úprimnú sústrasť... neviem, ale minule sme na nábožku pozerali dokument, kde nejaký chlapík prežil klinickú smrť a hovoril, ako videl, že jeho duša vystúpila z jeho tela... a potom že sa ocitol v tme a zrazu zbadal nejaké svetlo a že to svetlo bol Ježiš a ten mu povedal, že ešte nie je čas a tak sa vrátil naspäť a prebral sa...
verim v karmu pochod dusi a v ich zdokonalovanie alebo zanik...reinkarnaciu...a pokial to nebola samovrazda tak teraz premysla kde sa znovu narodi atd.
áno,
ale príde mi to divné,
pozri ak je, že teda, že reinkarnácia a posmrtný život zároveň,
tak duša žije v niekom inom a zároveň s ňou môžeš byť v astrálnom svete ?
Toto mi už prišlo také polemické.
Oboznámim Vás s tým v mojej knihy "Denník mladej Primadonny"
nie a napriklad taky einstein nadhernu myslienku vyslovil
I cannot conceive of a God who rewards and punishes his creatures, or has a will of the kind that we experience in ourselves. Neither can I nor would I want to conceive of an individual that survives his physical death; let feeble souls, from fear or absurd egoism, cherish such thoughts. I am satisfied with the mystery of the eternity of life and with the awareness and a glimpse of the marvelous structure of the existing world, together with the devoted striving to comprehend a portion, be it ever so tiny, of the Reason that manifests itself in nature.
a nesmrtelnost
If people are good only because they fear punishment, and hope for reward, then we are a sorry lot indeed. The further the spiritual evolution of mankind advances, the more certain it seems to me that the path to genuine religiosity does not lie through the fear of life, and the fear of death, and blind faith, but through striving after rational knowledge. Immortality? There are two kinds.
@sarita621 ja si napriklad myslim, ze ziadna dusa neexistuje, pretoze jej existencia sa neda dokazat a podkopat sa to da hned niekolkymi racionalnymi argumentami. a co robi ta dusa, ked zije milion rokov ? ty kokos ja mam pocit, ze ty mas 12 proste -.-
@n0win0u a prečo by duša nemohla toľko život?? keď sa o nej dokonca vraví občas, že je nesmrteľná?? Ha?? a ty jak dokážeš, že duša vážne neexistuje?? Tiež to nemôžeš dokázať
@n0win0u je to akurát dokázané, tak, že ľudia ktorí duše videli sa zbláznili ... napríklad ako ja
duše, ktoré sú spokojné s tým, ako skončili majú svoj vlastný svet,
duše ktoré sú nespokojné alebo proste chcú vidieť ako to tu pokračuje tu vždy budú
@sarita621 ja nemam obligatornu povinnost dokazovat neexistenciu niecoho, lez ty mas, dokazovat existenciu. tak isto, ako nepotrebujem odpovedat na otazky : "ako chuti oranzova farba?"
odkial cerpas hentake pseudoinformacie, dokonca sa o nej vravi. kto to vravi ?
@yoshtixiang takze dusa sa dokonca dokaze rozhodovat a mysliet, to je zaujimave, cim ta dusa mysli, kedze predpokladam, ze je nehmotna.
proste no thanks, s vami sa nejdem o tom isto bavit ani s jednym dalej. bb
@sarita621 nerobim sa, ja som to nepocul, pretoze aj keby som to pocul, ako napriklad teraz od teba, stale si budem mysliet, ze to je kokotina, pretoze principialne to aj kokotina musi byt. to by bolo ake zle, ak by nebola.
a ok ja uz koncim, nemam cas na toto
@yoshtixiang jj ale mam aj mozog a ten rozmysla, ked bdiem. skus sa aj nad tymto zamysliet, ked si pojdes lahnut nabuduce a konecne u teba nastane nejaka kognitivna aktivita.
astrálne putovanie potvrdzuje, že duša existuje a aj bez tela , takže ak zomriem budem nadalej existovat, donekonečna a to ma desí a kedže verím v existenciu Boha a Satana, ktorú potvedzuje exorcizmus, tak verím na takzvané nebo a peklo
uff, po prve uprimnu sustrast ... po druhe, nerozmyslaj nad tym a zameraj sa na ine svetlejsie stranky zivota, toto by ta iba tahalo dole ...
