Finančná kríza dost medializovaná zaležitosť bude sa dosť šetriť Takže idem ku pointe ..povráva sa že sa budú staré auta zdražovať teda zvíší sa dopit po starších autách Neviem su to iba dohady ...a zase ako teraz stúpala ceny bytou (náš byt sme pre
No tak napr... kovy na burze neskutocne klesli.. teraz napr za zelezo je clovek rad ked dostene 4 koruny az uz nie 3 a predtym bolo myslim dako 11 a meď okolo 80..? neviem a bola 100 daco.. Takže zberné suroviny su na tom neni najlepsie momentálne. Z toho vyplýva, že ani hute, teda výroba aut je obmedzená....
A to s tymi bytmi tak hodnota bytov rastie permanentne to zas nieje kôli kríze..
sakra, a ja som svoju škodovku už predal do zberu keby som toto vedel, tak som ju mohol predať o pol roka neskor, a bol by som dostal možno o 500 viac
a len aby som nebol úplne odveci - Vekový priemer prispevatelov do fóra ako so si všimol sa pohybuje okolo 16-17 rokov. Väčšina príspevkov na podobné témy začína nasledovne : Ja si myslím....takže čo čakáš ? že sem príde nejaký ekonóm, a presne ti vysvetlí ako to bude ? Preboha, ani len najlepší ekonómovia na svete nevedia čo všetko dokáže narobiť táto kríza. Celá kríza je vlastne len a len preto, lebo jeden pánok povedal, že prichádza kríza. A tak sa všetci začali toho báť, a začali robiť isté kroky k tomu, aby kríza neprišla aj na nich...ale prišla na ostatných...hold život je sviňa. Ale nebudte naivný, a nečakajte tu na birdz rady takéhoto charakteru od 16 ročných
Ide o to,ze dosledkom financnej krizi je pokles dopytu. Ludia maju menej prachov na minanie a logicky cena musi ist dole ak chcu predajcovia aspon daco predat.
Situacia ohladom bytov,je este trosku komplikovanejsia,pretoze je to sposobene tym,ze pripuda velke mnozsto novych bytov a ak chces predat ten co mas,musis ist s cenou dole,inak potencionalny kupujuci pojde inam. kedze je vela bytov,nebude mat problem ho zohnat.
podla mna auta zlacneju lebo je velmi nizky dopyt najmä v ameriky a pomaly autobilky krachnu najmä tie väčšie a už to prichadza aj na slovensko..proste ceny klesaju aby sa zvysil dopyt sice cena benzinu stale stupa pomaly.....a je to tak aj v elektronike..napr mi sme teraz kupili plazmu a pred par mesiacmi bysme ju kupili o sedem tisic drahsie...to len moj nazooor..
@9 cital si dnes noviny, textilky kvoli pevne stanovenej minimalnej mzde a tiez financnej krize planuju velke prepustanie.
Automobilky by mali utlmit vyrobu,ale len docasne,na niekolko mesiacov klesne dopyt po tovaroch,ale nemyslim si ,zeby nejak vo velkej miere prepustali,este stale nesplnaju svoje vyrobne kapacity na 100%.
@6 ako vieš že nie je preto kríza ? Pretože mnoho analytikov je presne toho názoru. žiadna kríza nemusela byť, keby s tým zopár ludí neprišlo, že sa k tomu blížime. Samozrejme názory sa líšia, možno by prišla kríza tak či tak, ale o tom sa dá len polemizovať dneska. Ako som napísal - zopár ludí sa začalo krízy báť, a tak začali ochranné opatrenia, aby ich to nezastihlo, alebo aspon nie v takom rozsahu....
@14 od januara to bude horsie,kedze budeme v eurozone. Myslim,ze politici najdui sposob ako ekonomiky ozdravit a zas ich nastartovat.
Tato kriza bola len otazkou casu a je to len korekcia,ktora prijde vzdy po obdobi nadmernych ziskov a vykonnosti.
Takze vplyv tam bude urcite,hlavne kvoli ekonomickym cyklom.Ale pokial by sa riesili reformi a z verejnymi financiami by sa narabalo zodpovedne prezili by sme to bez ujmy,,teraz si netrufam povedat,lebo to co stvaraju nasi predstavitelia vladni tak to je do placu.
Zaklad je ,ze v EU nie su prachy,bankam chyba likvidita,takze po vstupe do EU,urcite stupnu uroky na terminovanych uctoch.
