mne kamarat vysvetlil tak, ze fakultu mas ako odbor pripadne mas na jednej fakulte viac odborov... a katedra je katedra, kde sa vyucuje ako keby jeden predmet
No, už mi to začína byť jasnejšie... ale poviem konkrétne... ak by som chcela ísť na Akadémiu ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika a tá je delená len na katedry, znamená to, že by som si nevyberala len jednu z tých katedier, ako je to s fakultami, ale na každej tej katedre by som mala nejaké predmety? či?
fakulta združuje kadedry, pod katedry sa už delia všetci špecializovaní pracovníci a všetok výskum, nesúvisí len s výučbou. katedry si nevolíš, ako študent mávaš širšiu škálu predmetov z rôznych katedier (aspoň na začiatku). nemusí ťa to na teraz vôbec zaujímať
napr.: niekto ide študovať na UK, Filozofickú fakultu, archeológiu a bude tam mať napríklad predmet dejiny slovanských národov, čo bude učiť človek z katedry slovanistiky, lebo je na to špecializovaný. ale ten študent to nepotrebuje vedieť, načo aj. stačí názov študíjneho oboru archeológia. s katedrami aj tak nič neurobí, keď tie predmety musí urobiť.
ja študujem na Filozofickej fakulte, odbor učiteľstvo akademických predmetov slovenský jazyk a literatúra a dejepis...a učia ma z katedry slovenského jazyka, z katedry slovenskej literatúry, z katedry histórie, z katedry pedagogiky aj z katedry psychológie...to sú také najzákladnejšie, ale mám aj predmet Základy informatiky, ten je pod katedrou informatiky, alebo angličtinu, tá je zas v katedre anglistiky a amerikanistiky....pekné nie? a oveľa, oveľa viac toho je
Tak uz je to tu vlastne vysvetlene Napriklad ja som na prirodovedeckej fakulte a mame tu rozne katedry rozdelene najma podla magisterskych odborov (aspon co sa biologie tyka). A funguje to asi nejak tak, ako pise Anzu
@5@Treponema tiez som nepochopila ze preco, ved tak je to takmer asi na kazdej skole...
@anzu No... dostala som nápad, najskôr som si myslela, že ma osvietilo, ale asi nie... Pozerala som si tú Akadémiu v LM, ale ja nechcem byť vojak, ale... prosate ťažko to opísať, niečo som si vymyslela a teraz zisťujem, či je to vôbec reálne... povedzme že celkom kľudne niečo pre armádu, ale nemám záujem o ten vojenský výcvik a tak ďalej... lenže tá akadémia nie je delená na fakulty iba na katedry a nevedela som, čo to znamená. No ale keďže už viem, tak... môžem smelo prehlásiť, že tam nepôjdem, ba ani by ma tam nevzali, lebo zaujali max. tak dve katedry a som dosť drevo... takže tak
@Azizi No, akurát to študujem, ale asi ani veľmi nie... Ale to je aj tak jedno, musela by som absolvovať pri prijímacích skúškach previerku fyzickej zdatnosti, takže by som mohla aj matiku a anglinu vedieť stopercentne a aj tak by som to nezvládla, lebo som viac drevená ako poleno!
treba zistiť, ako vysoko majú latku na prejdenie, či človek musí byť naozaj fyzicky zdatný, aby sa tam dostal....chápeš, ak sa tam hlási pár ľudí, šanca prejsť je dosť veľká...ak si schopná zmieriť sa s tým, že budeš mať predmety, ktoré možno nebudeš zvládať, ale taká je každá výška
univerzita alebo vysoká škola je zvyčajne rozdelená. najzákladnejšie delenie je na fakulty, ktoré popisujú najhrubšie zaradenie napr. fakulta humanitných vied, fakulta prírodných vied, fakulta ekológie a environmentalistiky, drevárska fakulta, pedagogická fakulta atď. fakulty sú potom rozdelené na katedry, tie popisujú nejaký alebo nejaké konkrétnejšie predmety, často sa zhodujú s odbormi napr. katedra psychológie, katedra anglického jazyka, katedra fyziky, elektrotechniky a informatiky, katedra environmentálneho inžinierstva, katedra sociálnej filozofie atď. avšak stáva sa, že univerzita má aj tzv. celouniverzitné odbory - čiže nie sú zaradené pod nejakou fakultou, majú len svoju katedru, to býva, keď je to nejaký jedinečný odbor na VŠ, ktorý nemá nejaké hrubšie zaradenie s viacerými odbormi...
@treponema mimochodom.. na tje škole by si musela makať ako šroub, nehovoriac o tom, či by ťa tam vzali pokial nemas znamosti a uz vobec nehovoriac o tom, že ardmáada preusta zo svojich rad ci uz civilov, alebo vojakov
nehovoriac o vycvikoch, ktore by si musela absolvovať bez ohladu na to, či chceš byt vojak alebo kacelarska krysa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
napr.: niekto ide študovať na UK, Filozofickú fakultu, archeológiu a bude tam mať napríklad predmet dejiny slovanských národov, čo bude učiť človek z katedry slovanistiky, lebo je na to špecializovaný. ale ten študent to nepotrebuje vedieť, načo aj. stačí názov študíjneho oboru archeológia. s katedrami aj tak nič neurobí, keď tie predmety musí urobiť.
Aha... no dík... Takže Akadémia ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika vypadla zo zoznamu škôl, ktoré by mohli vzbudiť môj záujem...
@5 @Treponema tiez som nepochopila ze preco, ved tak je to takmer asi na kazdej skole...
nehovoriac o vycvikoch, ktore by si musela absolvovať bez ohladu na to, či chceš byt vojak alebo kacelarska krysa