zivot sa ma zit, je jedno ci existuje alebo neexistuje reinkarnacia, cielom je vychutnat si pritomnost a sucasne zanechat po sebe nieco o com si povies, ze tvoje deti vyuziju a tvoj gen bude pokracovat dalej a evolvovat do niecoho super ...
nestudoval som velmi okolnosti reinkarnacie, ale ak ten princip co som pocul, ze dusa cloveka sa narodi inde je to ono, tak je to bullshit z dvoch dovodov:
1. muselo sa aspon v jednom pripade stat, ze sa dostala zas do cloveka, chapem ze su zahrnute aj zvierata, hmyz a pod.
2. ak je argumentom to, ze si to nemoze pamatat, potom to uz nie je ta ista dusa nie? co definuje dusu? je to kompletne iny clovek so svojimi myslienkami, rozhodovanim, zivotom
ej ne, šak pri astrálnom putovaní ( tí čo to praktizujú) videli duše, a vraj pociťovali strach pri tom...neboli vo svojom tele a cítili
exorcisti spadajú pod cirkev, modlia sa pri tom celom, takže to ide cez Boha a tým pádom verím, že Boh je, a ked je Boh musí byť aj Satan- dualita
@afgh
1. co je dusa? ako ju definujes?
2. ako to, ze nase pristroje nezachytili este dusu?
3. pokial existuje Boh, veris v nebo a peklo? ak tie duse idu bud tam, alebo tam, ako to, ze ich niekto pri astralnom cestovani videl, cestoval do neba?
@afgh a podľa čoho vieš, že videli naozaj duše ? Ja si osobne myslím a je to aj potvrdené vedou, že mozog nie je stavaný na objektívnu pravdu, ale rád si in formácie aj domýšľa.
Čo ide cez Boha ? Také veci, ako exorcimus (narážam na podobosť), teda vyháňanie nejakých temných síl nie je len v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách, aj v primitívnych. Pochopiteľne v iných formách. V skutočnosti to môže byť niečo, na čo veda nemá momentálne odpoveď a dá sa to racionálne vysvetliť.
Môj názor ? Myslím si, že sú určité záhady na tomto svete, ktoré sa zatiaľ nevysvetlili a v budúcnosti sa ani tak skoro nevysvetlia a závisí od kultúry, ako to človek podá. Kresťan do toho zamotá Pannu Máriu, Ježiša, Moslim Alaha, Budhista možno nejaké vesmírne sily, Američan mimozemšťanov.....
@puco90 koniecma pobavil @matwejo
1. môžeš mať pocity ak nemáš dušu?
2. kedže aj vedci boli skeptický voči astrálnemu putovaniu, preto urobili pokus, napojili človeka ktorý sa tomu venuje na prístroje a ked jeho duša odišla prístroje pípali ako ked zomrieš, a kratko na to sa ten človek k sebe vrátil
3. kde je peklo a nebo?
1. co su pocity? takze podla teba okolo mna lietaju nejake pocity vo forme dusi?
2. netliachaj tu a daj nejaky dokaz ... a to vobec nemuselo byt, ze "astralne cestoval", ale dokazal ovladat biologicke funckie tela tak, ze si znizil srdcovu/mozgovu a svalovu cinnost tak, ze vyvolal zastavu a podobne...
3. no to ja neviem, ty na to veris, tak mi na to odpovedz, ja v ziadne nebo a peklo neverim
@afgh nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo si napísala...
Ak ťa teda bude súdiť nejaký Boh:
-načo sú mu duše (zberateľ ????)
-prečo ťa súdi za niečo čím si od neprešiel
-akým právom je on Bohom ?
rozmýšľal niekto z prítomných ateistov nad tým, že duša a viera a podobné veci nemusia podliehať zákonom logiky? že to môže byť iracionálne a existovať len v nejakých špecifických formách? prípadne to nejakým spôsobom môže existovať v neexistencii, alebo fungovať naozaj na hocijakom princípe, ktorý popiera logiku alebo ju jednoducho ignoruje?