@15 - EU nás nestiahne. Skôr nás môže stiahnuť to, ked velké zahraničné firmy začnú mať problémy ( ktoré už aj majú ) a budú vo velkom prepúšťať. To sa nevyhne ani Slovensku samozrejme, pretože tu máme väčšinou týchto zahraničných investorov. Ked padne na hubu niekde v Nemecku ( Anglicku, Francúzsku....), tak padneme aj my a pekne to pocítime. takže nám zostáva len dúfať, že to v pohode prejde a pán Warren Buffet ( myslím že to vyhlásil on ) nemal pravdu, ked povedal že tieto investície od štátov nepomôžu, a všetky peniaze ktoré americká vláda investovala bude do 3 rokov alebo kolko mať on. Ale tak tento chlapík sa nezvykne mýliť
Ach za prve celkovo europu kriza nachyti tak ako usa pretoze bankovy system je uplne inak postaveny. V usa to zacalo viac menej preto ze banky dali hypoteky ludom ktori na ne jednoducho nemali a neboli schopni splacat. Ale v europe je vseobecne dost tazke ziskat uver kedze banky si davaju sakra pozor komu prachy daju a celkovo bankovy system je postaveny inak a ovela stabilnejsie ako v usa. Tym nehovorim ze sa to europy nedotkne, dotkne ale nebude to v takych medziach ako v usa + kedze vieme co sa deje v usa k nam to ide s nejakym oneskorenim a EU ako taka moze spravit patricne opatrenia, pokial viem, tak uz aj schvalili nejaky baik neviem kolko miliard euro ako pomoc. Cize az tak by som sa nebal, ale dal bacha na prachy na uctoch a ak niekto obchoduje s akciama tak na tie tiez
Btw co sa tyka tych cien, mozem silen tipnut ale ako nacrtol tusim small angel, byty pojdu dolu kvoli tomu, ze ich je teraz dostatok a dopyt po nich uz nie je taky velky, cize aby firmy predali budu musiet klesnut s cenami. A auta naopak, kedze nove auta su relativne drahe, tak ludia budu viac kupovat lacnejsie jazdene, lenze tych nie je neobmedzene a preto ich ceny porastu - nebude ich dost pre kazdeho zaujemcu a preto sa zdvihnu ceny. Zaklady dopytu a ponuky (i ked to nebude tak jednoduche ako som napisal ale ako zaklad to postaci).
@17 nestiahne a vies co su ekonomicke cykly? dlhodobo nemozme ist proti,ak mame rast 6-7 % HDP a eu ma 2-3% tak as aj nam znizi. uz stratime vyhodu vlastnej menovej politiky a inflaciu uz cez silnu korunu neovplyvnime.
Ak tu budu vytvorene podmienky,dobra dan,prehladne odvody,ziadan minimalna mzda.. tak investori prepustat nebudu,budu len presuvat a optimalizovat vyrobu. Opakujem je to len docasne a stale nemaju ludi,tak naco budu este prepustat?
@19 suhlas, este dodam,ze s amerikou sa ten problem tahal asi 20 rokov,kedy schvlaili plan narodneh obyvania podla ktoreho by mal mat kazdy american svoj vlastny byt,resp. dom. A preto aj vlada tlacila banky a znizovala centralne sadzby tak aby mohli poziciavat aj nesolventnym klientom.
Banky v eu to zasiahlo,lebo je globalizacia a financne trhy su prepojene. Banky boli nenazrane a obchdovali s financnymi nastrojmi ktore nemali realny podklad.
Nalada na thoch vsak stale hra US viac do kariet,hrozi im recesia,ale dolar stale posilnuje,naopak euro straaca. Investori veria viac amerike ako europe.
Banky v eu,sa boja prijat tolke rizziko ako v us a spravne. Pravda vsak je aj ta,ze v eurozone chyba likvidita,EU banky nemaju prachy... preto su aj uvery menej dostupne.
@0 ano ale v aute su predsa drachsie kovy ako v domoch nie hlinýk všeliake zliatiny odolne XD kedže v panelakovom dome treskneš nejaky zhrdzaveny roxor XD asi tolko
btw pozerajte teraz defacto celkom pekne to tam rozoberaju a nie je to ani prilis odborne ale ani pre sedlakov (i ked chapenie principov trhu, financnistva atd je prospesne ).
