali, ziadneho boha
@ortego nietrep prosím ťa, na 1 veriaceho fyzika nájdeš x neveriacich, agnostikov a panteistov...v USA bol prieskum, podobné by to malo byť aj v EU a iných vyspelých štátoch.
@ortego neviem prečo, ale veriaci majú potrebu nepodložene tvrdiť, že "veď väčšina odborníkov sú tiež veriaci".
Áno, v minulosti to tak platilo (a aj keď boli niektorí pochybovači, nemohli to hlásať verejne), ale v dnešnej dobe nie.
Tú štatistiku by som sem aj hodil, ale bohužiaľ ju už neviem nájsť, naposledy som ju používal pred niekoľkými rokmi.
Ale ak chceš rozširovať klamstvá, je to na tvojom svedomí.....
@puco90
Tvojim mottom je : Najlepšie obrana je útok !
I keď vlastne ani nemáš čo obraňovať. Nedokážeš pokojne "argumentovať" ( viď učivo 3. roč. SS, chyby pri argumentácií ).
Ale je zaujímavé, že to "niečo" čo by "podporilo" tvoje tvrdenie, nemôžeš odrazu nájsť.
@r4ptor
A ešte by bolo dobré dodať, že tí ľudia, to prvé spoločenstvo kresťanov, verili na základe toho, čo skutočne zažili, takže nebola to viera naslepo, ako niektorí dnes tvrdia.
ja v Boha verím, ale nie tak, ako ho opisujú ľudia. Ako môžem dokázať, že Boh v skutočnosti existuje? Takto: treba sa zamyslieť, že nie všetko musí človk vidieť, počuť a pod., aby v to uveril. Napr. elektrina nie je viditeľná a predsa existuje, lebo tomu veríme, niečo vytvára. Vzduch tiež človek nevidí a predsa existuje a takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. Poviem to iba takto, kto chce veriť v Boha ten v neho ho verí, ten kto nechce tak nie. To je podľa mňa jediné vysvetlenie na túto otázku
@jony1212
Asi tak. Ale dá sa pozrieť na to aj z iného pohľadu. Napr. keď si zoberieš, že pred 2000 rokmi žil Ježiš. Ľudia ho videli aj po jeho smrti, dokonca sa dotýkali jeho rán, ktoré mu zostali po ukrižovaní. a títo ľudia ( najmä apoštoli a prví kresťania ) položili za Ježiša život. A táto viera žila v prvých kresťanoch, v prvotnej Cirkvi a prežila až dodnes. Takže aj súčasní kresťania sú uprostred tej jednej línie viery, ktorá sa zachovala od apoštolov, ktorí komunikovali s Bohom, videli ho, mohli sa ho dotknúť.
? Akože ty nemáš čo robiť ? Vadí ti, že niekto má iný názor, ako ty ? V @59 som napísal, aký mám na vieru pohľad a dokonca som to nepísal ani tebe, takže neviem, čo sa do toho staráš. Keď to nevieš pochopiť, tak si svoje komplexy lieč @zajkousko - vi, ten ťa vylieči z tvojej choroby.
Čo sa týka nejakej obhajoby, nemám čo obhajovať. Mne je to jasné. Písal som, prečo by som mal veriť a prečo aj verím v Boha. Najväčším dôkazom Ježišovej božskosti je v jeho zmŕtvychvstaní.
@ortego
v Posolstvách ktoré teraz chodia z neba, nám Boh dôrazne kladie k srdcu, aby sme v jeho mene nikoho o ničom nepresviedčali....
naším poslaním je sa za takýchto ľudí ako je aj @puco90 modliť, aby ich osvietil Duch Svätý a prijali milosrdenstvo do svojho srdca, modlitba ma obrovskú moc...
a potom je tu pokora a trpezlivosť znášať všetkí príkoria Zlého, hlavne v týchto časoch, keď žijeme plní očakávania Druhého príchodu Ježiša Krista na zem....
každý jeden človek tejto zeme dostane poslednú možnosť uznať Boha ako svojho stvoriteľa....
a myslím si, že keď puco uvidí tieto udalosti na vlastné oči, tak bude veľmi rád, že sa to stalo kým žije...
Bohužiaľ po smrti pri poslednom súde by to najväčšie milosrdenstvo od Boha už nemusl mať a skončil by veľmi zle, však ateisti už vedia kde.....
@zajkousko
Ahoj Filip, po dlhej dobe sme tuším znovu za jedným stolom Ja nikoho nepresviedčam, ja som iba vyjadril svoj názor, každý z nás má vlastný rozum a slobodnú vôľu, tak nech sa podľa týchto dvoch veľkých darov riadi každý, ako cíti, že je to správne.
