Aj ked ja by som to nenazval "fasizmus". To by sme potom mohli za fasizmus oznacit kazdy pravicovy autoritativny rezim, vratane Slovenskeho statu. Ja zastavam nazor, ze fasizmus bol len v Taliansku a ine staty sa nim mohli len inspirovat + prispobili niektore jeho idey na domace pomery a charakter naroda.
Sam Franco bol odporca politikarcenia a za ministrov dosadzoval odbornikov z danej oblasti.
S cim velmi nesuhlasim, bola prilisna centralizacia a odburanie lokalnych "fueros" (napr. Katalansko a Baskicko nemali autonomiu a dokonca ich jazyky sa nesmeli pouzivat na verejnosti).
Tiez mohol povolat spat spanielskeho krala, ale trochu aj chapem, ze to neurobil, lebo princ Juan a jeho syn Juan Carlos boli dost liberalni a bal sa, aby sa pod ich vladou v podstate neobnovila republikanska demokracia... (To sa po Francovej smrti vlastne aj stalo a kral je v Spanielsku skoro bez pravomoci.)
Ale inak to bol urcite lepsi typ statu, nez su v Europe (aj Spanielsku) dnes.
@walterdonath v každom prípade je to o uhle pohľadu a ako si fašizmus zadefinujeme. Tie hrubé črty sa nachádzali aj tam, aj tam a na odlíšenie postačí, ak napíšem "španielsky fašizmus".
S Katalánskom a baskickom máš pravdu, lenže netreba zabúdať, že to boli separatistické regióny.
Hej, jasne,.. Asi ti je milsi rezim podporovany Sovietskym zvazom, ktory prenasledoval spanielsku slachtu, Cirkev a vsetkych bohatsich a vyznamnejsich ludi, rozmyslal nad zavedenim ateizmu ako "statneho nabozenstva", nanutil do skol sexualnu vychovu (aj tim, ktori si ju pre svoje deti nepriali) a kruto prenasledoval aj chudobnych rolnikov na vidieku - lebo nebolo dostatocne "pokrokovi".
Ano, presne takato bola Spanielska republika (ktora chvala Bohu uz ani dnes neexistuje... . Skor nie je normalny ten, kto uznava tuto marxisticku republiku.
@walterdonath neviem, skadiaľ si zobral že podporujem nejakú marxistickú republiku, ale však v pohode. Už len ten avatar mi hovorí, že mám česť s niekým, s kým by som ju najradšej nemal. Takže decentne ukončujem túto konverzáciu a verím, že na seba na birdzi už nenarazíme
Mam dojem, ze ich separatizmus povzbudila prave tato centralizacia za Francovej vlady (hlavne pri Baskoch). Ale naozaj neviem, co by som robil na jeho mieste, ak by hrozilo odtrhnutie tychto oblasti - mozno vacsina tych opatreni bola naozaj nutna...
@sugy1 odsúdiť dakoho už len kvôli profilovej fotografii je nanajvýš vtipné a povrchné. Keď skrátka nemáš poriadne argumenty, tak to napíš priamo a neobchádzaj to cez profilovú fotku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Sam Franco bol odporca politikarcenia a za ministrov dosadzoval odbornikov z danej oblasti.
S cim velmi nesuhlasim, bola prilisna centralizacia a odburanie lokalnych "fueros" (napr. Katalansko a Baskicko nemali autonomiu a dokonca ich jazyky sa nesmeli pouzivat na verejnosti).
Tiez mohol povolat spat spanielskeho krala, ale trochu aj chapem, ze to neurobil, lebo princ Juan a jeho syn Juan Carlos boli dost liberalni a bal sa, aby sa pod ich vladou v podstate neobnovila republikanska demokracia... (To sa po Francovej smrti vlastne aj stalo a kral je v Spanielsku skoro bez pravomoci.)
Ale inak to bol urcite lepsi typ statu, nez su v Europe (aj Spanielsku) dnes.
S Katalánskom a baskickom máš pravdu, lenže netreba zabúdať, že to boli separatistické regióny.
Hej, jasne,.. Asi ti je milsi rezim podporovany Sovietskym zvazom, ktory prenasledoval spanielsku slachtu, Cirkev a vsetkych bohatsich a vyznamnejsich ludi, rozmyslal nad zavedenim ateizmu ako "statneho nabozenstva", nanutil do skol sexualnu vychovu (aj tim, ktori si ju pre svoje deti nepriali) a kruto prenasledoval aj chudobnych rolnikov na vidieku - lebo nebolo dostatocne "pokrokovi".
Ano, presne takato bola Spanielska republika (ktora chvala Bohu uz ani dnes neexistuje... . Skor nie je normalny ten, kto uznava tuto marxisticku republiku.
Mam dojem, ze ich separatizmus povzbudila prave tato centralizacia za Francovej vlady (hlavne pri Baskoch). Ale naozaj neviem, co by som robil na jeho mieste, ak by hrozilo odtrhnutie tychto oblasti - mozno vacsina tych opatreni bola naozaj nutna...
zeby som na to prisiel z toho, ako si sa ohradil voci Francovmu rezimu? vtedy boli totiz len 2 moznosti: bud Franco alebo marxizmus.
a prepac, ze si vazim ludi, ktori v r. 1941-45 bojovali proti bolsevizmu, na rozdiel od "hrdinskeho" Roosevelta a Churchilla...
@walterdonath niekde som čítal, že tie opatrenia boli kvôli separatizmu. Ale neviem, možno máš ty pravdu.
a nebudeš ty jeho fejk?