@0 ono, zober si to tak, že raz je dopyt po nových autách - teda ceny idú hore. tým pádom podaktorí radšej siahnu po tom ojazdenom, teda idú zas tie hore. a ak máš škodu, tak tie išli s cenamy dole, bo škodovka zistila, že tie drbnuté ceny, čo im tam nemčúri dali, boli až moc vysoké, tak išli dole. (aj keď neviem si predstaviť, že by 17(!) ročný chaláň mal auto a velice by ho šiel hneď aj predávať. nerátam nejakú starú škodovicu, ktorá by cez stk neprešla, ani keby si uplácal jak hovado.)
(ale tak zas neviem, či máš, či nie ako keď máš nejaký starý črep, za ktorý si nemôžeš vypýtať viac ako 15, tak tam nemáš na čo čakať.)
heh mam renault megane 1,9 diesel kupil som za 50 000(burany) + som kupil taky isty dovezený s rakuska bez tp (za 20 tisíc)prehodím veci a olala auto za 120 000
NO ako som spomínal moj oco vlasni autoservis menší brigádval somt am cezleto zarobil som 30 000 odoca som požičal 50 000 +ešte na náklady farba a nejake vecičky no a este robím kamaratovy favorita tunning ktorý ma hodnotu 40 000 interier s feldy vyfuk bosima atd
@small_angel mám normálny účet v banke máš tam prachy, máš kreditku a platíš ňou a vyberáš si prachy v bankomate (neviem ako sa volá, ja sa do toho tak nevyznám). Sú tam moje peniaze ohrozené? Prípadne môže dojsť k inflácií (veľa ľudí masovo vyberie peniaze z bánk a nebude ich dosť)??
@32 ty kokso, tak potom sry ale rozhodne, ak je na jednom škaredý volant, tak ho vymeň. tak isto aj s pedálmi, šal pákou a pod.. ver mi, takéto chujoviny predávajú. a myslím, že žiadne znižovanie cien ťa ondiť nemusí, tak to možno predáš o trochu neskôr, ale predáš
@0 necitala som moc prispevkov, tak ako je to s tymi bytmi - klesajú najma ceny starych bytov pretoze nemozes cakat, ze ti niekto da 2 miliony za 30rocny byt, ked sa teraz stavia vela novych bytov a cenovo su velmi podobne.
co sa tyka tych aut, nic take som nepocula, takze netusim
@34 stat ti garantuje peniaze na beznom ucte - to je to o com ty hovoris. neviem ako sa teraz dohodli, pretoze jedni chceli obmedzenie, druhi boli proti. ale v podstate by si sa nemal bat.
ale ak by si mal peniaze v podielovom fonde - tam ti hrozi ze stratis, pretoze banky investovali a nakupili akcie, ktore teraz klesaju.
@36 toto je ten čo som kúpil bez tp je skoro taký istý len je benzín a ten moj je diesel interíér šcko je rovnake (aj interíér)tento benzin ma 55kw a ten diesel ma 75 alebo 77 nwm presne
@dotty aj ja pozerám defacto a počul som o tej garancii. Ale ja sa pýtam na úplne inú vec, na vec inflácie. Štát mi možno dá moje peniaze, ale budú mať stále tu hodnotu? Teraz 1000sk (33,19€) má hodnotu 1000sk(33,19€) ale nebude potom mať 1000sk(33,19€) hodnotu už len 100sk(3,32€)? (konverzný kurz 1€ = 30,1260 Sk).
Inak povedane pedall-a zaujima realna hodnota danych penazi nie nominalna To jedost podstatny rozdiel, ale odpovedat bohuzial neviem, ale tipujem ze s inflaciou nepocitaju... btw garancia je fajn ale podla mna ak to cele krachne, tak hovno hovno zlata rybka a ludia budu radi ked dostanu aspon cast spat. I ked pevne verim, ze ludia nezachovaju paniku a ekonomika sa zlepsi.