Čo sa týka ateistov ( teraz myslím praktických, nie teoretických ) to nechávam na Božiu Prozreteľnosť a Milosrdenstvo...
veriť v Boha zvlášť v týchto časoch je veľmi ťažké, čo potom už ateisti, niekoho utvrdzovať, že Boh existuje, je tvrdenie proti tvrdeniu....
Veľke Varovnanie, ktoré nás čaká, bude celosvetovou udalosťou č. 1...
ale aj tu veda bude tvrdiť svoje, že ide o davovu psychózu, lenže aby malo 7 miliard vidiny, bude určite ťažký oriešok aj pre ních....
Zlo narobí príchodom Antikrista ešte veľa zlého vo svete, Cirkev svätá takmer zanikne a práve vtedy, keď už iba hŕstka verných Kristových služobníkov si bude myslieť, že Boh ich opustil, vtedy príde Ježiš a svojim dychom zničí Zlo na zemi a nastane nová zem a nové nebo....
my čo veríme v Boha musíme byť veľmi silní, tých útokov na našu vieru bude veľmi veľa, kostoly zmenia svoj význam, stanu sa centrom zábavy, Ježiš Kristus odíde zo svätostánkou....
nakoniec sám vidíš, že slova sa napĺňajú v niektorých štátoch USA, Holandsku, Belgicku, Francúzsku, kresťanstvo stráca svoje postavenie a ľudia absolutne nechcú poznať Boha...
ďalej sú to potraty, manželstva homosex. a lesbičiek, čípovanie...všetko sa to vo svete už deje, tak ako bolo predpovedané v Biblii a v Posolstvách z neba, v ktorých nás Boh dôrazne upozorňuje na časy, ktoré prídu....
najhoršie je však na tom, že vypukne aj 3. svet. vojna, vtedy už ale udalosti budu mať rýchly spád.....
preto je na nás kresťanov, aby sme svojími modlitbami zmiernili tieto dopady zla na ľudstvo....
Brat môj Prajem ti veľa síl
a žehnám ťa v mene Boha Otca i Syna i Ducha Svätého†. Amen.
@puco90@70 + toho pravého Boha môžeš pocítiť len v srdci a vo svojom živote... lebo je to čistý Duch, nie niečo materiálne, niečo čo sa vedcom dá overiť empirickými pokusmi... a hlavne nestačí veriť, že je.
Takže ak si ho ešte nepocítil tak stále máš možnosť o to prosiť, pretože viera je dar, nie je to samozrejmosť.
@r4ptor pozri ked boh neexistuje tak kto ta stvoril ? veriť vede nieje dobre riešenie vedci nemôžu vedieť všetko a uplna blbosť je že niekto neuveri v boha len preto lebo podla vedy to tak by malo biť heh vedci predpovedali stovki konci sveta len preto lebo bud našli nejaki papier alebo nejaku inu trapnu vec...boh je je ho aj cítiť ...ako Ježiš povedal "blahoslavený ti čo ma nevideli a predca uverili" viem su vela nevisvetlitelných vecí no nemôžeme predca pochopiť uplne presne veci ktore su stare miliardy rokov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
niekto vraví, že Boh tu bol odpočiatku
niekto, že Boh vznikol z temnoty a zo svetla
niekto neverí, že existuje
proste veríš v čo veríš, tak či onak ti nikto nedá správne odpovede
ale tak môj názor je, že On tu bol vždy - nemá začiatok, nemá koniec... pre ľudskú myseľ nepochopiteľné, to ale neznamená, že to existovať nemôže. :happy:
L. Wittgenstein:
O čom nevieme nič povedať, o tom by sme mali mlčať.
a @8 @11 @12
Takisto aj inteligencia je len vďaka času a priestoru.
Ja to osobne beriem tak, že vesmír vznikol z nestabilného "nič".
K otázke :
Existuje vôbec boh ?
Kto stvoril boha ?
Ako môžeš toto zakomponovať do takmer jednej vety ? Logika ?? Keď ho raz popieraš, načo riešiš, ako mohol vzniknúť ??
A inak ( teraz myslím to všeobecne ), prečo takéto témy zakladajú takmer výlučne ateisti alebo inoverci, keď neveria v jeho existenciu ???
To že si to myslíš ty a ešte pár ľudí neznamená že neexistuje.
