Ahojte ludkovia,co si myslite,vas nazor,cisto, co s az tychto oplati najviac studovat? - masmedialna komunikacia, diplomacia - na euba,pop. Banska bystrica,alebo farmacia v ba. ak mate dajake info, alebo aj ohladom studia,budem rad ak sa mi zverite. stale
asi tú farmáciu, ale zároveň je to určite aj najnáročnejšie.
Inak zaujímavé možnosti, neviem podľa čoho boli zvolené, ale tie odbory sa dosť odlišujú v tom aké predmety sa na daných odboroch vyučujú, určite by bolo potrebné, aby si vyriešil to, že načo máš vlastne danosti a čo chceš vlastne študovať, aby si sa pripravil aj na prijímačky.
takisto si myslím, že zaujímavá kombinácia... dosť odlišné zamerania (ale ja som mala podobný problém keď som si nevedela vybrať z čoho by som chcela ísť maturovať)
tiež som uvažovala nad farmáciou (chémia pre mňa áno no bilola nie)
MV v BA - jazyky áno, matika pre mňa neprípustná a masmediálna je v pohode.....
záleží na tom čo ťa viac baví.... ak vynikáš vo všetkom, určite tam je smer, ktorý ti ide povedzme lepšie.. napr. jazyky... to yb som skúsila tie MV
Ja keď počujem budúceho VŠ, ktorý maturuje za 1 - 2 roky sa spýtať: "Čo sa mi ísť oplatí študovať????" Tak už mám proste dosť a potom sa už ani nečudujem že školstvo speje, tam kam speje. Tak akože človek by mal premýšľať už ak chce ísť študovať na VŠ či univerzitu, že čo by ho bavilo a v čom je dobrý a nie čo sa mu viac oplatí študovať. Potom jasné že máme školstvo v sračkách ak na škole kde študuje 1000debilov sú možno desiati fakt špička. Načo sú nám vyštudovaný Ing. ak sú podpriemerne podpriemerný a to len preto že šli študovať čo sa im oplatilo. Ja neviem čo to tu bude na Slovensku ak Ing. by mal reprezentovať človek inteligentný a hlavne by mal byť Ing. vo svojom obore a nie ako je to v dnešnej dobe, že maturant je vo viacerých ohľadoch lepší ako nejaký Ing.
Druhá vec ide o to, že nikto nevie povedať čo tu bude za 5 - 10 rokov, čiže nikto ti nedokáže povedať čo sa ti oplatí študovať. Možno za 10 rokov bude farmaceutov toľko na trhu, že ich nebude kde zamestnať(Jasné špička sa nestratí vo výskume).
Asi toľko som chcel a budúci vysokoškoláci vyberajte si fakt odbor ktorý vás zaujíma a baví a chcete aj niečo priniesť nového v danom odbore(lebo to je cieľom každého správneho Ing. atď) a nie len mať na vizitke titul a nič viac. To čo budete mať na vizitke to treba v budúcnosti aj preukázať a nie len chodiť zo sklonenou hlavou, lebo nebudete poniektorý vedieť ani ako ste vyštudovali a hlavne budete robiť hanbu štátu, škole a hlavne v konečnom dôsledku sebe.
Chlapče prv skús napísať aké máš výsledky na SŠ/ gymnáziu, potom čo ťa baví a čomu sa venuješ po pri škole(v knižnici, či niečo zaujímavé čítaš) a potom sa pýtaj čo by si mal ísť študovať ak sa nevieš rozhodnúť, no ale ak ti ide len o to nejak vyštudovať aby si mal titul, tak to sa pýtať ani nemusíš. To je jedno čo vyštuduješ, lebo pokiaľ nebudeš aspoň dobrý v tom čo vyštuduješ, tak je zbytočné ísť študovať.
