Z miesta A vzdialeného od miesta B 2 km, vyšiel traktor rýchlosťou 10m/s. O 15 min. neskôr vyšiel z miesta A motocykel. Akou rýchlosťou musel ísť, aby do miesta B prišli súčastne.
mi to vychadza ze nez vyjde motocykel tak traktor si uz bude prdkat na mieste dobre ignoruj moje odpovede ja nejdem dnes nic pocitat, ani ELK som nedala na plny pocet
trosku kokotina ne ked ma rychlost 36km za hod tak 2 km prejde tu vzdialenost za necele 4min Takze nato aby motocykel prisiel v tu istu dobu musi asi zmenit cas pocas cesty
1. fáza - ide len traktor, 10m/s, 15minút = 900sekúnd * 10 = 9000 metrov = 9 kilometrov, čiže keď vyštartuje motorka traktor už bude v meste B cca 10 minút, motorka by musela ísť rýchlosťou nadsvetelnou a cestovať časom.
2.a niečo si nám zo zadania zle napísala
2.b horeuvedené je správna odpoveď, skrátka "nemajú šancu byť tam naraz"
3. overenie, prehoďme si to na kilometre za hodinu, lebo v m/s sa mi vždy takéto veci blbo rátali: 10m/s = 36km/h
za hodinu prejde 36km, 15minút je 0.25 hodiny, takže za 15 minút prejde 36*0.25 (resp. 36/4) km = 9km
čiže za 15minút príde do mesta B a stihne si aj dať pivo, je to tak, motorka ho nemá šancu dobehnúť pokiaľ nie je nadsvetelná
4. záver: nie je to kokotina, len neobvyklý výsledok, v knihách občas také sú lebo všetci vedia že to žiakov rozhodí a zneistí.
@oo5 - pokiaľ mala byť vzdialenosť fakt 20 kilometrov a nie dva, tak v prvej fáze vymeň číslo, vypočítaj koľko bude traktoru trvať zvyšok cesty, a to je čas ktorý má motorka na celú cestu, rýchlosť = dĺžka cesty / čas
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
v1 = 10 m /s
t1 = s/v = 200 s
15 min = 90 s
delta t = 110 s
v2 = s/delta t
v2 = 2000 / 110
v2 = 18,18 (perioda) m/s.
Ci?
1. fáza - ide len traktor, 10m/s, 15minút = 900sekúnd * 10 = 9000 metrov = 9 kilometrov, čiže keď vyštartuje motorka traktor už bude v meste B cca 10 minút, motorka by musela ísť rýchlosťou nadsvetelnou a cestovať časom.
2.a niečo si nám zo zadania zle napísala
2.b horeuvedené je správna odpoveď, skrátka "nemajú šancu byť tam naraz"
3. overenie, prehoďme si to na kilometre za hodinu, lebo v m/s sa mi vždy takéto veci blbo rátali: 10m/s = 36km/h
za hodinu prejde 36km, 15minút je 0.25 hodiny, takže za 15 minút prejde 36*0.25 (resp. 36/4) km = 9km
čiže za 15minút príde do mesta B a stihne si aj dať pivo, je to tak, motorka ho nemá šancu dobehnúť pokiaľ nie je nadsvetelná
4. záver: nie je to kokotina, len neobvyklý výsledok, v knihách občas také sú lebo všetci vedia že to žiakov rozhodí a zneistí.