Práve ak ľudia zachovajú paniku a svoje peniaze si začnú vyberať, tak hrozí inflácia. Čiže sa mám spoliehať na to, že Slováci sú múdri a nespanikária? Keby boli múdri tak nemáme túto vládu (týmto neplánujem rozoberať politiku, nepotrebujem OT a ani flame).
kurva warcraft ked vies hovno o ekonomii, ekonomike, fungovani trhu, financnictve a bankovnictve inak pvoedane vies hovno o com sa tu baviem na keru pitchu sa sem jebes? Btw fakt milujem taketo obmedzenecke komenty ako mne je dobre ja sa nestaram, ano mne je tiez dobre a nemam problemy, ale to neznamena ze zajtra tie prblemy mat nebudem preto sa snazim sledovat situaciu a necham si aj poradit od ludi co sa vynazju viac ako ja aby ked uz mam stratit tak co najmenej. A potom takym ako "mne je dobre" padnu na hubu a budu plakat za zlatym komunizmom a zas sa vsetci co sme pouzili hlavu zsmejeme...
@42 teraz som si to vsimol... ja som pisal ze dufam ze ludia paniku NEzachovaju pretoze ak zachovaju tak to pojde vsetko do haja (a poniektori si budu gratulovat ze namlati taku stratu ale nepomyslia na to, ze keby to nespravili tak by mali este viac).
@50 o peniaze na beznom ucte sa urcite nemusis bat, myslim,ze sa shvaluje novela zakona,ak uz aj nebola schvalena o 100% ruceni zo strany statu.
Nas bankovy system je zdravy a klientov sa to prei beznych uctoch nedotkne.
A v otazke inflacie, v ramci eurozony je plan naplnania okolo 2 percent,teraz to vyleti trosku hore ale ECB bude urcite upravovat vysku urokovych sadzieb a tym regulovat inflaciu,dlhodoby plan je okolo 2%.
Podstatne je aby sa ti prijem rastol,resp. sa zhodnocoval vo vyssej miere ako bude inflacia,potom kupna sila klesne ,ale tych prachov budes mat viac.
Druhou vecou su spominane podielove fondy,avsak investicny horizont byva vac ako 5 rokov,takze toto su len vykyvy s ktorymi by mal skuseny investor pocitat.
Vsetky straty su zatial len fiktivne,kym sa nerozhodne predat cenne papiere a prizna tak stratu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
A to s tymi bytmi tak hodnota bytov rastie permanentne to zas nieje kôli kríze..
Ale predať nepredať... to sa zas rozhodni sám..
a len aby som nebol úplne odveci - Vekový priemer prispevatelov do fóra ako so si všimol sa pohybuje okolo 16-17 rokov. Väčšina príspevkov na podobné témy začína nasledovne : Ja si myslím....takže čo čakáš ? že sem príde nejaký ekonóm, a presne ti vysvetlí ako to bude ? Preboha, ani len najlepší ekonómovia na svete nevedia čo všetko dokáže narobiť táto kríza. Celá kríza je vlastne len a len preto, lebo jeden pánok povedal, že prichádza kríza. A tak sa všetci začali toho báť, a začali robiť isté kroky k tomu, aby kríza neprišla aj na nich...ale prišla na ostatných...hold život je sviňa. Ale nebudte naivný, a nečakajte tu na birdz rady takéhoto charakteru od 16 ročných
Ide o to,ze dosledkom financnej krizi je pokles dopytu. Ludia maju menej prachov na minanie a logicky cena musi ist dole ak chcu predajcovia aspon daco predat.
Situacia ohladom bytov,je este trosku komplikovanejsia,pretoze je to sposobene tym,ze pripuda velke mnozsto novych bytov a ak chces predat ten co mas,musis ist s cenou dole,inak potencionalny kupujuci pojde inam. kedze je vela bytov,nebude mat problem ho zohnat.
Automobilky by mali utlmit vyrobu,ale len docasne,na niekolko mesiacov klesne dopyt po tovaroch,ale nemyslim si ,zeby nejak vo velkej miere prepustali,este stale nesplnaju svoje vyrobne kapacity na 100%.
Sice neviem dokedy pri tomto vedeni coskoro studna vyschne.
Ale bankovy system mame ok. Problemom budu uvery, ale to my zatial velmi neriesime,ci ty uz hej?
Tato kriza bola len otazkou casu a je to len korekcia,ktora prijde vzdy po obdobi nadmernych ziskov a vykonnosti.
Takze vplyv tam bude urcite,hlavne kvoli ekonomickym cyklom.Ale pokial by sa riesili reformi a z verejnymi financiami by sa narabalo zodpovedne prezili by sme to bez ujmy,,teraz si netrufam povedat,lebo to co stvaraju nasi predstavitelia vladni tak to je do placu.