@spomienky7 ja idem maturovať z dej, nas, sjl, anj a dobrovoľne (možno) nj... ale nestíham sa to aj tak učiť... čo sa týka výšky chcela by som skúsiť tlmočníctvo, mooožno právo (jednu prihlášku si asi dám) a ak to neýjde tak dúfam, že výjde pedagogika- rok sa tam doučím anj (dúfam) a skúsim to ešte raz o rok (tlmočníctvo),.....
ja sa chystám tiež na farmáciu takže moja odpoveď je farmácia. a keďže niektorí členovia rodiny to vyštudovali, tak viem, že štúdium je hrozne náročné. ale sranda vraj sú päťhodinové labáky. a tak, je to zaujímavé ak ťa baví chémia a určitým spôsobom chceš aj pomáhať ľuďom, poradiť im a pod. (a popritom si aj ako absolvent školy pekne zarobiť)
@domminika presne,tlmocnictvo som aj ja rozmyslal,ale v NR. a pravo tiez,ale tt ked tak-ale mam pocit ze pravnikov je dajako vela,takze asi nie. a z nj dobrovolne je zaujimave...uvidime,rok mam este casu. snad sa dostanes,kde chceš- a do nr na tlmko sa dostanes na ang-nj,horsie je to do ba na komenskeho-tam je natresk.
@mumford viac ma jazyky bavia ako chemia,ale ak budem farmaceut,mozem dobre aspon zarabat
@spomienky7 áno, áno, to veľmi dobre viem :/ pozri, konkurencia bilinguálnych gymplov je obrovská... ja som síce na jazykovom gympli, ale nie na bilinguálnom... škoda... nj- to idem naozaj iba dobrovoľne a potrebujem to na prijímačky na ekonomickú, na tlmoč. stačí iba anj... nátresky sú všade..ale vieš, ak by sa mi pošťastilo a bola by som tlmočníčkou, tak aj tak potom neviem, čo ďalej, kde sa zamestnať... ocinovho kolegu dcéra vyštudovala tlmoč. v NR- doteraz nemá poriadnu robotu!!! robí úplne mimo odboru, skôr brigádnicku robotu... tak ja neviem, ale keby mi to vyšlo, bolo by to perfektné, angličtina je super a čo ty vieš, možnos a tam aj stretneme ak k tej farmácii, ak ťa nebaví chémia tak neviem, farmácia je takpovediac čisto chémia, kamarátka tam chodí a to na skúšky sa učí iba samé vzorce teda reakcie či čo to ja neviem... proste je to úplný opak ako jazyky, právo a tak....
na EUBA V BA otvorili odbor fakulta aplikovanych jazykov,to moze byt dobre,newiem. no ale farmacia tam ak clovek pojde,tak bude mat dobry zivot(ak ho nevyhodia-predsa farmacia je tazka skola,ale nie tazsia ako medina).a tlmocnictvo do nr-tam ta urcite vezmu,beru tam dokonca aj bez prijimaciek,az tak vela ludi sa tam nehlasi.
je dobre ked clovek studuje,co ho bavi,ale je aj dobre,ked pozera podla uplatnenia na trhu. ja maturujem az o rok.,tak uvidime kde skoncim
@thalion mas pravdu,aj ja si myslim ze farmacia je naj z tychto. i ked by ma najmenej bavila. ale zurnalista,alebo nieco s masmdiami robit mozem aj ako hooby-myslim ze skolu nato nepotrebujem. a tie medzinarodne diplomacia by nebola zla,ale tam sa clovek lahko? nedostan.
len takú poznámku pre thalion - a: odborníci na medzinárod. vzťahy? to že niekto študuje, to neznamená že z neho bude " odborník " ... ak iden iektor na napr. Masarykovu a tam študuje medzinárod vzťahy, tak potom je tým odborníkom, ktorí aj podla mňa nie sú až tak potrebný..ale tu na EUBA je to skôr z ekonomického hľadiska a budúcnosť potom spočíva v nejakej international company, so sídlom trebars aj v BA, každý deň v cudzom jazyku diskutovať, byť na nejakom managment department/financies department, a pod.... takže myslím, že FMV je celkom fajn čo sa týka budúcnosti
a mám aj známu čo to vyštudovala a jediné čo poviem, že je jej veeelmi fajne takže tak
a až tolko ludí to nevyštuduje, oproti iným odborom na EUBA tam berú menej...na niektoré odbory 600(!!) tuná myslmí, že 100
@nikoolatka tak zrovna tu na Masaryčke máme už od prvého semestra naprostú väčšinu učebných textov v angličtine, takže po skončení ti nebude chýbať odborná terminológia
Ale máš pravdu, že tu sú IR brané z toho politologického hľadiska a viac sa dáva dôraz na "interstate level of analysis" než na ten business
A EUBA tiež nie je veľmi škola typu "economics" väčšina odborov z nej podľa mňa spadá skôr do "business administration". Ale je na každom, ako sa rozhodne, či bude voliť soft skills alebo má radšej politologicko-ekonomický pohľad na IR. Ja som zvolil to druhé.