Zobereme si tisic "sobov" a začneme ich hádzať zo strechy domu a po tych tisic soboch možme zitiť, že ani jeden nedokázal lietať, ale nemožeme vylúčiť ani dokázať, že existuje sob ktorý dokáže lietať a má červený nos , len vieme, že tých tisíc sobov čo sme zhodili zo strechy nevedelo lietať a nemalo červený nos... ale to neznamená, že je to dokaz na vieru, že neexistuje!
tak isto je to s naboženstvom, nedokážeš ze boh neexistuje a tak isto nedokážeš, že boh existuje.
Veriaci človek čo je na tom aktualne zle a dodržuje všetko si može povedať, teraz ma boh skúša a testuje moju vieru, alebo povie si že teraz nemá na mna čas a budem sa mať lepšie neskor.
zrniem to tak:
Proste nedokážes ho potvrdit, ani ho zavrhnuť, že neexistuje.
ale pridam jeden citat: "Emocionálne som ateista. Nemám žiadne fakty, aby som dokázal, že Boh neexistuje, ale tak silne to tuším, že nechcem strácať čas." Isaac Asimov
» sk.wikipedia.org/wiki/D... kaz_existencie_Boha
Ja si myslím, že sme si strojcami svojho vlastného vesmíru, a to doslova.... všetky naše myšlienky, pocity, činy... sa niekde raz odrazia...
Veriacich je aj tak viac a niektorí sú tiež odborníci, fyzici a tak.
@patuskoo takych jak ty
poznas to ked si nieco prajes, tak boh je ten co ta ignoruje neverte stracate cas
A ty strácaš život.
"Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie!"
:-S :-S :-S
Veda v dnesnej dobe ponuka odpovede na vacsinu otazok, co sa tyka vzniku sveta a ludstva.
@36 To nie je pravda. Práve že čím je človek vzdelanejší ( či už je to biológ, fyzik, chemik alebo lekár ), tým viac logicky za všetkým vidí Boha ( niečo vyššie ).
Dovoľ jednu poznámku k Tvojmu výroku ( a zaujímala by ma tvoja odpoveď ) :
Už len logicky nemôžeš povedať, že Boh nie je, pretože to nemôžeš nijako dokázať.
Ak je to podľa teba výmysel Cirkvi, potom by bolo vhodné prezradiť, kedy ho Cirkev "vymyslela" za akých okolností a pod.
Hm ? Toľko omylov v jedenej vete...
- kazda kultura si vytvorila svojho boha, bohov .... stary egyptania, greci, rimania, moslimovia, krestania
- tym, ze si ich vytvorili si vedeli odpovedat na predtym nezodpovedane otazky, motivovalo ich to napr. v boji (kedze si mysleli, ze po smrti pojdu ku svojemu bohu, do raja) ... niektori to brali ako najväcsiu cest, zomriet v boji
- narod, stat - ktory niecomu veril sa tak stal silnejsim ako tie narody ktore nemali, ziadneho boha
- to je asi dovod preco
Aspoň vidím, ako sa vyznáš v štatistikách
Nemôžem so všetkým súhlasiť, hoci si sa snažil to pekne opísať, ale stále si neodpovedal na otázku, kedy ho Cirkev vymyslela.
?
Áno, v minulosti to tak platilo (a aj keď boli niektorí pochybovači, nemohli to hlásať verejne), ale v dnešnej dobe nie.
Tú štatistiku by som sem aj hodil, ale bohužiaľ ju už neviem nájsť, naposledy som ju používal pred niekoľkými rokmi.
Ale ak chceš rozširovať klamstvá, je to na tvojom svedomí.....
Ziaden boh nie je, je to iba prostriedok cirkvi na manipulaciu ludi.
- cirkev vznikla spojenim ludi, ktori verili v rovnakeho boha ... takze ho nevymyslela
Tvojim mottom je : Najlepšie obrana je útok !
I keď vlastne ani nemáš čo obraňovať. Nedokážeš pokojne "argumentovať" ( viď učivo 3. roč. SS, chyby pri argumentácií ).
Ale je zaujímavé, že to "niečo" čo by "podporilo" tvoje tvrdenie, nemôžeš odrazu nájsť.
No tak si na to prišiel sám. +
A ešte by bolo dobré dodať, že tí ľudia, to prvé spoločenstvo kresťanov, verili na základe toho, čo skutočne zažili, takže nebola to viera naslepo, ako niektorí dnes tvrdia.
No pokiaľ si chodil na nejakú hnojku, tak to nemáš odkiaľ vedieť...
Ale patrilo by sa to doučiť.