@blackrisq Otázne je, prečo potom je na svete x náboženstiev, ktoré popierajú logiku a protirečia si...prečo potom veriť na logický nezmysel A a nie na logický nezmysel B, prípadne C ?
Nie je rozumnejšie veriť na to čo je logické ?
@puco90 @47
ked tie nabozenstva nechapes dogmaticky ale ako snahu najst nieco co nas presahuje a dava zmysel tomuto v podstate nespravodlivemu svetu, tak prides na to ze si neprotirecia vôbec.
@blackrisq Nečakám, lebo to logické vysvetlenie nikto nevie.....čiže ja si priznám, neviem, ako vznikol svet....ale nelogické názory odmietam. neviem prečo by som mal v tomto robiť výnimku....
@dumbar neprotirečia ?
Takže nie je protirečenie, že v každom náboženstve sú iné etické normy a že niektoré dokonca hlásajú že existuje nebo, peklo a iné, že existuje reinkarnácia ???
Náboženstvo je len primitívna snaha človeka o vysvetlenie sveta....
niekto povie, že nevie, ako vznikol svet, niekto prijme nelogickú verziu o vzniku sveta, ani jeden ani druhý kvôli tomu nie je menejcenný
ak budeš argumentovať na rovine mimo logiky (pričom táto veta je oxymoron), tak sa môžeme porozprávať o tom, ako mohol vzniknúť svet v intenciách viery
ak neprijmeš nelogiku ako platformu pre argumentáciu, nie som povinný prijať ja za základ argumentu logiku (snáď iba v tom, že chceme argumentovať v pravom slova zmysle)
ak nemáme spoločnú bázu pre argumentáciu, nemôžeme sa takouto konverzáciou nikam dostať
a keďže ani jeden z nás v podstate nemá ako ustúpiť (keďže vysvetľovať vieru racionálne (čo je tvoj postoj) je rovnaký nezmysel ako snažiť sa dôsledne uplatniť nelogiku na realitu (čo je v podstate čo sa týka tohoto argumentu postoj môj), tak sa môžeme akurát navzájom osočovať, čo mňa teda baviť nebude
@blackrisq ja netvrdím že je veriaci menejcenný, ale že jeho názor je menejcenný, nakoľko je nelogický.
Pozri sa, aj v minulosti primitívne náboženstvá popisovali nelogickým spôsobom vznik sveta a dnes má veda logický, racionálne odôvodnený...
V čom máš problém ? Vysvetliť vieru racionálne ? Čoho sa potom držíš ? Nelogika u Moslima, kresťana, šamana, hinduistu je taká istá, len jedna je zľava a druhá sprava....prečo prijmeš nelogické tvrdenie A a nie nelogické tvrdenie B ?
Ďaľšia vec, prečo sa Cirkev odvoláva (ak nie si katolík, nemusíš odpovedať) na" logiku" v prípade Boha, že "rozum nám to hovorí" ?????
Aj viera sa dá vysvetliť racionálne, viera neznamená len viera v Boha, alebo nejaké iné duchovné sily...ľudia zväčša veria tomu, čo je DOVERYHODNÉ...lenže dôveryhodnosť v akomkoľvek náboženstve, alebo osobnej viere v Boha proste nie je.
nechapem ako niekto moze niekoho pri argumentacii vyzvat, aby nepostupoval logicky a racionalne. a este to pozadovat za konsenzus celej argumentacie O__O
to je ako liat vodu na zapnuty pocitac a predpokladat, ze mu to nic nespravi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
ale príde mi to divné,
pozri ak je, že teda, že reinkarnácia a posmrtný život zároveň,
tak duša žije v niekom inom a zároveň s ňou môžeš byť v astrálnom svete ?
Toto mi už prišlo také polemické.