vysledky zo strednej skoly nie su adekvatne, a keby som mala studovat to co ma bavi tak by museli taku skolu najprv postavit, a to comu sa venujem popri skole nema nic s tym cim by som sa mohla v buducnosti zivit. Co ma bavi je jedna vec, a to ze sa treba v tejto spolocnosti zaradit a uzivit sa je vec druha.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Inak zaujímavé možnosti, neviem podľa čoho boli zvolené, ale tie odbory sa dosť odlišujú v tom aké predmety sa na daných odboroch vyučujú, určite by bolo potrebné, aby si vyriešil to, že načo máš vlastne danosti a čo chceš vlastne študovať, aby si sa pripravil aj na prijímačky.
tiež som uvažovala nad farmáciou (chémia pre mňa áno no bilola nie)
MV v BA - jazyky áno, matika pre mňa neprípustná a masmediálna je v pohode.....
záleží na tom čo ťa viac baví.... ak vynikáš vo všetkom, určite tam je smer, ktorý ti ide povedzme lepšie.. napr. jazyky... to yb som skúsila tie MV
Druhá vec ide o to, že nikto nevie povedať čo tu bude za 5 - 10 rokov, čiže nikto ti nedokáže povedať čo sa ti oplatí študovať. Možno za 10 rokov bude farmaceutov toľko na trhu, že ich nebude kde zamestnať(Jasné špička sa nestratí vo výskume).
Asi toľko som chcel a budúci vysokoškoláci vyberajte si fakt odbor ktorý vás zaujíma a baví a chcete aj niečo priniesť nového v danom odbore(lebo to je cieľom každého správneho Ing. atď) a nie len mať na vizitke titul a nič viac. To čo budete mať na vizitke to treba v budúcnosti aj preukázať a nie len chodiť zo sklonenou hlavou, lebo nebudete poniektorý vedieť ani ako ste vyštudovali a hlavne budete robiť hanbu štátu, škole a hlavne v konečnom dôsledku sebe.
Chlapče prv skús napísať aké máš výsledky na SŠ/ gymnáziu, potom čo ťa baví a čomu sa venuješ po pri škole(v knižnici, či niečo zaujímavé čítaš) a potom sa pýtaj čo by si mal ísť študovať ak sa nevieš rozhodnúť, no ale ak ti ide len o to nejak vyštudovať aby si mal titul, tak to sa pýtať ani nemusíš. To je jedno čo vyštuduješ, lebo pokiaľ nebudeš aspoň dobrý v tom čo vyštuduješ, tak je zbytočné ísť študovať.
@domminika absolutne suhlasim,nejde mi matika,takze ehm,newiem ako skoncim
a ako si sa ty rozhodla?
@mumford viac ma jazyky bavia ako chemia,ale ak budem farmaceut,mozem dobre aspon zarabat
je dobre ked clovek studuje,co ho bavi,ale je aj dobre,ked pozera podla uplatnenia na trhu. ja maturujem az o rok.,tak uvidime kde skoncim
@domminika
medzinárodné vzťahy tiež, veď uváž, koľko ľudí to ročne na Slovensku vyštuduje a koľko odborníkov na medzinárodné vzťahy je potrebných
takže najlepšie z toho vychádza jednoznačne farmácia i keď to bude najvačšia makačka
a mám aj známu čo to vyštudovala a jediné čo poviem, že je jej veeelmi fajne takže tak
a až tolko ludí to nevyštuduje, oproti iným odborom na EUBA tam berú menej...na niektoré odbory 600(!!) tuná myslmí, že 100
Ale máš pravdu, že tu sú IR brané z toho politologického hľadiska a viac sa dáva dôraz na "interstate level of analysis" než na ten business
A EUBA tiež nie je veľmi škola typu "economics" väčšina odborov z nej podľa mňa spadá skôr do "business administration". Ale je na každom, ako sa rozhodne, či bude voliť soft skills alebo má radšej politologicko-ekonomický pohľad na IR. Ja som zvolil to druhé.