Asi tak. Ale dá sa pozrieť na to aj z iného pohľadu. Napr. keď si zoberieš, že pred 2000 rokmi žil Ježiš. Ľudia ho videli aj po jeho smrti, dokonca sa dotýkali jeho rán, ktoré mu zostali po ukrižovaní. a títo ľudia ( najmä apoštoli a prví kresťania ) položili za Ježiša život. A táto viera žila v prvých kresťanoch, v prvotnej Cirkvi a prežila až dodnes. Takže aj súčasní kresťania sú uprostred tej jednej línie viery, ktorá sa zachovala od apoštolov, ktorí komunikovali s Bohom, videli ho, mohli sa ho dotknúť.
Aj keby na tých tonách bolo X ďalších ton umocnených na 10, tak tento postoj budem obhajovať, pretože viem, že je správny.
Čo sa týka nejakej obhajoby, nemám čo obhajovať. Mne je to jasné. Písal som, prečo by som mal veriť a prečo aj verím v Boha. Najväčším dôkazom Ježišovej božskosti je v jeho zmŕtvychvstaní.
v Posolstvách ktoré teraz chodia z neba, nám Boh dôrazne kladie k srdcu, aby sme v jeho mene nikoho o ničom nepresviedčali....
naším poslaním je sa za takýchto ľudí ako je aj @puco90 modliť, aby ich osvietil Duch Svätý a prijali milosrdenstvo do svojho srdca, modlitba ma obrovskú moc...
a potom je tu pokora a trpezlivosť znášať všetkí príkoria Zlého, hlavne v týchto časoch, keď žijeme plní očakávania Druhého príchodu Ježiša Krista na zem....
každý jeden človek tejto zeme dostane poslednú možnosť uznať Boha ako svojho stvoriteľa....
a myslím si, že keď puco uvidí tieto udalosti na vlastné oči, tak bude veľmi rád, že sa to stalo kým žije...
Bohužiaľ po smrti pri poslednom súde by to najväčšie milosrdenstvo od Boha už nemusl mať a skončil by veľmi zle, však ateisti už vedia kde.....
Ahoj Filip, po dlhej dobe sme tuším znovu za jedným stolom Ja nikoho nepresviedčam, ja som iba vyjadril svoj názor, každý z nás má vlastný rozum a slobodnú vôľu, tak nech sa podľa týchto dvoch veľkých darov riadi každý, ako cíti, že je to správne.
Čo sa týka ateistov ( teraz myslím praktických, nie teoretických ) to nechávam na Božiu Prozreteľnosť a Milosrdenstvo...
Toho smajla si neber k srdcu, ja svoje pocity nevyjadrujem skrze tie červené tváričky.
@66 @zajkousko
veriť v Boha zvlášť v týchto časoch je veľmi ťažké, čo potom už ateisti, niekoho utvrdzovať, že Boh existuje, je tvrdenie proti tvrdeniu....
Veľke Varovnanie, ktoré nás čaká, bude celosvetovou udalosťou č. 1...
ale aj tu veda bude tvrdiť svoje, že ide o davovu psychózu, lenže aby malo 7 miliard vidiny, bude určite ťažký oriešok aj pre ních....
Zlo narobí príchodom Antikrista ešte veľa zlého vo svete, Cirkev svätá takmer zanikne a práve vtedy, keď už iba hŕstka verných Kristových služobníkov si bude myslieť, že Boh ich opustil, vtedy príde Ježiš a svojim dychom zničí Zlo na zemi a nastane nová zem a nové nebo....
my čo veríme v Boha musíme byť veľmi silní, tých útokov na našu vieru bude veľmi veľa, kostoly zmenia svoj význam, stanu sa centrom zábavy, Ježiš Kristus odíde zo svätostánkou....
nakoniec sám vidíš, že slova sa napĺňajú v niektorých štátoch USA, Holandsku, Belgicku, Francúzsku, kresťanstvo stráca svoje postavenie a ľudia absolutne nechcú poznať Boha...
ďalej sú to potraty, manželstva homosex. a lesbičiek, čípovanie...všetko sa to vo svete už deje, tak ako bolo predpovedané v Biblii a v Posolstvách z neba, v ktorých nás Boh dôrazne upozorňuje na časy, ktoré prídu....
najhoršie je však na tom, že vypukne aj 3. svet. vojna, vtedy už ale udalosti budu mať rýchly spád.....
preto je na nás kresťanov, aby sme svojími modlitbami zmiernili tieto dopady zla na ľudstvo....
Brat môj Prajem ti veľa síl
a žehnám ťa v mene Boha Otca i Syna i Ducha Svätého†. Amen.
» videotv.sk/video_kluge/157...
Takže ak si ho ešte nepocítil tak stále máš možnosť o to prosiť, pretože viera je dar, nie je to samozrejmosť.