Oboznámim Vás s tým v mojej knihy "Denník mladej Primadonny"
I cannot conceive of a God who rewards and punishes his creatures, or has a will of the kind that we experience in ourselves. Neither can I nor would I want to conceive of an individual that survives his physical death; let feeble souls, from fear or absurd egoism, cherish such thoughts. I am satisfied with the mystery of the eternity of life and with the awareness and a glimpse of the marvelous structure of the existing world, together with the devoted striving to comprehend a portion, be it ever so tiny, of the Reason that manifests itself in nature.
a nesmrtelnost
If people are good only because they fear punishment, and hope for reward, then we are a sorry lot indeed. The further the spiritual evolution of mankind advances, the more certain it seems to me that the path to genuine religiosity does not lie through the fear of life, and the fear of death, and blind faith, but through striving after rational knowledge. Immortality? There are two kinds.
to ako ludia ziju dvojako, ze aj telo aj dusa a ked zomrie telo dusa zije ? a keby zomrie prva dusa ?
ffs
duše, ktoré sú spokojné s tým, ako skončili majú svoj vlastný svet,
duše ktoré sú nespokojné alebo proste chcú vidieť ako to tu pokračuje tu vždy budú
odkial cerpas hentake pseudoinformacie, dokonca sa o nej vravi. kto to vravi ?
@yoshtixiang takze dusa sa dokonca dokaze rozhodovat a mysliet, to je zaujimave, cim ta dusa mysli, kedze predpokladam, ze je nehmotna.
proste no thanks, s vami sa nejdem o tom isto bavit ani s jednym dalej. bb
a ok ja uz koncim, nemam cas na toto
veľa vedcov, ktorým sa podarilo dostať sa do týchto svetov sa zbláznili, pretože obsahujú veci, ktoré sú nad naše chápania
v poslednej dobe o tomto vela rozmyslam, ale bojim sa ze nie
ved preco by aj mal
ale ludi ktori ti na tuto otazku vedia jednoznacne odpovedat na birdzi nenajdes
zivot sa ma zit, je jedno ci existuje alebo neexistuje reinkarnacia, cielom je vychutnat si pritomnost a sucasne zanechat po sebe nieco o com si povies, ze tvoje deti vyuziju a tvoj gen bude pokracovat dalej a evolvovat do niecoho super ...
nestudoval som velmi okolnosti reinkarnacie, ale ak ten princip co som pocul, ze dusa cloveka sa narodi inde je to ono, tak je to bullshit z dvoch dovodov:
1. muselo sa aspon v jednom pripade stat, ze sa dostala zas do cloveka, chapem ze su zahrnute aj zvierata, hmyz a pod.
2. ak je argumentom to, ze si to nemoze pamatat, potom to uz nie je ta ista dusa nie? co definuje dusu? je to kompletne iny clovek so svojimi myslienkami, rozhodovanim, zivotom
hmm, inak toto z mojho oblubeneho TtW som nepozeral, ale asi si pozriem
» www.dailymotion.com/video/xv6huq_is...
exorcisti spadajú pod cirkev, modlia sa pri tom celom, takže to ide cez Boha a tým pádom verím, že Boh je, a ked je Boh musí byť aj Satan- dualita
1. co je dusa? ako ju definujes?
2. ako to, ze nase pristroje nezachytili este dusu?
3. pokial existuje Boh, veris v nebo a peklo? ak tie duse idu bud tam, alebo tam, ako to, ze ich niekto pri astralnom cestovani videl, cestoval do neba?
Čo ide cez Boha ? Také veci, ako exorcimus (narážam na podobosť), teda vyháňanie nejakých temných síl nie je len v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách, aj v primitívnych. Pochopiteľne v iných formách. V skutočnosti to môže byť niečo, na čo veda nemá momentálne odpoveď a dá sa to racionálne vysvetliť.
Môj názor ? Myslím si, že sú určité záhady na tomto svete, ktoré sa zatiaľ nevysvetlili a v budúcnosti sa ani tak skoro nevysvetlia a závisí od kultúry, ako to človek podá. Kresťan do toho zamotá Pannu Máriu, Ježiša, Moslim Alaha, Budhista možno nejaké vesmírne sily, Američan mimozemšťanov.....