Zaklad je ,ze v EU nie su prachy,bankam chyba likvidita,takze po vstupe do EU,urcite stupnu uroky na terminovanych uctoch.
Urcite krizu prezijem najlepsie z pomedzi V4.
Btw co sa tyka tych cien, mozem silen tipnut ale ako nacrtol tusim small angel, byty pojdu dolu kvoli tomu, ze ich je teraz dostatok a dopyt po nich uz nie je taky velky, cize aby firmy predali budu musiet klesnut s cenami. A auta naopak, kedze nove auta su relativne drahe, tak ludia budu viac kupovat lacnejsie jazdene, lenze tych nie je neobmedzene a preto ich ceny porastu - nebude ich dost pre kazdeho zaujemcu a preto sa zdvihnu ceny. Zaklady dopytu a ponuky (i ked to nebude tak jednoduche ako som napisal ale ako zaklad to postaci).
Ak tu budu vytvorene podmienky,dobra dan,prehladne odvody,ziadan minimalna mzda.. tak investori prepustat nebudu,budu len presuvat a optimalizovat vyrobu. Opakujem je to len docasne a stale nemaju ludi,tak naco budu este prepustat?
@19 suhlas, este dodam,ze s amerikou sa ten problem tahal asi 20 rokov,kedy schvlaili plan narodneh obyvania podla ktoreho by mal mat kazdy american svoj vlastny byt,resp. dom. A preto aj vlada tlacila banky a znizovala centralne sadzby tak aby mohli poziciavat aj nesolventnym klientom.
Banky v eu to zasiahlo,lebo je globalizacia a financne trhy su prepojene. Banky boli nenazrane a obchdovali s financnymi nastrojmi ktore nemali realny podklad.
Nalada na thoch vsak stale hra US viac do kariet,hrozi im recesia,ale dolar stale posilnuje,naopak euro straaca. Investori veria viac amerike ako europe.
Banky v eu,sa boja prijat tolke rizziko ako v us a spravne. Pravda vsak je aj ta,ze v eurozone chyba likvidita,EU banky nemaju prachy... preto su aj uvery menej dostupne.
Kazdeho bavi nieco ine
(ale tak zas neviem, či máš, či nie ako keď máš nejaký starý črep, za ktorý si nemôžeš vypýtať viac ako 15, tak tam nemáš na čo čakať.)
NO ako som spomínal moj oco vlasni autoservis menší brigádval somt am cezleto zarobil som 30 000 odoca som požičal 50 000 +ešte na náklady farba a nejake vecičky no a este robím kamaratovy favorita tunning ktorý ma hodnotu 40 000 interier s feldy vyfuk bosima atd
Ps: netreba podcenovať maldých ludí
@small_angel mám normálny účet v banke máš tam prachy, máš kreditku a platíš ňou a vyberáš si prachy v bankomate (neviem ako sa volá, ja sa do toho tak nevyznám). Sú tam moje peniaze ohrozené? Prípadne môže dojsť k inflácií (veľa ľudí masovo vyberie peniaze z bánk a nebude ich dosť)??
co sa tyka tych aut, nic take som nepocula, takze netusim
@34 stat ti garantuje peniaze na beznom ucte - to je to o com ty hovoris. neviem ako sa teraz dohodli, pretoze jedni chceli obmedzenie, druhi boli proti. ale v podstate by si sa nemal bat.
ale ak by si mal peniaze v podielovom fonde - tam ti hrozi ze stratis, pretoze banky investovali a nakupili akcie, ktore teraz klesaju.
Ako je to teda z infláciou?
Nas bankovy system je zdravy a klientov sa to prei beznych uctoch nedotkne.
A v otazke inflacie, v ramci eurozony je plan naplnania okolo 2 percent,teraz to vyleti trosku hore ale ECB bude urcite upravovat vysku urokovych sadzieb a tym regulovat inflaciu,dlhodoby plan je okolo 2%.
Podstatne je aby sa ti prijem rastol,resp. sa zhodnocoval vo vyssej miere ako bude inflacia,potom kupna sila klesne ,ale tych prachov budes mat viac.
Druhou vecou su spominane podielove fondy,avsak investicny horizont byva vac ako 5 rokov,takze toto su len vykyvy s ktorymi by mal skuseny investor pocitat.
Vsetky straty su zatial len fiktivne,kym sa nerozhodne predat cenne papiere a prizna tak stratu.