@matwejo
1. môžeš mať pocity ak nemáš dušu?
2. kedže aj vedci boli skeptický voči astrálnemu putovaniu, preto urobili pokus, napojili človeka ktorý sa tomu venuje na prístroje a ked jeho duša odišla prístroje pípali ako ked zomrieš, a kratko na to sa ten človek k sebe vrátil
3. kde je peklo a nebo?
2. netliachaj tu a daj nejaky dokaz ... a to vobec nemuselo byt, ze "astralne cestoval", ale dokazal ovladat biologicke funckie tela tak, ze si znizil srdcovu/mozgovu a svalovu cinnost tak, ze vyvolal zastavu a podobne...
3. no to ja neviem, ty na to veris, tak mi na to odpovedz, ja v ziadne nebo a peklo neverim
Ak ťa teda bude súdiť nejaký Boh:
-načo sú mu duše (zberateľ ????)
-prečo ťa súdi za niečo čím si od neprešiel
-akým právom je on Bohom ?
Nie je rozumnejšie veriť na to čo je logické ?
@47
ked tie nabozenstva nechapes dogmaticky ale ako snahu najst nieco co nas presahuje a dava zmysel tomuto v podstate nespravodlivemu svetu, tak prides na to ze si neprotirecia vôbec.
to ze sa dusa neda dokazat neznamena ze neexistuje, znamena to len tolko ze nemozeme tvrdit ze existuje
Takže nie je protirečenie, že v každom náboženstve sú iné etické normy a že niektoré dokonca hlásajú že existuje nebo, peklo a iné, že existuje reinkarnácia ???
Náboženstvo je len primitívna snaha človeka o vysvetlenie sveta....
niekto povie, že nevie, ako vznikol svet, niekto prijme nelogickú verziu o vzniku sveta, ani jeden ani druhý kvôli tomu nie je menejcenný
ak budeš argumentovať na rovine mimo logiky (pričom táto veta je oxymoron), tak sa môžeme porozprávať o tom, ako mohol vzniknúť svet v intenciách viery
ak neprijmeš nelogiku ako platformu pre argumentáciu, nie som povinný prijať ja za základ argumentu logiku (snáď iba v tom, že chceme argumentovať v pravom slova zmysle)
ak nemáme spoločnú bázu pre argumentáciu, nemôžeme sa takouto konverzáciou nikam dostať
a keďže ani jeden z nás v podstate nemá ako ustúpiť (keďže vysvetľovať vieru racionálne (čo je tvoj postoj) je rovnaký nezmysel ako snažiť sa dôsledne uplatniť nelogiku na realitu (čo je v podstate čo sa týka tohoto argumentu postoj môj), tak sa môžeme akurát navzájom osočovať, čo mňa teda baviť nebude
Pozri sa, aj v minulosti primitívne náboženstvá popisovali nelogickým spôsobom vznik sveta a dnes má veda logický, racionálne odôvodnený...
V čom máš problém ? Vysvetliť vieru racionálne ? Čoho sa potom držíš ? Nelogika u Moslima, kresťana, šamana, hinduistu je taká istá, len jedna je zľava a druhá sprava....prečo prijmeš nelogické tvrdenie A a nie nelogické tvrdenie B ?
Ďaľšia vec, prečo sa Cirkev odvoláva (ak nie si katolík, nemusíš odpovedať) na" logiku" v prípade Boha, že "rozum nám to hovorí" ?????
Aj viera sa dá vysvetliť racionálne, viera neznamená len viera v Boha, alebo nejaké iné duchovné sily...ľudia zväčša veria tomu, čo je DOVERYHODNÉ...lenže dôveryhodnosť v akomkoľvek náboženstve, alebo osobnej viere v Boha proste nie je.
lebo ak nechceš nájsť konsenzom spoločný základ pre takú debatu, tak z nej nič mať nebudem
daj si krížik, že si vyargumentoval ďalšieho katolíka
Ja nie som zakomplexovaný, neviem prečo by som mal robiť nejaké krížiky....
to je ako liat vodu na zapnuty pocitac a predpokladat, ze mu to nic nespravi.